Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Gio en Van Geel, houd de eer aan jullie zelf!

21 januari 2019 03:17

Beste Feyenoord-vrienden,

Ik weet niet hoe het u gisteravond verging, maar als supporter “op leeftijd” was ik verre van verrast door de zoveelste wanprestatie van Feyenoord dit seizoen en alweer de derde in successie waar het “om het echie” ging. Dit keer werd de spreekwoordelijke zeperd maar weer eens opgehaald in Zwolle. Sinds 28 september 2003 wisten wij in het domein van de Zwolse Blauwvingers slechts één keer te winnen (vorig seizoen met 3-4), één keer gelijk te spelen (in ons laatste kampioensjaar) en maar liefst vier keer te verliezen, waarvan drie keer tamelijk kansloos (twee keer met 3-0 en een keer met 3-1). Gisteren werd daar een vijfde en wederom ruime nederlaag aan toegevoegd. Plaatsvervangende schaamte als supporter, een gevoel van gêne dat bij de verantwoordelijke voetballers, beleidsmakers en trainers nauwelijks tot geheel niet lijkt te bestaan gezien de vele afgebladderde clichés.

Hoe voorspelbaar was ook deze keer de gezien de feiten van een uitwedstrijd en dan ook nog op een kunstgrasveld kennelijk onvermijdelijke nederlaag en als derde feit de charismatische persoonlijkheid Jaap Stam die nu als de nieuwe hoofdcoach van PEC Zwolle zijn debuut maakte. Die factoren bij elkaar zijn te veel gevraagd van het huidige o zo broze Feyenoord dat weer net zo’n slechte competitiejaargang als de vorige aan het afleveren is. Het draaide weer uit op een nederlaag die in de loop der jaren veelal het handelsmerk van ons dierbare Feyenoord is geworden. Te weten om zeperds op te halen bij laagvliegers. Soms zelfs in De Kuip, zoals op 19 april 2015 tegen Go Ahead Eagles met Fred Rutten nog als trainer. Een paar keer al tegen De Graafschap (verlies van 1-2 op 14 april 2001, verlies van 1-3 op 7 december 2008 en verlies 0-1 op 22 januari 2011). Over De Graafschap gesproken, de rode lantaarndrager won vandaag op de Vijverberg met 5-1 van Fortuna Sittard, waar wij in eigen huis kansloos van verloren.

Als jongetje van 10 jaar liep mijn toen nog uiterst tere Feyenoord-zieltje al danig averij op in een thuiswedstrijd tegen het op 26 mei 1958 reeds gedegradeerde BVV Den Bosch. Het werd 2-4 na zelfs met 0-4 te hebben achter gestaan en het duizelde mij met mijn toentertijd nog maagdelijke supportershartje. Het grote Feyenoord in De Kuip verliezen van BVV, het leek allemaal zo surrealistisch, al kon ik mijn jeugdige gemoedstoestand dat destijds nog niet als onwezenlijk definiëren. Vanaf die uitglijder met in dat “pre-Eddy PG-tijdperk” Bram Panman nog in het doel besefte ik voor het eerst dat Feyenoord ook in eigen huis niet onoverwinnelijk was. Want Feyenoord speelde destijds weliswaar vaak “droomvoetbal”, dat speltechnisch heel doeltreffend leek, maar qua positie op de ranglijst juist weinig effectief bleek. Dat seizoen 1957-1958 eindigde onze roemruchte club op de elfde plaats, met PSV boven ons op de tiende en Ajax op de derde plaats. De toenmalige Utrechtse topclub DOS stond als landskampioen vijf punten los van Ajax (toen nog twee punten voor een overwinning) en maar liefst 13 los van PSV en Feyenoord.

Als ouder wordende supporter ben ik in de loop van de decennia aan de rood-wit-zwarte golfslag van ups en downs wel gewend geraakt. Op 9 september 1970 de Wereldbeker winnen en drie weken later in de eerste ronde van het EC I –toernooi eruit vliegen tegen Ut Arad. Sindsdien is er niets veranderd. Wat waren dit seizoen ook alweer de uitslagen als “geplaatste” club tegen het even onbeduidende AS Trencin uit Slowakije? Ik zou het eigenlijk niet meer willen weten, zo desastreus was het allemaal.
https://www.voetbalprimeur.nl/nieuws/833235/beschamend-feyenoord-lijdt-historische-nederlaag-en-lijkt-al-klaar-in-europa.html

Hoewel Ajax natuurlijk nu al de grote favoriet is om de beker te winnen, is Feyenoord op dit moment nog niet geheel kansloos. En mochten wij die B-prijs alsnog weer gaan winnen, dan kan en mag dat trofeetje toch niet meer het grote falen van Gio en Van Geel verdoezelen. Natuurlijk ben ook ik de uiterst correcte Giovanni dankbaar voor het winnen van vijf prijzen in vier seizoenen voor ons dierbare Feyenoord. Ook voor hem als absolute topvoetballer had ik heel veel waardering en respect. Maar als hoofdcoach heeft hij met name in competitie- en Europees verband nu toch te veel steken laten vallen. Zoveel missers zijn een ambitieuze topclub als Feyenoord pretendeert te zijn toch voltrekt onwaardig. Ook over de positie van technisch directeur Martin van Geel kan nu langzaamaan het sportieve faillissement wel worden uitgesproken.

Dus Giovanni en Martin, houd beiden de eer aan jullie zelf, want zoals het nu gaat kan het echt niet langer.

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart
Tags

eer gio bvv column graafschap kuip afgebladderde afleveren arad averij beleidsmakers blauwvingers bram broze charismatische cliches competitiejaargang danig definieren desastreus domein droomvoetbal duizelde eagles echie effectief faillissement fortuna gemoedstoestand gene golfslag handelsmerk jeugdige jongetje kampioensjaar kunstgrasveld laagvliegers lantaarndrager maagdelijke onoverwinnelijk onwezenlijk panman pec plaatsvervangende pre pretendeert roemruchte rutten schaamte slowakije speltechnisch stam successie supportershartje surrealistisch tere tijdperk topvoetballer trencin trofeetje uitglijder utrechtse verdoezelen verging vijverberg voetbalprimeur voltrekt voorspelbaar wanprestatie wereldbeker wordende zeperd zieltje zwolse

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


5 jaar geleden
Voor alle partijen zou het inderdaad beter zijn als ze, van Geel en Gio, de eer aan zich zelf zouden houden en aangeven dat ze na dit seizoen opstappen.
Feyenoord kan dan op zoek naar vervangers, zelf zou ik direct geen acceptabele kandidaten kunnen opnoemen maar gelukkig ga ik daar niet over en kan ik als supporter zijnde vanaf de zijlijn alleen maar toekijken.
+3/-0

 
5 jaar geleden
Als Valentijn Driessen gelijk heeft en de directie wil door met Gio, dan zou ik het liefst als supporter aan een flinke winterslaap beginnen tot dit tijdperk de Jong/van Geel/Gio voorbij is, zo bedroevend vind ik het voetbal al jaren. Gewoon nul komma nul ontwikkeling. Er zijn kandidaten zat: van Gaal met Kuijt, Advocaat met Kuijt, elke trainer in de eredivisie slaagt er zo ongeveer in zijn spelers en zijn team beter te maken, behalve Gio. Ik ben wel voorstander van een 'zware' trainer, want de bezem moet door de club en van een nieuwe loopjongen van van Geel en de Jong wordt niets bij Feyenoord beter.
+1/-0

 
5 jaar geleden (gewijzigd)
Kwestie van een netwerk Bertjek en daar ontbreekt het bij Feyenoord. Er zijn zat trainers van niveau die in kunnen en willen instappen. Jol zou niet verkeerd zijn.

En van Geel als je ballen hebt haal je deze transferwindow SCHOUTEN van Excelsior!
+1/-0

 
5 jaar geleden
Van Gaal komt nooit en kuyt wil niet eens.
Feyenoord gaat pas beter spelen met meer budget eerder niet.
Want met een andere td en coach praten jullie over een half jaar weer precies hetzelfde als nu.
Het is puur budget en de kwaliteit die je kan halen .
Dat zijn bij ons best redelijke spelers maar geen spelers die altijd top zijn.
Verder kunnen we klagen wat mvg gehaald heeft maar het zijn spelers waarvan iedereen zei :halen !.
En dat verhaaltje 1 goede ipv 4 middelmaat is onzin.
Je moet een evenwichtige selectie hebben .
En niet een goede en de rest jeugd of slechter dan middelmaat .
Trouwens gaan echte goeie niet naar ons want dan is er altijd wel een club die meer biedt
+1/-0

5 jaar geleden
Klasse, helemaal mee eens. Eigenlijk had het afscheid al eerder genomen moeten worden; afgelopen zomer. Er zitten te veel vriendjes in de top die elkaar de handjes boven het hoofd houden. Wil Feyenoord serieus meedoen bovenin, dan moet je blijven verbeteren; dat zijn de wetten van de topsport. En de rek is er nu al te lang uit en de lat ligt al te lang niet hoog genoeg. Van Geel en Gio zijn gewoon uiterst tevreden met plek 3; ik kan en wil daar niet in meegaan.
+2/-0

5 jaar geleden
Wat mij betreft Martin van Geel weg. Hij heeft ons destijds uit de stront geholpen maar toen er ineens geld over was, gebeurden er allemaal foute dingen.
Als een trainer 2 jaar succesvol is en het derde jaar niet, dan vliegt hij er ook uit.
Dus Martin van Geel, per direct stoppen en waag het niet om geld te vragen als afkoopsom, want je hebt je zakken al vol Feyenoordgeld maar niks meer gepresteerd.
Asjeblieft, wegwezen.
+3/-0

5 jaar geleden
Wij gaan echt de beker niet winnen als Ajax de finale haalt. Het wordt een potloos jaar. Al het goede dat bereikt was met het kampioenschap is weg. Weer 18 jaar in de anonimiteit.
+2/-0

 
5 jaar geleden
Exit de technische staf inclusief van Geel + Koevermans
+1/-0


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meer dan 30.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

acardipane ake atletico bijbehorend carranza dumfries dutch enz figuren frimpong gakpo geertruida hancko ivanusec kloese koeman kraaij kuip middenveldert mil mls nederland oranje priske romano santi simons socrates stengs wehave