Architect nieuwe stadion: 'Feyenoord krijgt een unieke en iconische voetbaltempel'
5 maart 2019 10:26 - De Telegraaf
Foto: Pro Shots
David Gianotten, architect van het nieuwe stadion van Feyenoord, geeft in gesprek met De Telegraaf aan dat Feyenoord opnieuw een unieke en iconische voetbaltempel zal gaan krijgen. Gevraagd wordt aan Gianotten wat er iconisch zal zijn aan het nieuwe stadion. "In de eerste plaats door de locatie, de ligging aan de Maas. We bouwen straks deels boven het water dat de levensader is van Rotterdam", aldus Gianotten. "Dan komt de vraag: wat is de juiste architectuur? Die zit in mijn ogen in de robuustheid van het huidige stadion. Dat beeld nemen we dus mee naar het nieuwe stadion."
Gianotten gaat verder: "We doen dat door het nieuwe stadion ook zo vorm te geven. Met een staalstructuur op een betonnen basis. Dat is ook uniek, want meestal maken stadionbouwers een keuze tussen staal en beton. Wij gaan bouwen met zeer grote elementen. Met beton én staal creëren we iets robuust en dat past bij het robuuste Rotterdamse bouwen. Verder is de perfecte ’bowl’, die we binnen voor het eerst hebben gecreëerd, uniek. Zo heeft niemand nog een stadion gebouwd."
Voor het ontwerp is er ook veel inspiratie gehaald uit het huidige stadion. Het grote verschil is dat het nieuwe stadion een derde ring zal krijgen. "Het bijzondere van het ontwerp is dat we eerst een zogeheten concourse bouwen, een plateau boven het straatoppervlak waarin al de eerste ring wordt gebouwd", zo geeft hij aan. "In de eerste ring kunnen 23.270 mensen zitten. Die komen dus aanlopen bij het stadion en dalen dan af naar beneden in plaats van dat ze een trap oplopen zoals nu. Op de tweede ring kunnen 19.642 mensen en op de derde ring nog eens 20.680 mensen."
Volgens Gianotten zal er ook in het nieuwe stadion een geweldige sfeer zijn. "Er komt geen gracht in het stadion. De tribunes van de eerste twee tiers komen nóg dichter op het veld te staan dan nu. En nergens komt op die eerste twee tiers een onderbreking door toegangspoorten of hoeken, waar grote transporten binnenkomen zoals in andere stadions", zegt hij daarover. "Het ziet er daarom uit als één grote muur van toeschouwers. En net als in Engeland komen de dug-outs langs het veld in de eerste ring te staan. Met het publiek er dicht achter."
Momenteel wordt er met Feyenoord alleen nog gepraat over de dakconstructie. "Er zijn drie opties en die wegen we tegen elkaar af. De Kuip heeft nu een dakconstructie waarbij zestig procent van de supporters droog zit. In het nieuwe stadion wil Feyenoord dat bij slecht weer honderd procent van de toeschouwers droog zit", aldus de architect.