Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenFeyenoord winterkampioen na overtuigende zege in stadsderby


Tijdstip
13 november 2022
Stadion
De Kuip
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Feyenoord winterkampioen na overtuigende zege in stadsderby; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Feyenoord winterkampioen na overtuigende zege in stadsderby

Feyenoord is herbstmeister van de Eredivisie. De laatste thuiswedstrijd van het jaar 2022 werd met 5-1 gewonnen van Excelsior, waardoor Feyenoord met drie punten voorsprong op PSV en Ajax de winterstop in gaat. Sebastian Szymanski en Orkun Kökcü scoorden twee keer en het slotakkoord was voor Patrik Walemark. De wedstrijd werd voorafgegaan door een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan Cor van der Gijp, Feyenoords topscorer aller tijden.

Na het startsignaal begon Excelsior het sterkst, want al na vier minuten kwamen de Kralingers verrassend op voorsprong via Kenzo Goudmijn. Hij ramde een fraai gegeven steekpass hard in de kruising achter Bijlow. Lang bleef de 0-1 echter niet op het bord staan. Nadat Dilrosun al de lat raakte, schoot Szymanski de bal stijf in de kruising. Toen Kökcü niet veel later uit een vrike trap voor de 2-1 zorgde, was de opluchting groot. Voor rust leek Gimenez met een hakbal nog voor 3-1 te zorgen, maar doelman Van Gassel redde knap. De laatste fase voor rust werd Feyenoord slordiger en creëerde het geen kansen.

In de rust werden Luis Sinisterra en Marcos Senesi in het zonnetje gezet. De Zuid-Amerikanen, die een groot aandeel hadden in het succesvolle vorige seizoen, mochten een ereronde maken door De Kuip, die hen luidkeels bedankte voor alle mooie momenten.

Vlak na rust werd het duel eigenlijk al in het slot gegooid, toen Szymanski na een goede assist van Dilrosun de 3-1 binnen schoof. Excelsior leek daarna vooral de schade te willen beperken, al was Azarkan vrij lekker op dreef op de vleugel. Halverwege de tweede helft volleerde Kökcü de 4-1 in de linker onderhoek en daarmee werd het publiek opnieuw getrakteerd op een prachtig doelpunt. Het slotakkoord van Walemark was niet zozeer prachtig, want de Zweed kreeg de bal tegen zijn scheenbeen geschoten, waarna deze pardoes tegen de touwen belandde. Vlak voor tijd maakte Bijlow nog knappe redding, waarmee de eindstand op 5-1 werd bepaald.

Feyenoord mag zichzelf daarmee winterkampioen in de Eredivisie noemen. Met 10 overwinningen, 3 gelijke spelen en slechts 1 nederlaag voert het de ranglijst aan met 33 punten, gevolgd door PSV en Ajax met 30 punten en AZ met 29 punten.

Na het WK hervat Feyenoord de Eredivisie op zondag 8 januari met de uitwedstrijd tegen FC Utrecht. De eerstvolgende thuiswedstrijd in de Eredivisie is de Klassieker, op zondag 22 januari.


Sebastian Szymanski: 'De trainer en ik willen er allebei nog meer uithalen'

Met twee prachtige doelpunten had Sebastian Szymanski een groot aandeel in de 5-1 overwinning van Feyenoord op Excelsior. De Pool gaf bij ESPN aan dat hij trots was op zijn doelpunten, maar vooral ook op de teamprestatie.

“Ik heb er vandaag twee gemaakt en Orkun ook. Mijn eerste was een mooie goal, waar ik erg blij mee ben. Dit is waar je doordeweeks op traint. We wisten vooraf natuurlijk dat er een mooie kans lag om het winterkampioenschap te pakken. Daar heb ik altijd in geloofd.”

Ook ging Szymanski in op de hoge eisen van Slot: “De trainer wilt natuurlijk meer, dat wil ik zelf ook. Maar dat houden we onder ons en ga ik hier niet vertellen. Soms verlies ik de bal wat te gemakkelijk. Aan die details moet gewerkt worden en ik hoop dat het na de winterstop nog beter gaat. Eerst gaat het vizier op het WK. Ik zal mijn doelpunten aan Lewandowski laten zien. Hopelijk brengt dat geluk.”


Orkun Kökcü: ‘Ik ben tevreden, al kan het altijd beter’

Ook vandaag speelde Orkun Kökcü weer een belangrijke rol voor zijn ploeg. De middenvelder scoorde twee keer en was overal op het veld te vinden. Na de wedstrijd stond hij Aletha Leidelmeijer en Karim El Ahmadi bij ESPN te woord.

“We hebben het voor elkaar gekregen om de Europa League als groepswinnaar door te komen en door als koploper de winterstop in te gaan. Tegelijkertijd zit er nog zo veel rek in deze groep. Na Lazio kregen we een boost als groep. We wisten dat we hoe dan ook moesten winnen, zeker omdat de concurrenten dat niet altijd doen.”

De middenvelder ging verder over zijn doelpunten, beginnend met de vrije trap: “Het was een hele drukke situatie dus ik wilde gewoon hard schieten. Eigenlijk vond ik de andere vrije trap mooier, maar die pakte de keeper goed. Het duurde lang voor ik die eerste mocht nemen, maar uiteindelijk is het belangrijk om gewoon je focus te houden. Bij de tweede goal schrok ik een beetje toen ik hem kreeg, maar was natuurlijk blij met het resultaat. Al met al ben ik gematigd tevreden over de eerste seizoenshelft, met name omdat ik een lastige start van het seizoen heb gehad. Nu is het rustiger in mijn hoofd en ben ik tevreden, al kan het altijd beter. De trainer en mensen dicht bij me wisten wat er speelde en ik ben blij dat ik me nu weer kan focussen op voetbal. Je ziet dat alles mogelijk is. We hebben moeilijke wedstrijden gehad, maar we staan erbij.”


Justin Bijlow: 'Vandaag was maar één ding belangrijk'

Met opnieuw een paar goede reddingen bleek Justin Bijlow zondagmiddag lastig te passeren voor Excelsior. Enkel de inzet van Goudmijn was de doelman te machtig, maar daarbuiten had Bijlow op alles een antwoord. De doelman gaf bij ESPN kort aan dat hij erg blij was met de koppositie.

“Het is lekker dat we in de winterstop bovenaan staan. Ik heb eerlijk gezegd niet gekeken naar de concurrentie, maar vandaag was maar één ding belangrijk. Dat hebben we gelukkig kunnen doen.”

Langer sprak de doelman over zijn selectie voor het Nederlands Elftal: “We kregen vrijdag een mailtje. De keeperstrainer heeft ons met rust gelaten vanaf de laatste interlandperiode en vrijdag hoorde ik het goede nieuws. Ik wil niet zeggen dat ik onomstreden ben, want in september zat ik er niet bij. Dat was een grote teleurstelling. Ik heb een geweldig team om me heen en we hebben met zijn allen keihard getraind. Gelukkig zit ik er nu wel bij. We hebben destijds bepaalde punten besproken met de keeperstrainers, waarop ik me kon verbeteren. Ik ga me nu klaar maken voor het WK en we zien vanzelf wie er gaat keepen.”


Arne Slot: ‘We hebben 14 prima wedstrijden gespeeld qua resultaat’

Na afloop van de wedstrijd tegen Excelsior zag het publiek een tevreden Arne Slot. De oefenmeester lichtte verschillende zaken toe voor de camera van ESPN, te beginnen met de wedstrijd van vandaag.

“We hebben een prima eerste 14 wedstrijden gespeeld. Qua spelniveau is het op en af gegaan, maar we zijn bijna nooit écht minder geweest dan onze tegenstander. Vandaag hadden we niet eens een hoge expected goals, maar nu hebben we juist wel veel gescoord. Negen van de tien keer is dat andersom bij ons en maken we minder doelpunten uit meer kansen. Na de winterstop moeten we alleen wel beter worden in de standaardsituaties.”

Daarna ging Slot in op de verbeterpunten voor Sebastian Szymanski, die twee keer scoorde: “Ik vond dat hij vandaag een stuk beter speelde dan de vorige wedstrijden, maar ik vind dat hij vooral in de kleine ruimte beter moet worden. Dat komt vooral omdat hij zijn rechterbeen niet altijd gebruikt. Dat zou helpen, maar hij moet ook sneller de juiste keuze maken in de kleine ruimte en voorkomen dat hij de bal verliest. Ook heeft hij een enorme drive en een prachtig linkerbeen. Ook zie je dat er soms meer vuur in hem zit dan je zou denken, maar vaak is hij wel leergierig en luisterend.”

Iemand die ook twee keer scoorde, was Orkun Kökcü. Op de vraag of Slot een mindere wedstrijd van zijn aanvoerder kan bedenken, antwoordde hij als volgt: “Er schiet me geen één wedstrijd te binnen. Orkun is onze grootste blikvanger, dus bij wat mindere ballen focust de aandacht meteen op hem. Hij is bij mij onomstreden, omdat ik hem echt een hele goede speler vind. Ik heb de indruk dat Orkun het een goed idee vond om nog bij ons te blijven en ik ben ook niet bang om hem in de winterstop kwijt te raken. Het was natuurlijk begrijpelijk dat we sommige spelers moesten laten gaan gezien onze financiën. Des te knapper is het dat we staan waar we nu staan.”

Tenslotte ging Slot kort in op de transferplannen voor de winterstop: “We zijn hartstikke tevreden met de groep die we nu hebben, maar zoals bekend hebben we vorig seizoen op het einde Aursnes laten gaan. Een positie waar we wellicht nog op willen investeren.”


Feyenoord.supporters.nl Scorebord


Karakteristieken

Uitslag: 5-1 (2-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Goudmijn ('4)
Goal
1-1 Sebastian Szymański ('11)
Goal
2-1 Orkun Kökcü ('20)
Goal
3-1 Sebastian Szymański ('50)
Goal
4-1 Orkun Kökcü ('66)
Goal
5-1 Patrik Wålemark ('78)
Scheidsrechter
Kooij
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Excelsior Rotterdam: van Duinen ('20)
Kaart
Feyenoord: Igor Paixão ('26)
Kaart
Feyenoord: Quilindschy Hartman ('47)
Kaart
Excelsior Rotterdam: Baas ('74)
Kaart
Excelsior Rotterdam: Donkor ('83)

Opstelling Feyenoord

Igor PaixãoSantiago GimenezJavairo Dilrosun


Orkun KökcüSebastian SzymańskiQuinten Timber


Quilindschy HartmanDávid HanckoGernot TraunerLutsharel Geertruida


Justin Bijlow

Wissels:

'28 Patrik Wålemark voor Igor Paixão
'61 Danilo voor Santiago Gimenez
'61 Marcos López voor Quilindschy Hartman
'68 Alireza Jahanbakhsh voor Sebastian Szymański
'68 Mats Wieffer voor Quinten Timber


Opstelling Excelsior Rotterdam

Driouechvan DuinenAzarkan


EijgenraamGoudmijnBaas


Tjoe-A-OnSeymorEl YaakoubiHoremans


Van Gassel

Wissels:

'68 Lamprou voor van Duinen
'68 Fein voor Eijgenraam
'76 Donkor voor Azarkan
'76 Kharchouch voor Goudmijn


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 6 5-1 (2-0)
 5 3-1 (2-1)
 4 4-1 (1-0)
 4 3-1 (1-0)
 4 3-1 (1-0)
 4 2-1 (1-0)
 4 5-2 (3-1)
 4 3-1 (1-0)
 4 3-1 (1-0)
10  4 4-1 (1-0)
11  4 3-1 (1-0)
12  4 5-0 (2-0)
13  4 3-1 (1-0)
14  4 5-0 (2-0)
15  4 3-1 (1-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.38. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Sebastian Szymański (53 -> 5,0)
2. Orkun Kökcü (52 -> 4,0)
3. Justin Bijlow (10 -> 3,0)
4. Javairo Dilrosun (7 -> 2,0)
5. Gernot Trauner (3 -> 0,5)
5. Dávid Hancko (3 -> 0,5)
7. Mats Wieffer (2 -> 0,0)
7. Quilindschy Hartman (2 -> 0,0)
9. Niemand (0 -> 0,0)
9. Marcus Pedersen (0 -> 0,0)
9. Lutsharel Geertruida (0 -> 0,0)
9. Jacob Rasmussen (0 -> 0,0)
9. Alireza Jahanbakhsh (0 -> 0,0)
9. Fredrik Aursnes (0 -> 0,0)
9. Danilo (0 -> 0,0)
9. Marcos López (0 -> 0,0)
9. Cole Bassett (0 -> 0,0)
9. Ofir Marciano (0 -> 0,0)
9. Patrik Wålemark (0 -> 0,0)
9. Mohamed Taabouni (0 -> 0,0)
9. Oussama Idrissi (0 -> 0,0)
9. Quinten Timber (0 -> 0,0)
9. Jens Toornstra (0 -> 0,0)
9. Santiago Gimenez (0 -> 0,0)
9. Thijs Jansen (0 -> 0,0)
9. Denzel Hall (0 -> 0,0)
9. Mimeirhel Benita (0 -> 0,0)
9. Lennard Hartjes (0 -> 0,0)
9. Karim Dermane (0 -> 0,0)
9. Antoni Milambo (0 -> 0,0)
9. Tein Troost (0 -> 0,0)
9. Devin Remie (0 -> 0,0)
9. Noah Naujoks (0 -> 0,0)
9. Sem Valk (0 -> 0,0)
9. Mike Kleijn (0 -> 0,0)
9. Igor Paixão (0 -> 0,0)
9. Timon Wellenreuther (0 -> 0,0)
9. Fredrik Bjørkan (0 -> 0,0)
9. Ezequiel Bullaude (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


5 maanden geleden (gewijzigd)
Als Gimi speelt tkv Danilo dan is het uit in uit in uit in, lekker consequent.... :\(. Wat een kans Emmen op de 2-1 ff sereneus. Update: Zoooooo wat een avond waanzinnig! Dat kan heel heel mooi worden vandaag! Hopelijk soort heracles thuis sfeer en Wieffer scoren oa....
+1/-0

5 maanden geleden
Na een matige 1e helft een betere 2e helft, al is het wel zo dat Excelsior steeds meer persoonlijke foutjes ging maken.
Jammer dat Gimenez en Danillo niet scoorden, dat zou goed zijn voor hun vertrouwen, maar ja.
Wederom een goeie Szymanski en Kokcu en deze keer ook een goeie Dilrosun.
Hopen op een goeie nr. 6 en Feyenoord is klaar om Amsterdam en Eindhoven achter zich te houden.
+1/-0