Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenFeyenoord laat droom voortduren en bereikt finale Conference League


Tijdstip
5 mei 2022
Stadion
Stade Vélodrome
Gelegenheid
Conference League
Televisiezender
Veronica


Feyenoord laat droom voortduren en bereikt finale Conference League; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Feyenoord laat droom voortduren en bereikt finale Conference League

Een rode zee van pyro, een stadionvullende rookwolk en negentig minuten lang billenknijpen: in een spannende halve finale is het Feyenoord gelukt om overeind te blijven in de return tegen Olympique Marseille. In Frankrijk werd het - in het bijzonder gevormde stadion Vélodrome - 0-0. Daarmee heeft het team van Slot, dat vorige week met 3-2 wist te winnen van Marseille, zich geplaatst voor de finale van de Conference League in Tirana.

De fakkels op de thuisvakken zorgden de eerste tien minuten van de wedstrijd voor het nodige zichtverlies. Vanaf de tribune en op het tv-scherm zag je weinig van het veld, maar blijkbaar zagen ook beide teams niet veel gedurende de openingsfase van de wedstrijd. Na een hoop gedans rondom de middenlijn, was het - toen de rook eenmaal wat optrok - aan Olympique Marseille om te tekenen voor de eerste kans van de wedstrijd. Senesi wierp zich echter zonder twijfel voor de Franse aanvaller en voorkwam daarmee een vroege achterstand voor de Rotterdammers.

Het grootste deel van de eerste helft zou vooral overleven worden voor Feyenoord. In de 21e minuut kreeg sterspeler Payet nog een grote kans voor zijn voeten, die met links de Rotterdamse kruising opzocht. Zijn schot ging tot opluchting van velen echter rakelings langs het doel van keeper Marciano. In de daaropvolgende fase drongen de Fransen meer en meer aan en kwam Feyenoord allesbehalve toe aan het eigen spel.

Dat veranderde toen Payet plots naar de grond ging na het geven van een lange pass. De almaar dreigende nummer tien van Marseille kon door een blessure niet meer verder spelen en werd vervangen door Milik. Dat bleek een welkom voordeel voor Feyenoord, dat na de afvaart van Payet zelf meer en meer in de wedstrijd begon te komen. Een schot van Til werd geblockt en ook Kökcü kon een klein kansje op zijn conto noteren. Hoewel Marseille nog steeds de beste kansen wist te creëeren (onder meer via een kopkans van Milik), bood de nieuwe verhouding op het veld perspectief voor de ploeg van Slot.

De tweede helft ving aan met een kans van Sinisterra, die weliswaar prima richting het Franse doel kopte maar daarbij helaas wel gelijk stuitte op de handen van doelman Mandanda. Even later was er aan de andere zijde een kans voor Rongier, maar die stuitte op zijn beurt op goalie Ofir Marciano. Naarmate de tweede helft vorderde, werd de spanning om te snijden. Ook op het veld liepen de spanningen bij tijd en wijle hoog op, hetgeen resulteerde in een aantal gele kaartjes over en weer. Even leek Trauner dicht bij de beslissing, die in de 67e minuut een schot loste waar je u tegen zegt. Zijn bal verdween echter rakelings over het Franse doel heen. Het resterende halfuur werd het bikkelen voor elke bal, tegenhouden, nog meer tegenhouden en af en toe eruit vlammen op zoek naar de beslisser. De vijf minuten extra tijd zullen voor velen als een uur hebben gevoeld, maar uiteindelijk kwam het verlossende fluitsignaal daar: Feyenoord wist de 0-0 te houden en is daarmee één van de finalisten van de allereerste Conference League!

Feyenoord heeft zich door een thuisoverwinning van 3-2 en een uit-gelijkspel van 0-0 ten koste van Olympique Marseille geplaatst voor de finale van de Conference League. Deze zal gespeeld worden op 25 mei a.s. in Tirana, Albanië.


[video] Samenvatting Olympique Marseille - Feyenoord


Cyriel Dessers: ‘Ik wil in Tirana nog wel een goaltje of twee maken’

Van Pristina, Luzern, Borås, Haifa, Berlijn, Praag, Belgrado, wederom Praag, Marseille en nu naar Tirana: In alweer de achttiende wedstrijd in de Conference League wist Feyenoord een benodigd gelijkspel te halen tegen Olympique Marseille, waardoor de Rotterdammers geschiedenis schreven. Voor de eerste keer in twintig jaar tijd werd een Europese finale behaald. Cultheld en publiekslieveling Cyriel Dessers, die met genoeg doelpunten en assists zijn steentje heeft bijgedragen aan de finaleplek, deelde zijn vreugde tegenover de camera van ESPN:

“De vraag hoe het gaat is overbodig op een avond als vandaag. Als je een grote club als Marseille in hun eigen stadion kan uitschakelen voor de finale, dan is dat ongelooflijk. We wisten dat als je vandaag de 0 houdt, dan ga je naar de finale. Het was misschien niet het mooiste voetbal, maar we hebben eerder al laten zien dat we goed kunnen voetballen. Vandaag hebben we laten zien dat we ook resultaat kunnen behalen.”

De tactiek liep aanvankelijk, mede door de rook van fakkels en vuurwerk, al snel in de soep: “Ons plan was om vanaf het begin hoog druk te zetten en aanvallend proberen te spelen. Maar het eerste kwartier was dat bijna niet te doen, want je kon bijna geen ademhalen en je kreeg geïrriteerde ogen vanwege de rook. Dus dat maakte het lastig.”

Verder werd er nog even ingehaakt op de ‘Dessers maakt een goal’ chants die in Marseille en daarbuiten luidkeels werden gezongen. Dessers, met een knipoog: “Ik heb natuurlijk in de heenwedstrijd al een paar goals gemaakt. En ook daarvoor. Laten we hopen dat er in Tirana een goaltje of twee inzitten.”

Dessers, die op social media nog de nodige hartjes wist te scoren door de werkgever van een trouwe supporter te bellen om vrij te regelen voor alle uitwedstrijden, vervolgde met een knipoog: “Het is een fantastisch gevoel als je hier de finale behaalt. Ik kan niet iedereens werkgever persoonlijk bellen, maar misschien kan ik wel een algemeen videoboodschapje inspreken zodat iedereen bij Tirana kan zijn die erbij wil en kan zijn.”


[video] ‘We zijn historie aan het schrijven, maar zijn er nog niet’ | Op naar de finale met Orkun Kökcü


Guus Til: 'We spelen zo'n toernooi om 'm te winnen'

Achttien wedstrijden in de Conference League had Feyenoord nodig om geschiedenis te schrijven. In de return in de halve finale uit tegen Olympique Marseille wisten de Rotterdammers met een 0-0 gelijkspel de finale te halen van de Conference League. Daarmee komt de “Road to Tirana” tot een zinderend slot. Een opgetogen Guus Til vertelt tegenover in gesprek met Aletha van ESPN over de spannende horde die zijn team moest nemen in Marseille:

“De laatste minuten van de wedstrijd waren echt billenknijpen. Gelukkig werd er afgefloten voordat Marseille nog een corner kon nemen, want het was echt niet te houden.”

Til zag dat zijn ploeg geen makkelijke avond had, maar zag ook momenten waarop de Rotterdammers wat meer aan het eigen spel toekwamen: “Rond de 30e minuut kwamen we voor mijn gevoel steeds beter in de wedstrijd en namen we ook echt wel initiatief. Ik denk dat we de tweede helft vooral heel goed hebben verdedigd. Het centrale duo (bestaande uit Trauner en Senesi, red.) was echt sterk. Een groot deel van de wedstrijd, waaronder het eerste deel van de eerste helft en een groot deel van de tweede helft, was het vooral tegenhouden. Wat dat betreft heeft Trauner echt een magneet in zijn hoofd. Hij had alle ballen met zijn hoofd.” Til vervolgt, met een knipoog: “Althans, verdedigend gezien dan. Aanvallend kopt ie alles over.”

De middenvelder sprak ook over de bijzondere sfeer die er in Marseille en rond de halve finale hing: “Het stadion was fantastisch, de Marseille fans zijn echt kleurrijk. Sowieso, twee clubs met zo’n aanhang… dat is echt ongelooflijk. We hebben volgens mij zelfs een steen tegen de ruit van onze bus gehad. Dus we dachten al van tevoren: “Oké, gaat het zo’n potje worden?”. Maar goed, de thuiswedstrijd was nog heter. Ook omdat we toen met 2-0 voorkwamen.”

De “Road to Tirana” is succesvol afgelegd door de Rotterdammers, daarbij gesteund door een vlag met precies die woorden. Til: “Vanaf Drita is de : Road to Tirana”-vlag er al. Hij is er nu nog steeds. En we hebben het gewoon gedaan, we staan 25 mei in Tirana. Maar we spelen zo’n toernooi natuurlijk niet alleen om in Tirana te komen. We spelen om te winnen dus daar gaan we voor.”


[video] 'Ik ben onderaan begonnen' | Linssen is onwijs trots na bereiken Europese finale met Feyenoord


Orkun Kökcü: 'Ik ga naar Tirana om AS Roma kapot te spelen'

Feyenoord heeft donderdagavond geschiedenis geschreven in de Conference League tegen Olympique Marseille. In de return in de halve finale van het nieuwe Europese voetbalfestijn wist Feyenoord Marseille op een gelijkspel te houden, waardoor de Rotterdammers over twee potjes te sterk bleken voor de Fransen. Op het menu staat nu, als kers op de Europese taart, een Conference League-finale op 25 mei 2022 tegen AS Roma. De jonge, maar vaak belangrijke Kökcü blikt met ESPN terug op een bijzondere halve finale tussen twee verhitte voetbalmachten:

“De jongens zijn net naar buiten gegaan om het bereiken van de finale nog met de supporters te vieren, omdat zij voorlopig nog even in het uitvak moeten blijven. Sowieso hadden we voor aanvang van de wedstrijd al afgesproken om tijdens de warming up gelijk onze fans te groeten. Daarvoor moesten we wel langs Marseille, maar goed. In zulke wedstrijden kun je ook wel een beetje intimidatie gebruiken.” Voor Kökcü voelt het bereiken van de finale extra mooi: “In de jeugd heb ik niet veel finales gehad, dus als jonge gast van 21 is het heel bijzonder om dadelijk in een Europese finale te mogen spelen.”

Het was voor de Rotterdammers een zwaarbevochten gelijkspel. Lang kwam Feyenoord niet echt in de wedstrijd, en ook tegen het einde leken de vaatjes leeg. Dat bevestigt ook Kökcü: Na 75 à 80 minuten zat ik er doorheen. We probeerden echt niks weg te geven, want 0-0 was genoeg om door te gaan naar de finale.” Kökcü heeft het ook even over zijn lastige beginfase, waarin hij nog verre van fit was: “Na die beginwedstrijd in Drita is de knop bij mij omgegaan. Ik heb toen genoeg kritiek gehad en ben daar toen gelijk mee aan de slag gegaan met een personal trainer. Ik heb heel hard gewerkt om echt fit te worden. Blijkbaar heb ik wel echt meer in me dan ik eerst dacht. Nu wil ik iets teruggeven aan de fans en ze trots maken.”

De Conference League-finale is nog een paar weken weg, maar aanstaande zondag staat wel al de kraker tegen PSV op het programma. Kökcü: “Zondag tegen PSV spelen we een hele belangrijke wedstrijd, ook voor de tweede maar vooral voor de derde plek. We kunnen deze overwinning daarom niet te lang vieren, maar tot nu toe is het wel een mooi seizoen. Ik dacht daarnet nog terug aan die Drita wedstrijd…kijk waar we zijn gekomen. Nu we in de finale staan, moeten we die overigens wel echt pakken.”

Nadat Kökcü de interviewruimte heeft verlaten, komt er vanuit Rijnmond ineens een nieuwtje binnen: Kökcü zou ver zijn in de onderhandelingen met AS Roma. Daarop sleept Aletha Kökcü weer voor de camera. “Er is inderdaad interesse vanuit een Italiaanse club. Mijn vader is daar ook af en toe naartoe gevlogen. Maar er is nog niks rond. Het gaat lekker met Feyenoord en ik ben blij met Feyenoord. Ik ga naar Tirana om AS Roma kapot te spelen en doe alles voor Feyenoord.”


[video] 'Trots teruggebracht bij supporters van Feyenoord' | Slot haalt finale Conference League


Bryan Linssen: 'Ik wil die prijs winnen'

Een zinderende halve finale - niet in de laatste plaats vanwege de voelbare spanning - bracht Feyenoord donderdagavond naar de finale van de Conference League. In het stadion Vélodrome werd Olympique Marseille met man en macht op de 0 gehouden. Met de 3-2 winst van vorige week was een brillenstand voldoende voor de ploeg van Slot om door te denderen naar de laatste halte op de Road to Tirana. Aletha sprak na afloop met Feyenoords mini-Zilveren Vos, Bryan Linssen, over de ‘hel’ van Marseille:

“Dit was een heet avondje. Misschien staat ons buiten nog wat te wachten, maar zijn er klaar voor. We kregen voor de wedstrijd ook al iets naar de bus gegooid en dat was niet heel prettig. Maar het hoort er misschien ook wel een beetje bij en je weet dat het gaat komen. Zolang je maar veilig bent.”

De sfeer buiten het stadion mocht af en toe wat spanning opleveren, ook in het stadion was de spanning te voelen. Een tifo- en pyro-actie voorafgaand aan de wedstrijd zorgden voor de nodige belevenis. Linssen, die de halve finale begon op de bank, keek zijn ogen uit in de dugout: “Als je niet speelt, krijg je veel meer mee dan wanneer je wel speelt. Het vuurwerk deed pijn aan je neus en je ogen, het was een herrie. Dat is zo vet. En dat je hier dan ook euforisch weggaat…” Uiteindelijk mocht Linssen nog wel invallen en dat deed hij met volle overtuiging en werklust: “Soms moet je proberen je tegenstander te irriteren als je zo invalt. Je weet namelijk: het wordt moeilijk het laatste kwartier, omdat zij risico gaan nemen en alles op alles gaan zetten. Maar goed, ik had al vrij snel het eerste opstootje te pakken dus dat ging goed.”

Over het behalen van de finale en zijn rol daarin, vertelt de 31-jarige aanvaller: “Je wilt je team helpen, ik ben ook de jongste niet. Ik doe alles voor m’n team en ik ben onwijs trots, ja, ik vind het echt super gaaf dat we naar Tirana gaan. Ik voetbal nu al 14 jaar in Nederland en denk niet dat ik ooit nog zoiets mee ga maken.” Gevraagd naar transfergeruchten, vervolgt Linssen: “Er speelt wel wat in Japan. Maar op dit moment heb ik me alleen maar echt gefocust op deze wedstrijd, want dit is echt once in a lifetime. Dit is écht iets anders. Nu heb ik even een paar weken de tijd om een paar mails te beantwoorden. Maar, zodra we richting de finale gaan, telt maar één ding. Ik wil die prijs winnen en daar gaan we alles aan doen.”


[video] Analyse Olympique Marseille-Feyenoord (0-0): 'Wie had dit van Feyenoord gedacht...'


Arne Slot: 'Op dit moment zweven we'

Het droomscenario onder coach Slot blijft maar voortduren. In een spannende wedstrijd in Marseille wist Feyenoord - dat speelde met vechtlust - een gelijkspel te behalen, waardoor het zich plaatste voor de finale van de Conference League. En niet zomaar een finale, maar de eerste Europese finale voor Feyenoord in twintig jaar tijd. Voor de camera’s van ESPN deelde Slot zijn euforie:

“In de slotfase van de eerste helft en de tweede helft creëerden we de beste kansen. En als je ziet hoe onze verdediging stond te verdedigen, heb je denk ik weinig reden tot twijfel over een goede afloop. Onze verdediging was vandaag echt de beste linie. Ze waren koelbloedig en dat was niet eenvoudig want ze speelden 9 van de 10 keer één-op-één.”

Het eerste halfuur had de ploeg van Slot nog maar weinig in te brengen gehad in de wedstrijd en kwam de druk vooral uit Marseille. Dat veranderde toen de Franse sterspeler Payet op de grond ging - en bleef - zitten na een lange pass. De Fransman moest noodgedwongen het veld verlaten met een blessure. Dat kwam het team van Slot op dat moment niet ongunstig uit: “Het was niet vervelend dat Payet eruit ging, niet in de laatste plaats vanwege de dreigende standaardsituaties. Ik had wel het idee dat Milik hier ook vrij populair was, dus die zal ook wel wat kunnen. Maar goed, uiteindelijk hebben we uitstekend verdedigd en zelf - denk ik - toch vrij weinig weggegeven en misschien zelf wel de beste kansen gehad.”

“Je wist van tevoren dat als je de 0 zou houden je door was. Nou is dat niet echt onze manier van spelen, ik had eigenlijk de hoop dat we zelf een goal zouden maken. Ik had ook gedacht dat dat nodig zou zijn vandaag. Maar uiteindelijk hebben we, zoals ik net al zei, heel weinig weggegeven en konden we vertrouwen op een fantastische verdediging. Dan doe ik overigens de rest wel tekort, want zij zijn natuurlijk ook wel bezig om die verdediging te ontlasten. Er werd veel meeverdedigd en dat is denk ik ook een groot compliment aan dit team. Het hele team heeft 9 maanden zo hard gewerkt dat ze in staat zijn om dit Marseille fysiek aan te kunnen en over twee wedstrijden nog door te gaan ook.”

Feyenoord heeft een flinke Europese rit achter de boeg, met achttien Europese wedstrijden. Die rit begon niet al te glorieus, beaamt ook Slot: “Tegen FC Drita was het nog dramatisch. Als je de wedstrijd tegen Drita zag, ook de thuiswedstrijd, dan mocht je in je handen dichtknijpen met het bereiken van de groepsfase. Als je dan de weg ziet die we hebben afgelegd, dan is dat een mooie campagne.” In de eindfase van de wedstrijd was het billenknijpen, niet in de laatste plaats vanwege wat aanvallende Rotterdamse impulsiviteit: “Het moment in de slotfase waarbij Lutsharel nog een paar keer even flink over de flank kwam gedenderd - en daarbij ook de bal een keer knullig verloor - is wel iets wat we nog even gaan nabespreken. Als ik een joystick in mijn hand had gehad, had ik op dat moment toch wel even op richting ‘teruguit’ geduwd.”

De harten van Rotterdammers staan na een avond als deze in vuur en vlam. Coach Slot hoopt dat zich dat aanstaande zondag - in de belangrijke wedstrijd tegen PSV - gaat vertalen naar een kolkende Kuip: “Ik ben niet emotioneel, want het is sowieso nog niet helemaal ingedaald. Ik hoop dat we zondag gaan merken wat deze finale betekent voor onze supporters. Dat we, zodra we het veld opkomen en de 90 minuten daarna, we hun steun kei- en keihard nodig hebben. Deze wedstrijd was heel zwaar, maar hopelijk krijgen we van een thuiswedstrijd tegen PSV met 50.000 supporters weer alle energie. Op dit moment zweven we nog.”


[video] Finale gehaald: Feyenoord heeft alles te danken aan Arne Slot


Feyenoord.supporters.nl Scorebord


Karakteristieken

Uitslag: 0-0 (0-0)

Scheidsrechter
Schärer (Zwi)
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Feyenoord: Guus Til ('33)
Kaart
Olympique de Marseille: Harit ('45)
Kaart
Feyenoord: Marcos Senesi ('45)
Kaart
Olympique de Marseille: Kamara ('71)
Kaart
Feyenoord: Tyrell Malacia ('74)
Kaart
Olympique de Marseille: Under ('83)

Opstelling Feyenoord

Luis SinisterraCyriel DessersReiss Nelson


Orkun KökcüGuus TilFredrik Aursnes


Tyrell MalaciaMarcos SenesiGernot TraunerLutsharel Geertruida


Ofir Marciano

Wissels:

'74 Bryan Linssen voor Luis Sinisterra
'81 Jorrit Hendrix voor Guus Til
'88 Alireza Jahanbakhsh voor Reiss Nelson


Opstelling Olympique de Marseille

DiengPayetHarit


GersonGueyeGuendouzi


PeresKamaraSalibaRongier


Mandanda

Wissels:

'33 Milik voor Payet
'46 Lirola voor Gueye
'62 Bakambu voor Dieng
'80 Under voor Harit


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 0-0 (0-0)
 4 1-1 (0-0)
 4 1-1 (0-0)
 3 2-2 (1-1)
 3 3-3 (1-1)
 3 2-2 (1-1)
 3 2-2 (1-1)
 3 2-2 (1-1)
 3 1-1 (1-1)
10  3 2-2 (1-1)
11  3 2-2 (1-1)
12  3 2-2 (1-1)
13  3 2-2 (1-1)
14  3 2-2 (1-1)
15  3 2-2 (1-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.25. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Gernot Trauner (28 -> 5,0)
2. Marcos Senesi (24 -> 4,0)
3. Tyrell Malacia (22 -> 3,0)
4. Lutsharel Geertruida (4 -> 2,0)
5. Ofir Marciano (3 -> 1,0)
6. Luis Sinisterra (2 -> 0,0)
7. Orkun Kökcü (1 -> 0,0)
8. Niemand (0 -> 0,0)
8. Devin Remie (0 -> 0,0)
8. Tein Troost (0 -> 0,0)
8. Antoni Milambo (0 -> 0,0)
8. Lennard Hartjes (0 -> 0,0)
8. Mimeirhel Benita (0 -> 0,0)
8. Wouter Burger (0 -> 0,0)
8. Denzel Hall (0 -> 0,0)
8. Thijs Jansen (0 -> 0,0)
8. Marouan Azarkan (0 -> 0,0)
8. Jens Toornstra (0 -> 0,0)
8. Guus Til (0 -> 0,0)
8. Ramon Hendriks (0 -> 0,0)
8. Naoufal Bannis (0 -> 0,0)
8. João Carlos Teixeira (0 -> 0,0)
8. Fredrik Aursnes (0 -> 0,0)
8. Francesco Antonucci (0 -> 0,0)
8. Aliou Baldé (0 -> 0,0)
8. Bryan Linssen (0 -> 0,0)
8. Alireza Jahanbakhsh (0 -> 0,0)
8. Mark Diemers (0 -> 0,0)
8. Ridgeciano Haps (0 -> 0,0)
8. Marcus Pedersen (0 -> 0,0)
8. Justin Bijlow (0 -> 0,0)
8. Reiss Nelson (0 -> 0,0)
8. Cyriel Dessers (0 -> 0,0)
8. Mike Kleijn (0 -> 0,0)
8. Sem Valk (0 -> 0,0)
8. Patrik Wålemark (0 -> 0,0)
8. Jorrit Hendrix (0 -> 0,0)
8. Cole Bassett (0 -> 0,0)
8. Philippe Sandler (0 -> 0,0)
8. Valentin Cojocaru (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 jaar geleden
Top avond stadhuisplein! Kost wat maar dan heb je ook wat!
+1/-0

2 jaar geleden
Niet de beste wedstrijd, maar wel de spannendste.
Verdedigend heel sterk, niks weggegeven en nu de Finale tegen Roma
Jammer dat die Jahanbaks er kwam, wat die jongen heeft pffff
Ik hoop dat dat nog wat wordt, maar ik vrees....
+1/-0