Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenZoekend Feyenoord met moeite langs zeer defensief FC Volendam


Tijdstip
12 maart 2023
Stadion
De Kuip
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Zoekend Feyenoord met moeite langs zeer defensief FC Volendam; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Zoekend Feyenoord met moeite langs zeer defensief FC Volendam

Feyenoord heeft zondagavond met veel pijn en moeite gewonnen van FC Volendam. Ondanks een 0-1 achterstand bij rust, trok de ploeg van Arne Slot aan het langste eind door een goal van Gimenez en een eigen doelpunt.

Feyenoord begon oppermachtig aan de wedstrijd. Desondanks was het FC Volendam dat uit de eerste de beste uitval de leiding nam. Na een inschattingsfout van Hancko kon Veerman de bal meegeven aan Van Mieghem, die vanuit een lastige hoek Wellenreuther wist te kloppen. Een flinke tegenvaller voor Feyenoord, dat zoals zo vaak een achterstand moest zien om te buigen. In de eerste helft lukte dat niet, omdat het vaak fout ging bij de eindpass. Slordige corners en voorzetten zorgden ervoor dat FC Volendam verrassend met een 0-1 voorsprong de rust in kon gaan.

Na rust kwam Feyenoord agressief uit de kleedkamer. De Kuip ging vol achter hun club staan en dat gaf zichtbaar extra kracht. In de 52e minuut viel de zo gewenste vroege gelijkmaker, toen Gimenez een voorzet van Geertruida kon binnen tikken. Met name het doorzettingsvermogen van Geertruida was van grote waarde.

Feyenoord hield de druk erop bij het louter verdedigende FC Volendam. De Oranjehemden kregen echter wel één gigantische kans op de 1-2, maar Veerman schoot in riante positie rakelings naast. Verder was het Feyenoord dat de klok sloeg en een kwartier voor tijd werd het harde werk beloond met de 2-1. Een beetje hulp kreeg het daarbij wel, want een voorzet van Gimenez werd in eigen doel gewerkt door Mirani.

In de laatste tien minuten waren er nog genoeg mogelijkheden om de score uit te breiden, maar onder andere Bullaude, Paixao en Szymanski troffen geen doel. In de slotseconde kreeg FC Volendam nog een rode kaart, toen Mbuyamba een doorgebroken speler neerhaalde. Hierna floot de matig leidende Gozubuyuk voor het eind van de wedstrijd. Een belangrijke en zwaarbevochten 2-1 overwinning voor Feyenoord, dat de voorsprong op de achtervolging behoudt.

Aanstaande donderdag speelt Feyenoord om 18:45 uur de return in de achtste finale van de Europa League tegen Shakhtar Donetsk. Zondag 19 maart staat om 14:30 uur de gigantisch belangrijke Klassieker op het programma in Amsterdam.


Arne Slot: 'Meer kansen weggegeven dan normaal gesproken'

Dankzij een 2-1 overwinning op FC Volendam blijft Feyenoord aan kop van de Eredivisie. Opnieuw moest het zich daarvoor terugknokken van een achterstand. Dat lukte via Gimenez en een eigen doelpunt. Na de wedstrijd verscheen Arne Slot voor de camera van ESPN.

"In de eerste helft speelden we niet zo goed en kregen we een tegengoal. Ze hebben nu wel meer kansen gehad, zeker in de tweede helft. Daar kwamen we goed weg. We hebben dus meer weggegeven dan normaal, maar hebben zelf ook genoeg gecreëerd. Gelukkig hebben we ook iets minder lang gewacht om de 2-1 te maken. De spelers die voor ons het verschil moeten maken, zaten in de eerste helft niet lekker in de wedstrijd. We hebben het in de rust iets anders neergezet en er zat meteen meer schwung in. We scoorden de gelijkmaker al vrij snel en uiteindelijk was het terecht dat we ook de tweede maakten. Alleen we hebben er opnieuw heel hard voor moeten werken."

Slot greep in de rust in door drie wissels toe te passen. Daarover zei hij het volgende: "Je kunt zeggen dat we met de verkeerde mensen zijn begonnen, of dat je de wedstrijd in de rust goed hebt gelezen. Vlak voor de 2-1 wisselden we nóg aanvallender met Paixao, maar na de goal was het toch verstandiger om er weer een verdediger bij te zetten."

Ook ging de oefenmeester in op de tegengoal en de grote kans die Veerman namens FC Volendam kreeg: "Als je verdedigt moet je altijd uitgaan van iets wat niet kan gebeuren. David Hancko gaat de fout in bij het inschatten van de bal, maar dan mag Hartman nooit denken dat hij dat wel oplost. Als verdediger moet je je altijd afvragen of je goed staat als iets fout gaat, en daarin stond Q niet goed. Bij de tweede grote kans wilde Mats Wieffer de bal met buitenkant rechts spelen, wat niet goed is. Dan moet je als Geertruida en Hancko wel weer nadenken of je goed staat als dat fout gaat. Normaal doen we dat hartstikke goed, maar vandaag niet."

Ook kreeg Slot de vraag of Justin Bijlow de komende twee wedstrijden weer van de partij is: "Nee. De hand zit nog in het gips, dus die zal er niet bij zijn tegen Shakhtar en Ajax. Fysiek zijn we er klaar voor, want je ziet dat we altijd terug kunnen vechten. We zullen nooit opgeven en er altijd alles aan doen om tot een resultaat te komen."


Orkun Kökcü: 'Ik kan bijna elke week een cassettebandje afspelen'

Opnieuw heeft Feyenoord zich teruggeknokt van een achterstand. Tegen FC Volendam werd de 0-1 omgebogen naar een 2-1 overwinning, maar zeker in de eerste helft was het spel niet goed. Aanvoerder Orkun Kökcü gaf bij ESPN aan dat hij er wel klaar mee is om steeds op achterstand te komen.

"Ik denk dat we aanvallend weer genoeg balbezit hadden, maar dit keer waren we verdedigend niet scherp. Daaruit kwamen ook de meeste kansen voor hun, allemaal uit counters. Dat was iets wat in de eerste helft niet goed ging. In de tweede helft hebben we het beter neergezet. Ik kan elke week alleen wel hetzelfde cassettebandje opzetten, want ik ben er aardig klaar mee om elke keer achter te komen."

Kökcü sloot af over de mentaliteit en blikte vooruit op komende week: "Ik denk dat we genoeg performance hebben geleverd op fysiek vlak, dat is bij ons geen probleem. Misschien was het een beetje gemakzucht, maar uiteindelijk mag ik het weer zeggen: drie punten. Nu kijk ik vooral uit naar donderdag, tegen Shakhtar. Aanstaande zondag ben ik wel aanvoerder, maar hoe ik dat in ga vullen (One-Love band, red.), zien jullie dan."


Mats Wieffer: 'We halen altijd resultaat en dat is een kwaliteit'

Mats Wieffer speelde zondagavond een van zijn mindere wedstrijden dit seizoen. Tegen FC Volendam werden de nodige kansen weggegeven en mocht Feyenoord blij zijn met de drie punten. Wieffer gaf na de wedstrijd bij ESPN een verklaring voor alles wat was gebeurd.

"Zij speelden 5-4-1 en als je dan na 10 minuten achter komt, is dat precies wat zij willen. We speelden zeker de eerste helft te gehaast. Als we wat rustiger blijven, speel je ze kapot. In de tweede helft ging dat een stukje beter en scoor je natuurlijk snel de 1-1, dat helpt natuurlijk mee. Uiteindelijk win je hem dan met 2-1."

Vervolgens ging Wieffer in over de veranderingen in de tweede helft: "Er kwamen nieuwe spelers in, en we gingen iets aanvallender spelen met wat meer optimisme. Tegen zulke inzakkende tegenstanders is dat goed, denk ik. Mooi dat we uiteindelijk hebben gewonnen. Ik maakte nog wel een fout, want vandaag was verreweg mijn slechtste wedstrijd. Ik was er blij mee dat die kans van Veerman er niet in ging. Ze kwamen er vaak uit via de counter, maar we hebben hem over de streep getrokken en daar is alles wel mee gezegd. We halen altijd resultaat, of we nu goed of slecht spelen. Dat is wel een kwaliteit."


Feyenoord.supporters.nl Scorebord


Karakteristieken

Uitslag: 2-1 (0-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Van Mieghem ('12)
Goal
1-1 Santiago Gimenez ('52)
Goal
2-1 Eigen doelpunt Mirani ('74)
Scheidsrechter
Gözübüyük
Toeschouwers
47.500 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Feyenoord: Oussama Idrissi ('68)
Kaart
FC Volendam: Mbuyamba ('85)
Kaart
FC Volendam: Mbuyamba ('94)

Opstelling Feyenoord

Oussama IdrissiSantiago GimenezJavairo Dilrosun


Orkun Kökcü DaniloMats Wieffer


Quilindschy HartmanDávid HanckoLutsharel GeertruidaMarcus Pedersen


Timon Wellenreuther

Wissels:

'46 Sebastian Szymański voor Marcus Pedersen
'46 Alireza Jahanbakhsh voor Javairo Dilrosun
'46 Ezequiel Bullaude voor Danilo
'74 Igor Paixão voor Quilindschy Hartman
'76 Marcos López voor Oussama Idrissi


Opstelling FC Volendam

Veerman


Van MieghemTwigtMiraniEiting


MurkingBenamarBuurMbuyambaPlat


Stankovic

Wissels:

'62 Flint voor Buur
'67 Ould Chickh voor Van Mieghem
'87 Da Silva voor Twigt
'87 Mühren voor Mirani


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 2-1 (0-1)
 5 2-1 (1-0)
 5 2-1 (1-0)
 5 2-1 (1-0)
 5 2-1 (1-0)
 5 2-1 (1-0)
 3 3-1 (1-0)
 3 4-1 (2-1)
 3 2-0 (1-0)
10  3 5-1 (2-0)
11  3 3-1 (2-0)
12  3 2-0 (1-0)
13  3 4-1 (2-0)
14  3 3-1 (1-0)
15  3 4-1 (2-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.50. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Santiago Gimenez (53 -> 5,0)
2. Lutsharel Geertruida (19 -> 4,0)
3. Ezequiel Bullaude (12 -> 3,0)
4. Dávid Hancko (7 -> 2,0)
5. Orkun Kökcü (3 -> 0,3)
5. Mats Wieffer (3 -> 0,3)
5. Quilindschy Hartman (3 -> 0,3)
8. Niemand (2 -> 0,0)
8. Sebastian Szymański (2 -> 0,0)
10. Justin Bijlow (0 -> 0,0)
10. Marcus Pedersen (0 -> 0,0)
10. Jacob Rasmussen (0 -> 0,0)
10. Alireza Jahanbakhsh (0 -> 0,0)
10. Fredrik Aursnes (0 -> 0,0)
10. Danilo (0 -> 0,0)
10. Javairo Dilrosun (0 -> 0,0)
10. Marcos López (0 -> 0,0)
10. Gernot Trauner (0 -> 0,0)
10. Cole Bassett (0 -> 0,0)
10. Ofir Marciano (0 -> 0,0)
10. Patrik Wålemark (0 -> 0,0)
10. Mohamed Taabouni (0 -> 0,0)
10. Oussama Idrissi (0 -> 0,0)
10. Quinten Timber (0 -> 0,0)
10. Jens Toornstra (0 -> 0,0)
10. Thijs Jansen (0 -> 0,0)
10. Denzel Hall (0 -> 0,0)
10. Mimeirhel Benita (0 -> 0,0)
10. Lennard Hartjes (0 -> 0,0)
10. Karim Dermane (0 -> 0,0)
10. Antoni Milambo (0 -> 0,0)
10. Tein Troost (0 -> 0,0)
10. Devin Remie (0 -> 0,0)
10. Noah Naujoks (0 -> 0,0)
10. Sem Valk (0 -> 0,0)
10. Mike Kleijn (0 -> 0,0)
10. Igor Paixão (0 -> 0,0)
10. Timon Wellenreuther (0 -> 0,0)
10. Fredrik Bjørkan (0 -> 0,0)
10. Neraysho Kasanwirjo (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.