Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenTiental Feyenoord in seizoensopening niet voorbij Fortuna Sittard


Tijdstip
13 augustus 2023
Stadion
De Kuip
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Tiental Feyenoord in seizoensopening niet voorbij Fortuna Sittard; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Tiental Feyenoord in seizoensopening niet voorbij Fortuna Sittard

Feyenoord trapt het seizoen af met puntverlies. Zondag speelde de regerend landskampioen in eigen Kuip tegen Fortuna Sittard. Halverwege de eerste helft moest Bart Nieuwkoop het veld verlaten met een rode kaart, waardoor het elftal zich tot tiental gereduceerd zag. Het lukte de Rotterdammers daarna niet meer om hun organisatie op te zetten en tot echte kansen te komen.

Het Rotterdamse voetbalseizoen werd geopend met een eerbetoon aan clubiconen Peter Houtman - wiens stem al 25 jaar door de speakers van de Kuip galmt - en Gerard Meijer, die 50 jaar verzorger is geweest bij de club en dit weekend zijn 88e verjaardag vierde. Een groot spandoek en honderden sjaals en handdoeken versierden de tribunes, terwijl duizenden kelen het nieuwe seizoen hartelijk toezongen.

De openingswedstrijd begon met een kleine wijziging ten opzichte van de voorbereiding. Op het veld mocht Timber als nummer tien aantreden, waardoor Stengs naar rechtsbuiten verschoof en Jahanbakhsh op de bank moest plaatsnemen. Feyenoord begon wat tam aan de wedstrijd en liet zich pas na een kleine tien minuten spelen voor de eerste keer zien voor het doel van Fortuna Sittard. Daar bereikte de lage voorzet van Bart Nieuwkoop echter geen Feyenoorder maar Fortuna-verdediger Pinto. Tien minuten later was het weer Nieuwkoop die de bal voor het Limburgse doel wist te krijgen. Bij de tweede paal dook Igor Paixão op om Feyenoord op voorsprong te koppen, maar zijn inzet verdween rakelings langs het doel van Ivor Pandur.

Een kleine vijf minuten later moest Feyenoord ineens verder met tien man. Nieuwkoop stond op de enkel van Cordoba en kreeg daar geel voor, maar scheidsrechter Dieperink besloot deze na het bekijken van videobeelden om te wisselen voor een rode prent. De resterende twintig minuten van de eerste helft werd het vooral overleven voor Feyenoord, waar Slot ondertussen Zerrouki had gewisseld voor Beelen. De Rotterdammers speelden slordig en meerdere spelers haalden hun niveau bij verre na niet. Door een sterke reflex van Bijlow, die oog-in-oog kwam te staan met een aanvaller van Fortuna, lukt het Feyenoord om de rust te behalen zonder tegentreffer: 0-0.

Zou het met tien man nog gaan lukken om een resultaat te behalen? Dat was de prangende vraag aan het begin van de tweede helft. Terwijl Fortuna Sittard wat kansjes bij elkaar sprokkelde, lukte het Feyenoord niet om georganiseerd te spelen. Slordigheden en balverlies kwelden het team van Slot. Hoewel niemand heel balvast speelde, was het met name Mats Wieffer die geen enkele bal in de ploeg leek te kunnen houden. Even leken de kansen Feyenoord goedgezind, toen Santiago Giménez in de zestien werd neergehaald. De bal ging op de stip, tot de VAR constateerde dat de overtreding niet in, maar nabij de zestien had plaatsgevonden. Met de vrije trap die volgde, wist Feyenoord het tij echter niet te keren.

In de laatste twintig minuten kwamen Ueda en Jahanbakhsh erin voor Hartman en Timber. De wens om te scoren was er bij Feyenoord, maar de uitvoering liet te wensen over. Even leek het zelfs helemaal mis te gaan voor de Rotterdammers, toen Bijlow uitgleed en hij daarmee alle ruimte liet aan Cordoba om Feyenoord op achterstand te schieten. De alerte Beelen was gelukkig nog op tijd om de bal van de doellijn af te halen en voorkwam daarmee een nederlaag. Ondanks zeven minuten extra speeltijd, lukte het de tien van Feyenoord niet om nog tot scoren te komen. Daarmee werd de wedstrijd met gelijke stand beslist en leverde de openingspot slechts één puntje op voor de regerend landskampioen.

Volgende week zondag 20 augustus is het eerste Rotterdamse treffen. Feyenoord speelt dan om 14:30 tegen Sparta Rotterdam in het Kasteel.


[video] Highlights Feyenoord - Fortuna Sittard


Mats Wieffer: 'Het is gewoon nog niet goed genoeg'

Feyenoord is de competitie begonnen met een teleurstellende 0-0 tegen Fortuna Sittard. Net als vorig jaar waren de Limburgers in staat om De Kuip met een punt te verlaten, al werd het dit jaar flink geholpen door een vroge rode kaart voor de teruggekeerde Bart Nieuwkoop. Na afloop van de wedstrijd kreeg Mats Wieffer bij ESPN de suggestieve vraag of hij het resultaat als een valse start zag.

"Dat kun je wel zeggen, thuis van Fortuna moet je winnen. We krijgen snel rood en dat helpt niet mee. We hebben als team goed de nul gehouden en dan moet je hopen dat je wat kansen kunt creëren. Dat hebben we alleen niet goed genoeg gedaan. Het is zeker een valse start."

Ook werd Wieffer gevraagd naar zijn persoonlijke spel, wat er vandaag niet al te best uit zag: "Persoonlijk ben ik nog niet de Mats van vorig jaar. Ik ben nog een beetje zoekende en we moeten beter op elkaar ingespeeld raken. Fysiek zit het wel goed, want het drukzetten gaat goed. Voetballend moet het beter en daar gaan we de komende weken aan werken. Persoonlijk speel ik iets anders dan vorig jaar. Op 6 speel ik wat fijner en nu moet het nog een beetje wennen. Het is gewoon nog niet goed genoeg. In de tweede helft stond ik weer iets meer op 6 en dat vond ik lekkerder gaan. Alleen ik handel nog te traag en dat moet beter. Er is werk aan de winkel."


[video] Justin Bijlow hield Feyenoord meermaals op de been tegen Fortuna Sittard, maar gleed ook uit


Thomas Beelen: 'Niet gelukt om het seizoen goed te beginnen'

Met dank aan de rode kaart van Bart Nieuwkoop, mocht Thomas Beelen zondagmiddag zijn competitiedebuut maken voor Feyenoord. De verdediger speelde een solide partij, maar was vooral teleurgesteld over het eindresultaat. Bij ESPN gaf hij zijn visie op de wedstrijd.

"Je wilt het seizoen gewoon goed beginnen en dat is vandaag niet gelukt. Dat is een grote teleurstelling. Ik moest mijn eigen ding doen, lef hebben aan de bal en doordekken in verdedigend opzicht. Ik denk dat dat redelijk is gelukt, op een paar momentjes na. Ik sta hier niet met een lekker gevoel gezien het resultaat. Het is mooi dat ik dicht tegen de basiself aan zit, dat is persoonlijk mooi. Het was een grote stap, maar het gaat me op zich redelijk af. Ik zit goed op mijn plek en heb het naar mijn zin."

Tien minuten voor tijd moest Beelen handelend optreden, nadat doelman Bijlow uitgleed en Cordoba de bal voor het inschuiven had: "Het was een kleine miscommunicatie. Ik zag Justin uitglijden en toen moest ik rennen. Ik zag al dat ik hem zou gaan halen, dus ik wilde hem rustig over de achterlijn glijden, om te voorkomen dat ik een eigen doelpunt zou maken. Dat zie je ook nog wel eens gebeuren. Dit kan gebeuren, maar daar leer je van. We zijn blijven knokken en zijn een echt team geweest. Daar kunnen we soort van trots op zijn, maar gezien het resultaat is er niet heel veel om trots op te zijn."


[video] Arne Slot na Feyenoord-Fortuna Sittard (0-0): 'Met elf man creëerden we al weinig kansen'


Arne Slot: 'Ik kan de jongens niets verwijten'

Feyenoord is de Eredivisie begonnen met een 0-0 gelijkspel tegen Fortuna Sittard. Een vroege rode kaart voor Bart Nieuwkoop was hierin een belangrijke factor. Trainer Arne Slot werd bij ESPN gevraagd of deze rode kaart de hoofdoorzaak van het puntenverlies was:

"Zo simpel is het niet. Door de beslissing van de scheidsrechter verlies je geen punten, dat doe je zelf. We hebben met 10 man nog steeds kansen gehad om drie punten te halen. Ik kan de jongens niets verwijten, we zijn blijven vechten. Met 11 tegen 11 wil je meer kansen voor ons zien. Ik vind dat we daarin te weinig hebben gecreëerd. Met 10 man hebben we er alles aan gedaan en kan ik ze niets verwijten. Normaal gesproken kunnen we in de slotfase nog wel powerplay spelen, maar dat ging nu niet meer gezien het ondertal."

Vervolgens gaf de trainer zijn mening over de rode kaart voor Bart Nieuwkoop: "Ik denk dat het wel terecht is. De vraag is of hij zo diep op het veld zo agressief het duel in moet gaan. Ik kon me wel vinden om de rode kaart te geven. In de tweede helft ervaarden wij dat er een doorgebroken speler was bij ons (Gimenez, red.), maar uiteindelijk beslist de arbitrage. Op het moment dat het 0-0 staat, hoop je op zo veel mogelijk minuten blessuretijd. In de blessuretijd zelf werd er ook weer veel tijd gerekt. Een doelpunt hing dan ook niet in de lucht."

Tenslotte werd Slot gevraagd naar zijn wissel na de rode kaart (Beelen voor Zerrouki, red.): "Ik ging eerst met Mats centraal achterin spelen. Ik wilde een centrale verdediger brengen omdat zij een kopsterke spits hebben. Beelen is ook gewend om 1-op-1 te spelen. We kozen ervoor om Mats te laten staan gezien zijn loopvermogen, ook al speelde hij geen goede eerste helft. Die keuze rechtvaardigde hij in de tweede helft wel. De wedstrijd leek op veel wedstrijden van vorig seizoen. Toen konden we vaak nog een goal forceren met extra aanvallers, maar dat ging nu moeilijker doordat we met 10 man speelden. Een valse start is een understatement. Het is zwaar teleurstellend dat je zowel de Johan Cruijff Schaal als de eerste competitiewedstrijd in De Kuip niet wint."


Feyenoord.supporters.nl Scorebord


Karakteristieken

Uitslag: 0-0 (0-0)

Scheidsrechter
Dieperink
Toeschouwers
47.500 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Feyenoord: Bart Nieuwkoop ('23)
Kaart
Fortuna Sittard: Pinto ('36)
Kaart
Fortuna Sittard: Siovas ('62)
Kaart
Fortuna Sittard: Guth ('68)
Kaart
Fortuna Sittard: Duarte ('88)
Kaart
Fortuna Sittard: Pandur ('89)
Kaart
Fortuna Sittard: Noslin ('90)

Opstelling Feyenoord

Igor PaixãoSantiago GimenezCalvin Stengs


Quinten TimberRamiz ZerroukiMats Wieffer


Quilindschy HartmanDávid HanckoLutsharel GeertruidaBart Nieuwkoop


Justin Bijlow

Wissels:

'35 Thomas Beelen voor Ramiz Zerrouki
'76 Alireza Jahanbakhsh voor Quinten Timber
'76 Ayase Ueda voor Quilindschy Hartman
'83 Thomas van den Belt voor Calvin Stengs
'83 Yankuba Minteh voor Igor Paixão


Opstelling Fortuna Sittard

GladonHalilovicDuarte


CordobaRosierNoslin


VitaSiovasGuthPinto


Pandur

Wissels:

'60 Dijks voor Vita
'74 Ozyakup voor Rosier
'85 Ferati voor Halilovic


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 0-0 (0-0)
 3 2-0 (0-0)
 1 3-0 (2-0)
 1 3-0 (2-0)
 1 6-0 (3-0)
 1 3-0 (1-0)
 1 3-1 (1-1)
 1 2-0 (1-0)
 1 3-0 (1-0)
10  1 4-0 (2-0)
11  1 3-0 (1-0)
12  1 5-0 (2-0)
13  1 5-0 (2-0)
14  1 3-0 (1-0)
15  1 5-0 (2-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.50. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Justin Bijlow (22 -> 5,0)
2. Dávid Hancko (19 -> 4,0)
3. Igor Paixão (13 -> 3,0)
4. Thomas Beelen (11 -> 2,0)
5. Lutsharel Geertruida (10 -> 1,0)
6. Niemand (4 -> 0,0)
7. Quinten Timber (3 -> 0,0)
8. Thomas van den Belt (1 -> 0,0)
8. Bart Nieuwkoop (1 -> 0,0)
10. Marcus Pedersen (0 -> 0,0)
10. Jacob Rasmussen (0 -> 0,0)
10. Alireza Jahanbakhsh (0 -> 0,0)
10. Fredrik Aursnes (0 -> 0,0)
10. Danilo (0 -> 0,0)
10. Orkun Kökcü (0 -> 0,0)
10. Javairo Dilrosun (0 -> 0,0)
10. Marcos López (0 -> 0,0)
10. Sebastian Szymański (0 -> 0,0)
10. Gernot Trauner (0 -> 0,0)
10. Cole Bassett (0 -> 0,0)
10. Mats Wieffer (0 -> 0,0)
10. Ofir Marciano (0 -> 0,0)
10. Patrik Wålemark (0 -> 0,0)
10. Mohamed Taabouni (0 -> 0,0)
10. Oussama Idrissi (0 -> 0,0)
10. Jens Toornstra (0 -> 0,0)
10. Santiago Gimenez (0 -> 0,0)
10. Thijs Jansen (0 -> 0,0)
10. Denzel Hall (0 -> 0,0)
10. Mimeirhel Benita (0 -> 0,0)
10. Lennard Hartjes (0 -> 0,0)
10. Quilindschy Hartman (0 -> 0,0)
10. Karim Dermane (0 -> 0,0)
10. Antoni Milambo (0 -> 0,0)
10. Tein Troost (0 -> 0,0)
10. Devin Remie (0 -> 0,0)
10. Noah Naujoks (0 -> 0,0)
10. Sem Valk (0 -> 0,0)
10. Mike Kleijn (0 -> 0,0)
10. Timon Wellenreuther (0 -> 0,0)
10. Fredrik Bjørkan (0 -> 0,0)
10. Ezequiel Bullaude (0 -> 0,0)
10. Neraysho Kasanwirjo (0 -> 0,0)
10. Ramiz Zerrouki (0 -> 0,0)
10. Ayase Ueda (0 -> 0,0)
10. Calvin Stengs (0 -> 0,0)
10. Yankuba Minteh (0 -> 0,0)
10. Kostas Lamprou (0 -> 0,0)
10. Ramon Hendriks (0 -> 0,0)
10. Leo Sauer (0 -> 0,0)
10. Gjivaj Zechiël (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


12 maanden geleden
Matig/Slecht begin van het seizoen, eigenlijk een voortzetting van de wedstrijd tegen PSV. Teveel spelers die vorig seizoen goed waren, gaven nu niet thuis. Wieffer, Hartman, Gimenez. Daarbij komt nog dat Stengs en Zerrouki niet echt bij de les waren en dat het duidelijk is dat Wieffer beter rendeert zonder als met Zerrouki. Nog echt Ivanisec halen, speler van een goed niveau en dan maar hopen dat Stengs aanhaakt en Gimenez de vorm haalt die nodig is. Een ding is zeker, die blijft wel in de Kuip dit seizoen.
+1/-0

12 maanden geleden
Rode kaart Nieuwkoop en een zeer matige Wieffer kosten ons vandaag 2 punten. Op naar betere tijden.
+1/-0