Feyenoord ondanks slechte wedstrijd naar halve finale KNVB Beker

1 maart 2023
Abe Lenstra Stadion
KNVB Beker
ESPN

Feyenoord ondanks slechte wedstrijd naar halve finale KNVB Beker; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft zich woensdagavond geplaatst voor de halve finale van de KNVB Beker. In een moeizame wedstrijd wonnen de Rotterdammers met de kleinst mogelijke marge van sc Heerenveen: 0-1. Het winnende doelpunt viel tien minuten voor tijd en kwam op naam van Santiago Gimenez.

In de eerste helft speelde Feyenoord ondermaats. Vooral de aanvallend ingestelde spelers konden geen potten breken, waardoor Feyenoord nauwelijks tot een doelpoging kon komen. Het enige noemenswaardige feitje was een schot van Dilrosun, dat rakelings naast ging. Aan de andere kant was sc Heerenveen een stuk dreigender, vooral via Van Hooijdonk. De spits kreeg twee grote kansen, maar de eerste kopte hij over en de tweede verdween van dichtbij in het zijnet. De tamelijk saaie eerste helft bleef dan ook zonder doelpunten.

Ook na de pauze zouden grote kansen spaarzaam zijn. Feyenoord had het moeilijk met de hoge druk van sc Heerenveen en kwam daarom minder aan aanvallen toe dan normaal. De eerste kans was dan ook pas in de 65e minuut, toen een kopbal van Hartman in de handen van Mous belandde. Voor sc Heerenveen was Nunnely gevaarlijk met een schot uit een corner, maar Wellenreuther kon zijn inzet pareren.

Halverwege de tweede helft bracht Slot met Danilo een extra spits. Hij kwam in het veld voor de teleurstellende Dilrosun. Ook Kasanwirjo kwam in de ploeg voor Pedersen. Feyenoord kreeg gaandeweg de tweede helft iets meer aanvalsdrang en kwam meerdere keren voor de goal van Mous. Zo was Hartman opnieuw dichtbij een doelpunt, maar hij stuitte op de benen van de doelman. Tien minuten voor tijd viel dan toch de 0-1. Na een prachtige aanval via Jahanbakhsh en Danilo door het hart van de Friese verdediging, kon Gimenez uiteindelijk de 0-1 laten noteren. Vlak voor tijd kwam Trauner nog in het veld als extra slot op de deur. Feyenoord gaf geen kansen meer weg en wist zich na een uiterst matige wedstrijd alsnog te plaatsen voor de halve finale van de KNVB Beker.

Aanstaande zaterdag staat de volgende wedstrijd alweer op het programma. Om 20:00 uur is FC Groningen te gast in De Kuip.

Orkun Kökcü: ‘In de rust hebben we wat dingen omgezet’

In een enigszins teleurstellende bekerwedstrijd heeft Feyenoord woensdagavond de halve finale weten te bereiken. In het Abe Lenstra Stadion werd er dankzij een doelpunt van Gimenez met 0-1 gewonnen van sc Heerenveen. Feyenoord-captain Orkun Kökcü deed direct na de wedstrijd zijn interview bij ESPN.

“We zijn blij dat we door zijn. Het was moeilijk en we waren aan de bal niet goed genoeg. We waren wel gedisciplineerd, want we hebben ook weinig weggegeven. Ik weet niet precies hoe het kwam in de eerste helft. Ik had zelf ook een momentje waar ik me een beetje voor schaam. Het zag er stom uit, denk ik.

In de rust nam Feyenoord de tijd om het een en ander om te zetten: “Het druk zetten liep niet goed, dus dat hebben we anders neergezet. Daarnaast moest het aan de bal veel beter. Heerenveen was een vervelende ploeg, omdat ze met hun middenveld vaak vrij laag staan. Dan is het lastig om te bepalen wie door moet stappen. Dat hebben we na rust beter gedaan. Iedereen is gelukkig fit en als het dan niet loopt, moet je in ieder geval niet verzaken op verdedigend vlak. Ook op een mindere dag kan je hier dan met 0-1 winnen. Een bekerwedstrijd moet je gewoon doorkomen, dat is het belangrijkste.”

Santiago Gimenez: ‘Danilo en ik geven alles voor elkaar in het veld’

Met het enige doelpunt van de wedstrijd schoot Santiago Gimenez zijn ploeg naar de halve finale van de KNVB Beker. De assist bij het doelpunt kwam op naam van collega-spits Danilo. Na de wedstrijd gaf de Mexicaan een beschrijving van zijn doelpunt en de band met Braziliaan Danilo.

“De aanvaller moet er op een bepaald moment zijn en dan heb je twee opties: scoren of missen. Vandaag ging hij er gelukkig in. Het was een geweldige pass van Danilo. Hij is ook een aanvaller en we weten elkaar goed te vinden in het veld. Het was een goede beslissing van de trainer om ons samen te laten spelen. We zijn goede vrienden en geven alles voor elkaar tijdens een wedstrijd. Ik moest snel handelen, want de keeper kwam snel uit zijn goal.”

De aanvaller ging ook nog kort in over het matige niveau van de wedstrijd in het algemeen: “We hebben zeker niet de beste wedstrijd van ons leven gespeeld, maar wanneer de dingen niet zijn zoals we willen, moeten we ons hart laten spreken. Dat is Feyenoord. Gisteren zagen we bij Spakenburg ook dat alles kan gebeuren in voetbal.”

Arne Slot: ‘Tegen het einde waren we frisser en sterker’

Feyenoord-coach Arne Slot was na afloop uiteraard tevreden over het resultaat, maar minder over het vertoonde spel. Bij ESPN blikte de oefenmeester terug op de gewonnen wedstrijd in Friesland.

“We hadden een moeilijke eerste helft, maar het was fijn dat niemand opgaf en dat we in de wedstrijd konden blijven. Gelukkig hebben we spelers die het verschil kunnen maken in de tweede helft. Los van de goal vond ik dat we meer controle hadden in de tweede helft, en dat we zeker tegen het eind wat frisser en sterker waren. Heerenveen speelde met lef en won bijna elk duel van ons en andersom hadden wij moeite om hen onder druk te zetten. We waren goed in de discipline, maar kwamen ook één keer goed weg bij de kans van Van Hooijdonk. Na rust speelden we stukken beter, wat hun wellicht ook wat vermoeider maakte.”

Ook kreeg Slot nog een vraag over Spakenburg, dat aangaf het liefst tegen Feyenoord te spelen in de halve finale: “Ze hebben wel FC Groningen én FC Utrecht uitgeschakeld, dus laten we ze vooral respect geven. We gaan morgen eerst maar eens kijken wie er nog bij komen. Een halve finale is hoe dan ook een leuke wedstrijd om te spelen. Het is een druk programma met weinig rust tussen de wedstrijden, maar dit geeft natuurlijk veel energie richting zaterdag.”

'86 Karlsbakk voor Al Hajj

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 5 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  3 1-2 (1-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.65. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.