Doelpuntloos gelijkspel voor Feyenoord in het Hoge Noorden

24 februari 2021
Hitachi Capital Mobility Stadion
ESPN 1

Doelpuntloos gelijkspel voor Feyenoord in het Hoge Noorden; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft woensdagavond de inhaalwedstrijd tegen FC Groningen niet weten te winnen. In het Groningse Hitachi Capital Mobility Stadion werd het 0-0. Na een gelijk opgaande eerste helft was Feyenoord na rust de bovenliggende partij, maar de paal en lat stonden een Rotterdamse treffer veelvuldig in de weg. Door het gelijke spel raakt de tweede plaats in de Eredivisie steeds verder uit zicht voor de ploeg van Dick Advocaat.

Ten opzichte van de wedstrijd van afgelopen zondag tegen FC Twente verscheen Feyenoord met twee andere spelers aan de aftrap. Leroy Fer en Eric Botteghin mochten starten, wat ten koste ging van Mark Diemers en Uros Spajic. Het eerste gevaar in de wedstrijd volgde kort na de aftrap al met krap drie minuten op de klok. Een vlammend schot van Steven Berghuis vloog rakelings voor het doel van keeper Padt langs, waardoor de Groningers zich gelijk goed gewaarschuwd konden achten.

Hierna nam FC Groningen het heft wat meer in handen en kreeg het twee goede kansen via Suslov en Gudmundsson, die beiden vrij voor Nick Marsman verschenen nadat de Feyenoord-defensie niet goed georganiseerd was. De Feyenoord-goalie redde twee keer met zijn scheenbeen en voorkwam daarmee een achterstand voor de Rotterdammers. Aan de andere kant was het met name Orkun Kökcü die voor gevaar zorgde: twee maal mocht de middenvelder aanleggen, maar de eerste poging spatte uiteen op de vuisten van Sergio Padt en de tweede ging voorlangs. Overigens kopte Leroy Fer de rebound van Kökcü’s eerste schot van dichtbij over.

In het restant van de eerste helft was ook Luis Sinisterra nog dicht bij de openingstreffer, toen een corner van Kökcü voor zijn voeten belandde. Van een meter of twee schoot de Colombiaan echter op de paal. Verder bleef de wedstrijd op en neer golven, wat vlak voor rust nog voor een beste kans voor FC Groningen zorgde. Uit een scherpe voorzet van Suslov kopte Strand Larsen recht op Marsman, waardoor de ruststand op 0-0 werd bepaald.

Na ruim vijf minuten in de tweede helft leek Feyenoord de score te openen. Na een kort genomen corner en een vlijmscherpe voorzet van Steven Berghuis kopte Luis Sinisterra de bal tegendraads in. Doelman Padt was geklopt, maar hij werd op de doellijn geholpen door Da Cruz, die de bal van de doellijn haalde. Een paar minuten later werd Padt opnieuw verslagen, maar dit keer stond de lat een voorsprong van Feyenoord in de weg. Bryan Linssen gaf de bal, na een rommelige combinatie door het centrum, nét te veel kracht mee. Ook Kökcü kreeg het even later niet voor elkaar om de 0-1 binnen te schieten: hij vond verdediger Mike te Wierik op zijn weg. Zo liet Feyenoord het in het eerste kwartier na rust na om een verdiende voorsprong te pakken.

Feyenoord bleef de bovenliggende partij, maar de Rotterdammers hielden moeite met de hechte defensie van de Groningers. Ook de geluksfactor was niet aan de zijde van Feyenoord, want een kwartier voor tijd stond het aluminium voor de derde keer een doelpunt in de weg. Een prima actie en dito schot in de verre hoek van Luis Sinisterra eindigde op de binnenkant van de paal. Tien minuten voor tijd bracht Advocaat Diemers en Bozenik in het veld om een slotoffensief te forceren. Ze vervingen Kökcü en Linssen. Dit bracht echter niet het gewenste resultaat, want gescoord werd er niet meer. Daardoor eindigde de wedstrijd zoals deze begon en dus verliest Feyenoord opnieuw twee dure punten.

Aanstaande zondag speelt Feyenoord om 16:45 uur de belangrijke uitwedstrijd tegen AZ.

[video] Zoveel kansen... | Highlights FC Groningen - Feyenoord

Steven Berghuis: 'We speelden na rust continu op hun helft'

Opnieuw wist Feyenoord niet te winnen op bezoek bij FC Groningen. Voor de derde keer op rij bleken de Groningers een onverslaanbare ploeg in het Hitachi Capital Mobility Stadion. Zeker na rust had Feyenoord kansen genoeg om de score te openen, maar paal, lat, verdedigers en doelman Padt stonden meermaals in de weg.

Na afloop gaf Berghuis zijn mening over de wedstrijd aan ESPN: “Ik denk dat we niet heel slecht gespeeld hebben. In de eerste helft kregen we veel kansen en in de tweede helft speel je continu op hun helft. Ze verdedigden met vijf man en dat was moeilijk om doorheen te komen. We waren continu op hun helft, maar het leverde te weinig kansen op. We konden vandaag iets meer mensen hoog houden omdat zij met drie centrale verdedigers speelden. Dat ging wel lekker, maar het was niet genoeg.”

Trainer Advocaat gaf voor aanvang van de wedstrijd aan dat de ploeg zelf moest inzien dat het beter moest. Dat beaamt de aanvoerder: “Uiteindelijk begint alles bij jezelf, dus dat klopt zeker. Je stopt er alles in om te winnen. Aan negatieve gedachtes heb je niets.”

[video] 'Zonde, we kwamen hier om te winnen' | Bart Nieuwkoop na FC Groningen - Feyenoord

Dick Advocaat: 'Gretig, dominant, maar we moeten wel goals maken'

Feyenoord heeft de inhaalwedstrijd tegen FC Groningen niet in winst om kunnen zetten. In het Hoge Noorden eindigde de wedstrijd in een teleurstellend 0-0 gelijkspel, waar de Rotterdammers eigenlijk helemaal niets aan hebben. Tegenover ESPN was Dick Advocaat duidelijk in zijn oordeel.

“We hebben vandaag gif laten zien. Ik vond dat we gretig waren en dat we het Groningen heel moeilijk hebben gemaakt. In de tweede helft hebben we heel dominant gespeeld. Wij waren de ploeg die dicteerde en dat eigenlijk alles deed. We hadden gezegd tegen de middenvelders dat ze iets dieper moesten spelen, ter ondersteuning aan Linssen. Je moet alleen wel één of twee goals uit al je kansen maken. Groningen is een lastige ploeg om te bespelen, maar je had gewoon moeten winnen. We hebben twee punten laten liggen.”

De oefenmeester werd ook nog kort gevraagd naar de prestatie van Luis Sinisterra, die een goede wedstrijd speelde: “Sinisterra wordt elke week beter, hij krijgt steeds meer inhoud. Hij liet wat mooie acties zien. Dat is een fijne speler om in je ploeg te hebben.

[video] Kökcü over kans bij Groningen-Feyenoord: 'Heb het vertrouwen dat als ik fitter ben, ze wel zitten'

Jens Toornstra: 'We moeten even pas op de plaats maken'

Ook de tweede belangrijke wedstrijd deze week heeft Feyenoord niet weten te winnen. Nadat afgelopen zondag al twee punten werden verspeeld tegen FC Twente, was het woensdagavond FC Groningen dat Feyenoord op een gelijkspel wist te houden. Toornstra gaf tegenover Hans Kraaij jr. van ESPN aan dat de teleurstelling overheerste.

“Qua spel was het stukken beter dan afgelopen zondag, maar als je voor de tweede plek wilt gaan kan je niet tevreden zijn met een gelijkspel bij FC Groningen. We hebben genoeg kansen gehad, maar ze moeten er wel in. Aan de bal was het een stuk beter. We durfden op te bouwen en tussen de linies te spelen, maar uiteindelijk kunnen we niet tevreden zijn met het resultaat.”

Tevreden was de middenvelder allerminst: “We hebben redelijk laten zien dat we durven te voetballen, alleen ontbreken er twee punten. Ik sta hier niet heel tevreden. We willen de aansluiting houden en dan moet je gewoon winnen. Natuurlijk moet je ook een beetje geluk hebben bij die kansen, maar dat moet je ook afdwingen. We maken nu pas op de plaats voor plek twee, maar zondag wordt alsnog heel belangrijk.”

[video] Advocaat na FC Groningen-Feyenoord (0-0): 'Blij met de energie en frisheid in het elftal'

'87 Dammers voor Lundqvist

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  2 1-2 (0-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.79. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.