11 april 2021
Stadion Galgenwaard
ESPN 2

Feyenoord behaalt belangrijke zege in de Domstad; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft zondagmiddag een belangrijke 1-2 overwinning geboekt op bezoek bij FC Utrecht. Na een hele matige eerste helft waarin het binnen het kwartier op achterstand kwam, werd de overwinning via een eigen goal van oud-Feyenoorder Simon Gustafson en een fraaie knal van Steven Berghuis alsnog over de streep getrokken.

Met vijf verdedigers verscheen Feyenoord vandaag aan de vroege aftrap in de Galgenwaard. Gehuld in het nieuwe Full Support-groen - speciale shirts voor de doorbetalende seizoenkaarthouder - was de tactiek van Advocaat duidelijk: in balbezit zou met de aanvallend ingestelde backs Malacia en Geertruida een meerderheid op het middenveld gecreëerd moeten worden. In de eerste helft verliep dit tactische plan voor geen meter. FC Utrecht was veruit de gevaarlijkste ploeg en creëerde een handvol kansen. Dit werd met name veroorzaakt door de open ruimtes aan de zijkanten, waar de dieper spelende Malacia en Geertruida ontbraken. Feyenoord kwam nauwelijks voor de goal van Oelschlägel en had in balbezit veel moeite om het spel te maken. Mede daarom switchte Advocaat halverwege de eerste helft terug naar een 4-3-3 formatie.

Het was te danken aan de reflexen van Justin Bijlow en het cadeautje van Simon Gustafson dat de ruststand 1-1 was. De oud-Feyenoord kopte vlak voor het halfuur een corner van Steven Berghuis achter zijn eigen keeper, waardoor hij Feyenoord naast zijn eigen ploeg bracht. Verder was het vooral FC Utrecht dat de wedstrijd domineerde. Al in de vierde minuut was Van de Streek dicht bij de 1-0, maar zijn schot ging rakelings naast. In de 13e minuut leek Kerk de 1-0 alsnog te maken, maar dit keer bracht Bijlow knap redding. Uit de hierop volgende corner werd de score echter wel geopend, doordat Leroy Fer de bal ongelukkig in eigen doel werkte. Ook na de openingstreffer bleef FC Utrecht het gevaarlijkst, met meerdere kansen voor de watervlugge vleugelspeler Gyrano Kerk. Telkens was Justin Bijlow de winnaar in deze tweestrijd en daardoor mocht Feyenoord niet klagen met de 1-1 ruststand.

In de tweede helft werd Eric Botteghin - die vlak voor rust ontsnapte aan zijn tweede gele kaart - vervangen door de van het coronavirus herstelde Luis Sinisterra. Door deze ingreep kreeg Feyenoord meer grip op de wedstrijd en in de 57e minuut kwam het dan ook op voorsprong. In eerste instantie kon Diemers alleen op Oelschlägel af, maar de Feyenoorder wachtte te lang en kwam niet tot scoren. Uit de aanval die hierop volgde speelde Sinisterra met een dubbele schaar Troupée uit, waarna hij goed teruglegde op Berghuis. De captain schoot de bal onberispelijk binnen in de korte hoek en zorgde daarmee voor de 1-2. Na dit doelpunt kwam de van een kuitbeenbreuk herstelde Teixeira in de ploeg voor Fer.

Het eerste echte gevaar van FC Utrecht na rust kwam in de 73e minuut. Na terugleggen van Boussaïd schoot Van de Streek hard op de vuisten van Bijlow, die daarmee de 2-2 voorkwam. Voor het laatste kwartier bracht trainer Hake een aanvallende wissel door ex-Feyenoorder Elia te brengen voor verdediger Ter Avest, die op 16 april 2017 de 2-0 op fantastische wijze binnenschoot namens Feyenoord tegen… FC Utrecht, en daarmee het kampioenschap een stuk dichterbij bracht. Gelukkig bleef een dergelijke actie dit keer uit. Ook Elia’s medespelers konden geen potten meer breken, waardoor de 1-2 overwinning een feit was. Overigens moest Justin Bijlow in de blessuretijd wederom het veld verlaten met een blessure, na een botsing met Gyrano Kerk. De tijd zal leren wat de ernst van de blessure is.

Zondag 25 april speelt Feyenoord om 16:45 uur de hele belangrijke thuiswedstrijd tegen directe concurrent Vitesse.

[video] #WeOverwinnenSamen​ | Highlights FC Utrecht - Feyenoord

Steven Berghuis: 'Bij Sinisterra weet je dat die bal gaat komen’

Feyenoord wist zondagmiddag een knappe 1-2 overwinning te behalen in en tegen FC Utrecht. Lange tijd was het voetbal niet goed, maar een mooie goal van aanvoerder Berghuis in de tweede helft zorgde alsnog voor de overwinning. Na afloop van de wedstrijd gaf de Feyenoord-aanvoerder zijn lezing over de wedstrijd bij ESPN.

Om te beginnen met zijn doelpunt: “Het zijn spaarzame momenten die je krijgt. Het was een prachtige actie van Sinisterra. Als hij in een 1-tegen-1 situatie komt, kan ik mezelf al gaan positioneren. Dan weet je dat die bal gaat komen.”

Verder ging de aanvaller in op het 5-3-2 systeem, waarin de Rotterdammers verrassend genoeg begonnen: “Het was geen hoogstaande wedstrijd. Ons systeem pakte niet goed uit en dat hebben we snel teruggedraaid. Toen we teruggingen naar 4-3-3 kregen we wat meer onze eigen patronen terug. We speelden alleen nog in een te laag tempo. Met die 1-1 hadden we natuurlijk mazzel. Het is niet aan mij om een oordeel te geven over het systeem, dat is aan de trainer.”

[video] Steven Berghuis na de eerste overwinning in het groen: 'Deze wedstrijd was een must win'

Dick Advocaat: 'Het blijft erop of eronder'

Feyenoord-trainer Dick Advocaat besloot zondag in een 5-3-2 formatie aan te treden tegen FC Utrecht. Deze tactische beslissing mislukte, aangezien er al na 25 minuten werd teruggeschakeld naar het vertrouwde 4-3-3. In die formatie werd de 1-0 achterstand omgedraaid in een 1-2 overwinning. Na afloop ging het bij ESPN vooral over de gekozen tactiek en de blessure van Justin Bijlow:

“Volgens mij valt het wel mee. Het was een aardige tackle. Ik kon moeilijk zien hoe het precies kwam. Justin deed het goed en Kerk deed ook niet zo veel fout. Hij is ook niet een persoon die dit expres gaat doen hoor.”

Daarna ging de oefenmeester in op de overwinning en het systeem dat hij vandaag had neergezet: “Het is alweer een tijdje geleden, een uitzege. Het is hard werken om aan de punten te komen. Als Sinisterra fit is begint hij gewoon in de basis, maar dat was hij niet. Daarom ben ik in een andere formatie begonnen. Ik heb al met de spelers besproken dat we terug konden schakelen naar 4-3-3, als het niet zou lopen. Dat had er ook mee te maken hoe FC Utrecht zou staan. Ze speelden nu anders dan in de afgelopen wedstrijden, daarom hebben we het terug gezet. Het was eerlijkheidshalve een rommelige wedstrijd. FC Utrecht uit is altijd lastig. Je ziet wat voor druk erop stond van beide kanten. Het enige wat geweldig was, was de goal van Berghuis. In de rust zei ik dat wij Utrecht in het spel brachten door alle verkeerde passes. Daar moesten we dus iets aan doen.”

Feyenoord heeft nu twee weken rust in aanloop naar de thuiswedstrijd tegen Vitesse. “Er komen toch weer een aantal spelers terug, waaronder Sinisterra en Kökcü. We gaan gewoon door, op naar plek vier.”

[video] Linssen na zege Feyenoord in Utrecht: 'Open deuren intrappen, maar op dit moment tellen de drie punten'

Justin Bijlow: 'Over twee weken keep ik gewoon weer'

FC Utrecht en Feyenoord maakten er zondagmiddag een rommelige wedstrijd van. Feyenoord was de gelukkigste en nam de 1-2 overwinning mee naar Rotterdam. Smet op de wedstrijd was de blessure van doelman Bijlow, die in de blessuretijd het veld moest verlaten na een botsing met Gyrano Kerk. Bij ESPN ging de doelman in op de situatie:

“Ik pakte de bal en Kerk liep iets door. Het was even pijnlijk. Het deed echt pijn en pas in de kleedkamer trok het een beetje weg. Gelukkig was het onder mijn knie en niet erop. We hebben nu een weekend vrij en dat komt wel lekker uit. Ik verwacht dit keer geen problemen. Tegen Willem II was mijn knie gelijk dik en dat is nu niet het geval.”

Hij ging ook kort in op de vraag of hij zichzelf niet wat meer zou moeten beschermen: “Ik zou niet weten wat ik anders zou moeten doen in deze situatie. Hij loopt door en ik kwam uit. Ik vind eigenlijk dat hij zou moeten springen. Het was een ongelukkig moment waarbij ik eerder bij de bal was. Ik ga over twee weken gewoon keepen.”

[video] Dick Advocaat na FC Utrecht-Feyenoord: 'Een rommelige wedstrijd waar druk op stond'

'76 Elia voor ter Avest

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 3 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  5 1-2 (0-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.00. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.