29 augustus 2021
Stadion Galgenwaard
ESPN2

Teleurstellend Feyenoord kansloos onderuit tegen FC Utrecht; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft de zware uitwedstrijd tegen FC Utrecht zondagmiddag met 3-1 verloren. Hoewel de Rotterdammers via Sinisterra als eerste op voorsprong kwamen, was het FC Utrecht dat de wedstrijd domineerde.

Al vroeg in de wedstrijd werd duidelijk dat Feyenoord beslist geen makkelijke zou hebben aan FC Utrecht. De Domstedelingen zetten hoog druk en creëerden zo onrust in het spel van de Rotterdammers. Een reeks slordige passes en balverlies gaven FC Utrecht in de eerste fase van de eerste helft meermaals de gelegenheid om het doel van Bijlow te bereiken. Het onzorgvuldige Rotterdamse spel leidde bijna tot een penalty voor de thuisploeg, maar de VAR zag dat Malacia’s ingrijpen (na eigen balverlies) toch echt op de bal was. Feyenoord bleef worstelen, waar FC Utrecht bleef aandringen.

Pas in de 27e minuut onderbrak Feyenoord de kansenreeks van FC Utrecht en gaf keeper Paes iets te doen: na een snelle omschakeling kreeg Kökcü via Sinisterra en Jahanbakhsh de kans om op de rand van het zestienmetergebied uit te halen, maar de doelman wist zijn schot uit de hoek te tikken. Na deze prima mogelijkheid was het vervolgens weer even voorbij voor Feyenoord, dat - met twee gele kaarten voor Malacia en Til - alles op alles aan het zetten was om een tegendoelpunt te voorkomen. Tegen de verhouding in viel in de 45e minuut pardoes de bal goed voor Feyenoord: een lange bal op maat van Jahanbakhsh op Sinisterra zette de Colombiaan één op één met keeper Paes. De snelle linksbuiten aarzelde geen moment en schoot genadeloos de 0-1 binnen.

De vreugde was echter van korte duur, want een paar minuten later kon Willem Janssen een balletje breed van Douvikas simpel binnentikken. Kort na de rust besliste FC Utrecht de wedstrijd, door in drie minuten tijd twee keer te scoren. De eerste tegentreffer kon worden bijgeschreven op naam van Moussa Sylla, die een hoekschop van Van der Hoorn verlengde met een kopbal. Snel daarna was het Gustafson die een penalty benutte, nadat hij zelf door Malacia onderuit was geschoffeld in het strafschopgebied. In de 71e minuut kreeg Feyenoord nog een kans om iets terug te doen, maar Linssen kon vrij voor doel geen vuist maken en zag zijn schot, en daarmee de kans om het tij te keren, overgaan. Het team van Slot miste de veerkracht om van de Utrechtse pijnbank af te komen en ging na 90 minuten spelen naar huis met vier gele kaarten en nul punten.

[video] Kökcü na eerste competitienederlaag Feyenoord: 'Was een vechtwedstrijd, Utrecht was daarin slimmer'

Jens Toornstra: 'De energie lag nog in de kleedkamer'

Feyenoord heeft in de Galgenwaard met 3-1 op de kop gekregen van FC Utrecht. De Rotterdammers leken geen moment lekker in de wedstrijd te zitten en misten de schwung van afgelopen weken. Aanvoerder Jens Toornstra sprak met ESPN over de troosteloos verloren wedstrijd:

‘Het was niet goed genoeg. Het ontbrak bij ons aan het laatste beetje scherpte, dat Utrecht wel had’, reageerde de aanvoerder. ‘In het eerste kwartier na rust is de wedstrijd beslist. We waren het volledig kwijt. We kregen daarna nog wel wat mogelijkheden om de 3-2 te maken, maar het lukte gewoon niet.’ De ontstemde Toornstra beaamde dat zijn team niet het energieke spel kon opbrengen zoals in de vorige paar wedstrijden: ‘De energie lag denk ik nog in de kleedkamer. De scherpte miste. De dominantie die we de afgelopen weken hebben gehad, was er niet’.

Met de interlandbreak op komst, heeft Feyenoord nog even tijd om de wonden te likken en vooruit te blikken. Toornstra: ‘We moeten dit goed terugkijken en er na de interlandbreak weer staan. Wat mij betreft staat er na de interlandbreak weer een frisse ploeg.’

Guus Til: 'Het was een gevecht en dat hebben we verloren'

In Stadion Galgenwaard heeft Feyenoord zondagmiddag het eerste puntenverlies van het seizoen geleden. Feyenoord kwam er in de wedstrijd geen moment aan te pas en kon, ondanks dat het als eerste op voorsprong kwam, niks doen tegen de felle Utrechters. ESPN sprak na afloop van de met 3-1 verloren vechtpot met middenvelder Guus Til:

‘Het was vandaag niet goed genoeg. Er werd echt een gevecht van gemaakt en daarin waren wij de mindere. Je ziet dat zij scoren uit een penalty en twee standaardsituaties; dat zijn van die momenten waarop je scherp moet zijn voor de goal. Dat je duels moet winnen. En dat lukte gewoon niet vandaag’. De aangeslagen Til vervolgt: ‘Het is ontzettend zuur, we hadden allemaal gehoopt dat we deze wedstrijd zouden winnen en daarmee een vliegende start zouden maken. Het was een gevecht, en dat hebben we verloren.’

Het eerste tegendoelpunt viel uit een vrije trap, veroorzaakt door Til na een charge op Adam Maher - waarvoor de middenvelder werd bestraft met een gele kaart. Gevraagd naar eventuele frustraties richting Adam Maher, reageert Til: ‘Ik heb me niet lopen ergeren aan Maher. Die overtreding die ik maak waar de goal uitkomt was geen frustratie. Ik probeerde de counter eruit te halen, die overtreding had ik bij iedereen gemaakt.’

[video] Slot ziet Feyenoord terecht verliezen van FC Utrecht: 'We waren niet goed aan de bal'

Tyrell Malacia: 'Voor mijn gevoel was het geen penalty'

Het was een pittige zondagmiddag voor Feyenoord, dat uit tegen FC Utrecht met 3-1 verloor. In slechts zes minuten (45+3’, 48’ en 51’) scoorden de Utrechters drie keer. Het derde doelpunt viel uit een penalty, veroorzaakt door linkervleugelverdediger Tyrell Malacia. Met ESPN blikt hij terug op de verliespartij en zijn ongelukkige aandeel daarin:

“Het was een lastige middag vandaag. We waren niet goed. De dingen die we normaal gesproken doen, lukten vandaag niet. Je weet dat FC Utrecht-uit altijd lastig is, dus als het dan niet gaat zoals je wil, weet je dat het moeilijk gaat worden. We waren slordig en dat mag niet.”

De verdediger veroorzaakte in de 51e minuut een penalty, toen hij nét te laat bij de bal leek te zijn en zo spits Gustafson in het strafschopgebied vloerde. Malacia: “Voor mijn gevoel was het geen penalty. Ik raakte hem niet of maar heel lichtjes. Na het zien van de beelden, denk ik dat ik misschien te laat bij de bal was. Ik weet niet of ik hem helemaal raak. Maar ja, de scheidsrechter geeft ‘m. Zonde.”

Feyenoord speelt de volgende wedstrijd pas op 12 september thuis tegen Heracles, vanwege de interlandbreak. Malacia, die is opgeroepen voor Oranje, kijkt uit naar de interlands: “Ik sluit deze wedstrijd vandaag af voor mezelf en begin morgen weer fris aan de interlandperiode. Ik wil daar goed trainen. Maar ik ben nog niet bezig met de wedstrijd tegen Noorwegen, want ik wil niet op de muziek vooruitlopen.”

Arne Slot: 'Utrecht heeft verdiend gewonnen vandaag'

Zondagmiddag ging een onmachtig Feyenoord met 3-1 onderuit tegen FC Utrecht. In Stadion Galgenwaard waren de onscherpe Rotterdammers geen partij voor de felle Domstedelingen. Slordigheden luidden de elkaar vlot opvolgende tegengoals in, zag ook trainer Arne Slot. Met ESPN blikt hij terug op de verliespartij van zijn team:

“Ik vond ons aan de bal heel veel kansen voor FC Utrecht inleiden. We verloren de bal veel te gemakkelijk, waardoor we in bedreigende situaties terechtkwamen. Het was dan ook tegen de verhouding in dat wij op 1-0 kwamen.”

Slot zag dat zijn team moeite had met het hoog druk zetten van de Utrechters, al zag hij daar ook kansen: “Ze zaten er bovenop. Als je daar onderuit weet te spelen liggen er mooie, grote ruimtes. Maar te vaak verloren we de bal en hadden we een counter tegen. Toen wij de 1-0 maakten had dat bij hen wat energie weg kunnen nemen, maar die energie geven we vervolgens terug door ze de 1-1 te laten maken uit een standaardsituatie. Los van het feit dat ik ons vandaag echt niet goed vond, is het extra vervelend als je twee goals tegen krijgt uit standaardsituaties.” Met de wissel van Alireza Jahanbakhsh na de rust probeerde Slot de controle over de wedstrijd terug te krijgen: “Jahanbakhsh wisselde ik omdat hij geen goede wedstrijd speelde. Overigens speelden meer spelers geen goede wedstrijd vandaag. Door Hendriks in te brengen probeerde ik wat meer grip op de wedstrijd te krijgen vanuit het middenveld. Maar als je dan zo snel na rust op achterstand komt, wordt het lastig.”

De tegenstander heeft het Feyenoord goed moeilijk gemaakt vandaag, bevestigt Slot: “Utrecht zat erbovenop, dat deden ze goed. Maar ik kan mijn team ook niet al te veel verwijten, want tot de laatste seconde hebben ze geprobeerd om het om te draaien. Daar hebben we ook een aantal mogelijkheden voor gehad. Maar goed, Utrecht heeft verdiend gewonnen vandaag.”

Verliezen is zuur, weet ook Slot, maar de trainer blijft optimistisch: “We moeten nu niet vergeten dat we het seizoen goed begonnen zijn, met twee goede overwinningen. En we zijn door in Europa.”

[video] Analyse FC Utrecht-Feyenoord (3-1): 'Er is werk aan de winkel'

Reinold Wiedemeijer: 'Die tweede penalty kun je geven'

Reinold Wiedemeijer werd in Dit was het Weekend gevraagd naar de drie penalty-situaties tijdens FC Utrecht - Feyenoord. "Bij die eerste grijpt de VAR terecht in. Dat was natuurlijk geen strafschop", aldus Wiedemeijer. "Bij de tweede die wel wordt gegeven is er wel contact, dus je kan hem geven. Je kan hem licht vinden, maar je kan hem ook zeker geven. Dit is zo'n discutabel is acceptabel moment."

De derde penalty is volgens Wiedemeijer een fantastische wisselwerking tussen de scheidsrechter en de assistent. "We vergeten die mannen een beetje, omdat we een VAR hebben. Maar in de tijd dat we die VAR niet hadden, hielpen ze ons ook", zo gaf hij aan. "Deze assistent riep meteen bal, bal, bal. De scheidsrechter ging naar hem toe om het zeker te weten, maar alle credits voor de assistent."

15  2 0-1 (0-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.00. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.