Transparent
Inloggen
Sluiten

Feyenoord: afspraken met harde kern om orde te handhaven, maar geen geld betaald

16 november 2012 19:04

Feyenoord heeft vanmiddag bevestigd dat het in het seizoen 2010-2011 met de harde kern om de tafel heeft gezeten. De Rotterdammers maakten met de hooligans afspraken om het fanatiekste deel van de aanhang in toom te houden. De voetbalclub ontkent dat daarvoor geld is betaald.

'In die periode zijn we zeker in gesprek geweest met de harde kern van fanatieke Feyenoord-supporters. Daarin is hen ook gevraagd om te zorgen dat het rustig blijft', aldus Raymond Salomon, woordvoerder van Feyenoord aan het AD/Rotterdams Dagblad.

Volgens Salomon dreigden investeerders zich terug te trekken in die periode door al het geweld. 'We moesten het met zijn allen rustig houden in het belang van de club.' Ook meldt Salomon dat er nooit afspraken zijn gemaakt met de harde kern in ruil voor geld. 'Dat is onjuist. Er is ook nooit een plek beloofd in de Raad van Commissarissen.'

Eerder kwam bij RTV Rijnmond Yoeri Kievits aan het woord, lid van de harde kern, wiens boek 'Rotterdam Hooligan' vrijdag is verschenen. In het boek beschrijft hij dat Feyenoord de hooligans zelf had ingehuurd. "Zelfs jongens met een stadionverbod mochten naar binnen. Er was een enorme, fanatieke meute en wij hebben ervoor gezorgd dat die lange tijd rustig is gebleven."

Het speelde in het seizoen 2010-2011, toen het sportief en financieel erg slecht ging met de club. "Er was onrust onder de supporters en op een gegeven moment is er ook een wagen gesloopt van een investeerder die veel geld stak in Feyenoord. Die zei: ik heb hier eigenlijk geen zin meer in. Wij hadden toen ook het besef als harde kern: het is nu zaak dat onze club er weer bovenop komt."

Yoeri Kievits voerde persoonlijk gesprekken met de leiding van de club. "Ik zat bijvoorbeeld aan tafel met Gudde, Been, Blokland en Koevermans. Daar zat ik dan met mijn tatoes tussen. Dat vonden zij enigszins indrukwekkend, want wij zijn natuurlijk niet op ons bekkie gevallen." Volgens Kievits kwam het tot afspraken. "Als de supporters een miljoen euro bij elkaar zouden collecteren, dan zouden wij bepaalde inspraak krijgen. Ook in de Raad van Commissarissen. Die afspraak is Feyenoord niet nagekomen en toen hebben bij besloten om onze ordediensten terug te trekken."

In Rotterdam Hooligan wordt beschreven wat de gevolgen waren: in september 2011, bij de wedstrijd Feyenoord-De Graafschap, liep een protestmars van supporters uit de hand. Een deel van de fans bestormde het Maasgebouw. "Die meute, die wij maandenlang hebben tegengehouden, is daar toen losgegaan. Dat komt niet voor 100 maar voor 200 procent omdat wij de bewaking hadden opgeheven. Wij als harde kern kregen later de schuld van de rellen, maar dit is het ware verhaal."
Woordvoerder Raymond Salomon wil niet ingaan op de afspraken die zouden zijn gemaakt tussen Feyenoord en de hooligans. "Wij zijn als Feyenoord bezig met de toekomst. De rellen bij het Maasgebouw waren een zwarte bladzijde. Er is een rapport over verschenen en wij hebben er een streep onder gezet."




Tags

kern salomon hooligans kievits boek fanatieke hooligan maasgebouw meute rellen yoeri aanhang bekkie bestormde bewaking bladzijde blokland collecteren dreigden fanatiekste geweld graafschap gudde inspraak koevermans losgegaan onjuist ordediensten protestmars rapport rijnmond rotterdams ruil stadionverbod tatoes toom

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.



Feyenoord E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Feyenoord E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 36.528 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

acardipane achahbar bestuur betis danall demonstranten diao gaza geweld gronden grondwettelijke hamas iran israel kabinet macht middenveldert nederland nsc omtzigt palestijnse pgnl priske rapport religie slot stengs timber trump wilders