16 februari 2020
MAC³PARK stadion
Fox Sports 1

Onverzettelijk Feyenoord pakt winst in spektakelstuk in Zwolle; image source: Pro Shots

In een doelpuntrijk gevecht tegen PEC Zwolle heeft Feyenoord zich naar drie punten geknokt. Na een uiterst zwakke start, waarin het op 2-0 achterstand kwam, stond er na 93 minuten een 3-4 stand op het scorebord. In het door de elementen geteisterde Zwolle kwamen de Rotterdamse doelpunten van Steven Berghuis (2), Leroy Fer en Robert Bozenik, die hiermee zijn eerste Eredivisie-treffer maakte voor Feyenoord.

Feyenoord begon in het winderige Zwolle uitermate zwak aan de wedstrijd tegen PEC Zwolle. Na slordig balverlies van Jens Toornstra belandde een voorzet van Van Duinen onfortuinlijk op de arm van de inglijdende Senesi, waardoor arbiter Gözübüyük al binnen 5 minuten naar de penaltystip wees bij Justin Bijlow. De Zwolse strafschop werd onberispelijk ingeschoten door Lennart Thy, hard in de linker bovenhoek.

Wankelend van de vlugge 1-0 achterstand en onder druk van een persistent PEC bleef de beginfase van de wedstrijd moeilijk voor Feyenoord. Vijf minuten na de eerste tegentreffer moesten de Rotterdammers de tweede al incasseren. Malacia werd, net als Toornstra bij de 1-0, op scherpte afgetroefd waardoor PEC de ruimte kreeg om gevaarlijk te worden. Vrij op de kop van het zestienmetergebied was het Mike van Duinen die kon schieten. Zijn uithaal werd van richting veranderd door Ié, waardoor de Rotterdamse doelbewaker Bijlow kansloos was.

Ook na de 2-0 ging het Feyenoord bepaald niet voor de wind. Mede door de Zwolse storm naar voren was van gedegen Rotterdams positiespel nauwelijks sprake. Feyenoord mocht van geluk spreken dat het na 25 minuten niet op een 3-0 achterstand kwam, toen Thy uit een levensgevaarlijke counter net te weinig kracht kon zetten om een voorzet van Hamer binnen te glijden. Ondertussen had PEC-goalie Zetterer het - ondanks de hevige wind in het Mac3Park-stadion - rustig aan zijn zijde van het veld.

Het zou de stilte voor de storm zijn in het zestienmetergebied van de Zwolse doelman. Uit het niets viel de aansluitingstreffer van Feyenoord. Een afgemeten voorzet van Steven Berghuis werd bij de tweede paal binnen gekopt door Leroy Fer, die daarmee net als afgelopen donderdag met het hoofd wist te scoren. De man van de assist, Steven Berghuis, zorgde enkele minuten later voor gevaar, maar zijn harde schot werd gekeerd door Zetterer. Het scorebord gaf een 2-1 tussenstand weer toen het rustsignaal klonk.

Vlak voor rust viel Luis Sinisterra overigens geblesseerd uit met een ogenschijnlijk vervelende knieblessure. De Colombiaan werd in de tweede helft vervangen door Robert Bozenik. Ook Lutsharel Geertruida bleef in de kleedkamer achter, zijn plek werd ingenomen door Rick Karsdorp.

Onder begeleiding van een flinke hoosbui begon Feyenoord agressief aan de tweede helft, met een stroom aan kansen als resultaat. Zo miste Bozenik een flinke kans op de gelijkmaker, na goed doorzetten van Fer. Een minuut later was het wél raak via Berghuis. De aanvoerder kwam vanaf rechts naar binnen en verschalkte doelman Zetterer met een fraaie boogbal. De doelman van PEC ging hierbij, ondanks de invloed van de wind, niet vrijuit.

Waar de 2-3 aanstaande leek in de Rotterdamse stroomversnelling, was het PEC dat bij de eerste mogelijkheid het tij keerde en weer de voorsprong nam. Een voorzet van Kenneth Paal bereikte Lennart Thy in de zestien, die Senesi en Ié met één beweging kinderlijk eenvoudig in de luren kon leggen, om vervolgens ook Bijlow het nakijken te geven. Even later schoot de Duitser ook de 4-2 binnen, maar deze treffer werd afgekeurd wegens buitenspel.

Vervolgens was het woord weer aan Feyenoord, want lang duurde de achterstand voor de Rotterdammers niet. Met zijn tweede doelpunt van de middag - ditmaal een schuiver die binnenkant paal binnen gleed - bracht Steven Berghuis zijn ploeg weer naast PEC: 3-3. De wedstrijd in Zwolle werd daarmee een gevecht. Een gevecht tussen voetballers en de elementen. Een gevecht met hevige wind en stevige hoosbuien. Maar vooral een gevecht tussen Rotterdamse onverzettelijkheid en Zwols optimisme. De wedstrijd transformeerde in een waar spektakelstuk.

Na tachtig minuten spelen kreeg Feyenoord de volgende kans, uit een vrije trap die werd teruggelegd door Berghuis. Toornstra miste de bal in kansrijke positie echter volledig. Ook een schot van Orkun Kökcü had niet de gewenste precisie. De wedstrijd leek hiermee op een gelijkspel af te stevenen, maar in de 88e minuut bracht de ingevallen Robert Bozenik hier verandering in. Na weggestuurd te zijn door Orkun Kökcü kon de jonge Slowaakse spits uithalen vanaf een meter of 20. Via het been van Bram van Polen verdween de bal tegen de touwen, en zette Bozenik de Rotterdammers voor de eerste keer deze wedstrijd op voorsprong.

Deze voorsprong zou niet meer uit handen worden gegeven en dus wist Feyenoord opnieuw een overwinning te boeken. Het gaat hiermee weer over PSV heen en heeft een achterstand van nog maar vier punten op nummer twee AZ. Volgende week zaterdag speelt Feyenoord om 19:45 uur de volgende competitiewedstrijd, thuis tegen Fortuna Sittard.

[video] Bozeník matchwinner na stormachtig spektakelstuk | Highlights PEC Zwolle - Feyenoord

Steven Berghuis: "We hebben spirit en veerkracht getoond"

Feyenoord behaalde zondagmiddag een spectaculaire overwinning in Zwolle. Onder barre omstandigheden wisten de Rotterdammers met 3-4 te winnen van PEC. Aanvoerder Steven Berghuis, die zijn 50e Eredivisiegoal voor Feyenoord maakte, was na afloop een gelukkig mens.

"Ja, ik heb me wel vermaakt vandaag. Spektakel en veel doelpunten zijn altijd het meest vermakelijk natuurlijk. Maar we begonnen slecht met de 2-0 achterstand, en dan is het moeilijk om terug te komen. We hadden vaak de tijd om de juiste keuze te maken, maar we waren veel te slordig. Gelukkig maakten we voor de rust nog de 2-1, die was heel belangrijk voor ons."

In de tweede helft kwam Feyenoord op gelijke hoogte, om vervolgens meteen weer op achterstand te komen. Uiteindelijk werd de zege via Berghuis en Bozenik alsnog binnengehaald. Berghuis is blij voor de Slowaak: "Robert viel goed in. Hij bracht veel energie en bleef continu jagen. Leuk om te zien dat hij de winnende maakt. Uiteindelijk hebben we goede goals gemaakt en hebben we laten zien dat we mentaal sterk zijn. Dat zegt alles over Feyenoord op dit moment".

Met zijn 49e en 50e goal voor Feyenoord in de Eredivisie was Berghuis opnieuw belangrijk, en de aanvaller is naar eigen zeggen nog lang niet klaar. "Ik werk er keihard voor, dus ben er ook trots op. Maar ik ben nog lang niet klaar, hoor".

[video] Blije Bozeník | 'Dit gevoel wil ik elke wedstrijd hebben'

Dick Advocaat: "We hebben tot het einde geknokt"

Het Dick Advocaat-effect blijft nog altijd doorgaan bij Feyenoord. Na opnieuw een overwinning is Feyenoord nummer twee AZ tot op vier punten genaderd. Volgens de Haagse oefenmeester was de zege op PEC Zwolle, ondanks de vroege achterstand, verdiend te noemen.

"Ik vond het geen ontsnapping. We zijn wel erg slecht begonnen. We reageerden veel te slap op het opportunistische spel van PEC. Zij komen uit de eerste twee kansen meteen op 2-0. Daarna hebben we de draad opgepakt en komen we voor rust terug tot 2-1. Je zag dat we, zonder grote kansen te krijgen, meer grip kregen op de wedstrijd. We hebben redelijk gecontroleerd, ook in de tweede helft, maar toch kwamen we weer achter. Als je ziet hoe we toen weer terug in de wedstrijd kwamen, dat vond ik wel aardig. We hadden een goede passing en positiespel".

Dat Feyenoord uiteindelijk de overwinning over de streep trok, had het voor een groot deel te danken aan Robert Bozenik. De Slowaak scoorde vlak voor tijd de 3-4, en dat kon Advocaat wel bekoren: "Mooi dat Bozenik hem maakt, we zeiden het op de bank al. We hoopten dat hij hem zou maken en hij deed het ook. Maar het was geen gouden wissel hoor. Het hele elftal bleef tot het einde knokken voor de winnende. Dat hij hem dan maakt, is geweldig voor hem".

Met een achterstand van nog maar 4 punten op AZ heeft Feyenoord de tweede plaats in het vizier. Advocaat benadrukte dat het vandaag, zeker gezien de resultaten van PSV en Vitesse, een cruciale wedstrijd was, maar dat de weg nog lang is.

[video] Steven Berghuis na zege Feyenoord in Zwolle: 'Het was een spektakelstuk'

Robert Bozenik: "Blij om mijn eerste goal te hebben gemaakt"

De matchwinner bij PEC Zwolle - Feyenoord was Robert Bozenik. De Slowaakse aanwinst van Feyenoord wist in de 88e minuut de 3-4 te maken, wat voor veel opluchting zorgde. Ook Bozenik zelf was blij met zijn doelpunt en gaf aan dat er veel emotie loskwam, zowel bij de goal als na afloop van de wedstrijd.

"Ik ben erg blij met de overwinning. Het was een hele moeilijke wedstrijd, maar we hebben er alles voor gedaan. We hebben hard gewerkt en uiteindelijk betaalde zich dat uit". De spits kreeg in de rust de nodige aanwijzingen van Advocaat, gaf hij aan. "Ik moest vooral hard werken en de ruimtes achter de verdediging benutten. Daar viel, met wat geluk, ook de 3-4 uit. De verdediger raakte hem nog aan, maar het was een belangrijke goal en een fantastisch moment voor me. Ook het feestje na afloop met de supporters was geweldig. Het was een big win".

[video] Feyenoord-trainer Dick Advocaat: 'Kracht van dit elftal om zo terug te komen'

'90 Koorman voor Strieder

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  2 1-3 (0-2)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.85. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.