Jan de Jong: 'We bouwen een van de goedkoopste stadions van die omvang'
30 mei 2018 12:38
In een uitgebreid interview met Voetbal International reageert algemeen directeur van Feyenoord Jan de Jong over de kritiek die de laatste tijd weer opgelaaid is over het nieuwe te bouwen stadion. "Naar mijn bescheiden mening heeft dat met de naamgeving te maken. Feyenoord City is iets heel anders dan de bouw van het nieuwe stadion. Mensen zijn gaan denken dat Feyenoord bezig is met een megalomaan project," geeft De Jong aan. "In werkelijkheid zijn we alleen bezig met het stadion en niet met de ontwikkeling van Rotterdam-Zuid. Feyenoord gaat geen huizen, geen hotels en geen kantoren bouwen. Ik denk dat die twee lijnen in de beeldvorming enorm door elkaar lopen."
De algemeen directeur had ook het betoog van Michel van Egmond in De Wereld Draait Door gezien over het behoud van De Kuip. "Het was een prachtig relaas op tv. Ik heb dezelfde warme gevoelens bij dit stadion als ieder ander. Een voetbaltempel," aldus De Jong. "Maar wel een voetbaltempel van 81 jaar oud. Als we zouden verhuizen, zijn we vijf jaar verder. Dan is het 86 jaar oud. Het sentiment begrijp ik volkomen, maar het is ook mijn taak Feyenoord klaar te stomen voor de toekomst, want we willen jaarlijks strijden om de prijzen."
De Jong gaat verder: "Meer clubs hebben afscheid genomen van iconische stadions om mee te gaan in de vaart der volkeren. Atlético Madrid had een fantastisch stadion, maar heeft dat nu ook. Arsenal en Tottenham Hotspur zijn eveneens door dat proces gegaan. We zijn niet de enige club die hiermee worstelt."
Dat het in 2011 gebouwde stadion van Juventus veel goedkoper was, is ook logisch volgens De Jong. "Dat is wel een kleiner stadion dan wij beogen. Sec de bouwkosten zullen bij ons naar schatting een miljoen of 260 zijn. Daarmee bouw je een van de goedkoopste stadions van die omvang," zegt hij daarover. "Het is geen knetterduur complex. Helemaal niet als je het vergelijkt met de stadions die zijn gebouwd voor het WK in Rusland of waar Tottenham Hotspur nu mee bezig is. Ik ben voor modern, maar realistisch. Over de slagingskansen ben ik nog terughoudend, omdat we nog op de stoel van keurmeester moeten gaan zitten."
Een andere manier om de financiële kloof met Ajax en PSV te kunnen dichten is een kapitaal-injectie van externe partijen. "Maar daarvan vraag ik mij af of dat bij Feyenoord past. De meest veilige en structurele oplossing is het vergroten van de stadioncapaciteit," geeft de algemeen directeur aan. "Feyenoord moet een volksclub blijven. Daarbij past geen verkoop aan één persoon of één fonds. Daarvoor is deze club te veel van Rotterdam en de supporters."
De Jong ziet een model zoals bij Bayern München, waarbij bedrijven participeren in de club, wel voor zich. "Daar zijn een paar grote partijen – Allianz, Adidas, Audi – die als aandeelhouder en sponsor een langdurig commitment afgeven. Met die injectie kon Bayern eigenaar van het stadion worden en een prachtig jeugdcomplex bouwen. Zo kan het wedijveren met topclubs uit Engeland en Spanje, ondanks hun lagere tv-inkomsten."