Transparent
Inloggen
Sluiten

Hoofd sportfinanciering Goldman Sachs: 'Ik heb 40 stadions op mijn naam en er is er niet één mislukt'

10 maart 2018 08:06

In gesprek met het Algemeen Dagblad praat hoofd sportfinanciering van Goldman Sachs Greg Carey over het nieuwe te bouwen stadion van Feyenoord en de felle kritiek die daar afgelopen periode over kwam. Zo waren er onder meer spandoeken te zien met 'Goldman Sucks'. "Sommige mensen hebben moeite met verandering. Dat is prima. Maar Goldman Sucks? Ik ga er van uit dat de boosheid vooral gericht is tegen de plannen, niet tegen ons. Wij hebben niet bedacht dat Feyenoord een nieuw stadion nodig heeft. Wij doen alleen maar waar we goed in zijn. Ik heb 40 stadions op mijn naam en er is er niet één mislukt. Dat wil ik zo houden," aldus Carey.

De Amerikaan gaat verder: "We staan nog maar aan het begin. We nemen het hele plan stap voor stap door: wordt het niet te groot, hoeveel stoelen zijn er nodig, hoeveel business seats kun je kwijtraken? We willen Feyenoord helpen om iets te bouwen wat past bij de mogelijkheden, willen zeker weten dat het een financieel gezond plan is. Mensen hoeven niet bang te zijn dat we ons in een avontuur storten dat de club zich niet kan veroorloven."

Volgens sport-econoom John Vrooman hoeven Feyenoord-fans zich geen zorgen te maken dat Feyenoord nu iets doet wat het zich niet kan veroorloven. "Goldman Sachs neemt geen risico's bij deze projecten. Ze denken in hun stadiondeals vanuit een worst case scenario," aldus de hoogleraar aan de Vanderbilt University.

Ook Stanford-hoogleraar Roger Noll spreekt zich uit. Het nieuwe stadion biedt geen zekerheid dat er grote bedragen aan over gaat worden gehouden. "Maar dat is voor Goldman niet het belangrijkste. Om de lening veilig te houden, hoeft de club alleen maar te overleven. De financiële analyse van Goldman is erop gericht dat een club niet omvalt, dat de lening netjes wordt afbetaald. Maar enorme winsten kan niemand beloven. Ook Goldman Sachs niet," aldus Noll.

Ook financieel directeur van Stadion Feijenoord Carl Berg erkent dat er geen zekerheid bestaat over de meeropbrengsten die het nieuwe stadion zou gaan opleveren. "In het minst optimistische model waar wij nu mee werken, levert het stadion jaarlijks 7 miljoen euro extra op voor het spelersbudget. Maar we hopen en verwachten dat het meer zal zijn. De nieuwe berekeningen met Goldman leren ons daar meer over," zegt Berg.

Berg was enigszins verbaasd over alle ophef die kwam toen het nieuws over de lening naar buiten kwam. "Wij kozen voor Goldman Sachs na een uitvoerig selectieproces. Het was met voorsprong de beste van alle partijen, vooral vanwege hun ervaring. We zijn niet bezig geweest met beeldvorming, we kozen voor het beste bod," aldus Berg. "Er is nu ophef over het feit dat De Kuip als onderpand geldt voor de lening, maar dat hebben we bij de verbouwing in 1994 ook gedaan. Toen hebben we nooit iemand gehoord. Het is een volstrekt normale afspraak. Maar we moeten accepteren dat er een sterke lobby is voor het behoud van De Kuip. Wij kunnen alleen maar blijven uitleggen dat we geen doldriest avontuur aangaan."

De gemeente Rotterdam wil ook 135 miljoen gaan investeren in het project rondom Feyenoord City, zodat er een impuls gegeven kan worden aan de ontwikkeling van het gebied rondom De Kuip. Volgens Vroomans moet daar echter niet veel van verwacht worden. "Het argument van gebiedsontwikkeling gaat zelden op. De nieuwe generatie sportarena's wordt er juist op gebouwd dat mensen al hun geld binnen het complex uitgeven. Daar komt de winst vandaan," aldus Vroomans. "Bovendien staat Goldman erom bekend dat het de mazen in de belastingwetten vindt. De meeste clubs die met Goldman in zee zijn gegaan, profiteerden daar goed van. Maar voor de gemeente blijven meestal twee dingen over: files en de rekening."

Carey spreekt die woorden van Vroomans echter tegen. "Wij werken volgens de regels," zegt Carey. De hoofd sportfinanciering van Goldman Sachs geeft aan bovendien ook niet wakker te liggen van alle kritiek die uit Rotterdam komt. "Dit is geen project waar ik midden in de nacht van denk: oei, komt het wel goed? Ik bouwde voor basketbalclub The Nets een arena van 1 miljard, dwars over een spoorwerf. En die club leed 40 miljoen per jaar verlies toen we begonnen. Dát was pas een uitdaging."




Tags

goldman sachs berg carey lening sportfinanciering kuip vroomans gemeente hoogleraar kozen noll project sucks veroorloven afbetaald arena basketbalclub bedacht belastingwetten business carl doldriest econoom files gebiedsontwikkeling generatie greg kwijtraken lobby mazen meeropbrengsten miljard nets oei omvalt onderpand profiteerden roger seats selectieproces spoorwerf sportarena stadiondeals stanford uitgeven university vanderbilt verbouwing vrooman wakker winsten worst

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Feyenoord E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Feyenoord E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 36.562 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

acardipane achahbar bestuur betis danall demonstranten diao gaza geweld gronden grondwettelijke hamas iran israel kabinet macht middenveldert nederland nsc omtzigt palestijnse pgnl priske rapport religie slot stengs timber trump wilders