VolkerWessels presenteert haar plannen voor nieuwe Kuip: 'De SuperKuip'
8 februari 2014 12:00
Vandaag presenteren bouw- en vastgoedbedrijf VolkerWessels en MVSA architects de plannen voor het nieuwe voetbalstadion van Feyenoord: De superKuip.
De essentie van het plan is dat de herkenbare en klassieke elementen van de oorspronkelijke Kuip uit 1937 behouden blijven, maar dat het stadion gemoderniseerd en toekomstbestendig wordt gemaakt. Modernisering van de exploitatiemogelijkheden biedt Feyenoord de mogelijkheid om structureel financieel te groeien. Zo komt er meer dan twee keer zoveel geld voor spelers op het veld.
Het stadion wordt typisch Rotterdams: rauwe architectuur uit staal en beton. De superKuip garandeert het behoud van de karakteristieke sfeer en magie van de Kuip. De kenmerkende ovale tribune-ringen en de klep van de spelerstunnel uit de Kuip blijven behouden en domineren het ontwerp.
De superKuip biedt plaats aan 63.000 toeschouwers en wordt daarmee het grootste stadion van Nederland. De sfeer in het stadion wordt nog beter. Er komt een staantribune achter de goal voor 12.000 fanatieke supporters. De superKuip wordt het enige grote stadion van Nederland met een staantribune, iets om trots op te zijn. En er ligt geen gracht rondom het veld. Zo wordt de druk van Het Legioen op de tegenstander nog tastbaarder. Supporters behouden hun plaats in het stadion en komen dichter op het veld te zitten. De zichtlijnen vanaf de tribunes worden verder verbeterd.
Woordvoerder Gjalt Rameijer: ‘We gaan uit van de wensen van de stad, de inwoners en bovenal het legioen van Feyenoordsupporters. VolkerWessels wil de werkgelegenheid van de bouw volledig ten goede laten komen aan de stad en de omgeving van het stadion. Zo staat De superKuip stevig verankerd op Rotterdam-Zuid. VolkerWessels hoopt op een nauwe samenwerking met de gemeente en de club. Alleen samen komen we tot een optimaal resultaat.’
De kosten voor de bouw van het stadion zijn geraamd op 240 miljoen euro, waardoor Feyenoord de komende 75 jaar op Zuid blijft spelen. In het budget is een zogenaamd groeimodel opgenomen. Het groeimodel geeft bijvoorbeeld de optie tot extra zitplaatsen en daarnaast is het mogelijk om een afsluitbaar dak te bouwen. Een dak dat open en dicht kan biedt Feyenoord de mogelijkheid om grote muziekconcerten naar Rotterdam te halen. Op die manier nemen de mogelijkheden voor financiële groei van Feyenoord nog meer toe.
Voor het plan is geen gemeentelijke garantstelling nodig. Als de ambities van Feyenoord en ook de Gemeente Rotterdam boven dit ambitieniveau uitstijgen, dan zou een beperkte gemeentelijke garantstelling mogelijk zijn.
Bezoek voor meer informatie en beeldmateriaal www.desuperkuip.nl
Het mooiste stadion van Nederland. Voor minder doen we het niet. Eenvoud. Herkenbaarheid. Rotterdams. Net als de oorsponkelijke Kuip uit 1937.
Het stadion wordt typisch Rotterdams: rauwe architectuur uit staal en beton. De ovale tribuneringen blijven. Net als de klep van de spelerstunnel. Er komt een staantribune achter de goal voor maar liefst 12.000 supporters. Er ligt geen gracht om het veld en iedereen behoudt zijn plaats. De zichtlijnen worden beter en de afstand tot het veld kleiner. Vormen van hijskranen bepalen het beeld van de dakconstructie. Kortom: een Rotterdams stadion dat de komende decennia weer een van ’s werelds mooiste voetbaltempels is.
Behoud van rijke tradities
Geen gracht
Nog dichter op het veld
Betere zichtlijnen
Staantribune
Rauw Rotterdams ontwerp
Betere faciliteiten