Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenFeyenoord zakt door het ijs en verspeelt voorsprong tegen NEC


Tijdstip
14 januari 2024
Stadion
De Kuip
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Feyenoord zakt door het ijs en verspeelt voorsprong tegen NEC; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Feyenoord zakt door het ijs en verspeelt voorsprong tegen NEC

Feyenoord is op dramatische wijze aan de tweede seizoenshelft begonnen. In eigen huis kwam de ploeg niet verder dan een 2-2 gelijkspel. Via Javairo Dilrosun en Santiago Gimenez kwam Feyenoord nog wel op een 2-0 voorsprong, maar daarna werd defensief gestuntel opnieuw genadeloos afgestraft.

Feyenoord kon niet beter beginnen aan de wedstrijd. Met Igor Paixão en Javairô Dilrosun werd er veelvuldig de aanval gezocht en was het wachten op het eerste officiële doelpunt van 2024. Het was uiteindelijk Dilrosun die Jasper Cillessen wist te passeren. De buitenspeler kreeg per toeval de bal voor zijn voeten in de zestien, twijfelde geen moment en schoot de bal beheerst met de binnenkant in de verre hoek.

Niet veel later wist ook Santiago Gimenez het net weer te vinden. De Mexicaan scoorde alweer zijn achttiende doelpunt in de Eredivisie. NEC kwam niet in het spel voor en kwam dan ook verrassend terug in de wedstrijd. Voor trainer Arne Slot zal de tegengoal vlak voor rust als een domper aankomen, want het was weer het oude liedje. De bezoekers wisten te scoren uit een standaardsituatie en het was wederom de eerste kans van de wedstrijd die Feyenoord tegen kreeg.

Voor het doelpunt van NEC miste Quinten Timber nog een uitgelezen kans om het duel al voor rust te beslissen. De goal uit de standaardsituatie veranderde de zaak. Feyenoord, dat prima in de wedstrijd zat, moest in de tweede helft nog vol aan de bak om de drie punten binnen te slepen in een regenachtige Kuip. Direct na rust ging Feyenoord op zoek naar het derde doelpunt van de middag. Gimenez was dichtbij, zijn schot ging echter rakelings langs het doel.

Waar Feyenoord op zoek was naar het derde doelpunt, wist NEC opnieuw te scoren in De Kuip. Vrijwel uit het niets schoot Magnus Mattsson van afstand raak. Justin Bijlow liet de inzet van de Deen uit zijn handen glippen, en ook de tweede mogelijkheid van de bezoekers werd daarmee omgezet in een doelpunt. De opdracht voor Feyenoord was duidelijk: scoren. David Hancko zette de toon door direct een mogelijkheid te creëren. De inzet van de Slowaak kon net gepareerd worden door Cillessen.

Met invallers Leo Sauer, Luka Ivanušec en Ondřej Lingr werd er nadrukkelijk gezocht naar het winnende doelpunt. Voor Feyenoord was Cillessen een aantal keer een sta in de weg, en ook stond het vizier van een aantal spelers niet op scherp. Ook in de vijf minuten blessuretijd werd er geen doelpunt meer gemaakt door Feyenoord, waardoor het eerste puntenverlies van 2024 een feit is.


Justin Bijlow: 'Die bal moet ik gewoon pakken'

In gesprek met ESPN was Justin Bijlow het eens met de opmerking dat de wedstrijden twee kanten had. "In de eerste helft speelden we goed aan de bal en hadden we een hoge intensiteit. Veel energie en druk op de bal. Met 2-0 was er niets aan de hand", aldus Bijlow. "Uiteindelijk geven wij hun energie door een minuut voor rust een tegengoal te krijgen. Weer uit een standaardsituatie. Dat is een beetje het verhaal van dit seizoen."

Bijlow ging verder: "In de tweede helft scoren zij 2-2. Daar kunnen we heel simpel over doen, die moet ik gewoon pakken. Daarna wordt het een heel moeilijk verhaal omdat ze met elf man voor de goal gaan hangen. Dit is klote."

Gevraagd werd aan de doelman of Feyenoord niet eerder met een slotoffensief had moeten beginnen. "Dat zou makkelijker zijn geweest als we Ayase erbij hadden gehad. Nu was het alleen Santi die kopkracht heeft", zo gaf hij aan. "We hebben wel wat kleine mogelijkheden gehad in die kleine ruimtes, maar dat valt dan net goed goed bij ons."

Ook kreeg Bijlow de vraag wat er in de kleedkamer na afloop was gezegd. "Dat dit een beetje het verhaal van dit seizoen is", zei hij daarover. "Heel goed spelen en vaak op voorsprong komen, maar dat breiden we dan niet uit. Door kleine momenten komt de tegenstander weer terug in de wedstrijd en dat was vandaag weer zo. Dat is al een paar wedstrijden zo gebeurt. Dat is een klein beetje volwassenheid."


Javairo Dilrosun: 'Ik raakte hem heerlijk en hij vloog er lekker in'

Javairo Dilrosun kreeg in gesprek met ESPN de vraag of dit een typische Dilrosun-goal was. "Hij zat er wel lekker in ja", aldus Dilrosun. "Ik raakte hem heerlijk en hij vloog er lekker in."

De aanvaller werd ook gevraagd naar zijn toekomst, omdat hij afgelopen zomer al mocht vertrekken. "Ik heb wel een moeilijke periode hier gekend. Aan het begin van het seizoen zou ik mogen vertrekken als er een goede aanbieding zou komen", zo gaf hij aan. "Ik heb gekozen om te blijven en te vechten voor mijn plek. Aan het einde van de eerste seizoenshelft heb ik wat kansen gekregen en die ook benut. Daarom mocht ik nu ook starten. Ik ben belangrijk geweest met die goal en moet deze vorm blijven aanhouden. Dan zien we wel wat er gebeurd."

Dilrosun zorgt intern dan ook niet voor onrust. "Natuurlijk heb ik wel moeilijke dagen, maar ik heb gewoon altijd hard gewerkt. Altijd laten zien dat ik een meerwaarde kan zijn en de trainer geeft mij nu de kans en geeft mij het vertrouwen", zei hij daarover. "Natuurlijk ben ik nu wel chagrijnig, want deze wedstrijd mag je nooit gelijkspelen. Je staat 2-0 voor en geeft de eerste helft bijna niets weg. Nu moeten we even bijkomen en hard werken. Dan moeten we er volgende week weer staan."


Arne Slot: 'Ze hoeven maar naar onze zestien te kijken en hij ligt er al in'

In gesprek met ESPN kreeg Arne Slot de vraag wat hem het meest had geïrriteerd aan de wedstrijd tegen NEC. "Hetzelfde als altijd. Ze hoeven maar naar onze zestien te kijken en hij ligt er al in", aldus Slot. "Het is ondenkbaar dat als je de wedstrijd hebt gekeken dat wij twee tegengoals hebben gehad. Het is normaal dat als je thuis speelt tegen NEC dat je met 2-0, 3-0 of 4-0 voorstaat. Maar dat moet je dan wel voor elkaar krijgen."

Slot was over het spel in de eerste helft super tevreden, maar er volgde toch een tegentreffer. "Ik overdrijf niet eens als ik zeg dat het een van de eerste keren was dat ze in de buurt van onze zestien waren en dan valt hij via-via-via erin. Dan weet je dat je een heel moeilijke tweede helft gaat krijgen", zo gaf hij aan. "De tegenstander heeft een heel moeilijke eerste helft gehad, maar gaat toch met een heel goed gevoel de kleedkamer opzoeken."

De trainer kreeg de vraag of hij na de wedstrijd tegen NEC nieuwe spelers wil hebben. "Ik denk dat het wel bekend is wat ik wil, maar ik vind het niet heel sterk om dat na een nederlaag op televisie te zeggen. Ook met deze selectie horen we thuis van NEC te winnen", zei hij daarover. "Natuurlijk is het duidelijk dat het vervelend is als je vier spelers mist. Helemaal in een belangrijke fase van het seizoen. Dat is overeenkomstig met de beginfase van het seizoen. Maar die wedstrijden moeten we gewoon winnen. Ook al missen we twintig spelers."


Feyenoord.supporters.nl Scorebord


Karakteristieken

Uitslag: 2-2 (2-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Javairo Dilrosun ('17)
Goal
2-0 Santiago Gimenez ('27)
Goal
2-1 Proper ('46)
Goal
2-2 Matsson ('53)
Scheidsrechter
Van der Eijk
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
NEC: Van Rooij ('24)
Kaart
Feyenoord: Quinten Timber ('27)
Kaart
Feyenoord: Mats Wieffer ('75)
Kaart
NEC: Verdonk ('91)

Opstelling Feyenoord

Igor PaixãoSantiago GimenezJavairo Dilrosun


Calvin StengsQuinten TimberMats Wieffer


Quilindschy HartmanDávid HanckoGernot TraunerLutsharel Geertruida


Justin Bijlow

Wissels:

'62 Leo Sauer voor Igor Paixão
'62 Bart Nieuwkoop voor Gernot Trauner
'71 Ondřej Lingr voor Javairo Dilrosun
'80 Thomas van den Belt voor Calvin Stengs
'80 Luka Ivanušec voor Quilindschy Hartman


Opstelling NEC

BaasOgawaHansen


MatssonProperRober Gonzales


VerdonkNuytinck (C)SandlerVan Rooij


Cillisen

Wissels:

'32 Van Wermerskerken voor Van Rooij
'66 Sano voor Rober Gonzales
'78 Borges Sanches voor Baas
'84 Ross voor Hansen


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 2 2-0 (2-0)
 2 2-0 (1-0)
 2 2-0 (1-0)
 2 2-1 (1-0)
 2 2-0 (1-0)
 2 2-1 (1-0)
 2 2-0 (1-0)
 2 2-1 (1-0)
 2 2-1 (1-0)
10  1 4-0 (2-0)
11  1 4-0 (2-0)
12  1 3-1 (2-0)
13  1 3-2 (1-1)
14  1 3-0 (1-0)
15  1 4-0 (2-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 4.91. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Niemand (14 -> 5,0)
2. Dávid Hancko (13 -> 4,0)
3. Quinten Timber (9 -> 3,0)
4. Santiago Gimenez (8 -> 2,0)
5. Mats Wieffer (5 -> 0,5)
5. Quilindschy Hartman (5 -> 0,5)
7. Javairo Dilrosun (3 -> 0,0)
8. Lutsharel Geertruida (2 -> 0,0)
9. Leo Sauer (1 -> 0,0)
10. Mike Kleijn (0 -> 0,0)
10. Gjivaj Zechiël (0 -> 0,0)
10. Sem Valk (0 -> 0,0)
10. Tein Troost (0 -> 0,0)
10. Neraysho Kasanwirjo (0 -> 0,0)
10. Antoni Milambo (0 -> 0,0)
10. Ramon Hendriks (0 -> 0,0)
10. Kostas Lamprou (0 -> 0,0)
10. Patrik Wålemark (0 -> 0,0)
10. Timon Wellenreuther (0 -> 0,0)
10. Thomas Beelen (0 -> 0,0)
10. Yankuba Minteh (0 -> 0,0)
10. Gernot Trauner (0 -> 0,0)
10. Marcos López (0 -> 0,0)
10. Igor Paixão (0 -> 0,0)
10. Calvin Stengs (0 -> 0,0)
10. Ayase Ueda (0 -> 0,0)
10. Alireza Jahanbakhsh (0 -> 0,0)
10. Ramiz Zerrouki (0 -> 0,0)
10. Thomas van den Belt (0 -> 0,0)
10. Bart Nieuwkoop (0 -> 0,0)
10. Justin Bijlow (0 -> 0,0)
10. Jacob Rasmussen (0 -> 0,0)
10. Danilo (0 -> 0,0)
10. Sebastian Szymański (0 -> 0,0)
10. Cole Bassett (0 -> 0,0)
10. Ofir Marciano (0 -> 0,0)
10. Mohamed Taabouni (0 -> 0,0)
10. Denzel Hall (0 -> 0,0)
10. Lennard Hartjes (0 -> 0,0)
10. Devin Remie (0 -> 0,0)
10. Ezequiel Bullaude (0 -> 0,0)
10. Marcus Pedersen (0 -> 0,0)
10. Fredrik Aursnes (0 -> 0,0)
10. Orkun Kökcü (0 -> 0,0)
10. Oussama Idrissi (0 -> 0,0)
10. Jens Toornstra (0 -> 0,0)
10. Thijs Jansen (0 -> 0,0)
10. Mimeirhel Benita (0 -> 0,0)
10. Karim Dermane (0 -> 0,0)
10. Noah Naujoks (0 -> 0,0)
10. Fredrik Bjørkan (0 -> 0,0)
10. Luka Ivanušec (0 -> 0,0)
10. Ondřej Lingr (0 -> 0,0)
10. Mikki Van Sas (0 -> 0,0)
10. Mannou Berger (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.