Transparent
Inloggen
Sluiten

Architect nieuwe stadion: 'Feyenoord krijgt een unieke en iconische voetbaltempel'

5 maart 2019 10:26 - De Telegraaf
Foto: Pro Shots

Architect nieuwe stadion: "Feyenoord krijgt een unieke en iconische voetbaltempel"; image source: Pro Shots

David Gianotten, architect van het nieuwe stadion van Feyenoord, geeft in gesprek met De Telegraaf aan dat Feyenoord opnieuw een unieke en iconische voetbaltempel zal gaan krijgen. Gevraagd wordt aan Gianotten wat er iconisch zal zijn aan het nieuwe stadion. "In de eerste plaats door de locatie, de ligging aan de Maas. We bouwen straks deels boven het water dat de levensader is van Rotterdam", aldus Gianotten. "Dan komt de vraag: wat is de juiste architectuur? Die zit in mijn ogen in de robuustheid van het huidige stadion. Dat beeld nemen we dus mee naar het nieuwe stadion."

Gianotten gaat verder: "We doen dat door het nieuwe stadion ook zo vorm te geven. Met een staalstructuur op een betonnen basis. Dat is ook uniek, want meestal maken stadionbouwers een keuze tussen staal en beton. Wij gaan bouwen met zeer grote elementen. Met beton én staal creëren we iets robuust en dat past bij het robuuste Rotterdamse bouwen. Verder is de perfecte ’bowl’, die we binnen voor het eerst hebben gecreëerd, uniek. Zo heeft niemand nog een stadion gebouwd."

Voor het ontwerp is er ook veel inspiratie gehaald uit het huidige stadion. Het grote verschil is dat het nieuwe stadion een derde ring zal krijgen. "Het bijzondere van het ontwerp is dat we eerst een zogeheten concourse bouwen, een plateau boven het straatoppervlak waarin al de eerste ring wordt gebouwd", zo geeft hij aan. "In de eerste ring kunnen 23.270 mensen zitten. Die komen dus aanlopen bij het stadion en dalen dan af naar beneden in plaats van dat ze een trap oplopen zoals nu. Op de tweede ring kunnen 19.642 mensen en op de derde ring nog eens 20.680 mensen."

Volgens Gianotten zal er ook in het nieuwe stadion een geweldige sfeer zijn. "Er komt geen gracht in het stadion. De tribunes van de eerste twee tiers komen nóg dichter op het veld te staan dan nu. En nergens komt op die eerste twee tiers een onderbreking door toegangspoorten of hoeken, waar grote transporten binnenkomen zoals in andere stadions", zegt hij daarover. "Het ziet er daarom uit als één grote muur van toeschouwers. En net als in Engeland komen de dug-outs langs het veld in de eerste ring te staan. Met het publiek er dicht achter."

Momenteel wordt er met Feyenoord alleen nog gepraat over de dakconstructie. "Er zijn drie opties en die wegen we tegen elkaar af. De Kuip heeft nu een dakconstructie waarbij zestig procent van de supporters droog zit. In het nieuwe stadion wil Feyenoord dat bij slecht weer honderd procent van de toeschouwers droog zit", aldus de architect.
Tags

ring gianotten architect iconische voetbaltempel beton dakconstructie droog ontwerp staal tiers architectuur betonnen binnenkomen bowl concourse dalen dug engeland gracht iconisch inspiratie kuip levensader locatie maas muur onderbreking plateau robuust robuuste robuustheid staalstructuur stadionbouwers straatoppervlak telegraaf toegangspoorten transporten water

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


5 jaar geleden
Ik heb het idee dat we met dit nieuwe stadion ongelooflijk verrast worden.
+2/-0

5 jaar geleden
Dit wordt echt een geweldig stadion. Tuurlijk is het veel geld, maar zolang Feyenoord er structureel op vooruit gaat en dit stadion met zulke zichtlijnen en zo'n gigantisch mooie muur van supporters er komt, zeg ik: zsm bouwen!
+3/-0

5 jaar geleden
@Pincoffs Omdat het AD al jarenlang een campagne tegen een nieuw stadion voert/faciliteert?
+4/-0

5 jaar geleden (gewijzigd)
Mag ik er even simpel op attenderen dat Mark Overmars vandaag aangeeft in de kranten dat zijn spelersbudget nu al 28 miljoen euro bedraagt. Kortom, dat hele Feyenoord City verhaal is een mega-risicovolle investering en levert ons over een jaar of 5 een spelersbudget op dat nu al door Ajax ruimschoots is gepasseerd. Zoals ik altijd heb aangegeven... Feyenoord City is een rampenplan! Het levert te weinig geld op voor de selectie en veel te veel risico voor de club. Wie de clubleiding achterna loopt richting Feyenoord City, weet niet wat ie doet. Ik zeg niet dat de Kuip gered moet worden; ik zeg wel dat het hele Feyenoord City plan totaal niet deugt en de club bij lange na niet oplevert wat supporters graag willen zien: definitief weer bij de top 3 horen.
+2/-1

 
5 jaar geleden
En wat is ons huidige spelersbudget?
+1/-0

 
5 jaar geleden
Ja ik moet zeggen dat ik het een gigantisch mooi ontwerp vindt, ben echter ook bang dat dit stadion niet de redding maar eerder de ondergang van Feyenoord zal worden.

Er zal hoe dan ook eigen vermogen ingestopt moeten worden dan wel ontstaat er een gigantische schuld naar de geldschieters/investeerders.
Spelersbudget stijgt maar gaat niet in de buurt komen van Ajax en in mindere mate PSV.

Eindresultaat : gigantisch mooi maar zeer duur stadion en geen enkele garantie op betere resultaten op het veld.
Dat laatste daar zou het vooral om moeten gaan!
+1/-0

5 jaar geleden
Over Feyenoord in een 020-krant, die bol staat van de wedstrijd van onze vrienden tegen een Spaanse club.
Reclame voor een megaduur nieuw voetbalstadion.
Men wenst ons jarenlang aflossing, rente en dividend toe op een project dat uiteindelijk de ondergang zal gaan worden.
Niet doen, graag!
+1/-0

5 jaar geleden
Als een eeuwige nr drie zijn we ook ten doden opgeschreven helaas een half lege kuip, investeerders die zich terug trekken dan kom je in een sneeuwbal effect terecht,nu staat er nog een wachtrij voor de buisness suits,je moet wel want stilstaan is achteruit gaan.
Zo denk ik er dan over.
+2/-0

 
5 jaar geleden
hahahahahahahahha. Als iedere club zo denkt bij nieuwbouw
+1/-0

5 jaar geleden
Droom verder, financiers vinden voor Eur 400 mln in een tijd waarin duidelijk wordt dat Feyenoord hooguit de 3e club van Nederland zal zijn? Die vreselijke Arena werd gebouwd toen die plaatselijke club daar net op het hoogtepunt zat en heel voetballend Europa over de knie legde. Toen kon men eisen stellen aan sponsors en publiek, wij kunnen hooguit bedelen en smeken. Gaat nooit lukken voor dit soort bedragen, ontwerp maar iets voor de helft en ga dan nog eens de boer op bij financiers.
+1/-0

reactie verwijderd

reactie verwijderd


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meer dan 30.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

aantrekt acardipane atletico babalola bijbehorend bijschakelt carranza enz figuren geertruida gimenez hamberg hancko ivanusec julian kloese kraaij middenveldert mil mls oranje philadelphia priske romano santi socrates timber wehave wieffer willykment