Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Feyenoord blameert zich en verliest in eigen huis van Fortuna Sittard


Tijdstip
16 december 2018
Stadion
De Kuip
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 1


Feyenoord blameert zich en verliest in eigen huis van Fortuna Sittard

Feyenoord heeft zichzelf in de laatste thuiswedstrijd voor de competitie in 2018 een hele slechte dienst bewezen. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst verloor in De Kuip met 0-2 van promovendus Fortuna Sittard. Feyenoord ziet daardoor PSV en Ajax uitlopen in de competitie, omdat beide ploegen dit weekend ruim wisten te winnen.

De eerste minuten in de wedstrijd waren uitstekend van Feyenoord en daarin kreeg het via Sam Larsson een grote kans. Daarna ging het niveau hard omlaag en kwam Fortuna Sittard steeds beter in de wedstrijd. De Limburgers zouden voor rust zelfs de grootste mogelijkheden krijgen, maar omdat Fortuna aanvallend de foute keuzes maakte, ontsnapte Feyenoord een paar keer.

Vlak na rust kwam de ploeg van Giovanni van Bronckhorst alsnog op achterstand. Opnieuw werd er slordig balverlies geleden, waardoor Fortuna kon counteren. Andrija Novakovich kon eenvoudig Tyrell Malacia uitspelen, omdat de linksback onnodig een sliding inzette. De spits gaf de bal terug op de mee opgekomen Lars Hutten en hij zorgde voor de 0-1.

Feyenoord probeerde meer druk te zetten op het doel van Fortuna en kreeg via Sam Larsson, Steven Berghuis en Dylan Vente de mogelijkheid om gelijk te maken. De aanvallers kregen de bal echter niet in het doel.

Van Bronckhorst greep al vrij vroeg in en bracht met Robin van Persie een extra aanvaller. Hij verving verdediger Jan-Arie van der Heijden, waardoor er achterin meer ruimte werd weggegeven.

Feyenoord wist maar nauwelijks door de Limburgse muur te komen. De paar momenten dat het lukte was het te onzorgvuldig voor het doel, waardoor er eigenlijk geen kans voor het doel van Fortuna te noteren was.

In blessuretijd volgde de genadeklap toen Fortuna opnieuw een counter opzette en Ahmed El Messaoudi de 0-2 kon binnen schieten. Daardoor kwam voor Feyenoord een einde aan een serie van vijf competitie overwinningen op rij en zag het PSV en Ajax verder uitlopen op de ranglijst.


Steven Berghuis: 'Na de 0-1 begin je tegen jezelf te voetballen'

In gesprek met Fox Sports kreeg Steven Berghuis de opmerking dat de ploeg de laatste thuiswedstrijden veel goodwill had gekweekt tot het verloor van Fortuna Sittard. "Niet alleen dat, maar voor onszelf hadden we ook een heel goed gevoel over gehouden aan de laatste weken. We zijn ook steeds beter gaan voetballen", aldus Berghuis. "Vandaag komen we ook niet veel in de problemen, maar zijn we niet creatief genoeg om er doorheen te spelen. In de eerste helft hebben we heel weinig kansen gecreëerd. Iedereen denkt dat je Fortuna-thuis heel makkelijk wint, maar daarvoor moet je goed spel op de mat leggen. Wij waren niet goed genoeg daarin."

Berghuis ging verder: "We hadden ook veel moeite met hun twee spitsen. Elke keer als zij de bal wegwerkten, konden ze voorin de bal makkelijk vast houden. Na de 0-1 komen we in de problemen en speel je in een achterstand."

De vleugelaanvaller hield wel altijd het geloof in een goed resultaat. "Natuurlijk. Je kan zo twee goals maken als die ene valt", zo gaf hij aan. "Maar na de 0-1 begin je tegen jezelf te voetballen en word je gehaast. Dan moet die 1-1 gewoon vallen, maar die viel niet."


[video] Dylan Vente over Feyenoord-Fortuna: 'Niet te verklaren'


Giovanni van Bronckhorst: 'We zijn allemaal teleurgesteld'

Giovanni van Bronckhorst gaf in gesprek met Fox Sports aan dat Feyenoord tegen Fortuna niet goed genoeg was. "We waren in balbezit niet vast genoeg. Zowel in de eerste als in de tweede helft leden we in het begin van de opbouwfase al veel balverlies, waardoor we moeilijk de vrije man konden vinden. Dat was met name de backs", aldus Van Bronckhorst. "Met Steven wisselden we een aantal keren van kans en dat was een aantal keer heel goed, waardoor je dreigend kon worden. Andersom was dat minder vaak. Dan weet je dat Fortuna wacht op een counter en die hebben ze vandaag te veel gehad."

Feyenoord had veel moeite met het compacte spel van Fortuna Sittard. "Je moet dan het geduld blijven houden, maar wel het balbezit hoog blijven houden. Dat was vandaag een stuk minder dan de voorafgaande wedstrijden", zo gaf hij aan. "Een aantal keer hadden we balverlies, waardoor het achterin open kwam te staan en zij een hele grote kans kregen. Daarin scoren ze twee keer."

De trainer van Feyenoord had in de kleedkamer na afloop aangegeven teleurgesteld te zijn. "Dat zijn we allemaal. Zo voelt verlies. Het was aardig stil in de kleedkamer en dat moet ook", zei hij daarover. "De laatste weken hadden we de goodwill en het goede spel laten zien. Vandaag was daar niks van te zien."


[video] Sven van Beek zoekt geen excuses na Feyenoord-Fortuna


Robin van Persie: 'Als we die kansen krijgen, moeten we ze ook maken'

Robin van Persie maakte in gesprek met Fox Sports een compliment aan hoe Fortuna Sittard gespeeld had. "Fortuna Sittard deed het goed. Zij speelden goed op de counter en wachtten toen wij een fout maakten om daar dan van te profiteren. Dat deden ze van het begin tot aan het einde goed", aldus Van Persie. "We hebben allebei wel kansen gehad. Fortuna vooral vanuit de counter en wij een aantal schoten. Ikzelf ook met een kopbal. Iedereen heeft zijn kansen wel gehad, maar niet benut."

De aanvoerder van Feyenoord was geïrriteerd dat de ploeg verloren had. "Het is de eerste keer dit jaar dat we thuis verloren hebben, maar al met al is het terecht. We kunnen er wel een mooi verhaal van maken", zo gaf hij aan. "Ik had het liever anders gezien, maar als we die kansen krijgen, moeten we ze ook maken. Dat hebben zij wel gedaan, complimenten voor hun."

Volgens Van Persie is Feyenoord nog niet helemaal uitgeschakeld in de race om de landstitel "Weg ben je nooit, want je moet elke wedstrijd weer voetballen en je best doen. Maar zulke wedstrijden moet je wel winnen als je mee wil doen", zei hij daarover.


[video] 'Gio' na Feyenoord-Fortuna: 'Groot verschil met voorgaande weken'


Giovanni van Bronckhorst: 'Als Feyenoord de beker wint, wordt dat de zesde prijs'

Op de persconferentie na afloop van de nederlaag tegen Fortuna Sittard kreeg Giovanni van Bronckhorst direct de vraag of de beker het seizoen nog kan redden. "Als Feyenoord de beker wint, wordt dat de zesde prijs", reageerde Van Bronckhorst, opgetekend door De Telegraaf. "En vier maanden terug wonnen we nog de Johan Cruijff Schaal."

In de competitie ziet het er voor de ploeg echter niet goed uit. "Als ik onze prestaties naar de competitie vertaal, begrijp ik ook wel dat we onszelf vandaag geen dienst hebben bewezen", aldus de trainer van Feyenoord. "Het verschil met PSV en Ajax is heel groot. Maar ja, die presteren ook optimaal, ze hebben allebei de beste seizoensstart in twintig jaar…"


Robin van Persie: 'Schamen is niet het juiste begrip, want iedereen heeft zijn best gedaan'

Na de wedstrijd tegen Fortuna Sittard klonk 'schaam je kapot' vanaf de tribunes. Robin van Persie kon zich niet in die bewoordingen vinden. "Iedereen is teleurgesteld, de supporters ook", zo gaf hij aan in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Als je wilt meedoen, moet je deze wedstrijden winnen. Het woord schamen, dat is de woordkeus van de mensen. Ik vind schamen niet het juiste begrip, want dat moet je doen als je niet alles hebt gegeven. Maar iedereen heeft zijn best gedaan."

Na de wedstrijd tegen PSV gaf de aanvoerder nog aan dat ze het zelfs Barcelona lastig konden maken als ze iedere keer zo zouden spelen. "Maar dat wekelijks brengen, dat is niet zo eenvoudig. Dat bleek vandaag maar weer eens", aldus Van Persie.

Veel hangt nu af van de bekerwedstrijd tegen FC Utrecht van aanstaande donderdag. "Ja, die wedstrijd is heel belangrijk", zegt hij daarover. "Maar dat was hij al, los van dit verlies tegen Fortuna Sittard."


Feyenoord.supporters.nl Scorebord


Karakteristieken

Uitslag: 0-2 (0-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Hutten ('51)
Goal
0-2 El Messaoudi ('90)
Scheidsrechter
Manschot

Kaarten:

Kaart
Feyenoord: Jan-Arie Van der Heijden ('53)

Opstelling Feyenoord

Sam LarssonDylan VenteSteven Berghuis


Tonny Trindade de VilhenaOrkun KökcüJordy Clasie


Tyrell MalaciaJan-Arie Van der HeijdenSven van BeekBart Nieuwkoop


Justin Bijlow

Wissels:

'46 Renato Tapia voor Jordy Clasie
'67 Robin van Persie voor Jan-Arie Van der Heijden


Opstelling Fortuna Sittard

StokkersNovakovich


DiemersSmeetsRodriguezHutten


PintoDammersHeeringsNinaj


Koselev

Wissels:

'68 El Messaoudi voor Smeets
'78 Ciranni voor Ninaj
'84 Essers voor Diemers


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 3 0-0 (0-0)
 2 1-0 (0-0)
 1 4-2 (2-1)
 0 4-1 (1-0)
 0 3-0 (2-0)
 0 5-0 (3-0)
 0 4-0 (2-0)
 0 3-1 (1-0)
 0 6-0 (4-0)
10  0 3-1 (1-0)
11  0 4-0 (2-0)
12  0 5-1 (3-1)
13  0 4-0 (2-0)
14  0 3-0 (1-0)
15  0 4-1 (2-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 3.43. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Niemand (30 -> 5,0)
2. Sven van Beek (10 -> 4,0)
3. Tonny Trindade de Vilhena (7 -> 3,0)
4. Sam Larsson (6 -> 2,0)
5. Steven Berghuis (3 -> 1,0)
6. Renato Tapia (2 -> 0,0)
6. Tyrell Malacia (2 -> 0,0)
6. Kenneth Vermeer (2 -> 0,0)
9. Robin van Persie (1 -> 0,0)
9. Orkun Kökcü (1 -> 0,0)
11. Bart Nieuwkoop (0 -> 0,0)
11. Jeremiah St. Juste (0 -> 0,0)
11. Ridgeciano Haps (0 -> 0,0)
11. Jan-Arie Van der Heijden (0 -> 0,0)
11. Nicolai Jørgensen (0 -> 0,0)
11. Justin Bijlow (0 -> 0,0)
11. Jens Toornstra (0 -> 0,0)
11. Ramon Ten Hove (0 -> 0,0)
11. Eric Botteghin (0 -> 0,0)
11. Dylan Vente (0 -> 0,0)
11. Jordy Wehrmann (0 -> 0,0)
11. Cheick Touré (0 -> 0,0)
11. Mo El Hankouri (0 -> 0,0)
11. Lutsharel Geertruida (0 -> 0,0)
11. Yassin Ayoub (0 -> 0,0)
11. Calvin Verdonk (0 -> 0,0)
11. Jordy Clasie (0 -> 0,0)
11. Luis Sinisterra (0 -> 0,0)
11. Wouter Burger (0 -> 0,0)
11. Joris Delle (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.