Feyenoord ziet kansen op overwintering in Europa League slinken

27 oktober 2022
Stadion Graz Liebenau
Europa League
Veronica

Feyenoord ziet kansen op overwintering in Europa League slinken; image source: Pro Shots

In de Merkur Arena is het Feyenoord niet gelukt om punten te pakken tegen SK Sturm Graz. Ondanks een handvol kansen in met name de eerste helft van de wedstrijd, viel het enige doelpunt van de wedstrijd uiteindelijk aan Oostenrijkse zijde.

Danilo mocht in Oostenrijk weer eens in de spits beginnen in de plaats van Santiago Giménez. Met wat schuifwerk (Geertruida op rechtsback en Szymanski op het middenveld) was er ook een basisplaats beschikbaar voor Alireza Jahanbakhsh ten koste van Pedersen. Met de 6-0 van de thuiswedstrijd nog vers in het geheugen, zou het niet de allermoeilijkste avond voor Feyenoord moeten worden.

De puzzelstukjes leken ditmaal echter niet echt lekker op hun plek te vallen. Hoewel Feyenoord duidelijk sterker was in de eerste helft, had de ploeg van Slot het vizier niet op scherp. Eerst was het Szymanski die alle ruimte kreeg om uit te halen, maar hij zag zijn poging langs het doel van Sturm Graz stuiteren. Even later mocht Kökcü het vanuit een vrije trap proberen, maar zijn gekrulde bal spatte tegen de handen van Siebenhandl uiteen. Een vrije trap later stuitte Kökcü wederom op Siebenhandl en lukte het de middenvelder ook in tweede instantie niet om de bal in het net te prikken. Op de lijst van gecreëerde kansen kon ook de naam van Trauner worden bijgeschreven. Een korte corner kwam op de kale knikker van de verdediger terecht, maar zijn inzet werd gekeerd door de doelman. Ook Dilrosun dribbelde zich in de eerste helft nog naar een kans - waarbij hij twee verdedigers afschudde - maar had niet genoeg kracht en precisie in zijn schotpoging om de Oostenrijkse doelverdediger af te troeven. Ten slotte lukte het óók Danilo niet om de score te openen. In de laatste vijf minuten kreeg de aanvaller twee prima kansen, maar ook hij miste scherpte en vond geen touwen op zijn weg.

De tweede helft begon zoals de eerste helft: met een kans voor Szymanski. Net als in de eerste helft lukte het de Pool echter niet om het doel te vinden. Anders dan in de eerste helft, liet Sturm Graz merken dat het toch ook wel graag zou willen scoren. Een schot op doel van Horvat werd door goed ingrijpen van Bijlow niet tot openingstreffer verheven. Daarna was het Emegha die voor het nodige gevaar zorgde: tot twee keer toe ontsnapte de spits aan Trauner, maar stuitte eenmaal op Bijlow en eenmaal op de buitenkant van de paal. Zo draaide het spelbeeld 180 graden in het voordeel van de Oostenrijkers. Halverwege de tweede helft kwam Feyenoord nog goed weg na een poging van Affengruber, die helemaal vrij een vrije trap richting de verre hoek mocht knikken. Ook na twee opeenvolgende kansen van Emegha (een daarvan gestopt door Bijlow en een andere naast het doel geschoten) kon Feyenoord nog ademhalen. Maar in de extra tijd ging het alsnog mis voor de Rotterdammers. Otar Kiteishvili schoot de winnende goal in de 93e minuut binnen na een dubieus optreden van Geertruida. Daarmee eindigde de wedstrijd in mineur voor Feyenoord, dat met 5 punten en nog één wedstrijd te spelen op een gedeeld derde plek terechtkomt achter SK Sturm Graz (8 punten) en Lazio (8 punten).

Volgende week donderdag 3 november speelt Feyenoord in eigen huis om 18:45 de laatste, beslissende wedstrijd in de poulefase van de Europa League tegen Lazio.

Arne Slot: 'We hadden nog veel meer moeten creëren'

Feyenoord verloor donderdagavond op schlemielige wijze met 1-0 van Sturm Graz. Dankzij een doelpunt in de 93e minuut is de ploeg van Arne Slot alles behalve zeker van overwintering. Na afloop deed de oefenmeester zijn verhaal.

"Dit was voor ons het slechtst denkbare resultaat. Dat het in de laatste minuut gebeurt, maakt het extra pijnlijk. In de eerste helft spelen we prima onder hun druk uit en komen we vrij vaak in leuke posities. Danilo had twee à drie goede kansen. We hadden alleen nog veel meer moeten creëren met onze backs en buitenspelers. Daarentegen hebben we vrijwel niets weggegeven."

Om te vervolgen: "In de tweede helft speelden zij nog een stuk enthousiaster en hadden we minder controle. We kwamen ook minder vaak door, wat wellicht te maken had met de ongelukkige invalbeurten bij ons. De ervaring leert dat een bal dan nog wel eens verkeerd wil vallen bij ons, en dat was ook vandaag het geval. Ze waren al wel wat meer gevaarlijk geweest met een aantal kopballen. Als je dan ook nog een domme overtreding maakt, kan hij een keer verkeerd vallen. Het was prettig geweest als je dat duel daar had gewonnen, maar dat gebeurde niet. De 2-2 bij Midtjylland en de 4-3 tegen PSV vielen ook uit standaardsituaties. Daar moeten we iets aan doen. Maar we hadden ook moeten zorgen om zelf meer goede kansen te krijgen. Daarom speelt er ook vaak een andere buitenspeler, omdat nog geen één buitenspeler ervoor heeft gezorgd om blijvend goed te presteren."

Tot slot keek Slot kort vooruit naar het affiche van volgende week tegen Lazio: "In De Kuip hebben we een aantal mooie Europese avonden gehad. Als we winnen, als ik goed reken, overwinteren we. Het zal alleen niet makkelijk worden, maar we gaan er uiteraard vol voor."

Orkun Kökcü: 'We creëerden na rust helemaal niets meer'

Aanvoerder Orkun Kökcü ging donderdagavond met zijn Feyenoord onderuit in de Merkur Arena in Graz. Met name na rust kwam Feyenoord er niet meer aan te pas en dat lag volgens de middenvelder vooral aan het druk zetten van Sturm Graz. Kökcü deed zijn verhaal bij ESPN.

"Het is een grote domper. De eerste helft ging het nog wel goed en creëren we meer kansen dan zij. Na de rust komen we er helemaal niet meer in en creëren we niets meer. We krijgen weer een tegendoelpunt uit een vrije trap en als we echt een keer mee willen gaan doen, moeten we daar iets aan doen. We krijgen zoveel doelpunten tegen uit standaardsituaties. Daar moeten we als team echt aan gaan werken."

"Het waren geen grote kansen, maar wel een aantal doelpogingen. Als je met een voorsprong de rust in gaat, ga je ook met een ander gevoel de tweede helft in. Vergeleken met de thuiswedstrijd hadden zij het goed aangepakt vandaag. Ze zetten ons sneller onder druk en daarom hebben we op het middenveld veel balverlies geleden. Daardoor kom je tot minder kansen. We hoeven nu niet meer te rekenen, we moeten gewoon winnen van Lazio."

Quinten Timber: 'We moeten beter ons mannetje staan'

Sturm Graz deed Feyenoord donderdagavond veel pijn, door in de 93e minuut de 1-0 op het bord te zetten. Overwinteren wordt hierdoor een moeilijk verhaal voor Feyenoord. Desondanks houdt middenvelder Quinten Timber vertrouwen in zijn ploeg.

De middenvelder was duidelijk in zijn eindconclusie: "Uiteindelijk is het vrij makkelijk: bij een standaardsituatie in de laatste minuut gaat het mis. Vooral in de eerste helft creëer je goede kansen, maar maak je ze niet. We hebben onszelf daarin echt te kort gedaan, zonde. Het mag niet gebeuren dat je wéér een doelpunt tegen krijgt uit een standaardsituatie. Er worden afspraken gemaakt en je moet gewoon je mannetje staan. Het mag niet gebeuren dat er dan zo makkelijk op goal geschoten kan worden. Hier moeten we van leren en nu volledig focussen op volgende week. We maken het onszelf niet makkelijk, maar we maken genoeg kans. We moeten zorgen dat we onze kansen af gaan maken. In voetbal kan alles gebeuren, dus we moeten vertrouwen houden."

15  2 1-2 (1-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 3.82. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.