Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenFeyenoord na rust op stoom tegen De Graafschap en boekt ruime zege


Tijdstip
9 februari 2019
Stadion
De Kuip
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 1


Feyenoord na rust op stoom tegen De Graafschap en boekt ruime zege

Feyenoord heeft in De Kuip een ruime zege weten te boeken op De Graafschap. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst was uiteindelijk met 4-0 te sterk voor de Doetinchemmers. Tonny Vilhena zorgde voor rust voor de 1-0 voorsprong. Na rust kwamen Calvin Verdonk, Jeremiah St. Juste en Jens Toornstra ook tot scoren.

Zoals zo vaak dit seizoen zou Feyenoord in De Kuip twee compleet verschillende helften spelen. Feyenoord was weliswaar veel beter dan De Graafschap en kreeg via met name Steven Berghuis de grootste kansen, maar het tempo lag veel te laag om de tegenstander echt omver te spelen. De openingstreffer viel dan ook een beetje gelukkig, omdat het schot van Tonny Vilhena van richting werd veranderd door Matusiwa van De Graafschap en de bal zo in het doel ging.

Direct na rust kwam Feyenoord veel beter voor de dag. Vrijwel meteen kreeg het een grote kans via Robin van Persie, die de bal na een geweldige actie van Berghuis kreeg. De aanvoerder kreeg de bal echter niet in het doel. Dat lukte de backs van Feyenoord wel. Eerst maakte Calvin Verdonk op knappe wijze zijn eerste officiële doelpunt ooit voor Feyenoord en twee minuten later zorgde Jeremiah St. Juste voor de 3-0.

Feyenoord rook bloed en ging op jacht naar meer treffers. Met name Berghuis was op zoek naar een doelpunt, maar hij vond keer op keer doelman Jurjus op zijn weg. Na ruim een uur spelen was het opnieuw raak. Dit keer was het Jens Toornstra die met een kopbal voor de 4-0 zorgde. De ploeg ging daarna verder op jacht naar doelpunten. Berghuis kreeg nog enkele goede kansen en ook invaller Nicolai Jørgensen was gevaarlijk. Gescoord werd er echter niet meer.


Jordy Clasie: 'Deze wedstrijden moet je gewoon winnen'

Jordy Clasie kreeg in gesprek met Fox Sports de opmerking dat De Kuip een bijna onneembare vesting is. "Inmiddels wel, op een aantal wedstrijden na", zo gaf hij aan. "In principe hebben we thuis vaak de drie punten, dus dat is positief."

De middenvelder kreeg de vraag hoe de wedstrijd voelt na de nederlaag tegen Excelsior. "Deze wedstrijden moet je gewoon winnen. Dat kun je ook van vorige week zeggen tegen Excelsior. Dat was een blamage, dat weet iedereen. Dat hebben we dit seizoen al vaker meegemaakt", aldus Clasie. "Vandaag moet je er weer staan. Het was niet goed. Het tempo was heel erg laag. Met name in de eerste helft. In de tweede helft zet je even aan voor vijftien/twintig minuten en loop je uit naar 4-0. In het laatste kwartier zat de energie er niet meer in en speel je het heel rustig uit."

Feyenoord kan zich opmaken voor een paar zware wedstrijden deze maand met FC Groningen, PSV en Ajax. "De mooie wedstrijden tot nu toe liggen ons met name. Laten we ons deze week daar goed op voorbereiden. Hopelijk zijn we er dan daar goed klaar voor", zei hij daarop.


[video] Cuco Martina over 'heel speciaal' debuut


Giovanni van Bronckhorst: 'Ik denk dat we er nog twee of drie meer hadden moeten maken'

In gesprek met Fox Sports kreeg Giovanni van Bronckhorst de vraag of hij tevreden was over het veldspel van Feyenoord. "In de tweede helft meer dan de eerste helft. In de eerste helft kregen we weer te veel ruimtes die we niet benutten. De dynamiek die we normaal hebben vanaf het middenveld en de backs was de eerste helft iets minder", aldus Van Bronckhorst. "In de tweede helft was dat beter. We durfden sneller naar voren te spelen met mensen tussen de linies. Dan zie je dat je binnen tien minuten de wedstrijd beslist."

De score had voor zijn ploeg veel hoger uit kunnen vallen. "De keeper heeft vandaag een hoop kansen weten te pareren. Hij had een paar goede reddingen. Ik denk dat we er nog twee of drie meer hadden moeten maken", zo gaf hij aan.

Tegen De Graafschap wisten beide backs te scoren. Iets wat Van Bronckhorst goed deed. "Tegen de tegenstander vandaag hadden we aanvallende impulsen nodig van de backs. Dan scoren ze allebei. Ik denk dat dat hun ook veel vertrouwen heeft", zei hij daarover.


[video] Calvin Verdonk over eerste goal namens Feyenoord tegen De Graafschap


Cuco Martina: 'Uiteindelijk is het waar gekomen'

Cuco Martina was blij dat zijn droom eindelijk is uitgekomen om voor Feyenoord in De Kuip te mogen spelen. "Het voelt heel erg goed. Uiteindelijk is het waar gekomen. En natuurlijk ook de overwinning", aldus Martina in gesprek met Fox Sports. "Het ging vrij goed. We hebben de nul gehouden, dat is het belangrijkste. En ik heb het team ook kunnen helpen."

De verdediger is vanaf het begin ook goed ontvangen in Rotterdam. "We hebben een hele goede spelersgroep. De staf is ook goed. Het was voor mij vrij makkelijk", zo gaf hij aan. "Clasie ken ik al erg goed. Dus onze band is zeer sterk daar."

De gedachte dat hijzelf rechtsback zou spelen en St. Juste in het centrum komt te spelen vindt Martina zelf ook niet vreemd. "Totaal niet. Ik heb de afgelopen drie jaar als rechtsback gespeeld. Dat kan ik ook goed", zei hij daarover. "We weten allemaal dat St. Juste ook een centrale verdediger is, dus hij kan daar ook spelen."

Er zat op de ploeg wel meer spanning. "Je wint van Ajax en je gaat met een goed gevoel naar Excelsior, maar je verliest daar. We moesten dit even recht zetten en dat hebben we goed gedaan", aldus de verdediger. "We moeten de komende wedstrijden dezelfde gedachte hebben en blijven winnen natuurlijk."


[video] Giovanni van Bronckhorst: 'We hadden meer goals moeten maken'


Calvin Verdonk: 'Eindelijk heb ik mijn eerste doelpunt gemaakt'

In gesprek met Fox Sports was Calvin Verdonk blij dat met zijn doelpunt. "Ik had van te voren niet echt aan een doelpunt gedacht. Het is natuurlijk mooi dat ik nu een doelpunt maak. Eindelijk heb ik mijn eerste doelpunt gemaakt", aldus Verdonk. "Ik had al zo'n gevoel dat de bal daar ging vallen. Het is een beetje een spitsengoal zoals Van Persie ze maakt. Ik raak hem goed en schiet hem rustig binnen. Een goed doelpunt."

De verdediger wist niet goed wat hij met juichen moest doen. "Ik ben natuurlijk niet gewend om doelpunten te maken. Dus ik liep gewoon op Sam Larsson af, die het dichtst bij mij stond. Ik bedankte hem, terwijl hij niet eens een assist had gegeven", zo gaf hij aan.

Verdonk voelt ook veel vertrouwen binnen de club. "Een doelpunt geeft extra vertrouwen. In de wedstrijd vandaag stond ik verdedigend ook goed. Alleen aan de bal werd het wel wat minder, omdat ik vermoeid raakte. Dat moet wel beter", zo gaf hij aan. "Ik had eigenlijk geen verwachting dit seizoen. Ik moest me melden bij Jong Feyenoord na de vakantie. In de vakantie werd ik door Martin van Geel gebeld dat Haps geblesseerd was geraakt en ik me moest melden bij het eerste. Daarna heb ik een goede voorbereiding gedraaid. Het begon met de Johan Cruijff Schaal en inmiddels heb ik behoorlijk wat wedstrijden gespeeld."


[video] Cuco Martina: 'Droom om in volle Kuip voor Feyenoord te spelen is uitgekomen'


Cuco Martina: 'Het shirtje van deze wedstrijd ga ik inlijsten'

Ook tegenover De Telegraaf gaf Cuco Martina na de wedstrijd tegen De Graafschap aan dat een droom was uitgekomen. "Ik ben bij Feyenoord weggegaan toen ik zeventien was. In die tijd had ik altijd al de droom om in De Kuip te spelen", aldus Martina. "Ik liep er vaak langs en ik ben er zelfs wel eens ballenjongen geweest. Uiteindelijk sta ik hier dan toch met een Feyenoord-shirt. Ik ben zeer trots."

Voor Martina is Feyenoord een deel van zijn leven. "Ik woon al 25 jaar in Rotterdam-Zuid en heb constant Feyenoord in mijn hoofd gehad. Mijn vrienden en familieleden zijn ook allemaal voor Feyenoord", zo gaf hij aan. "Ik had een stuk of twintig kaarten geregeld voor familie en vrienden. Het is geweldig dat ze zijn gekomen om mij te steunen."

Sinds zijn vertrek naar Engeland is de verdediger fysiek flink gegroeid. "Als je uit Nederland komt, ben je gewend om te voetballen. Maar je merkt al snel dat er veel lange ballen worden gespeeld en dat je fysiek sterk moet zijn", zei hij daarover. "Dat was wel even een omschakelmoment voor mij. Uiteindelijk heb ik dat goed opgepakt. Ik ben sterker geworden, maar ook wijzer en slimmer."

De verdediger hoopt komende maanden belangrijk te worden voor zijn jeugdliefde. "Het shirtje van deze wedstrijd ga ik inlijsten en krijgt een mooi plekje aan de muur", aldus Martina.


Feyenoord.supporters.nl Scorebord


Karakteristieken

Uitslag: 4-0 (1-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Tonny Trindade de Vilhena ('28)
Goal
2-0 Calvin Verdonk ('52)
Goal
3-0 Jeremiah St. Juste ('54)
Goal
4-0 Jens Toornstra ('63)
Scheidsrechter
Lindhout
Toeschouwers
45.000 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
De Graafschap: Benschop ('38)

Opstelling Feyenoord

Sam LarssonRobin van PersieSteven Berghuis


Tonny Trindade de VilhenaJens ToornstraJordy Clasie


Calvin VerdonkCuco MartinaSven van BeekJeremiah St. Juste


Kenneth Vermeer

Wissels:

'64 Nicolai Jørgensen voor Robin van Persie
'72 Yassin Ayoub voor Calvin Verdonk
'79 Orkun Kökcü voor Sam Larsson


Opstelling De Graafschap

BurgzorgBenschopNarsingh


OlijveEl JebliMatusiwa


LigeonNieuwpoortStraalmanOwusu


Jurjus

Wissels:

'69 Serrarens voor Narsingh
'75 Bakker voor Olijve
'84 Van Mieghem voor Benschop


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 6 4-0 (2-0)
 6 4-0 (2-0)
 6 4-0 (2-0)
 6 4-0 (2-0)
 6 4-0 (2-0)
 6 4-0 (2-0)
 6 4-0 (2-0)
 6 4-0 (2-0)
 6 4-0 (2-0)
10  6 4-0 (2-0)
11  6 4-0 (2-0)
12  6 4-0 (2-0)
13  6 4-0 (2-0)
14  6 4-0 (2-0)
15  6 4-0 (2-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.67. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Steven Berghuis (42 -> 5,0)
2. Jens Toornstra (25 -> 4,0)
3. Calvin Verdonk (18 -> 3,0)
4. Cuco Martina (17 -> 2,0)
5. Tonny Trindade de Vilhena (12 -> 1,0)
6. Jordy Clasie (10 -> 0,0)
7. Jeremiah St. Juste (7 -> 0,0)
8. Kenneth Vermeer (5 -> 0,0)
9. Sven van Beek (2 -> 0,0)
9. Robin van Persie (2 -> 0,0)
9. Niemand (2 -> 0,0)
12. Yassin Ayoub (1 -> 0,0)
13. Bart Nieuwkoop (0 -> 0,0)
13. Ridgeciano Haps (0 -> 0,0)
13. Jan-Arie Van der Heijden (0 -> 0,0)
13. Nicolai Jørgensen (0 -> 0,0)
13. Sam Larsson (0 -> 0,0)
13. Renato Tapia (0 -> 0,0)
13. Justin Bijlow (0 -> 0,0)
13. Ramon Ten Hove (0 -> 0,0)
13. Eric Botteghin (0 -> 0,0)
13. Dylan Vente (0 -> 0,0)
13. Tyrell Malacia (0 -> 0,0)
13. Jordy Wehrmann (0 -> 0,0)
13. Cheick Touré (0 -> 0,0)
13. Mo El Hankouri (0 -> 0,0)
13. Lutsharel Geertruida (0 -> 0,0)
13. Luis Sinisterra (0 -> 0,0)
13. Wouter Burger (0 -> 0,0)
13. Orkun Kökcü (0 -> 0,0)
13. Joris Delle (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


5 jaar geleden
Jorgensen moet gewoon spelen. Op kunstgras wissel okay maar nu niet. Haal vilhena er maar uit tov toornstra en dan heb je plek voor hem. Genoeg opties met 4 spelers (nico, persie, sam en berghuis) die op meerdere plekken kunnen spelen.
+1/-1