Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenFeyenoord stunt en wint van grootmacht Porto


Tijdstip
3 oktober 2019
Stadion
De Kuip
Gelegenheid
Europa League
Televisiezender
RTL 7


Feyenoord stunt en wint van grootmacht Porto; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Feyenoord stunt en wint van grootmacht Porto

Feyenoord heeft donderdag voor een verrassing gezorgd in de Europa League. De ploeg van Jaap Stam versloeg in De Kuip grote favoriet FC Porto met 2-0. Jens Toornstra en Rick Karsdorp zorgden er met hun treffers voor dat Feyenoord weer volledig leeft in de groep.

Feyenoord kende vanaf het begin veel moeite met het spel van FC Porto. De Portugezen hadden het meeste balbezit en drongen ook het meeste aan. Het was dan ook Porto dat de eerste grote kans kreeg, maar de bal werd over het doel van Kenneth Vermeer gestift. Halverwege de eerste helft werd ook Feyenoord gevaarlijk, maar een schot van Ridgeciano Haps ging net over.

Naar mate de eerste helft verstreek kreeg de ploeg meer grip over het duel en kon het vaker aan aanvallen denken. Het was echter toch met name Porto dat gevaarlijk werd, maar keer op keer wist Vermeer reddend op te treden. Met de befaamde brilstand op het scorebord werd daarom de kleedkamers weer opgezocht.

Vrij snel na rust was het raak en was het Feyenoord dat de score opende. Een voorzet van Sam Larsson kwam voor de voeten van Jens Toornstra en hij schoot in de verre hoek de 1-0 in de touwen. Enkele minuten later kreeg de ploeg nog een grote kans, maar Steven Berghuis wist niet te scoren, terwijl de rebound van Toornstra ook niet tot doelpunt kon worden gepromoveerd.

Na een uur spelen nam Porto het initiatief weer over en werd Feyenoord vol onder druk gezet. Het leidde al snel tot een schot op de lat. Nauwelijks kwam de thuisploeg er nog uit, al was Toornstra plotseling dicht bij zijn tweede toen hij de paal raakte. Het waren echter de Portugezen die een groot aantal aan kansen kregen. De lat werd nogmaals geraakt, een paar keer werd net over het doel geschoten, terwijl Vermeer een uitstekende wedstrijd aan het keepen was.

Ondanks dat er niet gescoord werd door Porto leek het een kwestie van tijd tot Feyenoord een tegentreffer zou moeten gaan slikken. Daar dacht Rick Karsdorp tien minuten voor tijd echter anders over. Hij zette halverwege de helft van Porto een solo in en slalomde voorbij enkele verdedigers. Oog in oog met doelman Marchesín wist hij de bal ook in het doel te krijgen, zodat De Kuip opnieuw ontplofte.

Feyenoord wist dat de buiten binnen was. Berghuis kreeg nog een mogelijkheid om te scoren, maar zag zijn schot gekeerd worden. Ondanks dat Porto aan bleef zetten, wisten ook zij niets meer te creëren. De zege van Feyenoord was daarmee een feit.


[video] 'Mooie zege, nu door!' | Berghuis na Feyenoord - FC Porto


Jaap Stam: 'Dit wil je elke wedstrijd'

Jaap Stam gaf in gesprek met Fox Sports aan een hartstikke prettig gevoel overgehouden te hebben aan de wedstrijd tegen Porto. "Je ziet dat als je op een dusdanige manier de wedstrijd in gaat en de dingen blijft doen die we moeten doen, dan kunnen we tot een goed resultaat komen", aldus Stam. "Dat heeft te maken met de manier van spelen, dat je durft te spelen als je moet. Soms komt het er niet uit en lukt het niet, maar dat is logisch. Dat zie je bij de tegenstander net zo."

Stam ging verder: "Uiteindelijk gaat het er om dat je door blijft gaan en vast blijft houden van de dingen die je goed kan. Je ziet dan dat je steeds beter in de wedstrijd komt, je vooruit gaat spelen en mogelijkheden gaat krijgen. In de eindfase is soms dat balletje net niet goed genoeg, maar je blijft strijden en je blijft er in geloven. Je komt dan uiteindelijk op voorsprong in de tweede helft."

Volgens de trainer van Feyenoord moet deze wedstrijd de standaard gaan worden. "Hier wil je uiteindelijk naar toe. Dit wil je elke wedstrijd", zo gaf hij aan. "We moeten wel zo reëel zijn dat het niet altijd lukt. Strijd moet je altijd leveren, maar daar moet je geen compliment voor krijgen. Strijd leveren is een normale zaak. Kwaliteit die je levert is doorslaggevend en dat zie je vandaag ook."


[video] 'Iedereen ging voor elkaar door het vuur' | Karsdorp na Feyenoord - FC Porto


Jens Toornstra: 'We hebben vandaag voor iedere meter gestreden'

In gesprek met Fox Sports gaf Jens Toornstra aan erg blij te zijn met zijn treffer. "Hij kwam lekker om echt hard te volleren, maar er stond een speler voor. Daarom deed ik het een beetje op gevoel", aldus Toornstra. "Het is sowieso heerlijk als hij er in gaat, maar als hij er in gaat zoals jij het van te voren bedenkt is het alleen maar extra mooi."

Volgens de middenvelder was het een typische Europese avond in De Kuip. "Zo zou het iedere keer moeten zijn, maar dat kan niet altijd", zo gaf hij aan. "We hebben als team goed gespeeld. In de eerste helft kwamen we er een paar keer voetballend goed uit. In de tweede helft begonnen we goed en maken we een goal. Daarna zijn we iets meer gaan verdedigen, maar wel als team en ook compact. We hebben vandaag voor iedere meter gestreden."

Toornstra is bijna weer volledig fit. "In de laatste drie wedstrijden heb ik veel gespeeld afgelopen zeven, acht dagen", zei hij daarover. "Ik merk wel in de laatste fase van wedstrijden net het stukje energie heb wat ik normaal gesproken wel heb. Maar dat is een kwestie van wedstrijden blijven spelen en dan komt dat ook goed."


[video] Leroy Fer over Feyenoord-FC Porto (2-0): 'Hier doe je het voor!'


Rick Karsdorp: 'Na die goal was ik helemaal leeg'

Rick Karsdorp gaf in gesprek met Fox Sports aan na 75 minuten al last te hebben gehad van kramp. "Het schoot toen al in allebei mijn kuiten en ook in mijn hamstring", aldus Karsdorp. "Je weet dan dat het moeilijk en zwaar is. Ik zag op een gegeven moment ruimte en dacht dat ik misschien nog één keer zou kunnen gaan. Dat het uiteindelijk een goal wordt, is heel mooi meegenomen. Maar daarna was ik helemaal leeg."

Bij de rechtsback kwam een hoop emotie los na zijn treffer. "Iedereen kent mijn verhaal. Het was ook een beetje frustratie. Ik heb natuurlijk wat mee gemaakt hier met een groepje van twintig of dertig supporters", zo gaf hij aan. "Ze stuurden berichten gericht naar mijn vrouw en kind toe. Als je net een kleine hebt van drie weken is dat moeilijk om te verwerken. Ik heb er een week mee rond gelopen, maar uiteindelijk weet je dat er 50.000 man hier wel voor jou zijn. Dan vind ik dat je het met hun moet vieren."

Karsdorp ging verder: "Op het laatst maakte ik een hartje naar mijn vrouw toe. Ik heb heel veel respect voor haar. Het was ook voor haar moeilijk als je veel berichten leest over die kleine. Ik ben enorm trots op haar, maar ook trots op het team. Berichten zal ik nu ook niet meer lezen. Het zullen nu wel leuke berichten zijn, maar dat kan volgende week zo maar anders zijn. Ik ben er een beetje klaar mee."

De verdediger kreeg de opmerking dat hij voor dit soort avonden was terug gekomen naar Feyenoord. "Niet alleen voor dit. Ik wil gewoon lekker voetballen en laten zien wat ik kan", zei hij daarover. "Dit was daar de perfecte avond voor. Ik heb het in mijn eerste periode al meegemaakt met Sevilla-thuis en Manchester United-thuis die we allebei hebben gewonnen. Porto is gewoon een Europese topclub. Alleen maar in De Kuip kun je zo met 2-0 winnen."


[video] Trainer Jaap Stam genoot van sfeer bij Feyenoord-FC Porto (2-0)


Feyenoord.supporters.nl Scorebord


Karakteristieken

Uitslag: 2-0 (0-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Jens Toornstra ('49)
Goal
2-0 Rick Karsdorp ('80)
Scheidsrechter
Karasev (Rus)
Toeschouwers
41.000 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Feyenoord: Leroy Fer ('44)
Kaart
Feyenoord: Luis Sinisterra ('67)
Kaart
Feyenoord: Eric Botteghin ('69)
Kaart
Feyenoord: Renato Tapia ('93)

Opstelling Feyenoord

Sam LarssonLuis SinisterraSteven Berghuis


Leroy FerJens ToornstraRenato Tapia


Ridgeciano HapsEdgar Miguel IéEric BotteghinRick Karsdorp


Kenneth Vermeer

Wissels:

'83 Luciano Narsingh voor Luis Sinisterra
'83 Marcos Senesi voor Sam Larsson
'85 Lutsharel Geertruida voor Rick Karsdorp


Opstelling FC Porto

MaregaZe Luis


NakajimaMatheus UribeDaniloOtavio


TellesMarconaPepeManafa


Marchesin

Wissels:

'53 Diaz voor Nakajima
'62 Tiquinho voor Ze Luis
'81 Fabio Silva voor Danilo


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 5 2-1 (0-0)
 5 1-0 (0-0)
 5 2-1 (0-0)
 5 2-1 (0-0)
 5 2-1 (0-0)
 5 2-0 (1-0)
 5 1-0 (0-0)
 5 1-0 (0-0)
 5 2-0 (1-0)
10  5 1-0 (0-0)
11  5 2-1 (0-0)
12  5 1-0 (0-0)
13  5 1-0 (0-0)
14  5 1-0 (0-0)
15  5 1-0 (0-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 8.13. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Rick Karsdorp (42 -> 5,0)
2. Kenneth Vermeer (31 -> 4,0)
3. Jens Toornstra (25 -> 3,0)
4. Leroy Fer (17 -> 2,0)
5. Luis Sinisterra (11 -> 1,0)
6. Sam Larsson (8 -> 0,0)
7. Edgar Miguel Ié (7 -> 0,0)
8. Steven Berghuis (3 -> 0,0)
9. Dylan Vente (0 -> 0,0)
9. Bart Nieuwkoop (0 -> 0,0)
9. Sven van Beek (0 -> 0,0)
9. Marcos Senesi (0 -> 0,0)
9. Ridgeciano Haps (0 -> 0,0)
9. Jan-Arie Van der Heijden (0 -> 0,0)
9. Luciano Narsingh (0 -> 0,0)
9. Liam Kelly (0 -> 0,0)
9. Nicolai Jørgensen (0 -> 0,0)
9. George Johnston (0 -> 0,0)
9. Tyrell Malacia (0 -> 0,0)
9. Yassin Ayoub (0 -> 0,0)
9. Renato Tapia (0 -> 0,0)
9. Nick Marsman (0 -> 0,0)
9. Justin Bijlow (0 -> 0,0)
9. Orkun Kökcü (0 -> 0,0)
9. Eric Botteghin (0 -> 0,0)
9. Wouter Burger (0 -> 0,0)
9. Achraf El Bouchataoui (0 -> 0,0)
9. Lutsharel Geertruida (0 -> 0,0)
9. Cheick Touré (0 -> 0,0)
9. Crysencio Summerville (0 -> 0,0)
9. Marouan Azarkan (0 -> 0,0)
9. Ramon Hendriks (0 -> 0,0)
9. Denzel Hall (0 -> 0,0)
9. Naoufal Bannis (0 -> 0,0)
9. Niemand (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


4 jaar geleden
Tapia Stoffel de schildpad, zucht..... Hopelijk kan Kokcu nog invallen. Neem nu mijn eerste biertje in de trein, zin an! Hopelijk minimaal gelijk en mocht porto een pingel krijgen, er gebeurt altijd iets twijfelachtigs in ons nadeel europees, neem hem svp net als Valencia :-).
+1/-0

Feyenoordopnummer1 (geschorst)
4 jaar geleden (gewijzigd)
We hebben helaas niks beters :s kokcu kon het europees niet aan tegen Glasgow kwam fysiek te kort. Ik weet niet waarom ayoub buiten de selectie staat die had je wel kunnen gebruiken in deze wedstrijden.
Middenveld ayoub, fer, toornstra voor europa.
Kan je tapia ook een linie naar achteren zetten in plaats van botteghin. Als senesi mss niks is is het centrum ie tapia mss nog onze beste optie.

Wat de huidige wedstrijd betreft graag larsson eens in de spits zetten. Heeft mss wel de technielk om pasjes te geven die aankomen. Sinisterra verzuipt in zijn spits rol en is veel gevaarlijker vanaf de flank.
+1/-0