Feyenoord wint stadsderby en breidt voorsprong verder uit

2 april 2023
Het Kasteel
ESPN

Feyenoord wint stadsderby en breidt voorsprong verder uit; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft met een 1-3 overwinning op stadsgenoot Sparta een gigantische stap richting het kampioenschap gezet. Na nadat Ajax eerder op de dag niet verder kwam dan een gelijkspel bij Go Ahead Eagles, won Feyenoord dankzij doelpunten van Paixao, Gimenez en Hancko wel. Hierdoor is de voorsprong op de nummer twee opgelopen tot maar liefst acht punten.

Feyenoord kwam goed uit de startblokken op Het Kasteel, want al in de 12e minuut kwam het op voorsprong. Een corner werd niet ideaal verwerkt door Olij, waarna de bal voor de voeten kwam van Paixao. De Braziliaan nam de bal aan en jaagde hem vervolgens hoog door het midden tegen de touwen: 0-1. Na ruim een half uur spelen werd de voorsprong door Pinto teniet gedaan, toen hij alle vrijheid kreeg en met een zondagsschot de kruising vond.

Vlak voor rust kreeg Sparta een penalty, nadat Saito de bal tegen de hand van Wieffer aan had geschoten. Een erg goedkope penalty gegeven door arbiter Higler. Vito van Crooij zag zijn inzet knap klemvast gestopt worden door Wellenreuther, die daarmee een gevoel van gerechtigheid gaf. De ruststand was daardoor 1-1.

Na rust startte Feyenoord fel en speelde het goed voetbal. Het kreeg een aantal kansjes om opnieuw op voorsprong te komen, maar Sparta hield stand. Zo was Szymanski dicht bij de 1-2, maar zijn schot werd geblokt door een verdediger. Ook Gimenez was dichtbij, maar vanuit kansrijke positie schoot hij hoog over. Toch was het twee minuten later alsnog raak voor de Mexicaan, toen hij een fantastische pass van Jahanbakhsh even prachtig afrondde in de verre hoek.

Toen David Hancko een kwartier voor tijd de 1-3 liet aantekenen, was de wedstrijd gespeeld. Feyenoord trok daarmee de stadsderby over de streep, wat drie belangrijke punten opleverde. De voorsprong op Ajax en PSV is hiermee vergroot tot maar liest acht punten!

Aanstaande woensdag speelt Feyenoord de halve finale van de KNVB Beker in De Kuip tegen Ajax. Aanvang wedstrijd is om 20:00 uur.

Mats Wieffer: 'We moeten geconcentreerd blijven'

Feyenoord won de stadsderby zondagmiddag met 1-3 bij Sparta. Na een 1-1 ruststand werd het uiteindelijk 1-3 voor de mannen van Arne Slot. Mats Wieffer speelde opnieuw de hele wedstrijd en verscheen na de wedstrijd voor de camera's van ESPN.

"Als team speelden we goed, maar hadden zij de grotere kansen. Timon pakt die ballen heel goed en dat is voor ons als team heel lekker. In de tweede helft krijgen we veel kansen en hadden we hem misschien wat eerder moeten maken. We raken niet in paniek, we weten dat we gewoon moeten doordrukken en dat hij dan gaat vallen. Ik dacht aan het publiek te horen dat Ajax gelijk had gespeeld, maar ik wist het niet zeker. Als we op deze manier doorspelen, hebben we een hele grote kans om kampioen te worden. Maar vandaag ging het ook niet heel makkelijk, dus we moeten echt geconcentreerd blijven. Tot nu toe ziet het er gewoon heel goed uit."

Orkun Kökcü: 'We mogen geen enkele wedstrijd verzaken'

Direct na afloop van de 1-3 winst op Sparta verscheen Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökcü bij de camera's van ESPN. Hij werd gevraagd naar zijn mening over de uitslag van Ajax, eerder op de middag, maar de aanvoerder reageerde verrast:

"Wat hebben ze gedaan? De trainer heeft niets gezegd, hoor. Ik heb weinig door gehad. In de rust zei hij wel dat we iets heel moois konden doen in de tweede helft. Met de kennis van nu besef ik wel waarom hij dat zei."

Vervolgens ging Kökcü verder over de wedstrijd van Feyenoord: "Hoe de tegengoal viel, dat mag niet. Hij mocht de hele speelhelft over dribbelen. Bij de grote kans van Sparta daarna, hadden wij een vrije trap. Die kans kwam dus uit een counter. Dat mag eigenlijk niet gebeuren. We blijven van wedstrijd naar wedstrijd kijken. We mogen geen enkele wedstrijd verzaken. We strijden nog op drie fronten en op elk vlak willen we het hoogst haalbare. We zijn klaar voor woensdag.

Arne Slot: 'Dit is een groep die het elkaar echt gunt'

Arne Slot was zondagmiddag opnieuw een tevreden trainer. Feyenoord wist belangrijke punten te pakken op Het Kasteel, waardoor de voorsprong op Ajax en PSV nu is vergroot tot acht punten. De oefenmeester deed bij ESPN zijn verhaal over de wedstrijd.

"Het was duidelijk dat vandaag een hele belangrijke wedstrijd was, en dan is het heel fijn dat je wint. Dat merk je dan aan de spelers, maar ook aan de fans. Ik heb ze niets verteld over de uitslag van Ajax, maar ik had zo'n vermoeden dat ze het wel doorkregen via onze fans. Uiteindelijk is het prettig dat Ajax punten verliest, maar je moet gewoon zelf je wedstrijden winnen. We hebben een prima uitgangspositie en dan moet je gewoon alles geven. In de eerste helft speelden we aan de bal wel prima, maar ik had soms iets meer noodzaak willen zien in het voorkomen van een counter. Na rust ging dat beter."

Tegen het eind van de eerste helft kwam Sparta wat beter in de wedstrijd. Slot: "Wij hadden het heft behoorlijk in handen, zonder dat dat tot grote kansen leidde. Na de 1-1 was er nog niet veel aan de hand, behoudens de redding van Timon vlak voor rust en natuurlijk de penalty. Dat is een cruciaal moment geweest vandaag. Voor Timon was het een mooi moment, want een 2-1 achterstand was een groot verschil geweest."

In de tweede helft speelde Feyenoord nog wat beter dan voor rust, zag ook de trainer: "Ook in de eerste helft speelden we prima. In de tweede helft creëerden we meer grote kansen. Uiteindelijk was de 1-3 wel een terechte afspiegeling van het spelbeeld en de kansenverhouding. Het ligt alleen wel allemaal dicht bij elkaar, zowel die gemiste penalty en deze goal die nét geen buitenspel was."

Om af te sluiten met een stukje teammentaliteit: "Je merkt heel sterk dat deze groep het echt met elkaar wil doen. Dit is een groep die het elkaar echt gunt."

Timon Wellenreuther: 'Blij dat ik eindelijk het team kan helpen'

Even leek het op Spangen de verkeerde kant op te gaan voor Feyenoord. Vlak voor rust voorkwam doelman Timon Wellenreuther echter tot tweemaal toe een achterstand, door onder andere een penalty te stoppen. Dat was dan ook het onderwerp van gesprek, toen hij zijn gezicht na afloop liet zien bij ESPN.

"Vandaag was ik een penaltykiller. Vandaag had ik het geluk dat ik een aantal goede ballen kon pakken. De penalty was niet zo lastig. Ik ging naar de goede hoek omdat ik wist dat hij waarschijnlijk daar zou gaan schieten. De redding daarvoor was ook belangrijk, maar het allerbelangrijkste zijn de drie punten. Het heeft een aantal weken geduurd, maar ik ben blij dat ik het team eindelijk kan helpen. Ik werk hard en ik blijf kalm. Uiteindelijk betaalt zich dat uit."

'74 Namli voor Kitilano

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 3 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  5 1-3 (0-2)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.45. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.