Foutenfestival in Enschede eindigt in gelijkspel

21 februari 2021
De Grolsch Veste
ESPN 2

Foutenfestival in Enschede eindigt in gelijkspel; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft zondagmiddag met 2-2 gelijk gespeeld tegen FC Twente. In Enschede startten de Rotterdammers uitermate zwak, wat voor een snelle 2-0 achterstand zorgde. Dankzij treffers van Jens Toornstra en Steven Berghuis kwam Feyenoord weliswaar langszij bij de Tukkers, maar desondanks verloor het twee belangrijke punten in de strijd om Europees voetbal.

De wedstrijd van vandaag is de eerste van een reeks bepalende wedstrijden voor de ploeg van Advocaat, met verderop deze week ook nog Groningen-uit en AZ-thuis op het programma. Zoals de oefenmeester van de Rotterdammers voorafgaand aan de wedstrijd ook al aangaf wordt het deze week aanhaken of afhaken bij de top. In de vroege ochtend van de eerste van deze belangrijke duels werd de Feyenoord spelersgroep al bijtijds gewekt: om 05.00 uur hadden zich tal van Twente-aanhangers verzameld voor het hotel waar de spelersgroep verbleef, die zij verwelkomden met een heuse vuurwerkshow.

Bij de Rotterdammers waren er onder andere basisplaatsen voor Kökcü, Spajic en Nieuwkoop, waarmee trainer Advocaat de opstelling ten opzichte van de vorige wedstrijd tegen Heerenveen behoorlijk had gewijzigd. Ondanks de vroege wekker verscheen Feyenoord niet wakker aan de aftrap in Enschede. FC Twente begon fel en zette vroeg druk, waardoor de Tukkers het lastig maakten voor Feyenoord om daar onderuit te voetballen. Toch speelden de eerste tien minuten zich vooral af op het middenveld: beide ploegen hadden moeite om voorbij elkaars 16-meter te spelen. De eerste echte aanval van de Tukkers waarbij het ze wél lukte om de 16-meterlijn te passeren leverde in de 11e minuut echter meteen een penalty op: Luciano Narsingh werd op snelheid aangetikt door Marcos Senesi, waardoor scheidsrechter Makkelie naar de stip moest wijzen. Het buitenkansje werd benut door Danilo Pereira. Vrijwel meteen na de 1-0 volgde ook de 2-0 voor FC Twente. Na een mooi hakballetje van Menig op Narsingh, kon Ebuehi de voorzet van Narsingh bij de tweede paal binnentikken.

Na opnieuw een slappe start kwam Feyenoord halverwege de eerste helft terug in de wedstrijd. Een afgeslagen voorzet van Diemers viel na slecht uitverdedigen op de kop van de 16 voor de voeten van Toornstra. De middenvelder krulde de bal vervolgens met veel snelheid en precisie in de rechterbovenhoek: 2-1. Zo vond Feyenoord halverwege de tweede helft tegen de verhoudingen in de aansluitingstreffer. Hierna kwam Feyenoord iets beter in de wedstrijd, wat tot meer en langer balbezit leidde. Kansen vielen er voor de rust echter niet meer te noteren, waardoor Feyenoord met een 2-1 achterstand de kleedkamer opzocht.

Na rust was de eerste grote kans voor FC Twente. Geschutter bij Spajic en Senesi zorgden voor een vrije doorgang voor Luciano Narsingh, maar de rechtsbuiten kon zijn oude ploeg geen pijn doen. Met een knappe reflex verwerkte Marsman zijn inzet tot hoekschop. Enkele minuten later ging de doelman echter flink in de fout bij de zijlijn, waardoor Narsingh opnieuw een gigantische kans op de 3-1 kreeg. De aanvaller schoot - gelukkig voor Feyenoord - onbesuisd in, tegen de enige Feyenoord speler die nog in de goal stond: Marcos Senesi. Zo leek de 3-1 er eerder in te zitten dan de gelijkmaker. Zo kreeg ook Danilo Pereira een vrije schotkans na geklungel achterin bij Feyenoord.

Tegen alle verhoudingen in kwam Feyenoord halverwege de tweede helft toch op gelijke hoogte en opnieuw was defensief geklungel de aanleiding tot de treffer. Roemeratoe speelde te onnauwkeurig terug op Dumic, die op snelheid werd geklopt door Sinisterra. De FC Twente-verdediger trok aan de noodrem en haalde de Colombiaan neer, waardoor dus ook Feyenoord een penalty kreeg. Steven Berghuis wist hier wel raad mee en schoot zijn 13e competitietreffer binnen.

De slotfase werd ingeluid met een goede kans voor Queensy Menig, die Geertruida - tot grote woede van Advocaat - makkelijk omspeelde en de bal rakelings voorlangs schoot. Feyenoord nam hierna het initiatief weer over en had een stuk meer balbezit dan de thuisploeg. Toch bleven slordigheden voorkomen dat de Rotterdammers tot uitgespeelde kansen konden komen. De wedstrijd eindigde daardoor na 94 minuten in een 2-2 gelijkspel.

Aanstaande woensdag speelt Feyenoord de inhaalwedstrijd op bezoek bij FC Groningen. In de Euroborg wordt er om 18:45 uur afgetrapt.

[video] Highlights | FC Twente - Feyenoord

Steven Berghuis: 'Je hoeft me niet te feliciteren met één punt'

In de uitwedstrijd tegen FC Twente bleef Feyenoord zondag steken op een 2-2 gelijkspel. Het lukte de Rotterdammers niet om de wedstrijd onder controle te krijgen, tot groot ongenoegen van aanvoerder Steven Berghuis. Tegenover de camera’s van ESPN liet Berghuis zijn onvrede over de wedstrijd blijken.

“Je hoeft me niet te feliciteren met een punt, maar we komen wel goed weg met een punt. We waren heel erg slordig en we geven de eerste twee doelpunten zo weg. De ruimtes lagen er wel, maar we kregen het niet voor elkaar om ze te vinden. Het was heel erg slordig. Ik weet niet hoe het kwam, daar kan ik geen antwoord op geven. Aan het eind van de wedstrijd voelde ik wel wat vermoeidheid.”

Verder werd de aanvoerder gevraagd of er een verband lag tussen het drukke programma en de bekeruitschakeling van afgelopen week: “Dat was een klap, het was pijnlijk, maar uiteindelijk moet je wel door. Daarvoor ben je een prof. Uit elk dieptepunt moet je uiteindelijk weer omhoog klimmen. We zijn veel met elkaar bezig geweest, maar het is vandaag niet echt gelukt.”

[video] ‘Het was vandaag reageren in plaats van anticiperen’ | Interview Jens Toornstra na FC Twente - Feyenoord

Dick Advocaat: 'Het leek wel alsof we erg nerveus waren'

Feyenoord kwam zondagmiddag niet verder dan een 2-2 gelijkspel bij FC Twente. De ploeg van Dick Advocaat begon ronduit slecht, wat een 2-0 achterstand tot gevolg had. Via doelpunten van Jens Toornstra en Steven Berghuis werd alsnog een gelijkspel behaald. Het spel was echter verre van goed en dat gaf Advocaat na afloop ook aan tegenover ESPN.

“Het was zeer matig. De tweede helft was het bij fases wat beter, maar het was niet goed genoeg. Als je binnen een kwartier met 2-0 achter staat, vraag je je af hoe het komt. Het lijkt wel of ze heel erg nerveus zijn. Misschien van de spanning dat het nu echt moet gebeuren. Zeker in de eerste helft maakten we veel fouten. Ik ga het ze morgen vragen.”

Over de stemming na afloop was de oefenmeester kort en bondig: “Het was rustig. Ze weten zelf ook wel dat het niet goed ging. Toch hebben we in de tweede helft wel wat fases kunnen dicteren, maar zij kregen ook nog wat kansen. Ik wil wel weten waar deze onzekerheid vandaan kwam. Twente is een lastige ploeg dat goed druk zet, dat deden ze leuk. Maar het moest beter bij ons. Woensdag is er weer een nieuwe wedstrijd.”

[video] Advocaat brengt geen extra spits in slotfase FC Twente-Feyenoord: 'Zal toch een reden voor zijn'

Nick Marsman: 'Bijna alles wat fout kon gaan ging fout'

Na het 2-2 gelijke spel van Feyenoord in Enschede moet Feyenoord voorlopig afhaken voor de tweede plek in de Eredivisie. Het spel van de Rotterdammers was bij vlagen rampzalig te noemen, wat vooral werd veroorzaakt door extreem veel slordigheden. Tegenover ESPN gaf doelman Nick Marsman aan dat Feyenoord zeker in de eerste helft veel te weinig heeft gebracht.

“Zeker in de eerste helft waren we extreem slordig. Ik weet niet waar het precies aan lag, maar volgens mij ging bijna alles fout wat fout kon gaan. Het was een foutenfestival. Ik ken onze kwaliteiten en we weten dat we goed kunnen spelen, maar als je zo begint dan weet je dat het heel moeilijk gaat worden. De rest van de eerste helft was ook niet goed. Pas in de tweede helft lieten we bij vlagen zien wat we kunnen.”

Over zijn eigen optreden deze wedstrijd was Marsman eveneens kritisch: “Zeker na de nederlaag in Heerenveen wilden we hier graag een overwinning behalen. Ik had in de tweede helft nog wat hachelijke momenten. Dat was absoluut niet goed. Ik had verwacht dat de bal verder zou doorstuiteren, maar hij bleef hangen. Gelukkig kan Marcos (Senesi, red.) ook goed keepen. Ik had vorige week misschien niet helemaal verwacht dat Justin weer zou beginnen, maar uiteindelijk is de keuze aan de trainer. Dat moet je respecteren. Je hoopt dat je kan blijven staan en daar doe je alles aan. Ik denk dat ik dat gedaan heb en ik probeer gewoon zo hard mogelijk te werken om het team te helpen. Ik ga de komende maanden beslissen wat het beste is voor mijn carrière.”

[video] Toornstra over vroege tegentreffers Feyenoord: 'Gewoon omdat we niet scherp zijn'

Jens Toornstra: 'Er zat gewoon geen energie in de ploeg'

In een wedstrijd die gekenmerkt werd door fouten kwam Feyenoord zondag niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen FC Twente. Middenvelder en maker van de 2-1 Jens Toornstra blikt tegenover ESPN terug op een krankzinnige wedstrijd.

“Van onze kant was vooral de eerste helft heel matig en word je overrompeld. Als je dan ook nog reactievoetbal speelt in plaats van te anticiperen, word je weggespeeld. Ik weet niet waar het aan lag. Er was gewoon geen energie, wat je wel probeert op te trommelen, maar het was gewoon heel lastig vandaag. In de tweede helft maken we ook nog fouten en dat mag gewoon niet op dit niveau. Nick (Marsman, red.) houdt ons in de wedstrijd, anders hadden we hem ook nog kunnen verliezen.”

Toornstra bracht zijn ploeg halverwege de eerste helft terug in de wedstrijd met een fantastisch doelpunt: “De bal viel voor mijn voeten en hij ging er lekker in. Maatje 46, hè. Daarna gingen we voor mijn gevoel iets rustiger voetballen en kwamen we iets meer onder de druk vandaan. Maar het was al met al veel te weinig wat we vandaag brachten.”

Ook ging de middenvelder nog kort in over het loonoffer dat afgelopen week werd opgedragen aan de spelersgroep: “Ik heb me voorgenomen om alleen over de wedstrijd te praten. We hebben de mededeling gekregen en aangehoord. We hebben nog geen kans gehad om het te accepteren of te weigeren. Het was enkel een mededeling. Verder ga ik er niets meer over zeggen.”

[video] Analyse FC Twente-Feyenoord (2-2): 'Iedereen deelde lange tijd in de malaise'

15  1 1-2 (1-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 4.42. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.