Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenTopper tegen PSV een prooi voor Feyenoord


Tijdstip
2 december 2018
Stadion
De Kuip
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 1


Topper tegen PSV een prooi voor Feyenoord

Feyenoord heeft de topper tegen PSV winnend af weten te sluiten. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst was met 2-1 te sterk voor de koploper. Nicolai Jørgensen en Sam Larsson zorgden voor de Rotterdamse doelpunten.

Feyenoord was direct vanaf het fluitsignaal de baas op het veld. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst was gretig in de duels en overklaste de koploper volledig. Tot heel grote kansen leidde dat nog niet, maar onder aanvoering van het publiek werd wel het signaal afgegeven dat er in Rotterdam niets te halen viel.

Uiteindelijk zou het nog bijna een half uur duren voordat de volkomen terechte voorsprong zou volgen. Feyenoord schakelde razendsnel na een corner van PSV en uiteindelijk belandde de bal bij Nicolai Jorgensen na een uitstekende pass. De Deen aarzelde geen moment en schoot van buiten het strafschopgebied schitterend de 1-0 via de binnenkant van de paal binnen.

Een paar minuten later werd het zelfs 2-0 toen Jeremiah St. Juste goed druk zette en de bal veroverde. Hij gaf de bal mee aan Sam Larsson en de vleugelaanvaller zorgde met een schitterend afstandsschot in de bovenhoek voor een ruimere voorsprong. Feyenoord had zelfs de rust in kunnen gaan met een 3-0 stand, maar een nieuwe poging van Jorgensen werd over geschoten.

Na rust liet Feyenoord de teugels iets meer vieren, waardoor PSV meer kon aandringen. Tot echt grote kansen leidde dat aanvankelijk nog niet, maar uiteindelijk volgde met nog ruim een kwartier te spelen de 2-1 toen Bergwijn door de benen van Justin Bijlow schoot.

De Eindhovenaren probeerden vervolgens op zoek te gaan naar de gelijkmaker, maar het wist nauwelijks iets te creëren door de hechte defensie van Feyenoord. Op de paar momenten dat een gaatje wel werd gevonden, stond Bijlow zijn mannetje waardoor Feyenoord uiteindelijk een volkomen terechte overwinning wist binnen te slepen.


Steven Berghuis: 'Zo'n eerste helft wil je altijd afleveren en dat moet de norm zijn'

In gesprek met Fox Sports gaf Steven Berghuis aan dat hij hem kneep in de slotfase. "Natuurlijk. Het is zonde dat we die eerste helft niet door hebben kunnen trekken. Natuurlijk gaan zij met vier aanvallers spelen en dat is gevaarlijk, maar we hadden niet meer de rust die we de eerste helft wel hadden en ook niet de druk vooruit", aldus Berghuis. "Op een gegeven moment mis je ook de diepgang om er uit te komen, maar ik denk wel een fantastische eerste helft."

Feyenoord had het duel zelfs al snel kunnen beslissen. "Misschien wel, maar gewoon het spel. Van achteruit doordekken, linies klein houden en aan de bal inspelen en doorbewegen met lef. Het zag er echt goed uit. Het voelde ook goed", zo gaf hij aan. "Ik heb al vaker gezegd dat er veel meer in zit dan dat we vaak laten zien. Ik weet niet waar het aan ligt, echt heel moeilijk. Het lijkt wel als je zo'n wedstrijd speelt dat je dan weet dat je niet mag verslappen, omdat je weet dat het dan wordt afgestraft. Zo'n eerste helft wil je altijd afleveren en dat moet de norm zijn."

Beide treffers van Feyenoord waren schitterend. "Geweldige goals, allebei kwaliteit. Ook blij voor Sam. Hij heeft laten zien wat hij kan", zei hij daarover. "Hij is echt een goede voetballer. Als ik hem zelf spreek, is hij ook nog niet blij. Maar hij is echt goed. Leuk voor hem."


Giovanni van Bronckhorst: 'De manier zoals we speelden, wilden we ook vooraf'

Giovanni van Bronckhorst was het in gesprek met Fox Sports eens dat Feyenoord de competitie weer spannend heeft gemaakt. "Dat was ook onze opdracht vandaag. Deze wedstrijd winnen en het gat weer kleiner te maken voor ons. Dat hebben we gedaan", aldus Van Bronckhorst. "De manier zoals we speelden, wilden we ook vooraf. Het was echt een geweldige eerste helft die we afleverden. De voorsprong had zelfs nog groter moeten zijn. Als we deze energie in de wedstrijd stoppen zijn we sterk."

Feyenoord zette met PSV vooral op het middenveld onder druk. "Dat deden we geweldig. Daar hadden ze veel moeite mee. We wilden PSV niet in de wedstrijd laten komen. Op het middenveld koppeltjes en op het juiste moment doordrukken. Pereiro vrij laten staan om zo druk op de bal te hebben", zo gaf hij aan. "Dat lukte een aantal keren geweldig en zo maakten we ook de tweede en hadden we ook de derde moeten maken."

Door de winst is Feyenoord weer in de race voor de titel. "Het doel voor ons is om het gat kleiner te maken. Donderdag is daar ook heel belangrijk in met de inhaalwedstrijd tegen VVV", zei hij daarover. "Als we daar winnen is het gat zeven punten en dat is een overbrugging is die mogelijk is. Dat was onze doelstelling vandaag en zeker op de manier waarop. Daar ben ik zeer tevreden over."


Jens Toornstra: 'We willen graag laten zien wat we waard zijn en dat was dit een goed moment voor'

Jens Toornstra kreeg in gesprek met Fox Sports de opmerking dat men Feyenoord iedere keer zo wil zien. "Wij willen onszelf ook graag zo zien. De laatste tijd lukte dat niet altijd, maar vandaag met behulp van het publiek... Die wisselwerking is heel belangrijk. Ze stonden er echt achter. Dat was top, goed beginnen", aldus Toornstra.

Waarom Feyenoord niet iedere keer zo speelt, kon de middenvelder niet zeggen. "Dat is moeilijk te beantwoorden, anders hadden we wel iedere keer zo gespeeld. Ik denk dat dat ook door de tegenstander komt vandaag. We willen graag laten zien wat we waard zijn en dat was dit een goed moment voor", zo gaf hij aan. "Vorige week speelden we een kwartier goed en zakten we daarna ver terug. Dat was vandaag gelukkig een heel stuk minder."

In tegenstelling tot de wedstrijd tegen Ajax ging Feyenoord nu niet over de grens. "We hebben gezegd dat we met elf wilden blijven staan. De momenten die er tegen Ajax kwamen, dat we te laat waren, die waren er nu niet. Vandaag waren we gewoon op tijd", zei hij daarover. "Hoe het kan, weet ik niet. Maar vandaag was het er in ieder geval wel."


[video] Feyenoord verslaat PSV met 2-1!


Giovanni van Bronckhorst: 'Ik ben ongelooflijk trots op mijn spelers'

In gesprek met De Telegraaf gaf Giovanni van Bronckhorst aan erg blij te zijn hoe zijn ploeg tegen PSV had gespeeld. "Vol strijd, ze lieten zien dat ze niemand van PSV aan de bal wilden laten komen. Ik ben ongelooflijk trots op mijn spelers", aldus Van Bronckhorst. "Als je iets voor elkaar wilt krijgen in een topwedstrijd, moet je beginnen zoals wij begonnen. We hadden nog vaker kunnen scoren in de eerste helft."

Volgens de trainer zou er een moeilijke periode zijn aangebroken indien Feyenoord verloren zou hebben. "Je komt dan op dertien punten achterstand, heel wat anders dan de situatie van nu", zo gaf hij aan. "We hebben het in eigen hand om het gat te verkleinen naar zeven punten. Ik hoop op een mooie reeks."


Marcel Peeper: 'Tonny Vilhena leek wel een pitbull'

De Telegraaf-rapporteur Marcel Peeper was na de overwinning tegen PSV vol lof over Tonny Vilhena. "Die jongen leek wel een pitbull. Hij was overal te vinden en toonde zich ijzersterk in de duels. Met zijn loopvermogen en goede passes had hij een belangrijk aandeel in de overwinning van Feyenoord. Hij zette de achterhoede van PSV continu onder druk", aldus Peeper. "Bij het Nederlands elftal vond ik Vilhena ook al een goede indruk maken. Dat geeft zo’n jongen toch vertrouwen. Hij heeft die lijn doorgetrokken bij Feyenoord en is een waardevolle speler voor de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst."

Of Vilhena een hoger niveau aan kan vindt Peeper moeilijk in te schatten. "Zoals hij tegen PSV speelde, denk ik dat hij ook bijvoorbeeld de subtop in Engeland aan zou kunnen", zo geeft hij aan. "Maar dan moet hij wel elke week dit niveau halen. Dat is voor hem nu de grootste uitdaging en dat is niet makkelijk."

Ook de andere middenvelders konden terug kijken op een uitstekende wedstrijd. "Toornstra heeft gewerkt voor vier paarden en ook Clasie zat overal bovenop", zegt hij daarover. "In dat opzicht liet PSV het echt afweten. Best opmerkelijk. Van het spel in de eerste dertien wedstrijden zag je niet veel terug. Toen voetbalde PSV ook niet altijd werelds, maar was het wel meer solide en werd er gewonnen."

De gretigheid waarmee Feyenoord speelde, zag Peeper dit seizoen nog niet eerder. "Dat is eigenlijk best vreemd. Waarschijnlijk heeft het toch met een stukje motivatie te maken. Tegen PSV en Ajax kunnen heel veel clubs ineens meer dan honderd procent geven. Daarnaast was het voor Feyenoord natuurlijk ook aanhaken of definitief afhaken", aldus de rapporteur. "Maar ik denk dat ze zich in Rotterdam nog wel eens achter de oren zullen krabben. Wanneer Feyenoord wekelijks met deze instelling zou spelen, was het gat naar Ajax en PSV lang niet zo groot geweest."


Tyrell Malacia over tweede bal: 'Het was grappig'

Tyrell Malacia gaf in gesprek met het Algemeen Dagblad blij te zijn toen Steven Bergwijn de kans miste om gelijk te maken. "En toen was er opeens een tweede bal in het zestienmetergebied", zo gaf hij lachend aan. "Ik dacht nog: 'huh, waar komt die nou vandaan?' Het was grappig, maar volgens mij hadden we de situatie toen al onder controle."

De linksback kon zelf terugkijken op een uitstekende wedstrijd. "Het voelde een beetje als vorig seizoen, toen ik tegenover José Callejón van Napoli stond. Ik heb alles gegeven tegen PSV, het ging wel lekker. En ik heb mezelf ook geprobeerd aanvallend in te zetten", aldus Malacia. "Dit is een heerlijke overwinning. Maar nu moeten we verder. Donderdag tegen VVV moeten we er weer staan. Dat gif dat er nu was, dat moet er wekelijks zijn"


[video] Samenvatting | Feyenoord - PSV 2018-2019


Willem van Hanegem: 'Jørgensen, Berghuis en Larsson lieten eindelijk zien wat ze in huis hebben'

Willem van Hanegem is in zijn column in het Algemeen Dagblad lovend over Feyenoord. De Kromme vraagt zich alleen af waarom de ploeg dit zo weinig kan opbrengen dit seizoen. "Feyenoord speelde kort bij elkaar, de verdediging sloot voortdurend aan, het afjagen was in orde en voorin lieten Jørgensen, Berghuis en Larsson eindelijk alle drie zien wat ze in huis hebben", aldus het clubicoon. "Van Larsson hadden we nog erg weinig gezien, maar misschien helpt dit hem eindelijk over een drempel.

Van Hanegem gaat verder: "Berghuis moet zich eens realiseren dat hij alles heeft om ook bij het opgeleefde Oranje een rol te spelen. Maar dan moet bij hem wel het kwartje vallen. Ik zag hem tegen PSV uitstekend beginnen, maar in de slotfase probeerde hij opeens weer iedereen door de benen te spelen. In een fase dat het slechts 2-1 stond en het gevoel bij een gelijkmaker - hoe onterecht dat ook was geweest - heel anders had kunnen zijn."

Hij vindt het wel een punt van zorg dat hij vrijwel wekelijks spelers ziet met kramp. "De inhoud ontbreekt duidelijk bij heel veel spelers, ook natuurlijk omdat de clubleiding het tweede elftal totaal niet serieus neemt", zo geeft hij aan. "Terwijl Ajax en PSV juist zo veel sterker zijn geworden door de tweede elftallen met weerstand te laten spelen."


Feyenoord.supporters.nl Scorebord


Karakteristieken

Uitslag: 2-1 (2-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Nicolai Jørgensen ('28)
Goal
2-0 Sam Larsson ('33)
Goal
2-1 Bergwijn ('72)
Scheidsrechter
Gözübüyük
Toeschouwers
45.000 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
PSV: Viergever ('15)
Kaart
Feyenoord: Sven van Beek ('26)
Kaart
PSV: Rosario ('52)
Kaart
Feyenoord: Tyrell Malacia ('68)

Opstelling Feyenoord

Sam LarssonNicolai JørgensenSteven Berghuis


Tonny Trindade de VilhenaJens ToornstraJordy Clasie


Tyrell MalaciaJan-Arie Van der HeijdenSven van BeekJeremiah St. Juste


Justin Bijlow

Wissels:

'44 Dylan Vente voor Nicolai Jørgensen
'63 Yassin Ayoub voor Jordy Clasie


Opstelling PSV

BergwijnDe JongLozano


HendrixPereiroRosario


AngelinoViergeverSchwaabDumfries


Zoet

Wissels:

'46 Malen voor Pereiro
'68 Gutierrez voor Hendrix


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 6 2-1 (1-0)
 6 2-1 (1-0)
 6 2-1 (1-0)
 6 2-1 (1-0)
 6 2-1 (1-0)
 6 2-1 (1-0)
 6 2-1 (1-0)
 6 2-1 (1-0)
 6 2-1 (1-0)
10  6 2-1 (1-0)
11  6 2-1 (1-0)
12  6 2-1 (1-0)
13  5 2-1 (0-0)
14  5 2-1 (0-1)
15  5 2-1 (1-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 8.23. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Sam Larsson (46 -> 4,5)
1. Jens Toornstra (46 -> 4,5)
3. Tonny Trindade de Vilhena (39 -> 3,0)
4. Nicolai Jørgensen (20 -> 1,5)
4. Steven Berghuis (20 -> 1,5)
6. Sven van Beek (19 -> 0,0)
7. Jordy Clasie (8 -> 0,0)
8. Tyrell Malacia (3 -> 0,0)
9. Jeremiah St. Juste (2 -> 0,0)
10. Justin Bijlow (1 -> 0,0)
11. Bart Nieuwkoop (0 -> 0,0)
11. Ridgeciano Haps (0 -> 0,0)
11. Jan-Arie Van der Heijden (0 -> 0,0)
11. Renato Tapia (0 -> 0,0)
11. Ramon Ten Hove (0 -> 0,0)
11. Robin van Persie (0 -> 0,0)
11. Eric Botteghin (0 -> 0,0)
11. Dylan Vente (0 -> 0,0)
11. Jordy Wehrmann (0 -> 0,0)
11. Cheick Touré (0 -> 0,0)
11. Mo El Hankouri (0 -> 0,0)
11. Lutsharel Geertruida (0 -> 0,0)
11. Niemand (0 -> 0,0)
11. Yassin Ayoub (0 -> 0,0)
11. Kenneth Vermeer (0 -> 0,0)
11. Calvin Verdonk (0 -> 0,0)
11. Luis Sinisterra (0 -> 0,0)
11. Wouter Burger (0 -> 0,0)
11. Orkun Kükcü (0 -> 0,0)
11. Joris Delle (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.