Feyenoord door trio discutabele penalty’s onderuit tegen Wolfsberger AC

29 oktober 2020
De Kuip
Europa League
RTL 7

Feyenoord door trio discutabele penalty’s onderuit tegen Wolfsberger AC; image source: Pro Shots

Onder barre weersomstandigheden heeft Feyenoord een bizarre 1-4 nederlaag geleden tegen Wolfsberger AC. De ploeg uit het kleine Zuid-Oostenrijkse wintersportdorp won in De Kuip mede dankzij liefst drie strafschoppen, die stuk voor stuk zeer discutabel waren. Arbiter Jovanovic was hierdoor de absolute hoofdrolspeler van de avond. Voor Feyenoord scoorde Steven Berghuis.

Feyenoord begon uiterst zwak aan de wedstrijd. Al na dertien minuten stond Wolfsberger AC op een 0-2 voorsprong. Beide doelpunten vielen uit penalty’s, nadat zowel Eric Botteghin als Bart Nieuwkoop een domme overtreding op middenvelder Christopher Wernitznig leken te maken. In beide gevallen werd de Oostenrijker op knullige wijze van achter gehaakt, al had zeker het tweede geval veel weg van een schwalbe. Helaas was er geen VAR aanwezig om in te grijpen. De strafschoppen werden beide benut door oud FC Twente-speler Michael Liendl: één in de linker- en één in de rechterhoek.

Het eerste gevaar voor Feyenoord volgde pas in de 18e minuut. Uit een corner van Orkun Kökcü kopte Bryan Linssen goed in, maar zijn kopbal werd door een Oostenrijkse verdediger van de doellijn gehaald. De volgende mogelijkheid was voor Steven Berghuis, die vanaf een meter of 18 mocht aanleggen voor een vrije trap. De bal had voldoende vaart, maar miste de kruising op een halve meter. Vlak voor rust kreeg Bryan Linssen nog een aardige kans na een prachtige lange bal van Jens Toornstra. Zijn vizier stond niet op scherp, waardoor de bal hoog over het doel van Kofler verdween. Al met al bracht Feyenoord veel te weinig in de eerste helft en riep het de 0-2 ruststand min of meer over zichzelf af.

De eerste kans na rust was voor de Oostenrijkers. Uit een corner van Liendl kon Lochoshvili van dichtbij inkoppen, maar gelukkig voor Feyenoord ging zijn kopbal over de goal van Bijlow. De eerste mogelijkheid voor Feyenoord was wel raak. Orkun Kökcü stuurde de ingevallen Luciano Narsingh aan de rechterkant weg, die de bal vervolgens teruglegde op de inlopende Steven Berghuis. Met een hard en zuiver schot bracht hij Feyenoord terug in wedstrijd.

Nog geen minuut later had Bryan Linssen een uitgelezen kans op de 2-2, maar hij schoot recht op doelman Kofler. De rebound van Geertruida belandde via een been van een verdediger op de paal. Ook uit een vrije trap één minuut later kwam Geertruida in scoringspositie, maar dit keer ging zijn kopbal rakelings voorlangs. Ook Linssen kreeg een gigantische kopkans, maar opnieuw werd er niet doeltreffend afgerond. Zo creëerde Feyenoord in de eerste tien minuten na rust een enorme hoeveelheid aan kansen, maar leidde het niet tot de 2-2 en zoals altijd valt het doelpunt dan aan de andere kant. Uit een counter waarbij de rechtsbuiten van Wolfsberger vrije doorgang kreeg, kon Michael Liendl uiteindelijk makkelijk zijn derde van de avond binnenschuiven.

Alsof het nog niet genoeg was, besloot scheidsrechter Jovanovic de bal voor de derde keer op de stip te leggen en opnieuw was er niets aan de hand. Bijlow stompte een voorzet weg, maar de Servische arbiter zag hier wonderbaarlijk genoeg een overtreding in. Spits Joveljic pakte het cadeautje vanaf 11 meter uit: 1-4. Zo werd het de grote Jovanovic-show in De Kuip, want voor een duidelijke overtreding op Kökcü werd geen penalty gegeven.

En zo ging de wedstrijd uit als een nachtkaars. In de slotfase vielen er geen kansen meer te noteren, waardoor Feyenoord een uiterst teleurstellende 1-4 nederlaag leed. Donderdag 5 november heeft Feyenoord kans op revanche. De Rotterdammers spelen dan opnieuw een thuiswedstrijd in de Europa League. Dit keer is CSKA Moskou om 21:00 uur de tegenstander in De Kuip.

[video] Advocaat over scheidsrechter bij Feyenoord-Wolfsberger AC (1-4): 'De man was een drama'

Steven Berghuis: 'Het lag niet aan de scheidsrechter'

Feyenoord verloor donderdagavond met 1-4 van Wolfsberger AC. De Oostenrijkers wonnen onder andere door drie strafschoppen. Aanvoerder Steven Berghuis vond dat de scheidsrechter niet de doorslaggevende factor was, maar dat zijn ploeg gewoon te slecht speelde om een goed resultaat te halen. Hij sprak erover met Marcel Maijer van RTL7:

“Naar mijn mening waren twee van de drie penalty’s makkelijk gegeven, zeker de laatste. Na de wedstrijd had ik het daar even over met de scheidsrechter. Het was frustratie, maar je praat er wel normaal over. Ik vroeg wat hij dacht. Mijn mening is natuurlijk makkelijk, maar het gaat erom dat we hem aanleiding hebben gegeven om te fluiten. We gaven hem de keuze. Het heeft zeker niet aan hem gelegen.”

Met name in het eerste kwartier na rust miste Feyenoord veel kansen om op 2-2 te komen. Volgens de aanvoerder had men in die fase toe moeten slaan: “Ik denk dat we in de tweede helft een goede fase hadden, waarin we de 2-2 hadden moeten maken. Dat laten we na en dan valt hij aan de andere kant. De eerste helft was gewoon onder de maat. We speelden in een ander systeem, met 4-4-2 en een ruit op het middenveld. Het was de eerste keer dat we zo speelden en we hadden er moeite mee. Het is pijnlijk om op deze manier met 1-4 te verliezen. Dit is niet waar we willen zijn, maar het is wel de realiteit.”

Dick Advocaat: 'We verliezen niet door de scheidsrechter, we verliezen door onszelf'

Dick Advocaat gaf in gesprek met Fox Sports aan dat het vooral de eigen schuld van Feyenoord was dat er verloren werd van Wolfsberger AC. "Je kan wel de scheidsrechter verwijten maken, dat moet misschien wel een beetje, maar als je zo aan de eerste helft begint... Dan helpt de scheidsrechter niet om je daar over heen te zetten", aldus Advocaat. "We verliezen niet door de scheidsrechter, we verliezen door onszelf."

Gevraagd werd aan de trainer waar het mis ging bij zijn ploeg. "Als je zo makkelijk de penalty's weggeeft en zo slap er in gaat... Het was totaal niet nodig om die penalty's te geven. De scheidsrechter helpt dan ook nog onnodig mee in een thuiswedstrijd. Dan geef je het te makkelijk weg", zo gaf hij aan. "In de tweede helft komen we goed terug in hetzelfde systeem, alleen met Berghuis op 10. Toen gebeurde er iets met het elftal wat in de eerste helft niet gebeurde. Je moet dan op 2-2 en 3-2 komen. Op dit niveau moet je die vier honderd procent kansen benutten, maar dat heeft met kwaliteit te maken."

Advocaat was het eens met de opmerking dat de pit ontbrak bij zijn ploeg. "Ik kan ook wel een aantal oorzaken daarvoor aangeven, maar dat heeft weinig zin. Zondag moeten we weer spelen", zei hij daarover. "We hebben een aantal dingen gedaan. Spelers op posities neergezet, dat kan ook anders. Ik had Lutsharel centraal gezet. Je ziet dan toch dat Jens wat sneller is met het spel zien. Dat moet je die jongen niet kwalijk nemen, maar mij. Wij dachten dat hij het wel al zou zien. Hij is een rechtsback of een centrale verdediger."

Justin Bijlow: 'De scheidsrechter zei dat ik de bal niet raakte en ik een overtreding maakte'

In gesprek met Fox Sports kreeg Justin Bijlow de vraag op wie hij het meest boos was. "Allereerst op ons spel, want daar gaat het om natuurlijk. De scheidsrechter is meer een bijzaak met wat zijn beslissingen zijn", aldus Bijlow. "Ons spel moest vandaag beter. We zullen achteraf moet bekijken en horen van de trainer wat er fout ging."

De doelman ging ook in op de strafschoppen die Feyenoord tegen kreeg. "In mijn ogen was de eerste strafschop niks, maar ik heb de beelden nog niet gezien om eerlijk te zijn", zo gaf hij aan. "In de eerste weet ik niet of het een strafschop was, want ik weet niet of hij hem raakte. Bij de tweede hoorde ik wel schoenen, maar ik weet niet van wie en die laatste... Ik kom gewoon uit en raak de bal. Het is gewoon een duel en de scheids fluit voor een penalty."

Bijlow begreep vooral de laatste penalty niet. "Keepers mogen zich steeds minder beschermen", zei hij daarover. "De scheidsrechter zei dat ik de bal niet raakte en ik een overtreding maakte. Hij zei dat ik het wel terug zou zien en dat soort dingen."

'82 Vizinger voor Dieng

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  0 2-0 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 2.25. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.