Sterke eerste helft brengt overwinning voor Feyenoord in Sittard

26 februari 2023
Fortuna Sittard Stadion
ESPN

Sterke eerste helft brengt overwinning voor Feyenoord in Sittard; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft zondagmiddag een ruime overwinning geboekt op bezoek bij Fortuna Sittard. Na een comfortabele 0-3 ruststand werd het uiteindelijk 2-4 voor de ploeg van Arne Slot. De doelpunten van de Rotterdammers kwamen op naam van Mats Wieffer, Santiago Gimenez, Igor Paixao en een eigen doelpunt van Navarro.

De eerste helft zou vrij eentonig worden. Fortuna leek even op voorsprong te komen, maar Yilmaz stond ruim buitenspel. Na deze afgekeurde goal in de vijfde minuut maakte Feyenoord de dienst uit en dat werd al snel in de score tot uitdrukking gebracht. De 0-1 viel na tien minuten spelen, dankzij een eigen doelpunt van Navarro. De Fortuna-verdediger kopte een corner achter zijn eigen doelman, nadat deze was verlengd door David Hancko. Vijf minuten later verdubbelde Mats Wieffer de marge, door de bal vanaf een meter of 25 snoeihard in de kruising te jagen.

Fortuna kon af en toe in de buurt komen van het strafschopgebied van Feyenoord, maar Timon Wellenreuther hoefde geen enkele keer in actie te komen. Zijn collega-doelman Pandur had het wat drukker, maar grote reddingen waren niet noodzakelijk. Feyenoord bleef oppermachtig op het veld en vlak voor rust viel ook nog eens de 0-3, al mocht het daar Fortuna opnieuw voor bedanken. Een te korte terugspeelbal van Ferati werd onderschept door Alireza Jahanbakhsh, die de bal af gaf aan de vrijstaande Santiago Gimenez. Veel makkelijker dan deze zal de Mexicaan ze niet gemaakt hebben, die zijn ploeg op 0-3 kon zetten.

Precies wat Feyenoord niet wilde, gebeurde vlak na rust: al in de 48e minuut maakte Fortuna de aansluitingstreffer via Duarte. Nadat Cox hard op de paal schoot, werd de rebound via de billen van Wieffer achter Wellenreuther geschoten. Het publiek ging er weer achter staan en even leek Feyenoord te bibberen. Het overleefde het korte offensief en na een uur spelen bracht Slot Danilo en Paixao in de ploeg voor Gimenez en Jahanbakhsh. Een paar minuten later zorgden de ingevallen Brazilianen voor de 1-4: een voorzet van Pedersen werd door Danilo teruggelegd op Paixao, die via Cox de verre hoek vond.

Een klein kwartier voor tijd was er nog meer heuglijk nieuws voor Feyenoord: Gernot Trauner maakte na lang blessureleed zijn rentree. Hij kwam in het veld voor Mats Wieffer. Ook Marcos Lopez en Ezequiel Bullaude kwamen in de ploeg voor Quilindschy Hartman en Oussama Idrissi. Feyenoord was via Dilrosun nog dicht bij de 1-5, maar zijn kopbal werd van de lijn gehaald. Ook Danilo werd nog gevaarlijk met het hoofd, maar zijn inzet verdween over de goal van Pandur. Toch was het Fortuna dat nog wist te scoren, want uit een corner stond verdediger Siovas vogelvrij: 2-4. Verder kwamen de Limburgers niet, waardoor de eindstand op 2-4 werd bepaald.

Aanstaande woensdag is alweer de volgende wedstrijd van Feyenoord. Om 20:00 uur speelt het in het Abe Lenstra Stadion de kwartfinale van de KNVB Beker tegen sc Heerenveen. Zaterdagavond 4 maart volgt de competitiewedstrijd tegen FC Groningen in De Kuip.

Orkun Kökcü: ‘Dit was een echte test voor ons’

Feyenoord wist zondagmiddag met 2-4 te winnen in Sittard. Na een goede eerste helft was het verschil met drie doelpunten al gemaakt. Toch was het af en toe bibberen, omdat Fortuna vrij gemakkelijk aan de doelpunten kwam. Na afloop verscheen Orkun Kökcü voor de camera bij ESPN.

“Ik heb twee weken niet gespeeld, dus ik was blij dat ik vandaag weer mocht spelen. De trainer heeft erop gehamerd dat we niet moesten denken aan de moeilijke wedstrijden die we hebben gehad. Dit was een echte test voor ons en daar hebben we onszelf voor opgepept. In de eerste helft was er geen vuiltje aan de lucht.”

Mario Been vroeg naar de samenwerking tussen Orkun Kökcü en Mats Wieffer: “Het voelt heel goed om met Mats te spelen. Voetballend kan hij heel goed meedraaien, dat zag je al toen hij bij ons binnenkwam. Met hem zijn we veelzijdiger op het middenveld. We hebben wat mazzel gehad met de doelpunten, maar dat dwing je ook af. Mij hoor je niet klagen.”

Arne Slot: ‘Ik vond een heel groot deel erg goed’

Dankzij een 2-4 overwinning op Fortuna Sittard blijft Feyenoord aan kop van de Eredivisie. Met hier en daar een klein beetje geluk vielen de doelpunten als rijpe appels van de boom. Trainer Arne Slot deed zijn verhaal over de wedstrijd bij ESPN.

“Ik vond het over hele grote delen van de wedstrijd goed, maar ook onvolwassen. Als je vlak na rust de 1-3 tegen krijgt omdat iemand niet goed mee loopt en de 2-4 uit een standaardsituatie weggeeft, is dat niet goed. Bijna elke corner van hun heeft tot een doelpoging geleid. Nu kan dat, maar eigenlijk moet dat eruit. Dat zijn lessen die we meenemen naar de komende weken. Zeker bij die 2-4 kwamen we niet eens in een duel. Dat is best kritisch, maar ik heb ons ook grote delen goed zien spelen.”

Slot ging ook in op het spel van zijn middenveld en wat andere posities: “We waren erg rustig en goed aan de bal, met name via Mats en Orkun. Die speelden heel dominant en de zijkanten waren dreigend. Dat was uitstekend. We hebben vaker uitstekend gespeeld, maar nu konden we het in de score tot uitdrukking brengen, al hadden we wel wat lucky doelpunten. Al schoot Mats hem natuurlijk schitterend binnen. Ik vond ook dat de rechterkant het heel goed deed, al via Alireza wel wat te verwijten bij de 1-3. Markus blijft maar gaan, dat doen ze uitstekend. Ook was dit een mooi moment om Trauner weer in te laten vallen, om hem weer wat wedstrijdritme te geven. Dat is alleen maar fijn voor ons als team.”

Mats Wieffer: ‘Die ga ik nog wel een paar keer terugkijken’

Met een geweldig schot van afstand bracht Mats Wieffer zijn ploeg zondagmiddag op een 0-2 voorsprong. Toen hij na de wedstrijd bij Hélène Hendriks verscheen, was dat ook meteen het eerste waar naar werd gevraagd.

“Ik heb één keer vaker gescoord, maar niet in de competitie. Hij kwam aanrollen en ik ging er gewoon vol voor. Je moet er natuurlijk een beetje geluk mee hebben, maar ik raakte hem erg goed. Die ga ik nog wel een paar keer terugkijken.”

Over de wedstrijd zei Wieffer het volgende: “Ik vond dat we wel goed hebben gespeeld, maar de openingsfases waren wat minder. Dan zijn we vaak wat slordig en kunnen zij ook tot scoren komen. Ik denk dat ze verder niet veel te vertellen hadden, wat het uiteindelijk een verdiende overwinning maakt. Toch moeten we zorgen dat we onze concentratie erin houden. Het gebeurt vaker en dat mag ons niet gebeuren. We hebben het eigenlijk helemaal niet over het kampioenschap, maar we komen wel steeds dichterbij. Het is goed om nuchter te blijven en om het wedstrijd per wedstrijd te bekijken.”

Gernot Trauner: ‘Niet nerveus, maar wel een speciaal moment’

Na lange afwezigheid maakte Gernot Trauner in de wedstrijd tegen Fortuna Sittard zijn rentree. De Oostenrijker mocht ruim tien minuten meedoen in de gewonnen wedstrijd, en gaf bij ESPN aan dat hij het een speciaal moment vond.

“Het is mooi om weer terug op het veld te zijn en goed om hier te winnen. Het was een lastig veld en Fortuna is altijd vrij gevaarlijk met lange ballen. Toch zijn we goed gestart en daarom was het voor mij wat makkelijker om in het veld te komen. Ik was niet nerveus, maar het was wel een speciaal moment. Nu moet ik aan de slag om weer helemaal fit te worden. Ik wist dat tien minuten moest lukken, maar ik blijf werken om het team te kunnen helpen. Na afloop zeiden de spelers dat ik nog even naar de fans moest gaan. Ik ben niet de persoon die voorop loopt op zulke momenten, maar het was mooi om te doen en ik ben blij dat ik terug ben.”

15  3 1-2 (0-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.00. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.