8 januari 2023
Stadion Galgenwaard
ESPN

Vechtpot in Utrecht eindigt op het nippertje onbeslist; image source: Pro Shots

Feyenoord is er in de eerste wedstrijd na de winterstop niet in geslaagd om de winst te pakken. Op bezoek bij FC Utrecht speelde het met 1-1 gelijk, dankzij een snelle goal van oud-Feyenoorder Jens Toornstra en een late gelijkmaker van Alireza Jahanbakhsh. De Rotterdammers konden maar weinig overtuigen in De Galgenwaard, maar vlak voor tijd werd alsnog een gelijkspel binnengesleept.

Feyenoord begon de januari-opening tegen FC Utrecht in een ietwat gewijzigde opstelling ten opzichte van vóór de winterse WK-break. Om tactische redenen koos Slot voor López in plaats van Hartman op linksback. Door blessures bij Trauner en Timber en een gebrek aan fitheid bij Wieffer mochten Rasmussen, Geertruida en Pedersen eveneens aan de aftrap verschijnen.

Feyenoord begon 2023 niet zoals gewenst, want bij de eerste de beste kans voor FC Utrecht was het al meteen raak, via uitgerekend Jens Toornstra. Een simpele voorzet vanaf de rechterkant werd door Dost teruggelegd op de inlopende Toornstra, die Bijlow met een lage schuiver passeerde. Bij Feyenoord was de eerste kans na 10 minuten spelen voor Danilo, die verrassend schoot en de bovenkant van de lat raakte.

Gaandeweg de eerste helft nam Feyenoord het initiatief in de wedstrijd, zonder grote kansen te creëren. Een afstandsschot van López in kansrijke positie leek gevaarlijk te kunnen worden, maar zijn inzet vloog over het doel van Barkas. Tot aan de rust bleef het een vechtwedstrijd, waarin beide ploegen het vooral van strijd en inzet moesten hebben. Gescoord werd er niet meer, waardoor de ploeg van Arne Slot met een 1-0 achterstand de kleedkamer opzocht.

In de tweede helft wist Feyenoord in de eerste tien minuten niets te creëren, waarna Arne Slot ingreep met een driedubbele wissel: Wieffer, Jahanbakhsh en Giménez kwamen in de ploeg voor Rasmussen, Dilrosun en Danilo, waardoor Geertruida een linie naar achteren verschoof. Ondanks alle wissels bleef het lastig voor Feyenoord om tot doelpogingen te komen. De eerste kans viel eigenlijk pas in de 70e minuut, toen Szymanski na een goed lopende combinatie tussen Jahanbakhsh en Pedersen vrij kon uithalen. Zijn schot was echter te onnauwkeurig en verdween ruim over het vijandelijke doel. Niet veel later kreeg Giménez een goede kans, maar oog in oog met Barkas vond hij de voeten van de doelman.

De laatste troef van Slot was om in de slotfase Bullaude te brengen voor López. Via Szymanski kreeg Feyenoord in de 79e minuut een goede kans op de 1-1, maar zijn vrije trap was te slap ingeschoten om Barkas te verslaan. Aan de overkant was FC Utrecht via Douvikas dicht bij de 2-0, maar gelukkig belandde zijn schot op de paal. In de 89e minuut wist Feyenoord alsnog toe te slaan en op gelijke hoogte te komen via Jahanbakhsh. Een voorzet van Idrissi werd bij de tweede paal verwoestend binnengeschoten door de Iraniër, waarna er ook nog eens 10 minuten blessuretijd bijkwam. Hierin was Idrissi al snel dichtbij de 1-2, maar zijn schot ging rakelings voorlangs. Ook Kökcü probeerde het van een meter of 18, maar opnieuw redde de Griekse doelman van Utrecht. In de laatste minuut kopte Giménez nog de 1-2 binnen, maar hij stond nipt buitenspel. Daarmee was de koek op en bleef de stand staan op 1-1.

Aanstaande donderdag speelt Feyenoord in de tweede ronde van de KNVB Beker tegen PEC Zwolle. In De Kuip wordt om 21:00 uur afgetrapt. Op zondag 15 januari gaan de Rotterdammers weer verder in de Eredivisie. Dan staat een bezoek bij FC Groningen op de planning.

Orkun Kökcü: 'We waren te slordig aan de bal'

Feyenoord speelde zondagmiddag in De Galgenwaard met 1-1 gelijk tegen FC Utrecht. Na een snelle goal van Toornstra bracht Jahanbakhsh Feyenoord vlak voor tijd langszij. Feyenoord speelde geen beste wedstrijd en dat bevestigde aanvoerder Orkun Kökcü na afloop bij ESPN.

"We waren te slordig aan de bal en dan creëer je ook weinig. We wisten dat het meteen een lastige uitwedstrijd zou worden. Als we gewoon waren gestart zoals we de wedstrijd zijn geëindigd, was het waarschijnlijk beter gegaan.

Ook werd de aanvoerder gevraagd naar het gemis van Trauner en Timber: "Het zijn natuurlijk vaste krachten, die heel erg belangrijk zijn. Daar kunnen we het vandaag echter niet op gooien, we waren gewoon té slordig."

Arne Slot: 'Te weinig gecreëerd om goals te kunnen maken'

Laat in de wedstrijd kwam Feyenoord zondagmiddag langszij bij FC Utrecht. Een doelpunt van Alireza Jahanbakhsh bracht Feyenoord op gelijke hoogte, en dat was een verdiende uitslag. Dat vond ook trainer Arne Slot, die na afloop bij ESPN verscheen.

"We startten natuurlijk erg slap. We hadden bij de 1-0 twee of drie keer de kans om de bal weg te spelen, maar we bleven in het korte spel hangen. Dan sta je 1-0 achter in een uitverkocht stadion, met Nijhuis als scheidsrechter. Dan zit FC Utrecht er goed in en krijgen ze energie van het stadion. Tegen een agressieve tegenstander, wat zij goed deden, moet je zelf veel beter aan de bal zijn en sneller spelen om uit de duels te blijven. In de rust heb ik wel gezegd dat ik meer spelers van ons op de grond heb zien liggen, dan van hun. Daarnaast was het tempo in de eerste helft te laag en moest ik ook allebei mijn buitenspelers al snel wisselen. Daardoor hebben we te weinig kansen gecreëerd."

Na rust ging het iets beter bij Feyenoord, beaamde ook Slot: "We hebben Utrecht redelijk vermoeid, denk ik. Dat geeft aan dat we geïnvesteerd hebben om hun te vermoeien, maar daarnaast denk ik ook dat onze invallers een prima indruk hebben gemaakt. We hebben redelijk gevoetbald om de vrije man te vinden, maar we hebben gewoon te weinig gecreëerd om goals te maken. Vandaag stond er een elftal dat prima in staat moet zijn om deze wedstrijd te winnen, maar dat is niet gelukt. We hebben tot het laatst gevochten en er alles aan gedaan om te winnen. Het offensief leidde wel tot de verdiende gelijkmaker, maar het was net niet voldoende om de 1-2 te maken."

Tot slot ging Slot kort in op mogelijk inkomende transfers: "Wij zijn er mee bezig. We staan weliswaar bovenaan, maar hebben niet de financiële middelen van een ploeg die bovenaan staat. Op de achtergrond zijn mensen bezig om het elftal te versterken, maar ik houd me vooral bezig met de spelers die we op dit moment hebben."

Alireza Jahanbakhsh: 'Ik denk dat er uiteindelijk meer in zat’

Met een doelpunt vlak voor het eind van de reguliere speeltijd, bezorgde Alireza Jahanbakhsh Feyenoord een punt op bezoek bij FC Utrecht. De Iraniër, die vorige maand nog op het WK in Qatar actief was, blikte na afloop terug op de wedstrijd bij ESPN.

"We wisten dat het een moeilijke wedstrijd ging worden. De eerste tien minuten kwamen ze natuurlijk volle bak, maar uiteindelijk hebben ze maar één kans gehad voor rust. Na rust moesten we beter presteren om een resultaat te halen, en voor mezelf probeerde ik om gevaarlijk te zijn aan de rechterkant. We hadden alleen wel meer goals kunnen maken en de winst te pakken. Ik denk namelijk dat er meer in zat, vooral in de laatste 25 minuten. Helaas was de goal van Santiago buitenspel. Ik had echt het gevoel dat we gewoon hadden kunnen winnen. We hebben twee punten laten liggen.”

Over zijn invalbeurt zei Alireza het volgende: "Als aanvaller moet je acties maken, assists geven en scoren. Dat had ik in mijn gedachte toen ik in het veld kwam. Bij een 1-0 achterstand wil je proberen om de wedstrijd te veranderen en belangrijk te zijn. Ik denk dat alle invallers vandaag heel goed speelden. Na rust hebben we meer kansen gecreëerd dan voor rust. De trainer beslist natuurlijk de opstelling, maar een uitwedstrijd tegen Utrecht is altijd lastig. Zij speelden vooral in het midden van het veld heel compact. Daarom was het lastig voor ons om kansen te creëren. Met nieuwe spelers op de zijkant presteerden we beter na rust.”

Tenslotte ging hij nog even verder over het programma van Feyenoord in 2023: “We hebben Eredivisie, beker en ook nog de Europa League. Om flexibel en goed te presteren, heb je op elke positie gewoon twee of meer spelers nodig. Concurrentie maakt het team beter. Na het WK probeer ik sinds dag één weer om goed te trainen en wat de trainer dan ook beslist, ik probeer gewoon om belangrijk te zijn.”

'90 Maeda voor Toornstra

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  1 1-3 (1-2)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.77. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.