Transparent
Inloggen
Sluiten

KRO Reporter over koelkastcontracten bij Feyenoord

5 oktober 2009 14:37

Verslaggever: K

KRO Reporter zond gisteren een uitzending uit over het benaderen en vastleggen van voetballers jonger dan 16 jaar. Zaakwaarnemers is het verboden om spelers jonger dan 16 te benaderen of activiteiten voor te verrichten. Toch gebeurt dit op grote schaal.

In de uitzending komt ook de overgang van Jeffrey Bruma naar Chelsea aan de orde die op zijn 15e bij Feyenoord werd weggehaald. Rutten en Kobussen worden geïnterviewd. Zij kwamen zogenaamde koelkastcontracten overeen met Feyenoord. Daarmee komen ze al voor hun 16e een overeenkomst voor een opleiding overeen. Indien zijn op hun 16e nog steeds zo talentvol zijn, gaat automatisch een volwaardig contract in voor enkele jaren. Het is een van de manieren om het vroeg weghalen van spelers tegen te gaan. Het programma stelde de werkwijze aan de kaak, maar volgens de KNVB is het strict juridisch gezien een toegestane werkwijze.

Get Microsoft Silverlight

Reactie van Feyenoord tegenover KRO Reporter:

Feyenoord heeft deze jongens naar Feyenoord overgeschreven toen ze 15 jaar waren. Feyenoord is - na gesprekken met de ouders en hun adviseurs – met deze jongens een opleidingsovereenkomst (geen spelerscontract!) aangegaan die erin voorzag dat hun opleiding en alle onkosten (vervoer, school, huisvesting, voeding, etc.) volledig door Feyenoord werden betaald. De opleidingsovereenkomst bevatte ook de mogelijkheid - een zogenoemde ‘optie’ - om met deze jongens een arbeidsovereenkomst aan te gaan vanaf het moment dat deze jongens 16 jaar zouden worden. De arbeidsovereenkomsten met deze spelers traden in werking nadat de spelers 16 jaar waren geworden.

Feyenoord heeft dit, met medeweten en goedkeuring van de ouders en hun adviseurs, gedaan onder meer om haar talenten te beschermen tegen buitenlandse clubs die spelers op steeds jongere leeftijd uit Nederland halen (zie Jeffrey Bruma op zijn 15e naar Chelsea in Engeland en Rajiv van la Parra naar Caen in Frankrijk). Feyenoord investeert jaarlijks ca. € 5 miljoen euro in de opleiding van talenten en zij is genoopt haar grote talenten te beschermen. Wat Feyenoord contractueel doet is iets dat zeer waarschijnlijk in de toekomst door de bonden reglementair wordt geregeld en waar Nederlandse parlementariërs zich binnen Europa ook hard voor maken.




Tags

reporter koelkastcontracten adviseurs bruma chelsea jeffrey jonger opleidingsovereenkomst uitzending arbeidsovereenkomst arbeidsovereenkomsten bevatte caen engeland frankrijk geinterviewd genoopt goedkeuring huisvesting investeert jongere kaak knvb kobussen medeweten nederland onkosten overgeschreven parlementariers parra rajiv reglementair rutten spelerscontract strict talentvol toegestane traden verboden verrichten vervoer voeding volwaardig voorzag weggehaald weghalen zogenoemde zond

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.



Feyenoord E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Feyenoord E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 36.526 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

acardipane achahbar bestuur betis danall demonstranten diao gaza geweld gronden grondwettelijke hamas iran israel kabinet macht middenveldert nederland nsc omtzigt palestijnse pgnl priske rapport religie slot stengs timber trump wilders