Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenFeyenoord wint in Heerenveen na krankzinnige slotfase


Tijdstip
26 augustus 2018
Stadion
-
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
-


Feyenoord wint in Heerenveen na krankzinnige slotfase

Feyenoord heeft in een doelpuntrijk duel in Heerenveen de overwinning binnen weten te slepen. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst wist uiteindelijk met 3-5 te winnen. Jens Toornstra maakte twee doelpunten, terwijl ook Robin van Persie, Tyrell Malacia en Yassin Ayoub tot scoren kwamen.

Al snel in de wedstrijd kwam Feyenoord op voorsprong. Vanaf de eigen helft gaf Steven Berghuis een lange bal op Jens Toornstra, die zich uitstekend los wist te maken van de defensie van de Friezen. De middenvelder lobte de bal vervolgens over doelman Hahn en zette Feyenoord op voorsprong.

Het duurde ook al niet lang voordat het wederom raak was voor Feyenoord, want na een kwartier zette Robin van Persie de 0-2 op het scorebord. Steven Berghuis gaf laag voor, Van Persie maaide nog over de bal heen, maar kreeg de bal direct weer terug en schoot toen hard binnen.

Feyenoord bleef aanzetten, maar kwam niet meer tot veel kansen. sc Heerenveen kon er helemaal niets tegenover zetten. Vlak voor rust kwam Feyenoord nog wel op 0-3 toen Van Persie druk zette op Hahn en de doelman de bal in de voeten van Toornstra schoot. Op een schitterende manier wist de middenvelder vervolgens vanaf 35 meter de bal in het doel te schieten.

Direct na rust leek het duel definitief beslist te worden toen Tyrell Malacia op eigen helft de bal kreeg en op avontuur ging. Tot zijn eigen verbazing kwam hij na zijn solo oog in oog met Hahn en schoot vervolgens tot zijn grote vreugde ook de bal nog binnen.

Na de 0-4 ging het tempo bij Feyenoord omlaag en werd sc Heerenveen steeds gevaarlijker. Na een paar speldenprikjes volgende na 70 minuten de 1-4 na een kopbal van Morten Thorsby. Feyenoord leek weer wakker geschud en was via Van Persie en Berghuis dicht bij een treffer. Het was echter Heerenveen wat wist te scoren toen Kik Pierie wist te profiteren van geschutter achterin.

De 2-4 leek haast voor blinde paniek bij Feyenoord te zorgen. Vrijwel direct na de treffer ging Justin Bijlow flink in de fout en kon Yuki Kobayashi profiteren. De Japanner had de bal voor het inschieten, maar schoot veel te gehaast waardoor hij ruim naast schoot.

Onder aanvoering van het Friese publiek bleef Heerenveen echter vol op de aanval spelen en in de laatste minuut wist Dave Bulthuis de 3-4 binnen te schieten. Feyenoord leek te bezwijken onder de druk van Heerenveen, maar nadat de Friezen in blessuretijd wederom vol ten aanval trok kon Feyenoord via een counter optimaal profiteren en wist Yassin Ayoub uiteindelijk de zege alsnog veilig te stellen.


Jens Toornstra: 'Al met al goed gespeeld, al zal de uitslag iets anders doen vermoeden'

In gesprek met Fox Sports kreeg Jens Toornstra de vraag wat voor krankzinnige wedstrijd dit was. "Er is 70. minuten niets aan de hand. We spelen heel goed en vinden iedere keer de vrije man. We staan terecht ook met 4-0 voor, maar in de rust zeiden we al dat we dit wel vast moeten houde," zo gaf de middenvelder aan.

Toornstra ging verder: "Na 70, 75 minuten gaan we het overdrijven en worden we slordig. Daarmee laten we Heerenveen in de wedstrijd komen en dat mag gewoon niet. Dat blijft de komende weken weer hangen en dat is jammer, omdat je de eerste 70 minuten goed speelt."

De middenvelder wist zelf twee keer te scoren. "Ik vond mijn tweede de mooiste. Ik hoefde hem alleen maar op doel te schieten, maar dat moet je dan nog wel even doen. Ik was blij dat hij er ging," aldus Toornstra. "Het waren allemaal goede goals. Die van Tyrell ook, hele mooie solo en hij maakt het goed af. Al met al hebben we goed gespeeld, al zal de uitslag iets anders doen vermoeden."


Giovanni van Bronckhorst: 'Je moet dit de hele wedstrijd vol houden. Als je dat niet doet, kom je in de problemen'

Giovanni van Bronckhorst gaf na de winst tegen sc Heerenveen op Fox Sports aan dat hij zelf met een goed gevoel de kleedkamer instapte. "We hebben deze wedstrijd voor driekwart uitstekend gespeeld en gedomineerd. We zijn de baas op het veld, maar het laatste kwartier wordt dat minder en kom je zelfs bij een 4-0 voorsprong in de problemen," zo gaf de trainer aan.

Van Bronckhorst was het niet eens met de opmerking dat het normaal is dat de scherpte er vanaf gaat als de voorsprong zo hoog is. "Ik vind het juist niet normaal dat het minder word. Je staat 4-0 voor en hebt de wedstrijd in handen," zei hij daarover. "Natuurlijk heb ikzelf als speler in wedstrijden ook wel het gevoel gehad dat het goed zou komen, maar je moet uiteindelijk wel je ding blijven doen. De taken die je hebt en de manier hoe we de wedstrijd benaderd hebben. Dat moet je de hele wedstrijd vol houden. Als je dat even niet doet, kun je in de problemen komen."

De wedstrijd zal ook zeker nog worden nabesproken. "We kunnen een hele hoop positieve dingen uit deze wedstrijd halen en dat gaan we zeker ook doen. Maar uiteindelijk moeten we de wijze waarop we gespeeld hebben 90 minuten vol houden en maken we dan pas echt stappen voor het verloop van de competitie," aldus Van Bronckhorst.


[video] St. Juste: 'We doen onnodige dingen, dat moet eruit!'


Yassin Ayoub: 'De wedstrijd is pas afgelopen als het fluitsignaal is gegaan'

Yassin Ayoub was blij met zijn eerste doelpunt voor Feyenoord. Dat gaf hij aan in gesprek met Fox Sports. "Het mag van mij wel zo doorgaan. Vorige week een assist, nu een goal. Dat is mooi, mooi meegenomen," zo gaf hij aan. "De ploeg heeft over het algemeen goed gespeeld. Alleen zonde dat we aan het eind niet scherp genoeg zijn, want ik denk niet dat Heerenveen heel goed speelde ze wedstrijd. We hebben kansen zat gehad om uit te lopen naar 5-0 of 6-0, maar waren niet meer scherp. Daarom kunnen ze nog zo ver terug komen."

De middenvelder kreeg de vraag hoe het zo ver had kunnen komen. "Het was een beetje laksheid. We gingen te makkelijk denken en dachten dat de wedstrijd al binnen was. Het is makkelijk om te zeggen, maar de wedstrijd is pas afgelopen als het fluitsignaal is gegaan," aldus Ayoub. "Die instelling moeten we zeker hebben en die stappen moeten we ook zeker zetten. We moeten dit als volwassen mannen uitspelen. Dat moet van ons gevraagd worden, want het had zo maar 4-4 kunnen worden."

Ayoub was liever op een andere manier ingevallen, omdat de storm van Heerenveen net begonnen was toen hij in het veld kwam. "Het is natuurlijk niet leuk, maar het maakt het wel leuker als je die storm stil legt," zei hij daarover. "Ik mocht hem uiteindelijk binnen schieten, dat is mooi. Ik ben blij dat hij er in zat en de wedstrijd uiteindelijk verdiend winnen."


[video] Malacia over Heerenveen-Feyenoord (3-5): 'Mooi moment in mijn carrière'


Tyrell Malacia: 'De drie punten zijn uiteindelijk het belangrijkst'

Na de winst tegen sc Heerenveen kreeg Tyrell Malacia de vraag wat het mooiste was: de overwinning of zijn doelpunt. "Ik denk de overwinning, maar het was mijn eerste doelpunt. Dus dat is ook mooi, maar de drie punten zijn uiteindelijk het belangrijkst," aldus de linksback.

De verdediger ging verder: "We zijn heel goed aan de wedstrijd begonnen. In de eerste helft was het goed en in de tweede helft begonnen we ook goed, maar daarna zakte het weg. Elke fout wordt dan gelijk afgestraft."

Malacia kreeg de vraag wat hij dacht bij zijn doelpunt. "Ik dacht dat ik maar gewoon moest gaan en dan zag ik wel waar ik zou stranden. Uiteindelijk kwam ik een-op-een met de keeper en maakte ik de keuze om zelf te schieten," zei hij daarover. "Ik werd van achteren geraakt, dus ik zou ook kunnen gaan liggen. Maar ik ging gewoon door."


[video] Toornstra over twee uitgoals bij Heerenveen-Feyenoord: 'Lekker, vooral in een uitwedstrijd'


Telegraaf-rapporteur Kees Kist: 'Het is zorgelijk dat er zoveel slapheid insluipt'

Namens De Telegraaf zat Kees Kist in Heerenveen als rapporteur. De voormalig international was met name geschrokken van de defensie van Feyenoord. "Feyenoord riep de problemen over zichzelf af. Ongekend, want bij een 0-4 stand moet je het duel gewoon op slot gooien. Heerenveen speelde slecht, maar na de goal van Morten Thorsby ontstond er paniek bij Feyenoord en daar putten de Friezen moed uit," zo geeft hij aan. "Het werd 3-4 en bijna was het nog gelijk geworden. Het is zorgelijk dat er zoveel ’slapheid’ insluipt en het neemt grotendeels de glans van de zege weg."

Waar zijn collega's achterin geen goede indruk maakten, wist Tyrell Malacia zich wel te tonen. "Hij is snel en fanatiek. Ik houd wel van dat soort spelers. Van het eerste fluitsignaal tot de laatste minuut heeft Malacia alles gegeven. Bovendien maakte hij een mooie goal," zegt de rapporteur over de linksback van Feyenoord.

Kist ziet echter wel redenen voor optimisme bij Feyenoord. "Ik heb wel het idee dat Feyenoord de stijgende lijn te pakken heeft. Van Jens Toornstra heb ik bijvoorbeeld genoten. Dat is echt een speler naar mijn hart. Hij heeft de juiste instelling, toont honderd procent inzet en heeft een enorm loopvermogen," aldus Kist. "Met twee goals had hij een belangrijk aandeel in de zege van Feyenoord. In mijn optiek is hij één van de beste spelers van het elftal. Zijn spel is niet altijd mooi en sierlijk, maar het is wel een echte."

Ook is Kist nog altijd enthousiast over Robin van Persie. "In mijn ogen blijft dat een grootheid. Ondanks zijn leeftijd heeft dit Feyenoord hem hard nodig," zo geeft hij aan. "Hij raakt de bal zelden kwijt, kijkt drie stations vooruit en weet altijd direct waar de bal naartoe moet. Als je dat in je hebt, kun je nog wel wat langer meer."

De voormalig international ziet dan ook voldoende lichtpuntjes in het team van Giovanni van Bronckhorst. "Ze hebben de stijgende lijn te pakken, maar er moet wel meer vastigheid in komen. Vooral in defensief opzicht, want daar had Feyenoord tegen Heerenveen behoorlijk wat problemen. En dat is niet de eerste keer," aldus Kist.


Steven Berghuis: 'Dit was een veel beter Feyenoord dan eerder dit seizoen'

In gesprek met het Algemeen Dagblad was Steven Berghuis tevreden over de wedstrijd van Feyenoord tegen sc Heerenveen, ondanks dat het nog bijna mis ging. "Er was dit seizoen veel kritiek op ons. En terecht, hoor. Onze start dit seizoen was ook gewoon slecht," aldus de vleugelaanvaller. "En een week geleden wonnen we met 3-0 van Excelsior, maar ik ben de eerste die daarover zegt dat we ook toen niet goed speelden. Ik vond dat tegen Heerenveen compleet anders. Er was volop beweging, er zat variatie in ons spel, we vonden de vrije man. We maken een serie prima doelpunten en creëerden nog meer kansen."

Berghuis ging verder: "Feyenoord, dat is knokken, mouwen opstropen en er vol voor gaan. Maar we moeten ook beter voetballen om dit soort wedstrijden makkelijker te kunnen winnen. En ik vind dat het tegen Heerenveen is gelukt."

De international van het Nederlands elftal heeft ook een verklaring voor de tegendoelpunten. "Dat zijn puur technische fouten. We kunnen ook de ballen het stadion uitroeien, maar dat moeten we juist niet doen. We willen blijven voetballen, alleen mag je dan die fouten niet maken," zei hij daarover. "Daar moeten we aan werken. Maar dit was een veel beter Feyenoord dan eerder dit seizoen. Ook voor mij persoonlijk, ik leg de lat hoog, ik stond er nog niet dit seizoen. Dat ging nu beter."


Feyenoord.supporters.nl Scorebord


Karakteristieken

Uitslag: 3-5 (0-3)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Jens Toornstra ('4)
Goal
0-2 Robin van Persie ('15)
Goal
0-3 Jens Toornstra ('45)
Goal
0-4 Tyrell Malacia ('47)
Goal
1-4 Thorsby ('71)
Goal
2-4 Pierie ('85)
Goal
3-4 Bulthuis ('89)
Goal
3-5 Yassin Ayoub ('90)
Scheidsrechter
Kamphuis
Toeschouwers
21.700 toeschouwers

Kaarten: -


Opstelling Feyenoord

Sam LarssonRobin van PersieSteven Berghuis


Tonny Trindade de VilhenaJens ToornstraJordy Clasie


Tyrell MalaciaJan-Arie Van der HeijdenEric BotteghinJeremiah St. Juste


Justin Bijlow

Wissels:

'83 Yassin Ayoub voor Jordy Clasie
'90 Renato Tapia voor Jens Toornstra


Opstelling sc Heerenveen

ZeneliLammersMihajlovic


VlapThorsbyKobayashi


PierieBulthuisHøeghSchmidt


Hahn

Wissels:

'46 Rienstra voor Mihajlovic
'72 Bruijn voor Zeneli
'84 Woudenberg voor Schmidt


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 3 1-3 (0-1)
 3 1-2 (0-1)
 3 1-2 (0-1)
 3 0-2 (0-1)
 3 0-2 (0-1)
 3 1-2 (0-1)
 3 1-2 (0-1)
 3 0-2 (0-1)
 3 1-4 (1-2)
10  3 1-2 (0-1)
11  3 0-3 (0-1)
12  3 0-1 (0-1)
13  3 1-3 (0-1)
14  3 1-3 (0-1)
15  3 2-4 (0-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.92. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.

1. Jens Toornstra (50 -> 5,0)
2. Jordy Clasie (19 -> 4,0)
3. Tyrell Malacia (17 -> 3,0)
4. Robin van Persie (15 -> 2,0)
5. Steven Berghuis (9 -> 1,0)
6. Jeremiah St. Juste (3 -> 0,0)
7. Yassin Ayoub (1 -> 0,0)
8. Bart Nieuwkoop (0 -> 0,0)
8. Sven van Beek (0 -> 0,0)
8. Ridgeciano Haps (0 -> 0,0)
8. Jan-Arie Van der Heijden (0 -> 0,0)
8. Jean-Paul Boëtius (0 -> 0,0)
8. Karim El Ahmadi (0 -> 0,0)
8. Nicolai Jørgensen (0 -> 0,0)
8. Tonny Trindade de Vilhena (0 -> 0,0)
8. Sam Larsson (0 -> 0,0)
8. Bilal Başacıkoğlu (0 -> 0,0)
8. Kevin Diks (0 -> 0,0)
8. Renato Tapia (0 -> 0,0)
8. Sofyan Amrabat (0 -> 0,0)
8. Justin Bijlow (0 -> 0,0)
8. Brad Jones (0 -> 0,0)
8. Ramon Ten Hove (0 -> 0,0)
8. Wessel Dammers (0 -> 0,0)
8. Eric Botteghin (0 -> 0,0)
8. Dylan Vente (0 -> 0,0)
8. Emil Hansson (0 -> 0,0)
8. Jordy Wehrmann (0 -> 0,0)
8. Gustavo Hamer (0 -> 0,0)
8. Cheick Touré (0 -> 0,0)
8. Mo El Hankouri (0 -> 0,0)
8. Lutsharel Geertruida (0 -> 0,0)
8. Niemand (0 -> 0,0)
8. Kenneth Vermeer (0 -> 0,0)
8. Calvin Verdonk (0 -> 0,0)
8. Luis Sinisterra (0 -> 0,0)
8. Wouter Burger (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.