Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenFeyenoord beloont zichzelf niet en speelt gelijk in Eindhoven


Tijdstip
1 maart 2020
Stadion
Philips Stadion
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 2


Feyenoord beloont zichzelf niet en speelt gelijk in Eindhoven; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Feyenoord beloont zichzelf niet en speelt gelijk in Eindhoven

Feyenoord heeft zondagmiddag de topper tegen PSV niet weten te winnen. Het duel in Eindhoven eindigde in een 1-1 gelijkspel. Eric Botteghin opende de score, maar PSV wist nog gelijk te maken. Feyenoord verdiende echter meer.

Direct vanaf het begin was Feyenoord de ploeg met het meeste balbezit. De eerste mogelijkheden waren er dan ook voor de ploeg van Dick Advocaat. Róbert Bozeník kwam bij een vrije trap van Steven Berghuis goed voor zijn man, maar schoot net naast, terwijl Berghuis zelf net niet hard genoeg schoot om het doelman Unnerstall lastig te maken. Na ruim tien minuten werd PSV via een kopbal van Dumfries plotseling gevaarlijk, maar dat zou uiteindelijk ook het enige gevaar uit de eerste helft van de thuisploeg zijn.

Feyenoord leek de controle over de wedstrijd wel kwijt te raken, maar tien minuten voor rust kwam het wel op voorsprong. Na een corner kopte Eric Botteghin knap de 0-1 op het scorebord. Omdat er in de resterende minuten niets noemenswaardig gebeurde, werd de rust bereikt met een voorsprong.

Snel na rust stond het echter gelijk. De verdediging verkeek zich op een verre bal, waarna uiteindelijk Gakpo de 1-1 wist binnen te schieten. Feyenoord had het opeens erg moeilijk en werd flink teruggedrongen door PSV. Tot echt grote kansen leidde dat echter niet, al was PSV op dat moment wel duidelijk de betere ploeg.

Halverwege de tweede helft kreeg Feyenoord plotseling een grote kans toen Rosario de bal verspeelde, maar het schot van Berghuis kon nog net worden gered door Unnerstall. De rebound van Ridgeciano Haps ging vervolgens net naast het doel. Niet veel later leek Feyenoord toch op voorsprong te komen na een schot van Bozeník, maar via Unnerstall ging de bal op de binnenkant van de paal en niet over de lijn.

Een kwartier voor tijd leek Feyenoord recht te hebben op een penalty. PSV-aanvoerder Dumfries maakte hands, maar dat werd door scheidsrechter Higler niet gezien. Het spel lag vervolgens enkele minuten stil omdat de VAR de situatie nakeek, maar merkwaardig genoeg werd er alsnog geen strafschop gegeven. Omdat er verder geen kansen meer kwamen aan beide kanten, eindigde het duel in 1-1. Feyenoord zal echter vooral het gevoel gehad hebben dat er meer in had gezeten.


[video] Highlights | PSV - Feyenoord | Eredivisie 2019-2020


Steven Berghuis: 'We houden nu in ieder geval PSV achter ons'

Steven Berghuis gaf in gesprek met Fox Sports aan dat hij niet kon leven met een gelijkspel. "Je wil altijd winnen, dus liever niet", aldus Berghuis. "Hij viel te vroeg in de tweede helft. We zeiden in de rust nog dat we hem nog twintig minuten door moesten trekken. In de overname met Thomas deden we het vaak goed, maar nu waren we hem kwijt. Het was een slordig momentje."

De eerste helft verliep wel zoals Feyenoord dat wilde. "PSV speelde toch in 4-4-2 en daarom konden wij een extra man creëren op het middenveld", zo gaf hij aan. "Daarin maakten we soms toch de foute keuze en kwamen we niet tot kansen, maar het idee was er wel."

Berghuis kreeg de vraag wat nu de ambities zijn na het gelijkspel in Eindhoven. "We houden nu in ieder geval PSV achter ons met nog een wedstrijd extra, dat is goed", zei hij daarover. "We gaan nu vanavond kijken naar AZ, maar dat is nog vier punten en dat vind ik vrij veel."


[video] Botteghin baalt na topper: 'Er zat meer in'


Dick Advocaat: 'We speelden heel volwassen en hadden eigenlijk iets meer verdiend'

In gesprek met Fox Sports gaf Dick Advocaat aan dat zijn ploeg het duel onder controle had. "We speelden heel volwassen en hadden eigenlijk iets meer verdiend", aldus Advocaat. "Bij de 1-1 stonden wij niet goed. Het was een bal over zestig, zeventig meter en die valt daar goed. Dan staan wij dus niet goed. Voor de rest hebben ze bijna geen kansen gehad."

Aanvallend maakte zijn ploeg wel vaak de verkeerde keuze. "Ik wil het bijna niet zeggen, maar we missen toch drie aanvallers. We spelen nu met een andere spits en een andere linksbuiten. Gelukkig zat Narsingh nu wel weer op de bank", zo gaf hij aan. "Ondanks dat het zijn eerste wedstrijd pas weer was, deed Haps het heel erg naar behoren. Ik heb hun rechterkant helemaal niet gezien. Dat geldt ook voor Malacia. Hij deed het ook goed. We stonden allemaal heel goed, alleen bij die dieptepass deden we het niet goed en daar kwam het doelpunt uit. We hebben nog een paar kansen gehad, maar een gelijkspel was uiteindelijk wel het verdiendste voor beide ploegen."

De trainer werd ook nog gevraagd naar de mogelijke strafschop. "Ik heb het niet gezien, maar in de kleedkamer vonden ze het een duidelijke handsbal", zei hij daarover.


[video] Orkun Kökcü over PSV-Feyenoord: 'Er zat meer in, er lag zoveel ruimte'


Eric Botteghin: 'Onbegrijpelijk dat ze geen strafschop gaven'

Eric Botteghin kon in gesprek met Fox Sports niet begrijpen dat Feyenoord geen penalty kreeg na de handsbal van Dumfries. "Het was duidelijk hands", aldus Botteghin. "Het is echt duidelijk. Ze hebben bij de VAR gekeken. Ongelofelijk dat ze geen strafschop gaven. Het is hands. In de wedstrijd voelde ik het al en als ik nu de beelden kijk is het duidelijk hands."

De Braziliaan kreeg de opmerking dat hij graag in Eindhoven speelt, omdat hij dan vaak scoort. "Het is al mijn derde goal hier. Zo vaak scoor ik niet", zo gaf hij aan. "Als ik de ploeg bij corners en vrije trappen kan helpen met doelpunten is dat alleen maar mooi."

Het was voor Botteghin niet lastig om weer 90 minuten te moeten spelen. "Mijn blessure was niet zo ernstig. Ik heb maar anderhalve week gemist. Het is goed dat ik weer terug ben en ook meteen weer scoor", zei hij daarover. "We hebben vandaag heel volwassen gespeeld. Alleen in het begin van de tweede helft was het een beetje moeilijk. Helaas hebben we onze kansen niet afgemaakt."


[video] Scorende Eric Botteghin over PSV-Feyenoord: 'Het was duidelijk hands'


Leroy Fer: 'Het is altijd genieten dit soort wedstrijden'

Leroy Fer vond de wedstrijd tegen PSV erg zwaar. Dat gaf hij aan in gesprek met Fox Sports. "Er zijn niet veel kansen gecreëerd. We hebben veel vechtlust geleverd en dan wordt het een zware wedstrijd", aldus Fer. "We speelden de eerste helft heel aardig. In de tweede helft valt de goal iets te snel. We gingen nog wel op zoek naar de 1-2, maar dat zat er helaas niet in."

De middenvelder haalde zelf ook veel plezier uit de wedstrijd. "Het is altijd genieten dit soort wedstrijden. We speelden tegen een ploeg die één plaatsje onder ons staat. Dat soort wedstrijden zijn altijd genieten", zo gaf hij aan. "In dit soort wedstrijden moet je veel strijd leveren. Voetballend kon het wel wat beter vandaag, maar we hebben strijd geleverd en dat vraagt dit soort wedstrijden."

Fer kreeg de vraag waar hij zondagavond op hoopt als Ajax en AZ elkaar treffen. "We gaan kijken wat ze gaan doen. Dat is verder niet aan ons", zei hij daarover. "Elke uitslag is voor ons goed. Ajax en AZ staan allebei boven ons, dus elke uitslag is voor ons positief."


[video] Dick Advocaat over PSV-Feyenoord: 'Kan wel met 1-1 leven'


Dennis Higler: 'Zelfs als Dumfries de bal met zijn arm raakt, vind ik het geen strafbaar hands'

Scheidsrechter Dennis Higler werd in gesprek met Fox Sports gevraagd naar de beslissing waarom de VAR niet ingreep na hands van Dumfries. "Op het veld zag ik dat de arm van Dumfries heel hoog kwam, maar ik had het idee dat hij kopte. De arm zat er wel dicht bij", aldus Higler. "Toen de bal uit ging, heb ik zelf tegen de VAR gezegd dat hij het moment goed terug moest kijken. Rob Dieperink heeft het vanuit verschillende standen terug gekeken en daar goed de tijd voor genomen. Van daaruit zie je dat het uit de ene hoek lijkt dat de bal op zijn hand komt en vanuit de andere hoek lijkt het dat hij kopt."

Uiteindelijk vond de scheidsrechter na het zien van de beelden dat Feyenoord geen strafschop had moeten krijgen. "Als je de camera van linksonder pakt, zie je dat de arm van Dumfries keurig laag zit. Door het contact met Botteghin gaat zijn arm omhoog. Zelfs als hij de bal dan raakt, vind ik het geen strafbaar hands", zo gaf hij aan. "Je zou kunnen spreken van voorwaardelijke opzet als die arm onnatuurlijk zit. Ik heb echter ook gekeken waarom die arm daar zit. Die arm zat keurig laag. Ze kwamen in een duel en daardoor schiet die arm via de rug of schouder van Botteghin omhoog. Ik vind het moeilijk om te zien of hij de bal met zijn arm raakt, maar ook als hij op zijn arm komt vind ik het geen strafbaar hands."

Higler merkte in de wedstrijd dat er niet werd gevraagd om een strafschop. "Ze zeiden vanaf de bank dat er daar een elleboog bij zat", zei hij daarover. "Je ziet wel hoeveel verschillende meningen er zijn over één moment. Volgens mij is dit moment niet bepalend geweest. De wedstrijd was in balans en de ploegen hebben goed gevoetbald."


[video] Kokcü over verschil tussen Advocaat en Stam: 'Nu echt duidelijk wat er verwacht wordt'


Feyenoord.supporters.nl Scorebord


Karakteristieken

Uitslag: 1-1 (0-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Eric Botteghin ('34)
Goal
1-1 Gakpo ('47)
Scheidsrechter
Higler
Toeschouwers
35.000 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
PSV: Gakpo ('47)
Kaart
Feyenoord: Tyrell Malacia ('57)
Kaart
Feyenoord: Orkun Kökcü ('93)

Opstelling Feyenoord

Ridgeciano HapsRóbert BoženíkSteven Berghuis


Orkun KökcüJens ToornstraLeroy Fer


Tyrell MalaciaMarcos SenesiEric BotteghinRick Karsdorp


Justin Bijlow

Wissels:

'73 Luciano Narsingh voor Róbert Boženík


Opstelling PSV

GakpoLammers


IhattarenHendrixThomasRosario


RodriguezViergeverSchwaabDumfries


Unnerstal

Wissels:

'81 Bruma voor Gakpo
'86 Mitroglou voor Lammers
'91 Doan voor Ihattaren


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 1-1 (0-1)
 5 1-1 (0-0)
 5 1-1 (0-0)
 5 1-1 (0-0)
 5 1-1 (1-0)
 5 1-1 (0-0)
 5 1-1 (0-0)
 5 1-1 (1-0)
 5 1-1 (0-0)
10  5 1-1 (1-0)
11  5 1-1 (1-0)
12  5 1-1 (0-0)
13  5 1-1 (0-0)
14  5 1-1 (0-0)
15  5 1-1 (1-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.33. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Orkun Kökcü (48 -> 5,0)
2. Eric Botteghin (33 -> 4,0)
3. Justin Bijlow (12 -> 3,0)
4. Steven Berghuis (8 -> 2,0)
5. Leroy Fer (7 -> 1,0)
6. Tyrell Malacia (6 -> 0,0)
7. Marcos Senesi (5 -> 0,0)
8. Ridgeciano Haps (4 -> 0,0)
8. Róbert Boženík (4 -> 0,0)
10. Denzel Hall (3 -> 0,0)
11. Nick Marsman (2 -> 0,0)
11. Rick Karsdorp (2 -> 0,0)
11. Oğuzhan Özyakup (2 -> 0,0)
14. George Johnston (1 -> 0,0)
14. Jens Toornstra (1 -> 0,0)
16. Dylan Vente (0 -> 0,0)
16. Kenneth Vermeer (0 -> 0,0)
16. Bart Nieuwkoop (0 -> 0,0)
16. Sven van Beek (0 -> 0,0)
16. Jan-Arie Van der Heijden (0 -> 0,0)
16. Luciano Narsingh (0 -> 0,0)
16. Liam Kelly (0 -> 0,0)
16. Nicolai Jørgensen (0 -> 0,0)
16. Sam Larsson (0 -> 0,0)
16. Luis Sinisterra (0 -> 0,0)
16. Yassin Ayoub (0 -> 0,0)
16. Renato Tapia (0 -> 0,0)
16. Edgar Miguel Ié (0 -> 0,0)
16. Wouter Burger (0 -> 0,0)
16. Achraf El Bouchataoui (0 -> 0,0)
16. Lutsharel Geertruida (0 -> 0,0)
16. Cheick Touré (0 -> 0,0)
16. Crysencio Summerville (0 -> 0,0)
16. Marouan Azarkan (0 -> 0,0)
16. Ramon Hendriks (0 -> 0,0)
16. Naoufal Bannis (0 -> 0,0)
16. Niemand (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


reactie verwijderd

3 jaar geleden
Ik verwacht een vrij makkelijke overwinning. Natuurlijk loopt het niet lekker bij ons de laatste weken, maar in Eindhoven is het helemaal niks. Dat zal morgen ook wel duidelijk worden.
+1/-0

3 jaar geleden
Botteghin nog niet fit? Ié is dramatisch.
+1/-0

3 jaar geleden
Dick laat zijn kaarten toch niet zien tot vlak voor de wedstrijd spelers weten dan pas wie er speelt.
+1/-0

3 jaar geleden
Jammer dat we met name in de 1ste helft verzuimden om met 1-2 extra goals de wedstrijd af te maken. Kansen genoeg gehad. In de 2e helft heb je ook nog de beste kansen, Bozinick wat 'n pech en die handsbal ..... tja de VAR ... zijn we genaaid he. Aan de andere kant lijkt de 3e plaats nu wel redelijk safe. Nu op naar plek 2 ;-) Want ook PSV moet nog naar AZ.
+1/-0

 
3 jaar geleden
Gewoon focussen op de beker 2e of 1e plek is nu bijzaak.
+1/-0

3 jaar geleden
Een uur kijken of het hands is de var.....dan had je ook kunnen zien dat hij zijn hand uiteraard op de verkeerde plek heeft en de bal dan misschien niet raakt maar wel botteghin een vuistslag op zijn hoofd geeft 100 procent pingel. Maar goed prima gespeeld, bij winst op az uit staan we gelijk (ervan uitgaande dat ajakkes zo wint), hopen op winst utreg woensdag en wij donderdag uiteraard!
+1/-0