Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenFeyenoord in Johan Cruijff Schaal onderuit tegen PSV


Tijdstip
4 augustus 2023
Stadion
De Kuip
Gelegenheid
Johan Cruijff Schaal
Televisiezender
ESPN


Feyenoord in Johan Cruijff Schaal onderuit tegen PSV; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Feyenoord in Johan Cruijff Schaal onderuit tegen PSV

Feyenoord is het nieuwe seizoen met een valse start begonnen. Het duel om de Johan Cruijff Schaal eindigde tegen bekerwinnaar PSV in een 0-1 nederlaag. De ploeg van Arne Slot kwam over de gehele wedstrijd nauwelijks tot kansen en verloor gezien het spelbeeld uiteindelijk dan ook terecht.

In een zeer sfeervolle Kuip begonnen beide ploegen ietwat afwachtend, maar was het toch al snel Feyenoord dat de eerste grote kans van de wedstrijd kreeg. De voorzet van Alireza Jahanbakhsh leek te scherp te zijn voor Santiago Gimenez, maar daardoor kreeg Igor Paixão de bal voor het inschieten. Zijn poging werd echter gekeerd door PSV-doelman Benitez.

Langzaam raakte Feyenoord de grip echter steeds meer kwijt en werd de ploeg van Arne Slot vooral gedwongen om op de counter te spelen. Daar lagen volop mogelijkheden om gevaarlijk te kunnen worden, maar de passing was daarvoor te slordig zodat verdere kansen in de eerste helft uitbleven.

Halverwege de eerste helft ontsnapte Feyenoord plotseling aan een achterstand toen Justin Bijlow volledig mistastte bij een vrij eenvoudig te keren bal van Lang. Tot ieders opluchting ging de bal echter net naast het doel. Vlak voor rust kreeg de aanvaller plotseling nog een enorme kans, maar toen schoot hij hoog over het doel. Beide teams gingen daardoor met de bekende brilstand op het bord richting de kleedkamer.

In de tweede helft moest Bijlow na enkele minuten al knap redding brengen met zijn voeten. Paixão leek enkele minuten later in de tegenaanval vervolgens genadeloos toe te slaan, maar omdat de Braziliaan nipt buitenspel stond werd het doelpunt afgekeurd. Een minuut later werd om diezelfde reden ook een doelpunt van PSV afgekeurd.

Na een uur spelen volgden de eerste wissels. Arne Slot had voorafgaand aan de wedstrijd al aangegeven dat Calvin Stengs en Santiago Gimenez geen hele wedstrijd konden spelen en zij werden dan ook van het veld gehaald. Quinten Timber en Yankuba Minteh kwamen als hun vervangers binnen de lijnen.

Wat volgde was een periode waarin Bijlow kon bewijzen waarom hij de eerste doelman van het Nederlands elftal is. Met enkele zeer knappe reddingen wist hij te voorkomen dat PSV een doelpunt kon maken. Uiteindelijk was het een kwartier voor tijd toch raak toen de defensie zich verkeek op een lange bal en Lang uiteindelijk voor de 0-1 zorgde.

Slot ging meer risico nemen en bracht met Thomas van den Belt voor Marcus Pedersen een extra middenvelder binnen de lijnen. Vlak daarvoor waren ook Javairo Dilrosun en Marcus Lopez ingevallen in plaats van Paixão en Quilindschy Hartman. Feyenoord drong iets meer aan en kreeg uiteindelijk een minuut voor tijd via Alireza Jahanbakhsh een enorme kans, maar zijn schot kon nog net worden geblokt door Van Aanholt.

In de blessuretijd die werd gegeven probeerde Feyenoord nogmaals aan te zetten. Jahanbakhsh werd wederom gevaarlijk, maar zag zijn schot van richting worden veranderd. Het betekende dat Feyenoord het seizoen officieel is begonnen met een nederlaag.


Dávid Hancko: 'Wij zijn op de goede weg en gaan alleen maar beter worden'

In gesprek met ESPN gaf Dávid Hancko aan dat het voor Feyenoord een moeilijke wedstrijd was geweest. "PSV heeft heel erg goed gespeeld. Zelf begonnen we ook goed en kregen we ook kansen, maar het lukte niet om te scoren", aldus Hancko. "Het waren twee goede ploegen aan het begin van het seizoen. Natuurlijk is het jammer omdat we in eigen huis een prijs wilden pakken, maar het is pas het begin. Wij zijn op de goede weg en gaan alleen maar beter worden."

Gevraagd werd hoe het kwam dat het bij Feyenoord halverwege de eerste helft opeens helemaal weg was. "PSV nam het initiatief en was vaker aan de bal", zo gaf hij aan. "We konden het ritme niet vinden om ze op de juiste manier onder druk te zetten. Natuurlijk hebben ze ook heel goede spelers om er onderuit te kunnen spelen. Op de lastige momenten hebben we ook tegen elkaar gezegd dat we gewoon moesten verdedigen en zorgen dat we de nul hielden, omdat het maar over één wedstrijd gaat. Helaas is dat niet gleukt."

Over zijn eigen toekomst was de verdediger uitgesproken. "Ik hou van Feyenoord en we hebben een heel erg goede ploeg. Ik ben ook heel erg blij om onder Arne Slot te mogen werken, want ik leer iedere dag", zei hij daarover. "In mijn loopbaan is dat nu het belangrijkste. Ik denk dus wel dat ik hier blijf."


Quilindschy Hartman: 'Je verliest een prijs en dat is niet leuk'

Quilindschy Hartman baalde in gesprek met ESPN van de nederlaag tegen PSV. "Je verliest een prijs en dat is niet leuk", aldus Hartman. "Aan de andere kant zie je ook dat PSV een stap heeft gemaakt, ik vond ze heel goed spelen. Dat is voor ons weer een les. Je weet dat de nummers twee en drie moeten verbeteren omdat wij vorig jaar de nummer één waren. Nu is het weer aan ons om een stap te maken."

Geschrokken van het spel van PSV is de linksback echter niet. "Dit zijn topwedstrijden. Dat zit vaker dicht bij elkaar, zeker in een finale", zo gaf hij aan. "Ik vond ze wel goed spelen. Zelf begonnen we wel goed, maar we hadden moeite om tot echt grote kansen te komen. Het bleef alleen bij mogelijkheden. We nemen vaak veel risico in de opbouw en dan is het fijn als dat ook wordt beloond."

Gevraagd werd aan de linksback wat Arne Slot in de kleedkamer na afloop had gezegd. "Hij zei dat hij het positief vond dat wij alles zijn bleven geven, wat we afgelopen twee jaar ook steeds deden en dat dat dit jaar niet anders moet", zei hij daarover. "Aan de andere kant was het ook zonde dat je in het eigen stadion een prijs verliest."


Arne Slot: 'Vorig jaar hadden we al heel veel moeite met PSV en nu kunnen ze ook met onze intensiteit mee'

In gesprek met ESPN was Arne Slot vooral lovend over de wedstrijd van PSV. "Zij hebben een heel goede ploeg. Vorig jaar waren zij ook al de enige ploeg waar we niet van hebben kunnen winnen en ze hebben het nu voor elkaar om in dezelfde intensiteit te spelen als ons", aldus Slot. "Het wordt dan alleen maar nog moeilijker om van ze te winnen en dat is vandaag weer gebleken."

Gevraagd werd waar Feyenoord uiteindelijk de wedstrijd had verloren. "Het makkelijkste is om te zeggen dat dat het laatste half uur was, want toen hadden we weinig initiatief meer", zo gaf hij aan. "Toen was het bij wijze van spreken hopen dat je met 0-0 het einde zou halen. Het had allemaal te maken met een tegenstander die ook heel fit is en het feit dat we gewoon drie basisspelers zijn kwijt geraakt en ook Trauner er niet bij is. De vijfde basisspeler is bovendien nog niet in staat om langer dan 60 minuten te spelen."

Slot ging verder: "Als je dan ziet dat PSV een heel goede ploeg had en nog steeds heeft. Zij zijn met Xavi Simons weliswaar een geweldige speler verloren, maar die is vervangen door een geweldige Noa Lang. Hij is er al sinds het begin bij en dan is het laatste half uur ook wel een beetje te verklaren. De belangrijkste verklaring is wel dat we vorig jaar al heel veel moeite hadden met PSV en nu kunnen ze ook met onze intensiteit mee. Daarom maakten zij ook wel terecht de goal, want in het laatste half uur waren ze duidelijk beter dan ons."


'Supporter Feyenoord tijdens wedstrijd gewond geraakt door gegooide stalen staaf'

Tijdens de wedstrijd van vrijdag is in De Kuip een gewonde gevallen. De politie heeft tegenover het Eindhovens Dagblad bevestigd dat een supporter van Feyenoord gewond raakte nadat er vanuit het uitvak een stalen buis werd gegooid. Een van de veiligheidsnetten raakte los, waarna er spullen in het Feyenoord-vak werden gegooid. "Hierbij is één persoon gewond geraakt en nagekeken door ambulancepersoneel. Er is niemand aangehouden", aldus een woordvoerder van de politie.


Feyenoord doet aangifte tegen supporters PSV

Stadion Feijenoord en BVO Feyenoord gaan volgende week aangifte doen tegen de supporters van PSV. Dat heeft stadiondirecteur Lilian de Leeuw laten weten aan RTV Rijnmond. Meer dan 200 supporters van PSV zouden in de netten zijn gaan hangen waardoor deze samen met het ophangsysteem naar beneden zijn gekomen. Meerdere Feyenoord-fans die in het vak hieronder zaakten raakten hierdoor lichtgewond.

Onderzocht gaat worden hoe groot de financiële schade is. Hiervoor zal een onafhankelijk expert ingeschakeld worden. PSV zal uiteindelijk hiervoor aansprakelijk worden gesteld.


Feyenoord.supporters.nl Scorebord


Karakteristieken

Uitslag: 0-1 (0-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Lang ('79)
Scheidsrechter
Lindhout
Toeschouwers
47.500 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
PSV: Bakayoko ('54)
Kaart
Feyenoord: Lutsharel Geertruida ('87)
Kaart
PSV: Veerman ('87)
Kaart
PSV: Lang ('87)

Opstelling Feyenoord

Igor PaixãoSantiago GimenezAlireza Jahanbakhsh


Calvin StengsRamiz ZerroukiMats Wieffer


Quilindschy HartmanDávid HanckoLutsharel GeertruidaMarcus Pedersen


Justin Bijlow

Wissels:

'62 Yankuba Minteh voor Santiago Gimenez
'62 Quinten Timber voor Calvin Stengs
'72 Javairo Dilrosun voor Igor Paixão
'72 Marcos López voor Quilindschy Hartman
'83 Thomas van den Belt voor Marcus Pedersen


Opstelling PSV

LangDe Jong Bakayoko


VeermanBabadiSangaré


Van AanholtBoscagliRamalhoTeze


Benitez

Wissels:

'73 Saibari voor Babadi
'73 Pepi voor De Jong
'87 El Ghazi voor Bakayoko
'87 Vertessen voor Lang


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 3 2-1 (0-0)
 3 2-1 (0-0)
 3 0-0 (0-0)
 2 3-1 (1-1)
 2 1-0 (0-0)
 2 1-0 (0-0)
 2 1-0 (0-0)
 2 3-1 (1-1)
 2 1-0 (0-0)
10  1 3-1 (1-0)
11  1 2-1 (1-0)
12  1 3-2 (1-1)
13  1 2-1 (1-0)
14  1 2-2 (1-1)
15  1 2-1 (0-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.50. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Justin Bijlow (9 -> 5,0)
2. Lutsharel Geertruida (8 -> 4,0)
3. Dávid Hancko (5 -> 3,0)
4. Calvin Stengs (3 -> 2,0)
5. Quilindschy Hartman (2 -> 1,0)
6. Alireza Jahanbakhsh (1 -> 0,0)
6. Igor Paixão (1 -> 0,0)
6. Ramiz Zerrouki (1 -> 0,0)
9. Niemand (0 -> 0,0)
9. Marcus Pedersen (0 -> 0,0)
9. Jacob Rasmussen (0 -> 0,0)
9. Fredrik Aursnes (0 -> 0,0)
9. Danilo (0 -> 0,0)
9. Orkun Kökcü (0 -> 0,0)
9. Javairo Dilrosun (0 -> 0,0)
9. Marcos López (0 -> 0,0)
9. Sebastian Szymański (0 -> 0,0)
9. Gernot Trauner (0 -> 0,0)
9. Cole Bassett (0 -> 0,0)
9. Mats Wieffer (0 -> 0,0)
9. Ofir Marciano (0 -> 0,0)
9. Patrik Wålemark (0 -> 0,0)
9. Mohamed Taabouni (0 -> 0,0)
9. Oussama Idrissi (0 -> 0,0)
9. Quinten Timber (0 -> 0,0)
9. Jens Toornstra (0 -> 0,0)
9. Santiago Gimenez (0 -> 0,0)
9. Thijs Jansen (0 -> 0,0)
9. Denzel Hall (0 -> 0,0)
9. Mimeirhel Benita (0 -> 0,0)
9. Lennard Hartjes (0 -> 0,0)
9. Karim Dermane (0 -> 0,0)
9. Antoni Milambo (0 -> 0,0)
9. Tein Troost (0 -> 0,0)
9. Devin Remie (0 -> 0,0)
9. Noah Naujoks (0 -> 0,0)
9. Sem Valk (0 -> 0,0)
9. Mike Kleijn (0 -> 0,0)
9. Timon Wellenreuther (0 -> 0,0)
9. Fredrik Bjørkan (0 -> 0,0)
9. Ezequiel Bullaude (0 -> 0,0)
9. Neraysho Kasanwirjo (0 -> 0,0)
9. Ayase Ueda (0 -> 0,0)
9. Thomas van den Belt (0 -> 0,0)
9. Yankuba Minteh (0 -> 0,0)
9. Thomas Beelen (0 -> 0,0)
9. Kostas Lamprou (0 -> 0,0)
9. Ramon Hendriks (0 -> 0,0)
9. Leo Sauer (0 -> 0,0)
9. Gjivaj Zechiël (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


11 maanden geleden
En terecht verloren. De slag op het middenveld verloren, waardoor er geen vervolg plaats kon vinden.
Maar goed, de wonden likken en nering uit deze les trekken!
+1/-0