Wojska Polskiego
Europa League
Veronica

Overtuigend Feyenoord speelt slechts gelijk tegen Shakhtar; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft donderdagavond een 1-1 gelijkspel behaald tegen Shakhtar Donetsk. In Warschau kwam het tien minuten voor tijd op achterstand, maar vlak voor tijd kopte invaller Ezequiel Bullaude de gelijkmaker binnen. Desondanks overheerste voornamelijk de teleurstelling, omdat Feyenoord de gehele wedstrijd dominant was geweest.

In het stadion van Legia Warschau was al snel duidelijk dat Feyenoord de bovenliggende partij was. De Rotterdammers hadden een stuk meer balbezit en Shakhtar beperkte zich tot tegenhouden. Zoals vaker dit seizoen had Feyenoord het wel lastig om tot uitgespeelde kansen te komen. Vandaag hadden vooral de backs Pedersen en Hartman veel ruimte, maar hun teruggetrokken voorzetten vonden telkens geen medespeler. In een eerste helft waarin Feyenoord volledige controle had, kwam het dus niet tot scoren.

Vlak na rust was de eerste grote kans dan eindelijk een feit. Na terugleggen van Idrissi kon Jahanbakhsh hard uithalen, maar zijn inzet ging rakelings naast. Feyenoord was oppermachtig en Shakhtar kwam nauwelijks de middenlijn over. Net na het uur spelen voorkwam doelman Trubin met een prachtige redding de 0-1 van Danilo, die een voorzet van Hartman knap verlengde richting de tweede paal.

Twintig minuten voor tijd mocht Dilrosun invallen voor de moegestreden Szymanski en kwam Paixao voor Idrissi. Eerder was ook Trauner al in de ploeg gekomen voor Pedersen. Daar waar de 0-1 een kwestie van tijd leek te zijn, kwam Shakhtar tegen alle verhoudingen in op 1-0. Tien minuten voor tijd verlengde Rakytskyj een corner met zijn rug, die pardoes in de verre hoek binnen plofte. Vijf minuten voor tijd was er een grote kans voor Jahanbakhsh om Feyenoord alsnog langszij te brengen, maar zijn kopbal ging van dichtbij naast de goal van Trubin. Ook Geertruida trof vanuit kansrijke situatie geen doel. Toch kwam Feyenoord nog op gelijke hoogte, toen een fraaie voorzet van Paixao tegendraads werd binnengekopt door Bullaude. Geertruida schoot zelfs nog de 1-2 binnen, maar deed dit helaas vanuit buitenspelpositie. Daarmee verliet Feyenoord met gemengde gevoelens het veld.

Zondag hervat Feyenoord de Eredivisie met een thuiswedstrijd tegen FC Volendam. De aftrap in De Kuip is om 20:00 uur.

Orkun Kökcü: ‘We voelden dat we de bovenliggende partij waren’

Feyenoord heeft de eerste wedstrijd in de achtste finales van de Europa League met 1-1 gelijk gespeeld tegen Shakhtar Donetsk. De Oekraïners kwamen tien minuten voor tijd tegen de verhouding in op voorsprong, maar gelukkig wist Bullaude een nederlaag te voorkomen. Aanvoerder Kökcü deed zijn verhaal bij ESPN.

“We hadden in de eerste helft veel de bal, zonder veel te creëren. In de tweede helft was dat anders, maar dan komen we niet op 0-1. Dan houden we het onnodig spannend en komen zij zelfs op 1-0. Weer uit een standaardsituatie. Dat moeten we nog beter gaan neerzetten. Zij maakten het veld heel klein rond de zestien en dan moet je af en toe risicovolle ballen spelen. Ik heb wel het gevoel dat we genoeg kansen hebben gehad om winnend van het veld te stappen. Het gelijkspel voelt daarom zeker niet goed. We voelden dat we de bovenliggende partij waren op het veld. Thuis in De Kuip krijgen we weer veel steun en kunnen we proberen om een keer in het eerste kwartier te scoren.”

Tot slot werd Kökcü nog gevraagd of hij veel mee kreeg van de oorlog waarin Oekraïne momenteel verkeert: “In het hotel zijn we afgezonderd, maar de trainer heeft er wel wat over gezegd. Het komt dan ineens wel dichtbij, want deze mensen hebben hele andere zorgen dan voetbal. Deze zaken zijn belangrijker dan voetbal.”

Mats Wieffer: ‘We hadden gewoon moeten winnen vandaag’

Middenvelder Mats Wieffer speelde donderdagavond een prima wedstrijd. Desondanks bleef Feyenoord steken op een teleurstellend gelijkspel, wat voor de nodige teleurstelling zorgde bij Wieffer. Hij kwam na afloop aan het woord bij ESPN.

“Ik denk dat we de hele wedstrijd goed speelden en veel de bal hadden. Als je hem dan zo tegen krijgt via zijn rug, dat mag ons nooit overkomen. Dat zijn afspraken die niet goed gingen. We hebben helaas wel vaker zulke goals tegen gehad en daar was de trainer ook wel boos over. Gelukkig maakt Eze nog de 1-1, maar ik denk dat we meer hadden verdiend vandaag. Er is nog alles om voor te spelen.”

Wieffer blikte ook nog even vooruit op de return: “We hadden veel de bal, dus dan kom je er wat makkelijker in. Ik hou wel wat meer van het koude weer, en dat was het hier wel. Als team hadden we alleen gewoon moeten winnen vandaag. We speelden goed, waardoor het misschien leek dat zij niet zo goed waren. Volgende week komen er een stuk of 4 weer terug bij hun en dat zal dus een andere wedstrijd worden. Als we volgende week onze kansen gaan afmaken, hebben we een goede kans om door te gaan.”

Arne Slot: ‘We hebben complete dominantie laten zien’

De gehele wedstrijd leek het wachten op de 0-1 voor Feyenoord, maar plots scoorde Shakhtar Donetsk de 1-0. Daarmee leek Feyenoord een verrassende nederlaag te gaan lijden, maar vlak voor tijd kwam het toch nog langszij. De lezing van Arne Slot na afloop was duidelijk.

“Ik vind dat we onszelf tekort hebben gedaan. We waren te veel tevreden met het feit dat we beter waren en we hebben te weinig doorgedrukt. We hebben denk ik vrij veel kansen gehad en als zij de bal drie keer op onze helft hebben gehad, is het veel. Dat ze daar dan toch uit scoren, is zuur. Het was een uitermate gelukkige goal, maar Mats had ook meer contact kunnen maken. Het heeft een flinke impact op de wedstrijd gehad. Ik weet niet of deze goal voorkomen had kunnen worden door een man bij de tweede paal te zetten. De uitdaging voor ons is om de bal als eerst te raken bij een corner voor de tegenpartij. Verder hebben we wel gewoon complete dominantie laten zien in een Europese achtste finale. Uitermate teleurstellend dat dat slechts een 1-1 oplevert.”

'90 Petriak voor Sudakov

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 8 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  4 0-0 (0-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.62. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.