Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenFeyenoord dendert over RKC heen en houdt titel stevig in het vizier


Tijdstip
9 april 2023
Stadion
De Kuip
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Feyenoord dendert over RKC heen en houdt titel stevig in het vizier; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Feyenoord dendert over RKC heen en houdt titel stevig in het vizier

Feyenoord heeft zondagavond een makkelijke avond gehad in de Kuip. Van RKC Waalwijk werd met maar liefst 5-1 gewonnen, door doelpunten van Paixão (2x), Giménez (2x) en een eigen doelpunt van Yassin Oukili. De spelers van Feyenoord droegen bij de opkomst shirts met daarop de tekst 'Gebruik je verstand en steun je club'. Daarmee maakte de ploeg van Arne Slot een statement naar de gebeurtenissen in de Kuip in de halve finale van de TOTO KNVB Beker. Ook had de club maatregelen getroffen door het hele veld te omringen met netten.

Wat men daar ook van moge vinden; vandaag had Feyenoord de taak om de voorsprong aan kop van de Eredivisie weer naar acht punten te brengen. Met die opdracht ging Feyenoord aardig van start. Al vanaf het fluitsignaal gaven de Rotterdammers zichtbaar gas, waardoor RKC-doelman Vaessen in het eerste kwartier van de wedstrijd al een aantal maal werd warmgeschoten. Tot hele grote kansen leidde het offensief van Feyenoord overigens nog niet. De eerste grote kans was vervolgens voor RKC na twintig minuten spelen: Mats Seuntjens slingerde de bal voor het doel en bereikte daar Vurnon Anita, die met een volley uithaalde. Op de doellijn wist linksback Hartman echter redding te brengen en de bal van de lijn te houden.

Alsof de aan-knop bij Feyenoord ineens was ingedrukt, kwam de Feyenoord-aanval op stoom. En hoe. Na kansen voor achtereenvolgens Idrissi, Geertruida en Wieffer lukt het die laatste - met hulp van RKC’er Yassin Oukili - in een nieuwe aanval om keeper Vaessen te passeren. Twee minuten later is het opnieuw raak voor Feyenoord. Nadat het schot van Giménez van de paal afketste, hoefde Igor Paixão de bal alleen nog maar van dichtbij binnen te tikken: 2-0. In de 39e minuut was het wederom raak voor de Rotterdammers. Over de linkerflank vonden Idrissi en Hartman elkaar makkelijk, waarna Hartman de bal richting doel kon schieten. De inkomende Santiago Giménez kon nog een voetje tegen de bal krijgen en wist zo de 3-0 op zijn naam te zetten. Niet lang daarna kon de pauze-knop worden ingedrukt en trokken de teams zich terug om zich voor te bereiden op de tweede helft.

Feyenoord verscheen met dezelfde elf spelers aan de aftrap van de tweede helft en die begonnen wederom met overtuiging. Na nog geen tien minuten spelen na de hervatting denderde de aanval andermaal over RKC heen. Met een prachtig hakje gaf Giménez de bal in de zestien mee aan Paixão, waardoor de Braziliaanse aanvaller de perfecte kans kreeg om uit te halen: 4-0. In de 61e minuut was het Kökcü die scherp was op Waalwijks balverlies, de bal het halve veld over bracht en vervolgens in de voeten van Giménez speelde. De Mexicaan - die de bal aan de rechterzijde in de zestien aangespeeld kreeg - kwam oog in oog met Vaessen en wist de bal vervolgens makkelijk langs de keeper heen te schuiven. Na ruim een uur spelen - met in het achterhoofd de aankomende wedstrijd tegen AS Roma - werden Kökcü, Geertruida en Hartman gewisseld voor Pedersen, Lopez en Danilo. Een paar minuten later lukte het RKC om eindelijk iets terug te doen: Julen Lobete stifte over Wellenreuther heen en maakte de 5-1. Dat zou ook gelijk het laatste wapenfeit zijn van deze wedstrijd, waarbij Feyenoord met kinderlijk gemak drie punten in eigen huis wist te houden.

De eerstvolgende wedstrijd van Feyenoord is aanstaande donderdag 13 april om 18:45. De Rotterdammers spelen dan thuis tegen AS Roma in de kwartfinale van de Europa League.


Gernot Trauner: 'Blij met het resultaat, maar niet met de gehele wedstrijd'

Feyenoord wist zondagavond met 5-1 te winnen van RKC Waalwijk. De Rotterdammers hadden de wedstrijd bij rust al beslist, dankzij drie doelpunten. Feyenoord-verdediger Gernot Trauner deed na de wedstrijd zijn verslag bij de camera van ESPN.

"We startten niet zo heel goed. RKC zat goed in de wedstrijd, maar we scoorden op het goede moment. Het was fijn dat we ook zo snel op 2-0 kwamen en een hoop kansen creëerden. We hebben niet veel weggegeven, maar het was niet exact de wedstrijd die we wilden spelen. Uiteindelijk is het echter alleen de winst dat telt, en dat hebben we behaald. Omdat PSV en Ajax hadden gewonnen, moesten we dat vandaag ook zien te doen."

Feyenoord kon in de tweede helft wat spelers rust geven voor de clash met AS Roma van aanstaande donderdag. Trauner: "Het is fijn dat je bij 4-0 wat kan wisselen. Dat is comfortabel, maar uiteindelijk hebben we iedereen nodig. We mogen blij zijn met het resultaat vandaag, maar niet met het spel in de gehele wedstrijd."


Quilindschy Hartman: 'Bij de 2-0 hadden we ze over de knie'

Quilindschy Hartman had een mooi aandeel in de 5-1 overwinning van Feyenoord op RKC Waalwijk. Bij de 3-0 was de twijfel groot of de goal op zijn naam moest komen, of op die van Santiago Gimenez. Bij ESPN gaf de verdediger duidelijkheid.

"Hij heeft hem niet geraakt, dus dan maak ik hem, toch? Hij heeft er ook al genoeg, dus geef hem maar aan mij. Ik gaf hem scherp voor zodat hij altijd binnen kan rollen als hij niet wordt geraakt, maar de bedoeling was wel om hem naar Santiago te spelen."

Om vervolgens verder te gaan over de wedstrijd: "Ik vond niet dat we goed begonnen en ik vond dat we hun iets te veel mee lieten voetballen. Misschien waren ze zelfs wel iets beter in de beginfase. Toen haalde ik die bal van de lijn en even later maak je de 1-0 en 2-0. Toen had ik wel het gevoel dat we ze over de knie hadden. John de Wolf had nog tegen me gezegd dat ik bij voorzetten van hun bij de tweede paal moest gaan staan. Gelukkig heb ik hem weg kunnen koppen."

Hartman sloot af met een terugblik op de vervelende week voor Feyenoord: "Het is weinig over voetbal gegaan en dat vind ik jammer. Het enige wat wij eraan kunnen doen is om met deze shirts het veld op te komen om duidelijk te maken dat dat niet kan. Vandaag was het een goede avond met een goede sfeer. Op het veld heb je het niet echt door dat de netten er staan. Bij zo'n mooie club hoeft dat niet nodig te zijn, dat is jammer. We zijn een stap dichterbij de titel, maar we hebben het er niet echt over. Als wij elke wedstrijd meer rennen dan de tegenstander, hebben we een goede kans om te winnen. Voetballend zijn we namelijk vaak beter."


Arne Slot: 'We zijn steeds beter in staat om kansen binnen te schieten'

Na afloop van de wedstrijd tegen RKC Waalwijk verscheen Arne Slot bij ESPN. De oefenmeester ging in op zijn toespraak in de rust, zijn spits Santiago Gimenez, de prestatie van Igor Paixao en tot slot blikte hij vooruit op de confrontatie met AS Roma.

"In de rust hebben ze gehoord dat de trainer niet tevreden was met het eerste kwartier. RKC kon te vaak het middenveld oversteken omdat onze restverdediging niet goed was. Ik vond ons niet dezelfde energie hebben als het half uur daarna. Ook in de tweede helft duurde het tot na de 4-0 dat het wat comfortabeler ging."

Hierna werd Slot gevraagd naar de prestaties van zijn team, en in het bijzonder spits Santiago Gimenez: "We zijn steeds beter in staat om onze kansen binnen te schieten, met afgelopen woensdag als uitzondering. Santiago heeft vandaag ook weer goed gespeeld. Het is al bijzonder dat hij hier speelt, omdat je in Mexico al meer kunt verdienen. Dat zegt iets over hem en over hoe hij aan zijn carrière wilt bouwen. Het is niet uit te sluiten dat er wat clubs geïnteresseerd zullen zijn in hem."

In de warming-up van de wedstrijd viel Alireza Jahanbakhsh geblesseerd uit. Zijn vervanger Igor Paixao speelde goed en scoorde twee goals. Slot: "Fijn voor het team dat er iemand klaar staat om Alireza te vervangen. Alireza had een momentje in de warming-up en twijfelde of het ging. Ik nam toen de beslissing om een fitte speler op te stellen, ook omdat de spelers elkaar weinig ontlopen. Alireza is nu hopelijk fit voor donderdag en Igor heeft een prima wedstrijd gespeeld."

Donderdag staat de kwartfinale in de Europa League tegen AS Roma op het programma: "We hebben een druk programma gehad met een aantal lastige tegenstanders. Nu gaat het vizier op AS Roma. Marino Pusic is er al wat langer mee bezig, maar ik zal daar pas vanaf morgen druk mee gaan zijn. Er zullen bij een paar jongens wel wat revanche gevoelens zijn. Maar het is een Europese kwartfinale, dus iedereen zal gemotiveerd genoeg zijn. We hebben nagenoeg een compleet nieuw elftal, dus we zullen zien hoe we er dit keer voor staan tegen ze, als we ze over twee wedstrijden kunnen bestrijden."


Feyenoord.supporters.nl Scorebord


Karakteristieken

Uitslag: 5-1 (3-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Onbekend ('30)
Goal
2-0 Igor Paixão ('31)
Goal
3-0 Quilindschy Hartman ('40)
Goal
4-0 Igor Paixão ('53)
Goal
5-0 Santiago Gimenez ('61)
Goal
5-1 Lobete ('68)
Scheidsrechter
Kamphuis
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Feyenoord: Dávid Hancko ('51)
Kaart
RKC Waalwijk: Lobete ('83)

Opstelling Feyenoord

Oussama IdrissiSantiago GimenezIgor Paixão


Orkun KökcüSebastian SzymańskiMats Wieffer


Quilindschy HartmanDávid HanckoGernot TraunerLutsharel Geertruida


Timon Wellenreuther

Wissels:

'63 Marcus Pedersen voor Lutsharel Geertruida
'63 Marcos López voor Quilindschy Hartman
'63 Danilo voor Orkun Kökcü
'71 Ezequiel Bullaude voor Santiago Gimenez
'77 Mohamed Taabouni voor Mats Wieffer


Opstelling RKC Waalwijk

JosefzoonSeuntjensLobete


ClementOukiliAnita


WoutersGaariAdewoyeLelieveld


Vaessen

Wissels:

'46 Lutonda voor Wouters
'46 Van den Buijs voor Lelieveld
'46 Bakari voor Josefzoon
'76 Felida voor Oukili


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 5-1 (3-0)
 6 5-1 (1-0)
 4 3-1 (1-0)
 4 5-0 (2-0)
 4 3-1 (1-0)
 4 3-1 (1-0)
 4 4-1 (2-0)
 4 5-0 (2-0)
 4 3-1 (1-0)
10  4 3-1 (1-0)
11  4 3-1 (1-0)
12  4 4-1 (2-0)
13  4 4-1 (1-0)
14  4 3-1 (1-0)
15  4 3-1 (1-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.60. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Santiago Gimenez (58 -> 5,0)
2. Orkun Kökcü (30 -> 4,0)
3. Igor Paixão (23 -> 3,0)
4. Quilindschy Hartman (8 -> 2,0)
5. Gernot Trauner (7 -> 1,0)
6. Dávid Hancko (3 -> 0,0)
7. Sebastian Szymański (2 -> 0,0)
8. Oussama Idrissi (1 -> 0,0)
9. Niemand (0 -> 0,0)
9. Justin Bijlow (0 -> 0,0)
9. Marcus Pedersen (0 -> 0,0)
9. Lutsharel Geertruida (0 -> 0,0)
9. Jacob Rasmussen (0 -> 0,0)
9. Alireza Jahanbakhsh (0 -> 0,0)
9. Fredrik Aursnes (0 -> 0,0)
9. Danilo (0 -> 0,0)
9. Javairo Dilrosun (0 -> 0,0)
9. Marcos López (0 -> 0,0)
9. Cole Bassett (0 -> 0,0)
9. Mats Wieffer (0 -> 0,0)
9. Ofir Marciano (0 -> 0,0)
9. Patrik Wålemark (0 -> 0,0)
9. Mohamed Taabouni (0 -> 0,0)
9. Quinten Timber (0 -> 0,0)
9. Jens Toornstra (0 -> 0,0)
9. Thijs Jansen (0 -> 0,0)
9. Denzel Hall (0 -> 0,0)
9. Mimeirhel Benita (0 -> 0,0)
9. Lennard Hartjes (0 -> 0,0)
9. Karim Dermane (0 -> 0,0)
9. Antoni Milambo (0 -> 0,0)
9. Tein Troost (0 -> 0,0)
9. Devin Remie (0 -> 0,0)
9. Noah Naujoks (0 -> 0,0)
9. Sem Valk (0 -> 0,0)
9. Mike Kleijn (0 -> 0,0)
9. Timon Wellenreuther (0 -> 0,0)
9. Fredrik Bjørkan (0 -> 0,0)
9. Ezequiel Bullaude (0 -> 0,0)
9. Neraysho Kasanwirjo (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.