Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenFeyenoord houdt hoofd koel in Alkmaar en wint topper


Tijdstip
16 oktober 2022
Stadion
AFAS Stadion
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Feyenoord houdt hoofd koel in Alkmaar en wint topper; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Feyenoord houdt hoofd koel in Alkmaar en wint topper

Op vrij overtuigende wijze heeft Feyenoord zondagmiddag de topper tegen AZ gewonnen. In Alkmaar kwam het halverwege de eerste helft nog wel op achterstand, maar via doelpunten van Kökcü, Szymanski en Danilo werd er met 1-3 gewonnen. De gehele wedstrijd oogde Feyenoord stabiel en kwam het eigenlijk nauwelijks in de problemen.

Feyenoord had in de eerste helft het betere van het spel en creëerde de meeste dreiging. De grootste kans was hierbij voor Szymanski, die vanaf een meter of 20 uit de draai op de paal schoot. Uit de eerste mogelijkheid voor AZ was het wel raak voor de thuisploeg. Een voorzet van de rechterkant werd bij de tweede paal binnengekopt door Odgaard. Bijlow, Trauner en Pedersen konden alleen maar toekijken.

De achterstand stond niet lang op het scorebord, want vijf minuten later werd Gimenez neergehaald door Beukema, waarna Kökcü mocht aanleggen vanaf de stip. De Feyenoorder stuurde Verhulst de verkeerde kant op en zette daarmee de 1-1 op het bord. Tot aan de rust bleef Feyenoord de betere partij, maar kwam het niet voorbij de thuisploeg.

Een kwartier na rust bewees Szymanski opnieuw zijn waarde voor de ploeg van Slot. Een zwabberbal van een meter of 20 bleek te lastig voor Verhulst, waardoor de 1-2 een feit was. Het is alweer de derde goal voor de Pool in dienst van Feyenoord. Ook na de 1-2 was Feyenoord het gevaarlijkst met afstandsschoten, vooral van Szymanski en Kökcü.

In het laatste kwartier bracht Slot Danilo in de ploeg voor de moegestreden Gimenez. Danilo liet meteen zijn waarde zien voor het team, want met een werkelijk geweldige uithaal in de kruising bracht hij de marge op twee en leek hij de wedstrijd daarmee te beslissen. Ook Jahanbakhsh, Walemark en Wieffer kwamen nog in het veld, maar verder gebeurde er niets noemenswaardigs meer. Door de overwinning klimt Feyenoord op de ranglijst over AZ heen.

De komende week staat er geen Europese wedstrijd op het programma voor Feyenoord. Op zaterdag 22 oktober ontvangt het in De Kuip Fortuna Sittard. De aftrap is om 16:30 uur.


Gernot Trauner: 'We hebben het vandaag als team gedaan'

Feyenoord heeft de topper tegen AZ zondagmiddag met 1-3 gewonnen. In het AFAS Stadion boog de ploeg een 1-0 achterstand om naar een comfortabele 1-3 zege. Aanvoerder Gernot Trauner gaf na afloop bij ESPN aan dat Feyenoord als team erg goed stond.

"We begonnen goed en vonden een goede mix van hoog druk zetten en goed verdedigen. AZ kon geen kansen creëren en we toonden ook mentale kracht na de 1-0. Toen het 1-2 stond zakten we iets verder terug, waardoor het voor AZ moeilijk werd om ruimtes te vinden. Dat hebben we als team gedaan en dat heeft voor een mooi resultaat gezorgd. We wisten dat we wat aan de stand moesten doen en dat hebben we gedaan."

Opvallend was dat Feyenoord een stuk zorgvuldiger was aan de bal dan in de voorgaande wedstrijden. Trauner: "We hadden vandaag een goed idee en namen niet te veel risico in de opbouw. We waren iets geduldiger dan normaal en dat ging erg goed. Of ik nu Rasmussen of Hancko naast me heb staan, dat maakt niet heel veel uit. De coach vroeg of ik vandaag om persoonlijke redenen van Orkun aanvoerder wilde zijn en dat was uiteraard geen probleem voor mij."


Dennis te Kloese: 'Als Feyenoord zijnde omarmen we dit initiatief'

Na afloop van de wedstrijd tegen AZ verscheen plotseling Algemeen- en Technisch directeur Dennis te Kloese voor de camera van ESPN. Hier gaf hij toelichting over de aanvoerdersband-situatie en over de technische bezetting binnen de club.

"Het was geen makkelijke situatie voor iedereen binnen de club. Als club willen we hier natuurlijk bij aansluiten. Het maakt het heel moeilijk dat Orkun uit geloofsovertuiging het niet wil doen. Aan de andere kant willen wij Orkun ook steunen als hij hierbij geen uithangbord wil zijn. Als Feyenoord zijnde willen wij dit initiatief uiteraard omarmen. Het zal ongetwijfeld nog een aantal keer ter sprake komen, maar daar willen wij graag bij aanschuiven."

Vervolgens ging Te Kloese verder over het interview met Frank Arnesen en de personele bezetting binnen de club: "Frank kwam vanochtend erg goed en sterk over. Wij zijn op technisch vlak aan het kijken hoe we moeten versterken en met wie dat dan zou moeten. Mijn intentie is om Algemeen Directeur te blijven. Het viel niet mee om in de zomer zowel Algemeen als Technisch Directeur te zijn. Het is niet goed voor de club om deze twee functies bij één persoon neer te liggen. Op technisch vlak zitten we dun op het moment en dat heb ik geprobeerd zo goed mogelijk in te vullen, maar er moet wel wat bij. Hopelijk hebben we een iets minder drukke transferwindow dan afgelopen zomer. Binnen nu en afzienbare tijd zal er een technisch persoon bij komen."


Danilo Pereira: 'Een van de mooiste goals uit mijn carrière'

Met een fantastische knal schoot Danilo Feyenoord zondagmiddag naar veilige haven. De 1-3 brak het verzet van AZ en dat betekende dat Feyenoord een belangrijke driepunter kon bijschrijven. Bij ESPN deed de spits zijn verhaal.

"Ik was zeker hongerig vandaag. Ik denk dat het een van mijn mooiste doelpunten uit mijn carrière was. We hebben veel getraind op het schieten van buiten de zestien, dus het is mooi dat het dan lukt. Er kwamen bij de goal redelijk wat emoties los, want je wilt spelen en scoren. Ik wil elke dag laten zien dat ik kan scoren. Ik speelde niet in de basis omdat ik een aantal situaties in het spel moet verbeteren. Daar train ik elke dag op en ik wil iedereen laten zien dat ik moet spelen. Hopelijk kan ik ook nog veel van dit soort doelpunten in De Kuip maken. Ik geloof in God en ik geloof dat mijn moment daar ook gaat komen."


Arne Slot: 'Waren vooral bezig om AZ uit elkaar te spelen'

Na de wedstrijd tegen AZ was Arne Slot een tevreden man. De oefenmeester zag zijn ploeg overtuigend winnen in Alkmaar, en zag bovendien een volwassen spelend Feyenoord. Bij ESPN liet hij zijn mening over de wedstrijd los.

"De 1-0 was een vervelende tussenstand gezien het spelbeeld. Ik vond dat we aan de bal goed speelden en uiteraard ben je tevreden met een 1-3 overwinning bij de koploper. We hebben getracht onze wapens in te zetten, met Dilrosun op linksbuiten en Szymanski wat aan de binnenkant spelend. Ik vond dat wij niet bezig waren met het neutraliseren van AZ, maar dat we vooral bezig waren om hun uit elkaar te spelen. We deden dat iets voorzichtiger dan in Eindhoven, wat ik erg volwassen vond."

Vervolgens ging de trainer in op de concurrentiestrijd in de spits: "We hebben dit seizoen al meerdere uitstekende wedstrijden gespeeld. Alleen als trainer ben je altijd op zoek naar zo veel mogelijk perfectie. Voor de wedstrijden tegen FC Twente en AZ vonden wij dit de beste opstelling. Vandaag mogen we veel credits aan Danilo geven voor die derde goal, maar de tweede goal was een mooie teamgoal. Los van zijn goal heeft Danilo goed gespeeld, maar overigens heeft Santi het ook goed gedaan."

Ook werd Slot nog gevraagd naar de situatie rondom zijn aanvoerder: "Orkun heeft een statement gemaakt. Ik moet je het antwoord schuldig blijven waarom hij hier nu niet staat. Dan moet ik gaan gissen, want ik heb hem er niet over gesproken. Ik was vol met de wedstrijd bezig, maar ik denk dat we als Feyenoord hebben bijgedragen aan dit initiatief."


Feyenoord.supporters.nl Scorebord


Karakteristieken

Uitslag: 1-3 (1-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Odgaard ('27)
Goal
1-1 Orkun Kökcü ('31, penalty)
Goal
1-2 Sebastian Szymański ('56)
Goal
1-3 Danilo ('82)
Scheidsrechter
Makkelie
Toeschouwers
17.039 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Feyenoord: Gernot Trauner ('3)
Kaart
AZ: Clasie ('8)

Opstelling Feyenoord

Javairo DilrosunSantiago GimenezSebastian Szymański


Quinten TimberOrkun KökcüLutsharel Geertruida


Dávid HanckoJacob RasmussenGernot TraunerMarcus Pedersen


Justin Bijlow

Wissels:

'65 Marcos López voor Dávid Hancko
'75 Danilo voor Santiago Gimenez
'85 Alireza Jahanbakhsh voor Javairo Dilrosun
'85 Mats Wieffer voor Quinten Timber
'86 Patrik Wålemark voor Sebastian Szymański


Opstelling AZ

KarlssonOdgaardSugawara


Clasiede WitReijnders


HerkezDekkerBeukemaHatzidiakos


Verhulst

Wissels:

'69 Van Brederode voor Karlsson
'69 Lahdo voor Sugawara
'74 Bazoer voor Odgaard


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 1-3 (1-1)
 7 1-3 (1-1)
 5 1-2 (1-1)
 5 2-3 (1-1)
 5 1-2 (1-1)
 5 2-3 (1-1)
 5 1-3 (1-0)
 5 1-2 (1-1)
 5 1-2 (1-1)
10  5 1-2 (1-1)
11  5 1-3 (1-0)
12  5 2-3 (1-1)
13  5 1-2 (1-1)
14  5 1-2 (1-1)
15  5 1-3 (0-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.97. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Sebastian Szymański (33 -> 5,0)
2. Orkun Kökcü (31 -> 4,0)
3. Gernot Trauner (29 -> 3,0)
4. Danilo (5 -> 1,5)
4. Dávid Hancko (5 -> 1,5)
6. Santiago Gimenez (2 -> 0,0)
7. Lutsharel Geertruida (1 -> 0,0)
7. Jacob Rasmussen (1 -> 0,0)
7. Quinten Timber (1 -> 0,0)
10. Niemand (0 -> 0,0)
10. Justin Bijlow (0 -> 0,0)
10. Marcus Pedersen (0 -> 0,0)
10. Alireza Jahanbakhsh (0 -> 0,0)
10. Fredrik Aursnes (0 -> 0,0)
10. Javairo Dilrosun (0 -> 0,0)
10. Marcos López (0 -> 0,0)
10. Cole Bassett (0 -> 0,0)
10. Mats Wieffer (0 -> 0,0)
10. Ofir Marciano (0 -> 0,0)
10. Patrik Wålemark (0 -> 0,0)
10. Mohamed Taabouni (0 -> 0,0)
10. Oussama Idrissi (0 -> 0,0)
10. Jens Toornstra (0 -> 0,0)
10. Thijs Jansen (0 -> 0,0)
10. Denzel Hall (0 -> 0,0)
10. Mimeirhel Benita (0 -> 0,0)
10. Lennard Hartjes (0 -> 0,0)
10. Quilindschy Hartman (0 -> 0,0)
10. Karim Dermane (0 -> 0,0)
10. Antoni Milambo (0 -> 0,0)
10. Tein Troost (0 -> 0,0)
10. Devin Remie (0 -> 0,0)
10. Noah Naujoks (0 -> 0,0)
10. Sem Valk (0 -> 0,0)
10. Mike Kleijn (0 -> 0,0)
10. Igor Paixão (0 -> 0,0)
10. Timon Wellenreuther (0 -> 0,0)
10. Fredrik Bjørkan (0 -> 0,0)
10. Ezequiel Bullaude (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


6 maanden geleden (gewijzigd)
Ik ben erbij, maar heb er geen goed gevoel over. Ik verwacht een gelijkspel. Update, gelukkig had ik ongelijk :-). G e w e l d i g!

https://youtu.be/R1R-5squ0wUlink 1000 procent pingel ontnomen zie vanaf minuut 2 van de video, VAR schorsen aub. Dit had ons de winst kunnen kosten. Nu hoor je niemand er meer over door overwinning en gedoe met Kokcu.
+2/-0