Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenFeyenoord nog één overwinning verwijderd van titel


Tijdstip
7 mei 2023
Stadion
Van Donge & De Roo Stadion
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Feyenoord nog één overwinning verwijderd van titel; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Feyenoord nog één overwinning verwijderd van titel

In een uiterst moeizame wedstrijd heeft Feyenoord een grote stap richting de titel gezet, door met 0-2 te winnen bij Excelsior. Op Kralingen was Santiago Gimenez de grote man met twee doelpunten. Bij een overwinning volgende week op Go Ahead Eagles kroont Feyenoord zich tot landskampioen.

Feyenoord begon goed aan de wedstrijd. Het had veelvuldig balbezit en kwam vanuit de eerste kans al tot scoren: na negen minuten spelen wist Santiago Gimenez een fantastische voorzet van Igor Paixao in de verre hoek achter doelman Van Gassel te koppen. Daarmee was de verdedigende formatie van Excelsior al snel geklopt. In het vervolg van de eerste helft bleek Feyenoord het echter wel lastig te hebben. Zowel het verdedigende Excelsior als het verschrikkelijke kunstgrasveld werkten goed spel niet in de hand. Hierdoor waren kansen schaars aan beide kanten, mede dankzij veel slordigheden aan de kant van Feyenoord. De ruststand was daardoor 0-1.

In de tweede helft kwam Excelsior vrij fel uit de startblokken en dwong het Bijlow tweemaal toe tot ingrijpen. Vooral de inzet van Goudmijn was gevaarlijk, want Bijlow kon de bal ternauwernood van de doellijn halen. Feyenoord bleef behoorlijk kleurloos en kon maar moeilijk de vrije ruimte vinden. Het werd daardoor geen al te fraaie wedstrijd en Feyenoord moest opletten op counters via Driouech, die Bijlow nog een paar keer testte.

Een kwartier voor tijd zorgde Santiago Gimenez met zijn tweede doelpunt van de middag voor grote opluchting bij Rotterdam-Zuid. Na een mooie opbouwende actie van Lutsharel Geertruida en prima assist van de ingevallen Quinten Timber, schoof de Mexicaan de bal simpel langs Van Gassel: 0-2. Toch was Feyenoord nog niet van Excelsior af, want even later moest David Hancko een kopbal van El Yaakoubi van de doellijn halen. Verder kwam de ploeg uit Rotterdam-Oost niet meer, waardoor Rotterdam-Zuid de 0-2 overwinning over de streep trok. Het bleek lastiger dan verwacht, maar de drie punten worden aan het totaal toegevoegd.

Aanstaande zondag 14 mei kan het dan écht gaan gebeuren. Bij een overwinning op Go Ahead Eagles is Feyenoord kampioen van Nederland. De wedstrijd begint om 16:45 uur in De Kuip.


Orkun Kökcü: ‘Stiekem wel mooi dat we het thuis kunnen afmaken’

Dankzij een 0-2 overwinning op Excelsior is Feyenoord nog één overwinning verwijderd van het Landskampioenschap. De ploeg van Orkun Kökcü maakte het verschil door twee doelpunten van Santiago Gimenez. De aanvoerder kwam na afloop van de wedstrijd bij ESPN, om de vragen van onder andere Dirk Kuijt en Karim El Ahmadi te beantwoorden.

“Het was druk in de hoek met Feyenoorders. We zijn heel blij omdat we nu op matchpoint staan. We kunnen het zondag afmaken en het stiekem ook wel mooi dat dat thuis is. We hebben ons voorbereid zoals altijd. Na de uitslag van PSV van gisteravond hebben we niets veranderd aan onze voorbereiding. We kwamen hier sowieso om de drie punten te pakken.

Feyenoord bleek op een lastig veld te moeten spelen. Dat was te zien aan het veldspel, gaf ook Kökcü toe: “Ik had er zelf veel moeite mee. In de eerste helft waren we heel slordig. Ik had er ook al rekening mee gehouden dat ze het niet zouden gaan sproeien.”

De snelle 0-1 was erg fijn voor Feyenoord. Kökcü: “We weten dat Igor een hele goede voorzet heeft, en Santiago weet dat ook. Het was een mooie goal. Santiago is heel belangrijk voor ons. We zijn niet in paniek geweest. In deze fase van de competitie moeten we vooral bezig zijn met het resultaat. We hebben de wedstrijd zakelijk afgemaakt.”


Santiago Gimenez: ‘Volgende week kan een droom uitkomen’

Met twee doelpunten had Feyenoord-spits Santiago Gimenez een groot aandeel in de 0-2 overwinning op Excelsior. De Mexicaan ging na afloop bij ESPN in op zijn gevoel dat hij overhield na de wedstrijd:

“Het is altijd goed voor een aanvaller om te scoren, zeker als het er twee zijn. Bij de eerste goal moest ik hem niet te hard raken, want de keeper staat in het midden en je moet de tweede paal zoeken. Daarom hoefde ik hem alleen maar te schampen. Ik geloof altijd dat er dan nog een kans komt. Mijn teamgenoten hebben vaak ook een aandeel in mijn doelpunten, want de tweede goal komt voor 50% op rekening van Quinten Timber.”

Vervolgens ging Gimenez in op de concurrentiestrijd met Danilo en gaf hij zijn mening over de komende maanden: “Ik voel me niet per se de eerste spits. Danilo en ik werken voor hetzelfde team en voor dezelfde prijzen. We zijn niet met 11 man, maar met 25 man. Ik denk dat ik zelf in veel details beter ben geworden dit seizoen. Sowieso ben ik conditioneel veel sterker geworden, want Arne wilt dat we negentig minuten lang druk kunnen zetten. We hebben daar met zijn allen hard aan gewerkt. Het is geweldig om kinderen met mijn shirt en de Mexicaanse vlag te zien. Dat was een droom en daar geloof ik nu in. Volgende week moeten we winnen om een andere droom uit te laten komen. Ik hou van deze club en focus me op komende week. In de zomer zien we dan wel wat er gaat gebeuren. Ik wil graag blijven, maar je weet natuurlijk niet wat er gaat gebeuren.”


Arne Slot: ‘We hebben heel slecht gespeeld’

Feyenoord is nog maar één overwinning verwijderd van de titel in de Eredivisie. Op bezoek in Kralingen wonnen de manschappen van Arne Slot met 0-2. De trainer van Feyenoord deed zijn verhaal over de wedstrijd bij ESPN.

“Er zijn veel mensen tegenstander van kunstgras. Daar behoor ik niet toe, alleen dan moet het wel gesproeid zijn. Nu kon Excelsior hun plan goed ten uitvoer brengen, dat hebben ze goed gedaan. Het heeft het ons echter wel bemoeilijkt om ons snelle spel te spelen. Ik had dat al zo ingeschat en heb het daar al over gehad met de jongens. Ik ben blij dat we gewonnen hebben en dat je er iets over mag zeggen. Als Eredivisie vind ik wel dat daar regelgeving over moet komen. Met een kunstgrasveld zou je verplicht moeten zijn om te sproeien.”

Slot was over de wedstrijd zelf vrij helder: “We hebben misschien niet verloren, maar wel heel slecht gespeeld. We hebben heel veel geluk gehad dat we de twee kansen die we hebben gehad, hebben gemaakt. Al is dat natuurlijk ook een teken van kwaliteit. Daarnaast heeft Bijlow een aantal keer goed opgetreden. We hebben het maximale uit de wedstrijd gehaald.”

Om te vervolgen met een tactisch stukje: “We wilden hoog druk zetten, maar dat lukte niet goed. Dat was wel een frustratie van me in de eerste helft. Ik vond dat we ook veel te weinig agressief waren zonder bal. De vorige thuiswedstrijd tegen Excelsior startte Gimenez ook en konden ze steeds indribbelen, maar nu lukte ze dat niet meer. Santiago komt in de buurt van het niveau zoals ik dat graag zie.”

Tenslotte nog een beknopte blik vooruit op de kampioenswedstrijd: “We kijken enorm uit naar volgende week. We hebben onszelf op drie matchpoints gezet en we gaan proberen om de eerste al te benutten.”


Feyenoord.supporters.nl Scorebord


Karakteristieken

Uitslag: 0-2 (0-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Santiago Gimenez ('9)
Goal
0-2 Santiago Gimenez ('75)
Scheidsrechter
Gözübüyük
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten: -


Opstelling Feyenoord

Oussama IdrissiSantiago GimenezIgor Paixão


Orkun KökcüSebastian SzymańskiMats Wieffer


Quilindschy HartmanDávid HanckoLutsharel GeertruidaMarcus Pedersen


Justin Bijlow

Wissels:

'61 Quinten Timber voor Sebastian Szymański
'61 Alireza Jahanbakhsh voor Igor Paixão
'88 Danilo voor Oussama Idrissi


Opstelling Excelsior Rotterdam

Azarkan


DriouchKoopmeinersBaasGoudman


ZagrePierieNieuwpoortEl YaakoubiHoremans


Van Gassel

Wissels:

'61 Ayoub voor Baas
'61 Lamprou voor Azarkan
'81 Seymor voor Nieuwpoort
'77 Agrafiotis voor Pierie


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 0-2 (0-1)
 7 0-2 (0-1)
 5 0-3 (0-1)
 5 0-3 (0-1)
 5 0-3 (0-1)
 5 0-4 (0-1)
 5 1-2 (0-1)
 5 0-3 (0-1)
 5 0-3 (0-1)
10  5 0-4 (0-1)
11  5 0-3 (0-1)
12  5 0-3 (0-1)
13  5 1-2 (0-1)
14  5 1-2 (0-1)
15  5 0-3 (0-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.03. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Santiago Gimenez (51 -> 5,0)
2. Justin Bijlow (27 -> 4,0)
3. Dávid Hancko (12 -> 3,0)
4. Orkun Kökcü (8 -> 2,0)
5. Mats Wieffer (5 -> 0,5)
5. Igor Paixão (5 -> 0,5)
7. Lutsharel Geertruida (3 -> 0,0)
8. Quilindschy Hartman (2 -> 0,0)
9. Quinten Timber (1 -> 0,0)
10. Niemand (0 -> 0,0)
10. Marcus Pedersen (0 -> 0,0)
10. Jacob Rasmussen (0 -> 0,0)
10. Alireza Jahanbakhsh (0 -> 0,0)
10. Fredrik Aursnes (0 -> 0,0)
10. Danilo (0 -> 0,0)
10. Javairo Dilrosun (0 -> 0,0)
10. Marcos López (0 -> 0,0)
10. Sebastian Szymański (0 -> 0,0)
10. Gernot Trauner (0 -> 0,0)
10. Cole Bassett (0 -> 0,0)
10. Ofir Marciano (0 -> 0,0)
10. Patrik Wålemark (0 -> 0,0)
10. Mohamed Taabouni (0 -> 0,0)
10. Oussama Idrissi (0 -> 0,0)
10. Jens Toornstra (0 -> 0,0)
10. Thijs Jansen (0 -> 0,0)
10. Denzel Hall (0 -> 0,0)
10. Mimeirhel Benita (0 -> 0,0)
10. Lennard Hartjes (0 -> 0,0)
10. Karim Dermane (0 -> 0,0)
10. Antoni Milambo (0 -> 0,0)
10. Tein Troost (0 -> 0,0)
10. Devin Remie (0 -> 0,0)
10. Noah Naujoks (0 -> 0,0)
10. Sem Valk (0 -> 0,0)
10. Mike Kleijn (0 -> 0,0)
10. Timon Wellenreuther (0 -> 0,0)
10. Fredrik Bjørkan (0 -> 0,0)
10. Ezequiel Bullaude (0 -> 0,0)
10. Neraysho Kasanwirjo (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.