Feyenoord wordt voor rust afgetroefd door Lazio

Stadio Olimpico
Europa League
Veronica

Feyenoord wordt voor rust afgetroefd door Lazio; image source: Pro Shots

Het begin van een nieuw Europees avontuur heeft voor Feyenoord niet het gewenste resultaat opgeleverd. Op bezoek bij Lazio werd er tamelijk kansloos verloren met 4-2. In Stadio Olimpico kwam Feyenoord er zeker in de eerste helft geen moment aan te pas en al binnen het half uur keek het tegen een 3-0 achterstand aan. Na rust kwam Lazio op 4-0, voordat Santiago Gimenez de eer redde voor de Rotterdammers uit en penalty en een rebound.

Feyenoord begon dramatisch aan de wedstrijd, want al na drie minuten spelen had Lazio de score geopend via Luis Alberto. De middenvelder van de Romeinen kreeg vrije doortocht doordat meerdere Feyenoorders niet ingrepen, waarna hij van dichtbij Bijlow kon passeren. Zo'n tien minuten later moest Bijlow opnieuw vissen, maar ditmaal had de doelman er meer aan kunnen doen. Het schot van Felipe Anderson - die veel te veel vrijheid kreeg van Quilindschy Hartman - verdween nagenoeg recht onder Bijlow door, waardoor de voorsprong al binnen het kwartier werd verdubbeld.

Ook in het restant van de eerste helft kwam Feyenoord er totaal niet aan te pas. Lazio was op alle vlakken beter en was simpelweg feller in de duels. Feyenoord moest zich beperken tot verdedigen, wat het met vallen en opstaan deed. Net binnen het half uur kon Vecino een rebound simpel binnenwerken, mede doordat de Feyenoord-defensie er wederom niet scherp uitzag. Vlak voor rust kreeg Immobile nog een goede kans op 4-0, maar zijn schot ging over. In de extreem teleurstellende eerste helft kon Feyenoord één schotje op goal produceren via Szymanski, maar Provedel kon eenvoudig redden. De 3-0 ruststand was een terechte afspiegeling van de verhoudingen op het veld.

Na rust kwam Feyenoord wat sterker uit de kleedkamer en kreeg het via Walemark en Jahanbakhsh een tweetal aardige kansen. Scoren deden de aanvallers echter niet, evenals Immobile die rakelings voorlangs schoot. Desondanks zou het niet lang duren voordat de 4-0 viel. Opnieuw sneed Lazio eenvoudig door de verdediging heen, waarna Vecino zijn tweede van de avond binnen kon schieten.

Halverwege de tweede helft bracht Slot debutant Mats Wieffer in de ploeg, evenals Santiago Gimenez. Zij vervingen Danilo en Javairo Dilrosun. Een kleine vijf minuten later werd een schot van Gimenez geblokt, waarna hij de bal terug ontving en werd neergehaald door Vecino. De penalty die volgde werd overtuigend benut door de Mexicaan: 4-1. Tien minuten voor tijd kreeg Orkun Kökcü nog een goede kans op de 4-2, maar zijn schuiver ging een kleine meter naast. Vlak voor het einde maakte ook Igor Paixao nog zijn officiële debuut en scoorde Gimenez zijn tweede van de avond. De spits kon de rebound van een vlammend schot van Idrissi van dichtbij binnenwerken. Hierdoor werd de eindstand bepaald op 4-2, omdat een tweede penalty voor Feyenoord werd ingetrokken op advies van de VAR.

Aanstaande zondag speelt Feyenoord de Rotterdamse derby tegen Sparta. In De Kuip wordt er op het ongebruikelijke tijdstip van 20:00 uur afgetrapt.

[video] Samenvatting Lazio Roma - Feyenoord

Arne Slot: 'We konden niet mee in het tempo'

Feyenoord is de Europa League begonnen met een 4-2 nederlaag in Rome. Lazio was in het matig gevulde Stadio Olimpico een stuk beter dan Feyenoord, wat zich uitte in een 3-0 ruststand. Na rust was Feyenoord een stuk beter en hield het de schade beperkt, zag ook trainer Arne Slot. Hij was na afloop aan het woord bij ESPN.

"De eerste 25 minuten was onverwacht. Je wist op dit niveau niet exact waar je zou staan, maar deze weerstand was even wat anders dan de afgelopen weken. Dan is het afwachten hoe je daar mee om gaat, maar het was overduidelijk dat we overal tekort kwamen. We waren constant te laat en aan de bal waren we ook nog eens bijzonder slordig. Dan krijg je zo'n eerste helft als deze. We waren niet in staat om met hun tempo mee te kunnen. We hadden geen rust aan de bal en als we balverlies hadden, waren we te laat met omschakelen. De timing van hun loopacties was geweldig hoor, daar kunnen we ook veel van leren. In de tweede helft hebben we, weliswaar op een lager tempo, wel de nodige kansen gecreëerd. Na rust kregen we al snel één of twee goede kansen. Je weet dat de tegenstander het na rust wat rustiger aan zou gaan doen, maar we deden het zelf ook wel wat beter. Dat lag vooral aan het tempo."

Om te vervolgen: "Dit was de zwaarste test tot nu toe dachten we, en daar is niks aan gelogen. Lazio is een ander niveau dan de meeste Eredivisieteams. We weten nu wat het startpunt is op dit niveau. Het is een uitdaging en geeft energie om het hun in De Kuip lastig te kunnen gaan maken."

[video] Quinten Timber na Europees debuut: ‘Moeten het ook op dit niveau laten zien’

Orkun Kökcü: 'Zo'n krachtsverschil nog niet eerder meegemaakt'

Vooral dankzij een dramatisch eerste half uur heeft Feyenoord donderdagavond met 4-2 verloren van Lazio. In de tweede helft was Feyenoord beter bij de les en wist het de achterstand terug te brengen tot 4-2. Ondanks de betere tweede helft overheerste de teleurstelling bij aanvoerder Orkun Kökcü, die vond dat Feyenoord geen druk kon zetten op Lazio, zo gaf hij aan bij ESPN.

"Vooral in de eerste helft werden we overklast en hadden we geen antwoord op hun druk. We waren ondermaats vandaag. Onder deze trainer heb ik zo'n krachtsverschil nog niet mee gemaakt. Het was gewoon niet goed. Ze vonden te makkelijk de vrije man en we kregen geen druk op ze. Als ze de bal vrij hadden, hadden ze veel lopende mensen. Daar hadden we het lastig mee."

Over de tweede helft was Kökcü kort: "Na rust waren we feller. We hebben geprobeerd agressiever in de duels te zijn en om voetballend minder verstoppertje te spelen. Op dit niveau moet het alleen nog veel beter. We moeten vooral scherper en fitter zijn. We weten wat ons te doen staat."

[video] 'De eerste helft is voor ons funest geweest' | Alireza Jahanbakhsh reageert na Lazio-Feyenoord

Justin Bijlow: 'Hier moeten we van leren'

Dankzij twee late doelpunten van Santiago Gimenez wist Feyenoord de schade donderdagavond enigszins te beperken. De 4-2 nederlaag op bezoek bij Lazio was terecht en geeft Feyenoord stof tot nadenken. Na de wedstrijd verscheen Justin Bijlow voor de camera's van ESPN.

"De eerste helft was niet goed. Lazio kreeg teveel ruimte om te voetballen en onze pressing was niet op orde. Daardoor konden ze steeds opendraaien op het middenveld en de lopende mensen in stelling brengen. Bij de 2-0 zag ik er niet goed uit. Ik stapte naar rechts en hij schoot in de korte hoek. Die had ik gewoon moeten pakken. We moeten vanavond niet vergeten, maar hier moeten we van leren. We gaan de beelden zeker terugkijken. In de tweede helft zie je dat het beter gaat en dat we nog twee keer scoren."

[video] 'Het heeft weinig zin om te schreeuwen' | Feyenoord-coach Arne Slot blijft rustig na Lazio-uit

Alireza Jahanbakhsh: 'Lazio kon steeds onder de druk uitspelen'

Met een alleraardigste invalbeurt had Alireza Jahanbakhsh een positieve inbreng in de wedstrijd tegen Lazio. De buitenspeler zag zijn ploeg de eerste helft onwijs veel moeite hebben met de Romeinen, die al snel afstand namen. Na rust ging het een stuk beter bij Feyenoord. Het grote verschil zat hem in het druk zetten, zo zei de Iraniër bij ESPN.

"We begonnen natuurlijk niet goed. We wilden druk zetten vanaf de eerste minuut, maar dat ging niet zoals gepland. Ze konden er steeds onderuit spelen. Dat was ook het grote verschil tussen de eerste en tweede helft. Daarnaast speelden zij goed aan de bal, bijna elke kans was meteen gevaarlijk. In de tweede helft ging het met druk zetten een stuk beter. Dat was het grote verschil. De tweede helft hebben ook veel kansen gecreëerd."

Het gemis van de fans was volgens Jahanbakhsh groot: "We spelen natuurlijk altijd fijn in eigen huis. Onze fans zijn de beste in Europa. Voor ons is dat een groot voordeel. Dat zal ons de komende week ook gaan helpen. Als we elke wedstrijd net zo beginnen als we vandaag in de tweede helft deden, zal het beter gaan. Eerst moeten we ons focussen op de competitiewedstrijd van zondag, maar we weten dat elke Europese wedstrijd belangrijk is. We gaan ervoor zorgen dat we klaar zijn voor Sturm Graz."

15  3 3-0 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.28. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.