Feyenoord uit de beker na verlies in Enschede

De Grolsch Veste
KNVB Beker
ESPN

Feyenoord uit de beker na verlies in Enschede; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft zich woensdagavond niet weten te plaatsen voor de achtste finales van de KNVB Beker. In Enschede stond er na 90 minuten opnieuw een gelijkspel op het bord, maar in de verlenging trok de thuisploeg aan het langste eind. Feyenoord had - zoals wel vaker - veel meer kansen dan de tegenstander, maar een resultaat bleef uit.

Bij Feyenoord begonnen onder andere Geertruida, Jahanbakhsh en Dessers in de basis. In de openingsfase in de Grolsch Veste had de thuisploeg wat meer balbezit, maar kreeg Feyenoord de beste kansen. Zo schoot Dessers na vier minuten voorlangs en raakte Jahanbakhsh met een harde knal de binnenkant van de paal. Het eerste gevaar van FC Twente was een te zwak afstandsschot van Sadilek, waarop Bijlow redding bracht.

Na het eerste kwartier begon Feyenoord ook wat meer balbezit te krijgen en nam het de wedstrijd in handen. FC Twente verdedigde stug en gaf weinig kansen weg. Een van de weinige grote mogelijkheden was voor Geertruida, die na een slim balletje van Sinisterra op Unnerstall af kon gaan. Geertruida nam de bal goed mee, maar met een katachtige reflex redde Unnerstall. Vlak voor rust kreeg ook FC Twente nog een aardige kans, na een cadeautje van Gözübüyük. De arbiter oordeelde dat Senesi hands maakte - wat niet zo was - en uit de vrije trap die volgde raakte Zerrouki in tweede instantie de paal. In de laatste seconde voor rust was Trauner dicht bij de 0-1, maar uit een corner van Kökcü kopte de Oostenrijker millimeters naast de paal.

Daar waar het voor rust allemaal net níet lukte, was het na rust bij de eerste kans meteen raak voor Feyenoord. Dessers was uiteindelijk het eindstation van een aanval die over vele schijven werd opgezet. Via Malacia, Kökcü en de ingevallen Pedersen werd de bal voorgezet door Jahanbakhsh. Dessers werd niet gedekt en kon bij de tweede paal van dichtbij binnen schieten, om zo voor de 0-1 te zorgen. Na een uur spelen was Feyenoord dicht bij de 0-2, maar opnieuw stond de paal een doelpunt van Jahanbakhsh in de weg. De Iraniër draaide zich mooi vrij en haalde hard uit, maar het aluminium werd opnieuw geraakt.

Een kwartier voor tijd verliet Jahanbakhsh het veld, Reiss Nelson was zijn vervanger. Vlak na deze wissel kwam FC Twente op gelijke hoogte via Giovanni Troupée en opnieuw gaf Feyenoord een tegentreffer veel te makkelijk weg. Bij een afgeslagen corner ging Bijlow achter de bal aan, maar bereikte deze niet. Toen de bal werd voorgegeven was de goalie nog niet terug in zijn doel, en omdat ook Senesi op de doellijn geen redding kon brengen, was het Troupée die de knullige 1-1 voor zijn rekening nam. Vlak voor tijd probeerde Kökcü het nog van een meter of 14, maar zijn schot miste precisie. Een onnodige verlenging bleek niet te vermijden.

In de eerste verlenging was het Unnerstall die FC Twente op de been hield. Al na 30 seconde bracht hij redding op een schot in de korte hoek van Kökcü en in minuut 98 pakte hij een bal van dichtbij van Dessers. Ondertussen was Linssen in het veld gekomen voor de moegestreden Sinisterra. In de tweede verlenging kreeg Ugalde een schotkans, maar Bijlow redde goed. Aan de andere kant was het opnieuw Unnerstall die dit keer Linssen van scoren hield. Het noodlot voor Feyenoord sloeg toe in de 114e minuut, toen Ugalde de Tukkers op 2-1 bracht. Uit het niets kon de middenvelder van dichtbij inschieten, na een aanval over de linkerkant. In de absolute slotfase kon Feyenoord niets meer forceren en daardoor bleef de 2-1 staan. Daarmee ligt Feyenoord uit de KNVB Beker.

Aanstaande zondag staat voor Feyenoord de Klassieker op het programma. Om 14:30 uur wordt er in De Kuip afgetrapt tegen de ploeg met evenveel punten als Feyenoord.

[video] Highlights FC Twente - Feyenoord | KNVB Beker 2021-2022

Justin Bijlow: 'We krijgen de meeste kansen, maar winnen lukt weer niet'

In de strijd om plaatsing voor de achtste finales van de KNVB Beker heeft Feyenoord aan het kortste eind getrokken. Uit tegen FC Twente werd het in extremis 2-1 voor de thuisploeg. Tegenover ESPN blikt een aangeslagen Justin Bijlow terug op de wedstrijd:

“Het was een rotavond. We geven weinig weg, toch krijgt FC Twente twee momenten waaruit ze scoren. Ook de keeper heeft weer een goede avond tegen ons, net als de vorige keer. Ik liep geïrriteerd het veld af, want zondag ging het ook zo. We krijgen de meeste kansen maar slagen er niet in om te winnen.”

De keeper van Feyenoord steekt ook nog de hand in eigen boezem. Bij de eerste tegengoal zag zijn optreden er namelijk niet zuiver uit: “Bij die 1-1 had ik eigenlijk moeten blijven staan, dat was een inschattingsfout.” Vervolgens richt Bijlow de blik op het aanstaande voetbalweekend: “Voetbal gaat gepaard met tegenslagen, dus vanavond mogen we balen. Maar aanstaande zondag staat er weer een belangrijke wedstrijd op het programma. Morgen gaat de knop weer om.”

[video] 'Rug rechten en op naar de Klassieker' | Reactie Jens Toornstra na FC Twente - Feyenoord

Arne Slot: 'Het gaat erom dat je wint'

In de laatste 35 jaar gebeurde het slechts drie keer dat Feyenoord al in de tweede ronde van het bekertoernooi werd uitgeschakeld. In Enschede kon de ploeg van Arne Slot daar een vierde keer bijschrijven: na verlenging prijkte een eindstand van 2-1 op het scorebord in het voordeel van FC Twente. Voor de camera’s van ESPN verscheen een teleurgestelde Arne Slot:

“Dit is alles wat je niet wil. Het is niet verrassend voor ons dat een wedstrijd verloopt zoals deze, waarin we veel kansen krijgen. We waren dominant en hadden de meeste kansen, maar uiteindelijk gaat het erom dat je de wedstrijd wint. Vandaag moest er een winnaar komen, anders had het ook nu na 90 minuten weer gelijk gestaan.”

Enerzijds wist Feyenoord de kansen die het kreeg niet te benutten. Anderzijds was FC Twente behoorlijk effectief én had de ploeg uit Enschede een keeper die het op de heupen had, beaamde ook Slot: “De keeper van FC Twente heeft het echt goed gedaan vanavond, alle credits voor hem. Hij stond fantastisch te keepen. Daarnaast is het natuurlijk ook frustrerend dat die spaarzame kansen die FC Twente krijgt, erin gaan.”

Ook had Slot nog wat aan te merken op de korte blessuretijd: “Ik vond twee minuten extra tijd weinig, maar waarschijnlijk hadden we ook met een half uur langer spelen niet gescoord.” Nadat de oefenmeester zijn wekelijkse portie extra-tijd-frustratie had gespuid, blikte coach Arne Slot ook nog even vooruit op de Klassieker van aanstaande zondag: “We zijn er nu uitgevlogen, maar het is niet zo dat we op basis van ons spel met knikkende knieën naar zondag moeten. We zijn heel nieuwsgierig hoe we ons gaan wapenen tegen Ajax aanstaande zondag. Het is trouwens wel vervelend dat Trauner er in de rust uitmoest. Het wordt spannend of hij er dit weekend bij is. Maar goed, dan hebben we weer andere jongens die het op moeten lossen.”

'76 Cerny voor Misidjan

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 3 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  2 1-2 (1-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.36. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.