Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenFeyenoord deelt mokerslag uit met winst tegen AZ


Tijdstip
18 februari 2023
Stadion
De Kuip
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Feyenoord deelt mokerslag uit met winst tegen AZ; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Feyenoord deelt mokerslag uit met winst tegen AZ

Feyenoord heeft een enorme stap gezet richting de landstitel. Een direct duel om de koppositie tegen AZ werd winnend afgesloten. Alireza Jahanbakhsh en Marcus Pedersen zorgden voor de zege nadat Javairo Dilrosun een eigen doelpunt had gemaakt.

De topper begon enkele minuten later vanwege het vele vuurwerk dat werd afgestoken. Feyenoord nam vervolgens direct het initiatief en was veelvuldig aan de bal. Het eerste gevaar kwam echter van AZ en de Alkmaarders kwamen na ruim een kwartier spelen zelfs op voorsprong. Na een hoekschop werd de bal door Javairo Dilrosun in eigen doel gekopt.

Feyenoord had het vervolgens lastig tegen AZ en wist geen aanval te creëren. Omdat ook AZ geen kans kreeg, leek het duel af te stevenen op een 0-1 ruststand. In de blessuretijd was de eerste bal op doel echter meteen raak voor Feyenoord. Uit een voorzet van Oussama Idrissi kopte Alireza Jahanbakhsh knap binnen.

Ook in de tweede helft was het spelbeeld hetzelfde. Feyenoord had vooral de bal, maar wist niet tot kansen te komen. Datzelfde gold voor AZ, dat in de gehele wedstrijd zelfs geen enkel schot op doel wist te krijgen. Na een uur spelen leek de ploeg van Arne Slot op voorsprong te komen, maar Santiago Gimenez stond buitenspel en het doelpunt werd dan ook afgekeurd.

Feyenoord leek opnieuw een punt over te houden aan een topper, maar dat veranderde in de laatste minuut. Een schot van Marcus Pedersen werd van richting veranderd en belandde heerlijk in de kruising. De Kuip ontplofte van vreugde. In de blessuretijd wist Feyenoord de boel gesloten te houden, zodat de winst een feit was en de voorsprong op AZ nu is opgelopen naar vijf punten. Met alleen Ajax nog volgende maand als topaffiche ligt de weg naar een nieuwe landstitel volledig open.


Alireza Jahanbakhsh: 'We hebben dit gezien als een finale'

In gesprek met ESPN kreeg Alireza Jahanbakhsh de vraag hoe het Feyenoord iedere keer weer lukt om een wedstrijd om te draaien. "We wisten dat we moesten winnen vandaag", aldus Jahanbakhsh. "Feyenoord en AZ zijn normaal twee voetballende ploegen. Ik had niet verwacht dat er vandaag zoveel lange ballen zouden zijn. We moesten steeds vechten voor de tweede bal. We hebben niet veel kansen gecreëerd, maar momentjes hebben het verschil gemaakt."

Jahanbakhsh ging verder: "In de eerste helft speelden we niet ons beste voetbal. In de tweede helft ging dat wel beter en hebben we veel kansen gecreëerd. We staan nog steeds bovenaan en dat was belangrijk voor ons. We hebben dit gezien als een finale. Gelukkig hebben wij de finale gewonnen."

De aanvaller gaf daarbij aan dat er op de training specifiek was getraind op voorzetten op hem. "We dachten dat dat een van de manieren zou zijn om te kunnen scoren", zei hij daarover. "We hebben het bijna iedere dag wel getraind. Als Oussama of Quilindschy een actie maakt, is het voor mij makkelijk om bij de tweede paal vanaf ver de bal in te koppen."


Marcus Pedersen: 'Ik heb geen woorden voor dit doelpunt'

Marcus Pedersen was in gesprek met ESPN erg blij met zijn doelpunt. "Ik wilde gewoon schieten. Hij werd een beetje van richting veranderd. Ik heb geen woorden voor dit doelpunt", aldus Pedersen. "Er zat wel wat geluk bij, maar voor mijn gevoel is de uitslag wel terecht. In beide helften waren wij beter dan AZ en kregen we meer kansen. Wij verdienden de drie punten."

De verdediger was het wel eens met de opmerking dat beide teams niet hun beste wedstrijd speelden. "Het was heel lastig, de nummer één tegen de nummer twee", zei hij daarover. "AZ is dit seizoen ook heel erg sterk, maar wij waren vandaag iets beter en verdienden de overwinning."

Feyenoord heeft na de winterstop tegen alle topclubs al gespeeld. "Het belangrijkste is dat we in iedere wedstrijd punten hebben gepakt", zo gaf hij aan. "Vandaag zijn het drie punten. Het waren allemaal heel belangrijke wedstrijden, dus goed dat we die punten hebben gepakt."


Arne Slot: 'We staan er heel goed voor'

In gesprek met ESPN kreeg Arne Slot de vraag of de late treffer het geluk van de eventuele kampioen was. "Het was deels geluk, omdat de bal van richting werd veranderd. Maar we waren wel al in de buurt van hun zestien en dat was geen toeval", aldus Slot. "In de tweede helft hebben we er alles aan gedaan om de wedstrijd te winnen. Dan hebben we geluk met die van richting veranderde bal, maar we hebben keihard gewerkt en dat geluk een beetje afgedwongen."

Slot erkende wel dat Feyenoord geen goede wedstrijd speelde. "Dit was misschien onze minste in de topwedstrijden", zo gaf hij aan. "Het is ook niet makkelijk om goed te spelen, want de tegenstander speelde heel veel de lange bal en zelf waren wij ook niet goed aan de bal. Het was een heel matige wedstrijd waarin enerzijds de gelukkigste ploeg wint, maar anderzijds ook de ploeg die het meeste wilde winnen."

De trainer werd ook gevraagd naar de kampioenskansen van Feyenoord. "We winnen heel lastig de wedstrijden, dus het zal niet makkelijk gaan", zei hij daarover. "Maar we staan er wel heel goed voor. Dat kan ik niet ontkennen."


Feyenoord.supporters.nl Scorebord


Karakteristieken

Uitslag: 2-1 (1-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Eigen doelpunt Javairo Dilrosun ('17)
Goal
1-1 Alireza Jahanbakhsh ('45)
Goal
2-1 Marcus Pedersen ('90)
Scheidsrechter
Higler
Toeschouwers
47.500 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
AZ: Hatzidiakos ('23)
Kaart
Feyenoord: Mats Wieffer ('28)
Kaart
AZ: Pavlidis ('35)
Kaart
Feyenoord: Santiago Gimenez ('38)
Kaart
Feyenoord: Oussama Idrissi ('45)
Kaart
AZ: Goes ('75)

Opstelling Feyenoord

Oussama IdrissiSantiago GimenezAlireza Jahanbakhsh


Javairo DilrosunQuinten TimberMats Wieffer


Quilindschy HartmanDávid HanckoLutsharel GeertruidaMarcus Pedersen


Timon Wellenreuther

Wissels:

'54 Igor Paixão voor Oussama Idrissi
'69 Mohamed Taabouni voor Quinten Timber
'81 Danilo voor Javairo Dilrosun


Opstelling AZ

KarlssonPavlidisOdgaard


MijnansReijndersClasie (C)


KerkezGoesHatzidiakosSugawara


Ryan

Wissels:

'69 de Wit voor Kerkez
'78 Van Brederode voor Odgaard
'84 Mihailovic voor Reijnders


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 8 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 2-1 (1-1)
 7 2-1 (1-1)
 7 2-1 (1-1)
 7 2-1 (1-1)
 7 2-1 (1-1)
 7 2-1 (1-1)
 7 2-1 (1-1)
 7 2-1 (1-1)
 5 2-1 (1-0)
10  5 2-1 (0-1)
11  5 2-1 (1-0)
12  5 2-1 (1-0)
13  5 3-1 (1-1)
14  5 2-0 (1-1)
15  5 3-1 (1-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.89. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Marcus Pedersen (46 -> 5,0)
2. Lutsharel Geertruida (33 -> 4,0)
3. Alireza Jahanbakhsh (25 -> 3,0)
4. Mats Wieffer (20 -> 2,0)
5. Dávid Hancko (16 -> 1,0)
6. Quilindschy Hartman (2 -> 0,0)
7. Marcos López (1 -> 0,0)
7. Santiago Gimenez (1 -> 0,0)
9. Niemand (0 -> 0,0)
9. Justin Bijlow (0 -> 0,0)
9. Jacob Rasmussen (0 -> 0,0)
9. Fredrik Aursnes (0 -> 0,0)
9. Danilo (0 -> 0,0)
9. Orkun Kökcü (0 -> 0,0)
9. Javairo Dilrosun (0 -> 0,0)
9. Sebastian Szymański (0 -> 0,0)
9. Gernot Trauner (0 -> 0,0)
9. Cole Bassett (0 -> 0,0)
9. Ofir Marciano (0 -> 0,0)
9. Patrik Wålemark (0 -> 0,0)
9. Mohamed Taabouni (0 -> 0,0)
9. Oussama Idrissi (0 -> 0,0)
9. Quinten Timber (0 -> 0,0)
9. Jens Toornstra (0 -> 0,0)
9. Thijs Jansen (0 -> 0,0)
9. Denzel Hall (0 -> 0,0)
9. Mimeirhel Benita (0 -> 0,0)
9. Lennard Hartjes (0 -> 0,0)
9. Karim Dermane (0 -> 0,0)
9. Antoni Milambo (0 -> 0,0)
9. Tein Troost (0 -> 0,0)
9. Devin Remie (0 -> 0,0)
9. Noah Naujoks (0 -> 0,0)
9. Sem Valk (0 -> 0,0)
9. Mike Kleijn (0 -> 0,0)
9. Igor Paixão (0 -> 0,0)
9. Timon Wellenreuther (0 -> 0,0)
9. Fredrik Bjørkan (0 -> 0,0)
9. Ezequiel Bullaude (0 -> 0,0)
9. Neraysho Kasanwirjo (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.