Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenFeyenoord bijna zeker van Europees voetbal na winst tegen AZ


Tijdstip
20 april 2019
Stadion
De Kuip
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 1


Feyenoord bijna zeker van Europees voetbal na winst tegen AZ; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Feyenoord bijna zeker van Europees voetbal na winst tegen AZ

Feyenoord heeft zaterdagavond een grote stap gezet richting Europees voetbal. Naaste belager AZ werd met 2-1 verslagen, waardoor met nog drie wedstrijden te spelen de ploeg een voorsprong heeft van zeven punten. Daarnaast is het doelsaldo van Feyenoord ook behoorlijk beter. Nadat Feyenoord nog wel op achterstand kwam, zorgden Tyrell Malacia en Robin van Persie voor de overwinning.

Direct vanaf het begin was het spel van beide ploegen erg slordig. Het duurde dan ook even voordat er daadwerkelijk kansen kwamen, maar nadat AZ na een kwartier voor het eerst gevaarlijk werd, ging het spel op en neer en kwamen beide ploegen meerdere keren dicht bij de voorsprong. Een inzet van Robin van Persie werd van de lijn gehaald, terwijl een lob van Tonny Vilhena net over het doel ging.

Ook Sam Larsson was dicht bij een doelpunt, maar de bezoekers uit Alkmaar kregen ook voldoende kansen en zij wisten uiteindelijk wel te scoren. Na een lange aanval kreeg Seuntjes een beetje gelukkig de bal tegen zich aangeschoten en op die manier ging de bal achter Kenneth Vermeer. Feyenoord probeerde de achterstand voor rust nog weg te werken, maar wist in de resterende minuten niet meer gevaarlijk te worden.

Na rust kwam Feyenoord veel feller voor de dag en zette het vol druk op het doel van AZ. Al snel leidde dat ook tot de gelijkmaker. Een schitterend afstandschot van Tyrell Malacia vloog in het doel en Feyenoord ging vol op jacht naar de voorsprong.

Een paar minuten later moest het noodgedwongen wel een wissel toepassen. Bij een poging om de bal nog binnen te houden raakte Cuco Martina geblesseerd en moest uiteindelijk via de brancard van het veld worden gedragen. Hij werd door Jeremiah St. Juste vervangen.

Die wissel zorgde voor nog meer aanvallend elan bij Feyenoord. De verdediger kwam meerdere keren naar voren en het leek ook wachten op de 2-1. Bij AZ was het besef dat het moest winnen om nog kans te maken op de derde plek en halverwege de tweede helft kwam het dan ook met een dubbele aanvallende wissel. Een minuut na die wissel volgde echter de volkomen terechte voorsprong voor Feyenoord nadat Robin van Persie goed voor zijn man kwam en de bal knap in het doel wist te werken.

AZ bracht nog een frisse aanvaller in de ploeg en zette alles op alles om met minstens een punt te vertrekken uit De Kuip. Feyenoord kwam echter geen moment meer in gevaar en kreeg zelf nog enkele kansjes om de 3-1 te maken. Gescoord werd er niet meer, waardoor een 2-1 overwinning het resultaat was.

Nog geen minuut later kon Sam Larsson het duel zelfs definitief beslissen, maar zijn schot kon door een fantastische redding van Bizot nog net over het doel worden getikt.


[video] Van Bronckhorst ziet sterke tweede helft tegen AZ


Robin van Persie: 'Derde plaats in deze situatie het maximaal haalbare'

Robin van Persie werd in gesprek met Fox Sports gefeliciteerd met het bereiken van de derde plaats. "Dat is niet echt een felicitatie waard denk ik, maar in deze situatie wel het maximaal haalbare", aldus Van Persie.

De aanvoerder kreeg de opmerking dat het leek alsof er in beide helften een compleet andere ploeg op het veld stond. "Terwijl we in de eerste helft toch een aantal mogelijkheden kregen. Ikzelf ook. Eentje werd van de lijn gehaald, een kopbal voorlangs en nog een aantal andere mogelijkheden. Als die dan valt, ga je met een heel ander gevoel de rust in", zo gaf hij aan. "In de rust zei de trainer waar het op stond, waar onze kansen lagen in de tweede helft en dat we zo moesten doorgaan."

Van Persie was lovend over het doelpunt van Tyrell Malacia. "Het is geen toeval meer. Een paar weken geleden schoot hij hem bij VVV-uit fantastisch in de bovenhoek", zei hij daarover. "Deze raakt hij beetje met een spin, zodat hij hij lekker terug draait het doel in. Een fantastisch schot. Een Roberto Carlos."

Zelf zorgde hij voor de uiteindelijke overwinning van Feyenoord. "Het was een fantastische bal van Jer", aldus Van Persie. "Het was een beetje een onlogisch contactmoment. Ik kreeg hem diagonaal. Normaal open je hem naar je lichaam en speel je hem binnenkant voet in de verre hoek. Nu besloot ik om hem met buitenkant links te nemen."


[video] Malacia belangrijk voor Feyenoord met fraaie gelijkmaker tegen AZ


Giovanni van Bronckhorst: 'Uiteindelijk hebben we het na 90 minuten heel goed gedaan'

In gesprek met Fox Sports kreeg Giovanni van Bronckhorst de vraag of het behalen van de derde plek een felicitatie waard is. "De wedstrijd op zich wel, de drie punten. We wisten hoe belangrijk het vandaag was en wat voor stap we konden maken vandaag. Uiteindelijk hebben we dat na 90 minuten heel goed gedaan", aldus Van Bronckhorst. "Ik ben blij met de punten en blij voor de jongens dat we nu een gat hebben geslagen van zeven punten. We hebben onszelf in een heel goede positie gebracht om die derde plek misschien aanstaande woensdag te veroveren."

Van Bronckhorst was het eens met de opmerking dat het verschil in beide helften groot was. "In de eerste helft hadden we met name wat moeite met rol van Stengs in de wisselwerking met Seuntjens. Daardoor waren Malacia en Van Beek aan het twijfelen, waardoor we een man te kort kwamen op het middenveld", zo gaf hij aan. "We probeerden dat in de eerste helft al te repareren. In de rust hebben we daar duidelijke afspraken over gemaakt en haalden we daarna het gevaar weg. In de tweede helft hebben we AZ vastgezet en niet meer los gelaten."

De noodgedwongen wissel van Cuco Martina voor Jeremiah St. Juste zorgde ook voor beter spel. "We weten de kwaliteiten van Cuco en van Jerry. Jerry is wat aanvallender en daar kwam heel veel gevaar. Uiteindelijk is het maar één assist voor Jerry, maar het hadden er ook drie kunnen zijn. Hij bracht het team wel iets extra", zei hij daarover.

De trainer van Feyenoord was enthousiast over de treffer van Tyrell Malacia. "Hij pakte hem geweldig op techniek. Zo'n bal moet je vaak op techniek nemen en niet op kracht. Tyrell deed dat geweldig", aldus Van Bronckhorst. "Hij helpt ons daar in die fase de wedstrijd in. Uiteindelijk een hele mooie goal voor Tyrell en een heel belangrijk doelpunt voor ons."


[video] St. Juste levert fraaie assist bij overwinning op AZ


Tyrell Malacia: 'Al mijn goals in de jeugd waren zo'

Tyrell Malacia werd in gesprek met Fox Sports gevraagd naar zijn doelpunt tegen AZ. "Ik kreeg een goede terugspeelbal van Tonny. Ik kon de zestien in en dan schieten", aldus Malacia. "Ik heb ze in de jeugd ook vaker zo gemaakt. Eigenlijk al mijn goals in de jeugd waren zo. Ik raakte hem bewust zo."

De linksback kreeg de opmerking van Hans Kraaij jr. dat hij zich verbaasde dat er niemand op zijn nek sprong. "Ik rende al terug naar mijn positie. Het was 1-1 en we moesten snel 2-1 maken. Ik rende daarom snel terug naar mijn positie, zodat we allemaal terug konden komen", zo gaf hij aan. "Dat was belangrijk. We moesten winnen. Ik heb er zeker van genoten. Ik kreeg nog een hand van Sven en ik gaf Tonny een hand voor de assist."


[video] Samenvatting | Feyenoord - AZ 2018-2019


Bart Latuheru: 'We nemen straks afscheid van een icoon'

Bart Latuheru was als rapporteur van De Telegraaf aanwezig bij Feyenoord - AZ. Hij is vol lof over wat Robin van Persie nog altijd weet te brengen. "De klasse druipt er nog steeds af bij Robin. We nemen straks afscheid van een icoon", aldus Latuheru. "Dat Van Persie nog steeds zo goed is, komt omdat hij veel situaties beter en sneller ziet dan de rest."

Latuheru gaat verder: "Zijn manier van vrijlopen, zichzelf aanbieden en bewegen in de ruimte blijft ongekend goed. Soms heb ik het idee dat het zelfs voor zijn eigen teamgenoten te snel gaat. Anders hadden ze nog meer rendement uit zijn acties kunnen halen. Voor de liefhebber is het echt genieten om Van Persie aan het werk te zien en daarbij moeten we ons beseffen dat hij zijn hoogtijdagen in het buitenland heeft beleefd. Bij Arsenal en Manchester United."

De eenmalig international van het Nederlands elftal vond het veelzeggend hoe Van Persie voor de 2-1 wist te zorgen. "Uit de voorzet van Jeremiah St. Juste zouden negen van de tien spelers de bal met rechts hebben geschoten. Van Persie koos ervoor om het met links te doen en dan ook nog buitenkant schoen. Dat dit zo in zijn hoofd zit is echt een talent, een instinct", zo geeft hij aan.

Daarnaast zorgt de aanwezigheid van Van Persie dat tegenstanders anders gaan spelen. "Kijk bijvoorbeeld naar Adam Maher. Die is nauwelijks op de helft van de tegenstander geweest. Hij speelde voornamelijk vlak voor zijn eigen centrale duo, met als doel de aanvoerlijn naar Van Persie eruit te halen. Daardoor kwam Maher niet in zijn kracht", zegt hij daarover. "Op deze leeftijd heeft hij niet meer de pure snelheid, maar als spits functioneert hij nog altijd perfect. Robin creëert ruimte voor zichzelf en voor anderen, hij coacht zijn medespelers en is sterk in het combinatievoetbal. Zijn eerste aanname is eigenlijk altijd goed."


Feyenoord.supporters.nl Scorebord


Karakteristieken

Uitslag: 2-1 (0-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Seuntjens ('36)
Goal
1-1 Tyrell Malacia ('51)
Goal
2-1 Robin van Persie ('68)
Scheidsrechter
Nijhuis
Toeschouwers
45.000 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Feyenoord: Steven Berghuis ('83)
Kaart
Feyenoord: Yassin Ayoub ('93)

Opstelling Feyenoord

Sam LarssonRobin van PersieSteven Berghuis


Tonny Trindade de VilhenaJens ToornstraJordy Clasie


Tyrell MalaciaSven van BeekEric BotteghinCuco Martina


Kenneth Vermeer

Wissels:

'59 Jeremiah St. Juste voor Cuco Martina
'84 Yassin Ayoub voor Robin van Persie
'87 Jan-Arie Van der Heijden voor Sam Larsson


Opstelling AZ

GudmundssonSeuntjensStengs


KoopmeinersTilMaher


OuwejanWuytensVlaarSvensson


Bizot

Wissels:

'67 Idrissi voor Wuytens
'67 Boadu voor Gudmundsson
'74 Johnsen voor Stengs


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 5 2-1 (1-0)
 5 2-1 (1-1)
 5 2-1 (1-0)
 5 2-1 (1-0)
 5 3-1 (0-1)
 5 2-1 (1-0)
 5 2-1 (1-0)
 5 2-1 (1-1)
 5 2-1 (1-1)
10  5 2-1 (1-1)
11  5 2-1 (1-1)
12  5 2-1 (1-0)
13  5 2-1 (1-0)
14  5 2-1 (1-0)
15  5 2-1 (1-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.03. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Tyrell Malacia (28 -> 5,0)
2. Robin van Persie (26 -> 4,0)
3. Jeremiah St. Juste (14 -> 3,0)
4. Jens Toornstra (10 -> 2,0)
5. Jordy Clasie (6 -> 1,0)
6. Sam Larsson (3 -> 0,0)
6. Steven Berghuis (3 -> 0,0)
8. Yassin Ayoub (2 -> 0,0)
8. Kenneth Vermeer (2 -> 0,0)
10. Tonny Vilhena (1 -> 0,0)
10. Eric Botteghin (1 -> 0,0)
12. Bart Nieuwkoop (0 -> 0,0)
12. Sven van Beek (0 -> 0,0)
12. Ridgeciano Haps (0 -> 0,0)
12. Jan-Arie Van der Heijden (0 -> 0,0)
12. Nicolai Jørgensen (0 -> 0,0)
12. Renato Tapia (0 -> 0,0)
12. Justin Bijlow (0 -> 0,0)
12. Ramon Ten Hove (0 -> 0,0)
12. Dylan Vente (0 -> 0,0)
12. Jordy Wehrmann (0 -> 0,0)
12. Cheick Touré (0 -> 0,0)
12. Mo El Hankouri (0 -> 0,0)
12. Lutsharel Geertruida (0 -> 0,0)
12. Niemand (0 -> 0,0)
12. Calvin Verdonk (0 -> 0,0)
12. Luis Sinisterra (0 -> 0,0)
12. Wouter Burger (0 -> 0,0)
12. Orkun Kökcü (0 -> 0,0)
12. Joris Delle (0 -> 0,0)
12. Cuco Martina (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


5 jaar geleden (gewijzigd)
Moeizaam 1e helft... Wissel een keer van positie, probeer Larsson of Berghuis eens op 10. Niets van dat alles, iedereen komt weer in de bal geen diepgang. Tweede helft compleet anders gelukkig. Mooie goal! En nog 1 dus. Heerlijk derde. Zeer goede sfeer in de kuip! Ajakkes kampioen helaas.... Zeer trieste beslissingen weer van de ajax var en scheids. Huntelaar goal kun je zeker al afkeuren, daarna moet hij direct rood hebben maar goed 2e geel hetzelfde effect en dan moet groningen aan het einde een pingel voor hands hebben uiteraard. Volgens de scheids natuurlijke houding absoluut geen pingel. Pffff zo ken ik er nog een paar. Hiervoor wordt zovaak een pingel gegeven. Scheids zegt achteraf Jan Joost van fox zei ook 5 van de 10 geven m. Wtf dat is een presentator geen analist en Gj Verbeek zei aan dezelfde tafel 9 van de 10 geven m. Lekker selectief Higler. De grote ajakkes media show. Ayoub valt telkens goed in die paar minuten die hij maar krijgt wanneer wordt dat beloond?
+1/-0