1 mei 2022
Fortuna Sittard Stadion
ESPN

Probleemloze zege voor Feyenoord op bezoek bij Fortuna; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft met speels gemak zondag weten te winnen in Sittard. Het uitduel tegen Fortuna eindigde in een 1-3 zege. Lutsharel Geertruida wist twee doelpunten te maken, terwijl ook Reiss Nelson tot scoren kwam. Orkun Kökcü miste in de eerste helft nog een strafschop.

Feyenoord begon uitstekend aan de wedstrijd en nam meteen het initiatief. Dat leidde al snel tot een grote kans voor Guus Til, maar hij zag zijn poging gekeerd worden door de doelman. Een hoekschop was het gevolg en daaruit werd wel gescoord. Dit keer ging de keeper onder de bal door, zodat Lutsharel Geertruida bij de tweede paal eenvoudig kon binnenkoppen.

Al snel kreeg Feyenoord nog een enorme kans toen de bal op de stip ging. Na een overtreding op Tyrell Malacia kreeg Feyenoord een strafschop. Orkun Kökcü nam de penalty echter zwak en zag deze dan ook gekeerd worden.

Desondanks was het vooral eenrichtingsverkeer en halverwege de eerste helft gebeurde wat niet uit kon blijven: de tweede treffer van Feyenoord. Opnieuw was het Geertruida die wist te scoren, Dit keer wist hij op knappe wijze een voorzet van Reiss Nelson binnen te werken.

Ook hierna waren de kansen voor Feyenoord. Cyriel Dessers zag op knappe wijze zijn poging gekeerd worden, terwijl Tyrell Malacia te gehaast schoot en de bal daardoor ruim over het doel ging. Ook een inzet van Nelson ging over het doel.

Na rust volgde al snel de definitieve beslissiing. Nelson wist via de binnenkant van beide palen de 0-3 tegen de touwen te krijgen en verzekerde daarmee Feyenoord vroegtijdig van de punten.

De gashendel bij Feyenoord werd flink teruggeschroefd, al kreeg Luis Sinisterra nog wel een grote kans. Omdat Feyenoord echter steeds slordiger werd, kon Fortuna uit het niets opeens de 1-3 binnenwerken. De verdediging stond niet goed opgesteld, zodat Flemming oog in oog met Ofir Marciano de tegentreffer wist te maken.

Fortuna leek daardoor weer wat geloof te krijgen in een resultaat, terwijl Feyenoord er een paar keer gevaarlijk uit wist te komen. Beide ploegen wisten nog tot kansen te komen, maar doelpunten vielen er niet meer. Voor Feyenoord een uitstekend weekend omdat zowel FC Twente als AZ op zaterdag punten had verspeeld. Met nog drie wedstrijde te gaan is de voorsprong op FC Twente vergroot naar vijf punten, terwijl AZ met een achterstand van acht punten alleen op papier Feyenoord nog in lijkt te kunnen halen.

[video] Highlights Fortuna Sittard - Feyenoord

Tyrell Malacia: 'Ook met oog op donderdag wilde je deze wedstrijd winnen'

In gesprek met ESPN was Tyrell Malacia blij met de winst tegen Fortuna Sittard. Dat Feyenoord op donderdag nog had gespeeld, was geen probleem. "Als voetballer wil je altijd zo veel mogelijk wedstrijden spelen. Als je dan twee keer in de week kan spelen is dat op", aldus Malacia. "De trainer had ons vooraf al op scherp gezet. Ook met oog op donderdag wilde je deze wedstrijd winnen en dat hebben we gedaan. We speelden een goede wedstrijd, dus dat was lekker."

Malacia was blij voor Lutsharel Geertruida, die twee doelpunten wist te maken. "Ik ken Lutsha al vanaf de jeugd, sinds mijn twaalfde of dertiende. Ik ben blij dat hij een paar goals kon maken", zo gaf hij aan. "Ik had er zelf ook wel een mogen maken, maar ik was te wild."

De focus kan nu op de uitwedstrijd van donderdag. "Als team zijn we allemaal fit", zei hij daarover. "Het is al best een lang seizoen, maar we zijn allemaal ready voor donderdag."

[video] 'Wil nu niet over mijn toekomst praten'| Nelson met goal en assist weer belangrijk voor Feyenoord

Arne Slot: 'Drie punten en geen averij opgelopen, een goede dag voor ons'

Arne Slot keek in gesprek met ESPN met een goed gevoel terug op de wedstrijd tegen Fortuna Sittard. "Drie punten en geen averij opgelopen, een goede dag voor ons", aldus Slot. "We hebben 70 minuten lang het gevoel gehad dat het niet fout kon gaan. Ik was in de rust ongelofelijk tevreden hoe we gespeeld hadden, maar ik merkte te weinig de frustratie dat het maar 0-2 stond. Maar dat pakten ze in de tweede helft meteen weer goed op."

Fortuna wist uiteindelijk toch wel de aansluitingstreffer te maken. "Dat was natuurlijk een geweldige actie van Mats Seuntjens, die dit soort dingen kan", zo gaf hij aan. "Maar onze laatste lijn stond daar niet goed. Dan wordt buitenspel opgeheven en dan staan ze alleen voor de keeper. Dan is het hun eerste kans waar ze uit scoren, maar dat is dit seizoen niet nieuw."

Slot was uiteindelijk wel te spreken over het karakter van zijn ploeg. "Ik vond het heel knap en heel goed hoe we deze wedstrijd hadden aangepakt. Aan de bal waren we uitermate nauwkeurig. Bijna elke aanval was een kans, terwijl zonder bal wij het voor elkaar kregen om ze af te jagen en zo de fout af te dwingen", zei hij daarover. "Het heeft me alleen niet verbaasd, omdat we dat dit seizoen al vaker hebben gedaan."

[video] 'Dat gaat goed komen' | Slot verwacht geen nieuwe Feyenoord-blessures richting Marseille

'85 Ferati voor Pinto

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  5 1-3 (1-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.27. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.