Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: De Kuip

18 november 2018 23:11

Beste Feyenoord-vrienden,

Eindelijk rekende onze nationale trots weer eens af met Frankrijk, dat momenteel ten tweede male de status van wereldkampioen bekleedt. Jammer dat Feyenoord als hofleverancier van het opgeleefde Oranje daarbij vooralsnog nauwelijks een rol speelt. Onze jeugdopleiding werd gedurende enkele jaren als de beste van Nederland gekwalificeerd, maar is nu overduidelijk overvleugeld door die van Ajax. Ronald Koeman, die het als bondscoach overigens uitstekend doet, heeft Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt volkomen terecht tot vaste waarden van het Nederlands Elftal gepromoveerd, terwijl Donny van de Beek er inmiddels ook al weer 5 caps op heeft zitten, waarvan 4 onder Koeman.

Feyenoord dreigt als Nederlandse topclub vrij onverwachts maar wel steeds meer de aansluiting met Ajax en PSV te verliezen en dat is zo kort na een periode van het winnen van vijf prijzen, verdeeld over vier seizoenen, een treurige constatering. Het is wel zo dat PSV aan het eind van dit seizoen, wanneer de prijzen worden verdeeld op die van de JC Cruijff-schaal na, gewoon ook zo maar met lege handen kan komen te staan. Want Ajax kan PSV nog makkelijk voorbij streven voor de titel en voor drie andere prijzen (JC Cruijff-schaal, beker en CL) zijn de Eindhovenaren al uitgeschakeld. Maar ook al is dat laatste zo, kijk nu even naar teletekstpagina 819 en dan weet je genoeg over de huidige onderlinge krachtsverhoudingen van de traditionele Top Drie.

Echter. er is 1 lichtpuntje bij al dit negativisme: De Kuip. Na het dieptepunt van twee weken geleden waarbij de vier Goliaths van de Kuip werden geveld door een geniepige onzichtbare, eigentijdse en stroomstorende “David”, volgde nu een luisterrijke voetbalavond van het Nederlands Elftal in Neerlands mooiste en meest traditionele stadion. Waarbij maar weer eens bleek welke magische uitwerking De Kuip nog steeds kan hebben op niet alleen de eigen spelers en het publiek, maar kennelijk ook op de tegenstander. Want waar de Oranjeleeuwen een tactisch en speltechnisch wervelende show weg gaven schrompelde de trotse Franse haan soms ineen tot een angstig piepkuiken, dat zelden deed denken aan de degelijke en heersende wereldkampioen van Rusland 2018.

En ja, die tegenstrijdige ervaringen met De Kuip binnen twee weken kunnen beide voedsel geven aan de argumenten over en weer inzake de discussie omtrent een nieuwe Kuip of renovatie van de bestaande voetbaltempel Hoe dan ook, wordt er uiteindelijk gekozen voor nieuwbouw, dan is het te hopen dat het nieuwe stadion aan de Maas dezelfde magische effecten teweeg kan brengen als de huidige Kuip. En dat zal waratje niet meevallen. Vooralsnog neig ik zelf nog steeds naar nieuwbouw, maar de voorstanders van renovatie hebben na de eclatante en sfeervolle zege op wereldkampioen Frankrijk zeker een punt.

En als morgen dan de laatste wedstrijd is gespeeld die beslissend is voor wie als groepswinnaar eindigt (Frankrijk of Nederland), kunnen we ons weer richten op ons dierbare Feyenoord zelf. We krijgen nu drie thuiswedstrijden kort op elkaar in De Kuip (FC Groningen, PSV en VVV Venlo). Mochten we die alle drie nu eens winnend afsluiten, dan kunnen we deze competitiejaargang in ieder geval nog enige glans meegeven, ook al zal de titel ook dan ver buiten bereik blijven gezien de ontketende concurrentie. De Ajax-haters onder ons zullen met name de wedstrijd tegen PSV met gemengde gevoelens tegemoet zien, maar daar heb ik als inwoner van het Zuid-Oost-Brabantse Liessel dan weer geen last van. Gewoon sportief afmaken die Zwartrokken, onder alle omstandigheden. Al was het maar ter vervulling van onze sportieve plicht, zelfs als het Ajax betreft. Toestanden zoals in het seizoen 2009-2010 waarbij de supporters min of meer eisten dat uit werd verloren van FC Twente teneinde de Tukkers aan de titel te helpen zijn naar mijn mening niet voor herhaling vatbaar.

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart
Tags

kuip frankrijk titel wereldkampioen column koeman magische nederland nieuwbouw renovatie angstig beek bekleedt caps competitiejaargang constatering dieptepunt eclatante effecten eigentijdse eisten gekwalificeerd glans goliaths groepswinnaar groningen haan haters heersende herhaling hofleverancier ineen inwoner inzake jong krachtsverhoudingen lichtpuntje liessel luisterrijke maas neerlands negativisme neig onzichtbare oost opgeleefde oranje oranjeleeuwen overvleugeld piepkuiken plicht rusland schrompelde sfeervolle show speltechnisch stroomstorende tegenstrijdige teletekstpagina teneinde toestanden treurige trotse twente uitwerking vatbaar vervulling voedsel voetbalavond voetbaltempel voorstanders vvv waratje wervelende

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


5 jaar geleden
Leuk stuk weer, lees de columns altijd met veel plezier. Ik ben ook voor nieuwbouw, maar vindt het vooral belangrijker dat men onderling weer eens gaat praten (en luisteren!) met elkaar. Met Feyenoord zelf voorop.
+2/-0

5 jaar geleden
Feyenoord is al jaren geen topclub meer, daar moeten we nu maar eens accepteren. Sinds eind jaren zeventig is het verval ingetreden, met twee dieptepunten tot nu. De HCS periode en het bijna failliet van de club. We zijn wel de sleeping giant van Nederland, maar dan moet er echt iets gaan veranderen in het Maasgebouw. En begin nu eens eerst met een goede scouting en zorg nu eens voor dat nieuwe stadion. Van Drongelen, Dumfries, Depay en Frenkie de Jong hadden alemaal voor Feyenoord kunnen en zelfs moeten spelen. Ik betwijfel wel wanneer Frenkie de Jong voor de Feyenoord jeugd had gekozen, het technisch hart zijn talent had gezien. Ik denk het niet.
+1/-0


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meer dan 30.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

acardipane atletico babalola carranza dutch enz figuren gakpo geertruida gimenez hamberg hancko ivanusec julian kloese kraaij kuip middenveldert mil mls oranje philadelphia priske romano santi socrates stengs wehave wieffer willykment