De Kuip
Europa League
Veronica

Groepswinst voor Feyenoord na winst tegen Lazio; image source: Pro Shots

Feyenoord is in de Europa League groepswinnaar geworden. De thuiswedstrijd tegen Lazio eindigde in een 1-0 overwinning. Santiago Gimenez maakte het enige doelpunt van de wedstrijd.

Het duel begon al vrij spectaculair. Danilo krijg na één minuut spelen een enorme kans, maar schoot naast het doel. Ook Lazio kreeg al snel een uitgelezen kans om te scoren nadat Dávid Hancko in de fout ging. Justin Bijlow voorkwam met een uitstekende redding echter dat Feyenoord op achterstand kwam.

Feyenoord was in de eerste helft vooral aan de bal, terwijl Lazio loerde op de counter en vanuit de tegenaanval probeerde toe te slaan. In een eerste helft waarin verder weinig meer gebeurde kregen de Italianen nog de grootste kans, maar die poging ging naast het doel.

In de tweede helft ging het spel iets beter lopen bij de ploeg van Arne Slot, al kreeg Lazio vanuit het niets een gigantische kans na een verkeerde terugspeelbal van Javairô Dilrosun. Wederom was het echter Bijlow die het doel schoon wist te houden.

Na ruim een uur spelen kwam Santiago Giménez in de ploeg en dat had vrijwel direct effect. Een minuut na zijn invalbeurt was het al raak. De Mexicaan maakte dankbaar gebruik van zwak verdedigen van Lazio en zorgde voor de 1-0. De Italianen protesteerden heftig vanwege een vermeende overtreding, de VAR keek er ook naar, maar er was geen sprake van en het doelpunt bleef dan ook staan.

Het zorgde voor de bizarre situatie dat Feyenoord van een virtueel laatste plek direct naar de eerste plaats sprong, omdat ook FC Midtjylland een voorsprong te pakken had tegen Sturm Graz. In het restant van de wedstrijd koos de ploeg er voor om de wedstrijd te controleren en gaf helemaal niets meer weg. Orkun Kökcü was dicht in de buurt van een doelpunt, maar hij raakte de buitenkant van de paal.

Lazio raakte met de minuut gefrustreerder en invaller Luka Romero liet in blessuretijd het ultieme voorbeeld daarvan zien. Hij kreeg een gele kaart vanwege protesteren omdat Lazio geen hoekschop kreeg. Nog geen minuut later kreeg hij opnieuw geel toen hij een bal wegtrapte nadat Feyenoord een vrije trap kreeg. Enkele seconden na de rode kaart werd afgefloten voor het einde en was duidelijk dat Feyenoord de groepswinnaar was geworden.

Arne Slot: 'Ik kan alleen maar ongelofelijk blij en tevreden zijn met wat hij gepresteerd hebben'

In gesprek met ESPN gaf Arne Slot aan het heel bijzonder te vinden dat Feyenoord had gewonnen van Lazio. "Twee maanden geleden zijn we daar nog helemaal weggespeeld en nu konden we Lazio zo partij bieden", aldus Slot. "Het gaat natuurlijk om het resultaat, maar ik keek ook naar de statistiek van balbezit. Als je daar zo bent weggespeeld en je hebt nu 55 procent balbezit heb je best veel goed gedaan."

Feyenoord heeft door de zege direct de laatste zestien van de Europa League gehaald. "Dat is voor Feyenoord voor het laatst in 2002 gebeurd, toen ze de finale wonnen", zo gaf hij aan. "En dat na afgelopen transferzomer. Ik kan alleen maar ongelofelijk blij en tevreden zijn met wat hij gepresteerd hebben."

Slot zag Santiago Giménez al snel na zijn invalbeurt de winnende maken. "Ik dacht eerst dat hij hem te ver mee nam", zei hij daarover. "Het is bijzonder denk ik dat Hartman de assist geeft, die in de rust er in kwam, en Santi scoort. Het was een knappe goal. Als hij er dan in gaat en de VAR er zo lang naar kijkt, vraag je je toch af wat er gaat gebeuren. Ik heb het nu teruggezien en vraag me met terugwerkende kracht af waarom er zo lang naar gekeken is."

Justin Bijlow: 'Publiek was vandaag weer een extra twaalfde man die ons hielp'

Justin Bijlow keek in gesprek met ESPN met een goed gevoel terug op de wedstrijd tegen Lazio. "We wisten vooraf al dat we natuurlijk moesten winnen", aldus Bijlow. "Als dat dan gebeurt met zo'n ontlading, zo'n avond. Dat is geweldig."

De keeper was ook lovend over de supporters van Feyenoord. "De Europese avonden zijn altijd speciaal. De supporters zijn zo geweldig", zo gaf hij aan. "Ze steunen ons overal. Vandaag was het weer een extra twaalfde man die ons hielp."

Bijlow werd ook gevraagd naar zijn kansen voor het WK. "Daar wil ik het helemaal niet over hebben", zei hij daarover. "Ik heb nu denk ik een goede wedstrijd gespeeld, maar dat moet ik zondag weer doen."

'81 Luka voor Cancelieri

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 4 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  3 1-1 (0-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.18. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.