Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenZwak Feyenoord ontsnapt tegen tiental van RKC


Tijdstip
18 februari 2024
Stadion
De Kuip
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Zwak Feyenoord ontsnapt tegen tiental van RKC; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Zwak Feyenoord ontsnapt tegen tiental van RKC

Met heel veel moeite heeft Feyenoord uiteindelijk toch de punten in eigen huis weten te houden. De thuiswedstrijd tegen degradatiekandidaat RKC eindigde in een 1-0 zege. Mats Wieffer maakte in de slotfase het enige doelpunt. Vanwege een rode kaart van doelman Vaessen speelden de Waalwijkers bijna een uur met tien man.

Arne Slot kon weer volledig beschikken over Santiago Gimenez, Lutsharel Geertruida en Quinten Timber. Het drietal keerde dan ook terug in de basis bij de Rotterdammers.

Feyenoord begon met de sterkhouders weer in de ploeg dan ook dreigend aan de wedstrijd. Binnen vijf minuten was het al bijna 1-0, maar een inzet van Gimenez werd van de lijn gekopt. Daarna bleven de kansen lang uit, maar in de 23ste minuut was Yankuba Minteh dicht bij de openingstreffer. Hij vond echter RKC-doelman Vaessen op zijn weg. Even later was de keeper weer van waarde op een afstandsschot van David Hancko. Feyenoord drong aan in deze fase, want Minteh was nog geen vijf minuten na zijn eerdere kans weer gevaarlijk. Het was aan Vaessen te danken dat de brilstand nog op het scorebord stond na een halfuur spelen.

In de 35ste minuut maakte Vaessen zijn eerste fout van de wedstrijd en dat was een hele dure. Hij maakte zich breed buiten de zestien en kreeg een schot van Calvin Stengs tegen de arm, waardoor hij - na lang kijken van de VAR - er met een rode kaart vanaf moest. RKC moest het dus het grootste deel van de wedstrijd met een man minder zien te klaren. Net als in het thuisduel eerder dit seizoen, toen Shawn Adewoye vlak voor rust rood kreeg bij een bezoek van de Rotterdammers.

Tot de rust lukte het om de nul te houden en de Waalwijkers kregen zelfs nog de uitgelezen mogelijkheid op de 0-1. Na een snelle counter had David Min de openingstreffer op zijn schoen liggen, maar hij raakte de bal totaal verkeerd waardoor die naast hobbelde.

In de tweede helft was het - volkomen logisch - alleen nog maar tegenhouden voor RKC. Feyenoord kreeg al vroeg in het tweede bedrijf weer een aantal goede kansen, maar de Waalwijkers wisten met kunst en vliegwerk de nul op het scorebord te houden. Jeroen Houwen, die Vaessen verving onder de lat, keepte net als zijn voorganger een uitstekende wedstrijd.

Zo'n kwartier voor rust had de ingevallen Ayase Ueda de bevrijdende 1-0 voor het intikken, maar hij wist van dichtbij niet te scoren. Zo bleef de tijd in het voordeel van RKC tikken. Twee minuten later schoot de Japanner wel raak, maar de bal was al over de achterlijn geweest bij een actie van Timber. Het was eigenlijk alleen nog maar Feyenoord dat aanviel, al was RKC ook nog één keer dichtbij via Chris-Emmanuel Lokesa die de paal raakte met een afstandsschot.

RKC kwam steeds dichter bij een zwaarbevochten punt in De Kuip, maar zo'n vijf minuten voor tijd ging het alsnog mis. Mats Wieffer kopte raak vanuit een corner en bezorgde de thuisploeg zo de bevrijdende openingstreffer. Dit was ook gelijk de winnende goal, waardoor Feyenoord alsnog de drie punten in huis hield.


Mats Wieffer: 'We hebben met 1-0 gewonnen en daar gaat het om'

In gesprek met ESPN was Mats Wieffer blij met de overwinning en zijn winnende doelpunt. "Het was wel weer heel erg moeilijk", aldus Wieffer. "Twee keer een bal van de lijn, die kans nog voor Ayase voor open goal. Dan ga je toch denken dat het niet weer zo'n wedstrijd wordt waarin hij er helemaal niet in gaat. Gelukkig word ik één keer iets vrij gelaten en kon ik er net bij."

Wieffer was ook kritisch op het spel van Feyenoord. "We moesten sneller van kant naar kant spelen tegen tien man. Het ging op een iets te laag tempo, waardoor zij het konden blijven belopen", zo gaf hij aan. "Maar uiteindelijk gaat het om de winst. We hebben met 1-0 gewonnen en daar gaat het om."

Het was voor Feyenoord niet mogelijk om het vizier al te kunnen richten op de return tegen AS Roma. "Nee, zeker niet. Het was heel moeizaam vandaag", zei hij daarover. "We bleven wel heel geduldig met van kant naar kant spelen en de ruimtes proberen te zoeken. Uiteindelijk hebben we wel verdiend gewonnen. Dit is heel belangrijk voor ons en nu gaan we op naar donderdag."


Luka Ivanušec: 'Ik voel me iedere dag weer beter worden en meer vertrouwen krijgen'

Luka Ivanušec was in gesprek met ESPN zeer tevreden na de wedstrijd tegen RKC. "We hebben als ploeg een heel goede wedstrijd gespeeld en veel kansen gecreëerd. Persoonlijk voel ik me ook iedere dag weer beter worden en meer vertrouwen krijgen", aldus Ivanušec. "Helaas had ik weer wat pech met de paal, maar ik moet door blijven gaan en hopelijk speel ik nog meer wedstrijden als deze."

Gevraagd werd aan de aanvaller waarom het hem zo lang heeft gekost om na zijn blessure weer op niveau te komen. "Door een blessure raak je altijd vertrouwen kwijt. In de eerste wedstrijden was het puur weer vertrouwen in mijn been krijgen. Dat heeft tijd nodig gehad", zo gaf hij aan. "Dat heeft eigenlijk ook te lang geduurd, maar nu gaat het iedere wedstrijd weer beter en krijg ik ook steeds weer meer vertrouwen."

Ook kreeg Ivanušec de vraag op hoeveel procent hij zit van zijn normale niveau. "Ik moet nog steeds meer minuten krijgen om op dat niveau te komen. Het heeft heel lang geduurd voor ik weer een basisplaats kreeg en het is goed dat ik die kans vandaag kreeg", zei hij daarover. "Met iedere minuut en iedere wedstrijd die ik speel, zal het weer beter gaan."


RKC woedend over rode kaart: 'Deze wordt zeker geseponeerd'

Na afloop was men bij RKC woedend over de rode kaart die Etienne Vaessen had gekregen. "Het is schandalig dat zo'n scheidsrechter niet naar het schermpje gaat", aldus Vaessen zelf in gesprek met ESPN. "Hij zei tegen mij dat de VAR de beslissing had genomen, maar hij is toch echt de enige die de beslissing mag maken. Als de VAR tegen hem had gezegd dat hij moest gaan kijken, was ik zo naar de kleedkamer gelopen als hij had gekeken. Dan had hij het nog steeds verkeerd kunnen zien, maar nu heeft hij gewoon helemaal niets gezien en dat stoort me enorm."

De doelman weet ook zeker dat zijn rode kaart gaat worden geseponeerd. "Anders kan ik beter mijn voetbaltas inleveren", zo gaf hij aan. "Dat is natuurlijk een beetje cynisch, maar dit heeft ons nu al een paar keer punten gekost. Ik wil niet zeggen dat we gelijk hadden gespeeld of hadden gewonnen als ik had blijven staan, want het blijft wel Feyenoord in De Kuip. Maar ik krijg de bal eerst op mijn ribben en dat heb ik nu al van een aantal mensen gehoord."

Ook trainer Henk Fräser had geen goed woord over de beslissing. "Je ziet heel duidelijk dat hij hem eerst op zijn lichaam krijgt", zei hij daarover. "Maar ze zullen daar wel weer een heel andere verklaring voor hebben. Ik vind het ook heel opvallend dat de scheids niet eerst naar de zijkant gaat. Ik krijg steeds meer het gevoel dat de heren elkaar niet meer durven te corrigeren of elkaar niet te kakken willen zetten. Er worden best veel fouten gemaakt en met name omdat ze elkaar niet meer durven te corrigeren. Het inconsequente stoort me ook, omdat er hier voorafgaand ook een overtreding wordt gemaakt op ons. Dat frustreert een beetje."


Feyenoord.supporters.nl Scorebord


Karakteristieken

Uitslag: 1-0 (0-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Mats Wieffer ('84)
Scheidsrechter
Van den Kerkhof
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
RKC Waalwijk: Lelieveld ('23)
Kaart
RKC Waalwijk: Vaessen ('35)

Opstelling Feyenoord

Luka IvanušecSantiago GimenezYankuba Minteh


Calvin StengsQuinten TimberMats Wieffer


Quilindschy HartmanDávid HanckoThomas BeelenLutsharel Geertruida


Timon Wellenreuther

Wissels:

'46 Bart Nieuwkoop voor Thomas Beelen
'46 Ayase Ueda voor Calvin Stengs
'61 Igor Paixão voor Yankuba Minteh
'78 Leo Sauer voor Luka Ivanušec
'87 Antoni Milambo voor Santiago Gimenez


Opstelling RKC Waalwijk

MinLokesaOukili


NiemeijerRoemeratoeCleonisse


MeijersVan den BuijsAdewoyeLelieveld


Vaessen

Wissels:

'39 Houwen voor Cleonisse
'46 Gaari voor Lelieveld
'62 Lutonda voor Meijers
'81 Takidine voor Niemeijer
'82 Margaret voor Min


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 5 2-0 (0-0)
 5 2-0 (0-0)
 3 3-0 (2-0)
 3 4-0 (3-0)
 3 3-0 (2-0)
 3 2-0 (2-0)
 3 3-0 (2-0)
 3 4-0 (2-0)
 3 2-0 (1-0)
10  3 3-0 (2-0)
11  3 3-0 (2-0)
12  3 3-0 (1-0)
13  3 3-0 (1-0)
14  3 3-0 (1-0)
15  3 3-0 (1-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.65. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Mats Wieffer (27 -> 5,0)
2. Luka Ivanušec (18 -> 4,0)
3. Dávid Hancko (7 -> 3,0)
4. Timon Wellenreuther (5 -> 2,0)
5. Quilindschy Hartman (4 -> 1,0)
6. Leo Sauer (1 -> 0,0)
6. Thomas Beelen (1 -> 0,0)
6. Yankuba Minteh (1 -> 0,0)
6. Ayase Ueda (1 -> 0,0)
6. Quinten Timber (1 -> 0,0)
11. Niemand (0 -> 0,0)
11. Mike Kleijn (0 -> 0,0)
11. Gjivaj Zechiël (0 -> 0,0)
11. Sem Valk (0 -> 0,0)
11. Tein Troost (0 -> 0,0)
11. Santiago Gimenez (0 -> 0,0)
11. Neraysho Kasanwirjo (0 -> 0,0)
11. Antoni Milambo (0 -> 0,0)
11. Ramon Hendriks (0 -> 0,0)
11. Kostas Lamprou (0 -> 0,0)
11. Patrik Wålemark (0 -> 0,0)
11. Gernot Trauner (0 -> 0,0)
11. Marcos López (0 -> 0,0)
11. Igor Paixão (0 -> 0,0)
11. Javairo Dilrosun (0 -> 0,0)
11. Calvin Stengs (0 -> 0,0)
11. Alireza Jahanbakhsh (0 -> 0,0)
11. Ramiz Zerrouki (0 -> 0,0)
11. Lutsharel Geertruida (0 -> 0,0)
11. Thomas van den Belt (0 -> 0,0)
11. Bart Nieuwkoop (0 -> 0,0)
11. Justin Bijlow (0 -> 0,0)
11. Jacob Rasmussen (0 -> 0,0)
11. Danilo (0 -> 0,0)
11. Sebastian Szymański (0 -> 0,0)
11. Cole Bassett (0 -> 0,0)
11. Ofir Marciano (0 -> 0,0)
11. Mohamed Taabouni (0 -> 0,0)
11. Denzel Hall (0 -> 0,0)
11. Lennard Hartjes (0 -> 0,0)
11. Devin Remie (0 -> 0,0)
11. Ezequiel Bullaude (0 -> 0,0)
11. Marcus Pedersen (0 -> 0,0)
11. Fredrik Aursnes (0 -> 0,0)
11. Orkun Kökcü (0 -> 0,0)
11. Oussama Idrissi (0 -> 0,0)
11. Jens Toornstra (0 -> 0,0)
11. Thijs Jansen (0 -> 0,0)
11. Mimeirhel Benita (0 -> 0,0)
11. Karim Dermane (0 -> 0,0)
11. Noah Naujoks (0 -> 0,0)
11. Fredrik Bjørkan (0 -> 0,0)
11. Ondřej Lingr (0 -> 0,0)
11. Mikki Van Sas (0 -> 0,0)
11. Mannou Berger (0 -> 0,0)
11. Givairo Read (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.