Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenZwak Feyenoord ontsnapt tegen tiental van FC Groningen


Tijdstip
4 maart 2023
Stadion
De Kuip
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Zwak Feyenoord ontsnapt tegen tiental van FC Groningen; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Zwak Feyenoord ontsnapt tegen tiental van FC Groningen

Feyenoord heeft in de Eredivisie opnieuw weten te winnen. In een heel moeizame wedstrijd werd FC Groningen uiteindelijk met 1-0 verslagen. In de laatste minuut maakte Oussama Idrissi het enige doelpunt van de wedstrijd.

Feyenoord speelde een vrij zwakke eerste helft, waarin het nauwelijks voor gevaar kon zorgen. Veelzeggend was het feit dat FC Groningen doelman Verrips pas in de 43e minuut zijn eerste redding moest verrichten op een kopballetje van Santiago Gimenez. Verder kwam het gevaar van Feyenoord vooral voort uit hoekschoppen, maar dit leverde geen grote doelkansen op. FC Groningen wist er daarentegen wel in te slagen om een aantal keer voor Wellenreuther te verschijnen, met name via Elvis Manu. De ex-Feyenoorder had echter keer op keer geen goede controle, waardoor Feyenoord schadevrij de rust in kon gaan.

Na rust was het een stuk boeiender in De Kuip. Zo was Alireza Jahanbakhsh drie minuten na rust dichtbij de openingstreffer, maar Verrips stond goed gepositioneerd en kon redding brengen op het schot in de korte hoek. Twee minuten later kwam FC Groningen met tien man te staan, toen Isak Määttä een dubieuze tweede gele kaart kreeg van Joey Kooij. Feyenoord wist hier niet snel van te profiteren, want pas in de 70e minuut werd het via Idrissi weer gevaarlijk. Verrips pakte het schot van de linksbuiten knap uit de hoek. Ook op een inzet van dichtbij van Danilo bleek de doelman niet te passeren.

In de slotfase zette Feyenoord met aanvallende wissels alles op alles om de 1-0 te maken. Invaller Bullaude was erg dichtbij, maar zijn kopbal viel op de lat. De rebound werd in kansrijke situatie overgekopt door Gimenez. Het leek op 0-0 af te stevenen, maar in de 88e minuut viel dan toch het doelpunt. Een indraaiende voorzet van Oussama Idrissi werd door niemand aangeraakt en verdween zo pardoes in de verre hoek. In de blessuretijd leek Bullaude ook nog voor de 2-0 te zorgen, maar dit doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel van Gimenez.

Feyenoord trok hiermee een hele belangrijke en zware overwinning over de streep, die uitbundig werd gevierd met het publiek. Volgende week zondag speelt Feyenoord opnieuw thuis voor de competitie, want om 20:00 uur is FC Volendam te gast in Rotterdam. Aanstaande donderdag staat eerst nog de uitwedstrijd tegen Sjachtar Donetsk op het programma.


Orkun Kökcü: 'Zij maakten er door het tijdrekken een klotewedstrijd van'

Net als afgelopen woensdag tegen sc Heerenveen, speelde Feyenoord tegen FC Groningen geen goede wedstrijd, maar wist het wel met 1-0 te winnen. Opnieuw viel de winnende treffer vlak voor tijd, dit maal door Oussama Idrissi. Aanvoerder Orkun Kökcü verscheen direct na de wedstrijd voor de camera van ESPN.

"We hadden veel balbezit maar hebben weinig kansen gecreëerd. Zij maakten er door het tijdrekken een klote wedstrijd van, maar dat hoort er helaas ook bij. Net als tegen Heerenveen is de 1-0 voldoende. Ik heb me wel eens beter gevoeld in de wedstrijd en voelde ook dat niet alles goed ging, maar we zitten nu in een fase in de competitie waarin we gewoon de punten moeten pakken. Sinds de winterstop scoren we bijna in elke slotfase, dus het geloof heb ik gehouden, zeker na de rode kaart."

Hans Kraaij Jr. vroeg verder naar het incident waaruit FC Groningen met tien man kwam te staan: "Het was een duel in de hoek waarbij Ali naar de grond ging, en de verdediger schoot hem tegen hem aan. Ik weet verder niet precies wat de regel is, maar eigenlijk heeft dat het ons wel makkelijker gemaakt. Nu moeten we door blijven pakken met de overwinningen en dan zien we wel waar we aan het eind van het seizoen staan. We hebben er wedstrijden tussen zitten waarin we goed voetballen, maar deze zitten er ook tussen. Het is lekker als we de druk nu weer bij PSV en Ajax kunnen leggen."


Mats Wieffer: 'Ik blijf gewoon lekker mijn ding doen'

Mats Wieffer speelde tegen FC Groningen opnieuw de volle 90 minuten mee. De middenvelder, die onlangs voor het eerst voor het Nederlands Elftal werd geselecteerd, deed na afloop zijn verhaal bij Hans Kraaij Jr.

"Het was niet goed. Daar kunnen we lang over praten, maar ik denk dat we heel slordig waren, ook toen we tegen tien man speelden. Het was slecht. Uiteindelijk schieten we hem er toch nog weer in, in de laatste tien minuten. We hadden niet veel grote kansen, dus ik voelde niet écht dat hij eraan zat te komen. We hadden alleen wel veel druk op hun en dan valt hij toch nog. Het was een perfecte voorzet die met een beetje mazzel binnenvalt."

Richting het eind van de wedstrijd ging Feyenoord een stuk aanvallender spelen. Wieffer: "Op een gegeven moment speelden we met drie man achterin en speelde ik in het centrum. Daar heb ik vorig seizoen ook een paar keer gestaan en dat ging nu prima."

Tot slot ging de middenvelder kort in op zijn uitverkiezing in de voorselectie van het Nederlands Elftal: "Met de selectie voor het Nederlands Elftal was ik wel verrast en heel blij. Als iemand dat twee maanden geleden had gezegd, had ik gek opgekeken. Ik blijf gewoon mijn ding doen en dat ik in de voorselectie zit, is al heel mooi."


Oussama Idrissi: 'Deze overwinning is uiteindelijk heel zoet'

Met een indraaiende voorzet die bij de tweede paal binnenvloog, bezorgde Oussama Idrissi zijn ploeg zaterdagavond de overwinning op FC Groningen. Bij ESPN vertelde de matchwinner wat hij van de wedstrijd vond, en hoe zijn doelpunt tot stand kwam.

"Een aanvaller die zijn gevoel volgt, gaat soms wel eens tegen het verstand van de kijker in. Volgens mij heb ik ook wel een aantal acties buitenom gemaakt, of meegegeven aan de back die er overheen kwam. Ik hoor al vanaf de Onder 15 dat je bij een indraaiende voorzet op de tweede paal moet mikken, zodat hij erin vliegt als hij niet wordt aangeraakt. Eens in de twee à drie jaar vliegt hij er dan op die manier in."

Vervolgend ging Idrissi verder over het tijdrekken van FC Groningen en de energie van Feyenoord: "Ik had vanaf seconde één het gevoel dat we gingen winnen. Het was lastig, want FC Groningen wilde in de catacomben al tijdrekken. Ook speelde de vermoeidheid van de afgelopen week wel mee, maar daar zijn we voor getraind. Het zou gek zijn om te roepen dat we nu niet vermoeid zijn. Iedereen heeft alleen genoeg energie. Deze overwinning doet pijn en kost kracht, maar uiteindelijk heel zoet."


Arne Slot: 'Bijzonder dat we zoveel gas kunnen blijven geven'

Feyenoord heeft zaterdagavond met 1-0 gewonnen van FC Groningen. Na afloop van de wedstrijd werd ook de loting verricht voor de halve finale van de KNVB Beker, waar voor Feyenoord een thuiswedstrijd tegen Ajax uit de koker kwam. Trainer Arne Slot ging bij ESPN in op de bekerloting en op de gewonnen wedstrijd.

"Je bent blij dat je thuis speelt, maar alledrie de topclubs hadden het liefst tegen Spakenburg gespeeld. Aan de andere kant is het weer een geweldig affiche om tegen Ajax te mogen spelen. Ik hoop alleen wel op een beter resultaat voor ons."

Dan over de wedstrijd: "Ik heb geprobeerd rustig te zijn. Ik was alleen niet overdreven tevreden met wat ik voor me zag, alleen je blijft wel vertrouwen houden in de ploeg. Je hoopt op een goede kans en die kwam met de kopballen van Bullaude en Santiago. Toch viel hij daarna nog. We hebben vandaag niet zo goed gespeeld, maar wel constant de bal gehad. Dat we niet overdreven veel kansen creëren, is niet heel nieuw voor ons. Des te knapper is het dat we staan waar we staan. We hebben nu ook weinig tijd om te trainen, omdat we drie wedstrijden in zeven dagen spelen. Het is wel bijzonder dat we dan alsnog zoveel gas kunnen blijven geven. Je kunt niet 34 keer super spelen, maar je kunt niet zeggen dat we de overwinning gestolen hebben."

Vlak na rust kwam FC Groningen met tien man te staan. Slot zei het volgende over het verloop van de wedstrijd na de rode kaart: "Ik snap heel goed dat je als Groningen licht gefrustreerd bent na zo'n tweede gele kaart. Het spelbeeld werd er alleen niet heel anders van. Het is verder moeilijk om te bepalen of we vermoeid waren. We trainen al bijna niet meer, omdat we zo weinig rust hebben qua wedstrijden. Dan speel je ook wel eens een keer niet goed, zoals vandaag. Het is wel heel knap dat je zo'n wedstrijd dan over de streep trekt en eigenlijk geen één kans weggeeft."


Feyenoord.supporters.nl Scorebord


Karakteristieken

Uitslag: 1-0 (0-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Oussama Idrissi ('89)
Scheidsrechter
Kooij
Toeschouwers
47.500 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Feyenoord: Marcus Pedersen ('10)
Kaart
FC Groningen: Määttää ('45)
Kaart
FC Groningen: Määttää ('52)
Kaart
FC Groningen: Dankerlui ('67)
Kaart
FC Groningen: Van Gelderen ('74)

Opstelling Feyenoord

Oussama IdrissiSantiago GimenezAlireza Jahanbakhsh


Javairo DilrosunOrkun KökcüMats Wieffer


Quilindschy HartmanDávid HanckoLutsharel GeertruidaMarcus Pedersen


Timon Wellenreuther

Wissels:

'62 Danilo voor Alireza Jahanbakhsh
'68 Igor Paixão voor Javairo Dilrosun
'68 Sebastian Szymański voor Marcus Pedersen
'79 Ezequiel Bullaude voor Quilindschy Hartman


Opstelling FC Groningen

ManuPepiIrandust


SuslovHoveWillems


MäättääBalkerBlokzijlVan Gelderen


Verrips

Wissels:

'34 van Bergen voor Irandust
'57 Dankerlui voor Manu
'57 Duarte voor Willems


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 1-0 (0-0)
 7 1-0 (0-0)
 3 3-0 (1-0)
 3 5-0 (2-0)
 3 3-0 (2-0)
 3 3-0 (1-0)
 3 3-0 (1-0)
 3 4-0 (3-0)
 3 3-0 (1-0)
10  3 4-0 (2-0)
11  3 4-0 (2-0)
12  3 4-0 (2-0)
13  3 5-0 (2-0)
14  3 5-0 (2-0)
15  3 4-0 (2-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.59. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Dávid Hancko (28 -> 5,0)
2. Timon Wellenreuther (19 -> 4,0)
3. Oussama Idrissi (18 -> 3,0)
4. Lutsharel Geertruida (11 -> 2,0)
5. Mats Wieffer (5 -> 1,0)
6. Alireza Jahanbakhsh (4 -> 0,0)
7. Niemand (3 -> 0,0)
7. Orkun Kökcü (3 -> 0,0)
7. Sebastian Szymański (3 -> 0,0)
7. Santiago Gimenez (3 -> 0,0)
7. Ezequiel Bullaude (3 -> 0,0)
12. Marcus Pedersen (2 -> 0,0)
12. Danilo (2 -> 0,0)
12. Quilindschy Hartman (2 -> 0,0)
12. Igor Paixão (2 -> 0,0)
16. Justin Bijlow (0 -> 0,0)
16. Jacob Rasmussen (0 -> 0,0)
16. Fredrik Aursnes (0 -> 0,0)
16. Javairo Dilrosun (0 -> 0,0)
16. Marcos López (0 -> 0,0)
16. Gernot Trauner (0 -> 0,0)
16. Cole Bassett (0 -> 0,0)
16. Ofir Marciano (0 -> 0,0)
16. Patrik Wålemark (0 -> 0,0)
16. Mohamed Taabouni (0 -> 0,0)
16. Quinten Timber (0 -> 0,0)
16. Jens Toornstra (0 -> 0,0)
16. Thijs Jansen (0 -> 0,0)
16. Denzel Hall (0 -> 0,0)
16. Mimeirhel Benita (0 -> 0,0)
16. Lennard Hartjes (0 -> 0,0)
16. Karim Dermane (0 -> 0,0)
16. Antoni Milambo (0 -> 0,0)
16. Tein Troost (0 -> 0,0)
16. Devin Remie (0 -> 0,0)
16. Noah Naujoks (0 -> 0,0)
16. Sem Valk (0 -> 0,0)
16. Mike Kleijn (0 -> 0,0)
16. Fredrik Bjørkan (0 -> 0,0)
16. Neraysho Kasanwirjo (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.