Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenFeyenoord veel te sterk voor Excelsior in stadsderby


Tijdstip
19 augustus 2018
Stadion
-
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
-


Feyenoord veel te sterk voor Excelsior in stadsderby

Feyenoord heeft de eerste thuiswedstrijd in de Eredivisie van dit seizoen winnend af weten te sluiten. In eigen huis werd stadsgenoot Excelsior met 3-0 verslagen. Robin van Persie opende voor rust de score, terwijl na rust Jeremiah St. Juste en Jan-Arie van der Heijden tot scoren wisten te komen. Gezien de kansenverhouding had de score voor Feyenoord bovendien een stuk hoger kunnen oplopen.

Feyenoord begon erg slordig aan de wedstrijd. Het was dan ook Excelsior dat de eerste grote kansen van de wedstrijd kreeg, maar Justin Bijlow toonde waarom hij tot eerste keeper benoemd is.

De ploeg van Giovanni van Bronckhorst werd steeds sterker en kreeg via Sam Larsson ook een grote kans. Feyenoord zou uiteindelijk ook de score opende toen Larsson een steekbal gaf op Robin van Persie. De aanvoerder nam de bal aan en schot direct knap binnen, waardoor Feyenoord op voorsprong kwam.

Het hoogtepunt volgde na 19 minuten en 2 seconden toen vanuit het uitvak een hoop knuffels gegooid werden in het vak daaronder, waar 900 kinderen uit het Sophia Kinderziekenhuis zaten.

Na de openingstreffer had Feyenoord het initiatief op het veld en kreeg ook voldoende kansen om de score verder uit te breiden. Keer op keer bleken de Feyenoorders niet scherp genoeg voor het doel, waardoor met 1-0 de rust opgezocht werd.

Ook na rust bleef Feyenoord zonder problemen overeind, maar kreeg het maar niet voor elkaar om het tweede doelpunt te maken. Het duurde uiteindelijk tot de 77e minuut totdat De Kuip weer juichend kon opspringen. Invaller Yassin Ayoub, die zijn officiële debuut voor Feyenoord maakte, gaf een steekbal op Jeremiah St. Juste en de verdediger schoot hard in de korte hoek binnen.

Vrijwel direct uit de aftrap kreeg Feyenoord de uitgelezen kans om de 3-0 te maken na een schitterende aanval. De bal kwam uiteindelijk voor de voeten van Van Persie, maar voor een nagenoeg leeg doel schoot hij hard op de lat.

Excelsior kreeg vervolgens enkele mogelijkheden tot de aansluitingstreffer, maar het was uiteindelijk Feyenoord dat nogmaals wist te scoren. Van Persie legde de bal terug op Jan-Arie van der Heijden en met de hak wist de verdediger de 3-0 binnen te werken.


Robin van Persie: 'Het klinkt gek, maar binnen de groep was er geen onrust'

Robin van Persie gaf in gesprek met Fox Sports aan blij te zijn dat Feyenoord wist te winnen van Excelsior. "Het was even nodig ook. De eerste officiële wedstrijd die we hebben gewonnen en daar is iedereen blij mee. Ik denk ook wel verdiend," aldus de aanvoerder. "Excelsior deed het wel slim. Zij wilden gewoon voetballen. Dat is ook leuk voor de wedstrijd, maar maakt het voor ons best moeilijk. Daarom moesten we goed het moment kiezen, maar die tweede goal besliste uiteindelijk de wedstrijd."

Ook tegen Excelsior had de ploeg weer veel kansen nodig om tot scoren te komen. "Klopt, in de eerste helft werd hij ook een paar keer geblokt. Voor de 3-0 schoot ik van dichtbij nog op de lat. Ik wilde hem voor de zekerheid wat hoger schieten, maar hij ging helaas net te hoog," zei hij daarover. "Bij die 1-0 was een fantastische bal van Sam. Daar hebben we het vaak over, op welk moment je zo'n bal moet spelen. Dit was hét moment. Je moet best lang wachten om die loopactie te maken. Alles moet perfect vallen en dat was gelukkig gelukt."

De aanvaller kreeg de vraag of door de winst de onrust in de ploeg nu minder geworden was. "Het klinkt gek. Natuurlijk krijg je af en toe wel iets mee, maar binnen de groep was er geen onrust. In tegendeel zelfs. Wij zijn bezig met een proces," gaf hij aan. "Nu hoor ik die mensen thuis al denken: 'daar heb je hem weer, die positivo'. Maar het is echt zo. We zijn bezig met een proces en dat kan niet gefixt zijn in een week. Dat duurt gewoon soms eventjes. In dat proces zie ik dat we iedere dag weer stappen maken. De bereid is groot. We willen beter worden, ik ook. Iedereen staat heel erg open voor elkaar en dat moet iedereen blijven doen. Ongeacht winst, verlies of gelijkspel."

Voor Van Persie was het sinds lange tijd dat hij weer 90 minuten op het veld kon staan, terwijl hij donderdag ook nog in actie was gekomen. "Ik vind het heel leuk moet ik zeggen. Het is al een tijdje geleden dat ik drie wedstrijden in een week gespeeld heb. Het is hard werken hoor, maar ik moet een compliment maken aan de medische staf van Feyenoord. Op deze leeftijd krijg je last van krampjes," gaf hij lachend aan.


Giovanni van Bronckhorst: 'Als je met 3-0 thuis wint ben je blij met het resultaat'

In gesprek met Fox Sports gaf Giovanni van Bronckhorst aan tevreden te zijn met de wedstrijd van zijn ploeg. "Ik ben heel blij met de punten. Als je met 3-0 thuis wint ben je blij met het resultaat," aldus Van Bronckhorst. "We hebben een aantal goede kansen gehad om vaker te scoren dan we gedaan hebben. Na de 2-0 lijkt het alsof er iets van de ploeg valt. Het belangrijkste was vandaag dat we de punten hier thuis zouden halen en dat hebben we gedaan. Je kan heel goed voetballen en geen resultaat halen, maar uiteindelijk heb je liever dat je die drie punten hebt."

De trainer van Feyenoord merkte wel dat de vermoeidheid toe sloeg. "Je zag in de wedstrijd dat het de vijfde wedstrijd in twee weken was. Dat merk je ook aan de energie en fysiek van de spelers," gaf hij aan. "Een aantal spelers hebben we nu terug en de wissels in de tweede helft bracht weer energie en dynamiek in de ploeg. Dat heeft in de tweede helft het verschil gemaakt."

Of er nog op transfergebied wat gaat gebeuren kon Van Bronckhorst niet aangeven. "Ik weet het niet, dat moet je aan Martin vragen," zei hij daarover. "Ik heb natuurlijk heel vaak contact met Martin. In het voetbal is natuurlijk niets zeker. Dat geldt niet alleen voor mij, maar voor meerdere trainers en clubs. We zullen afwachten hoe de laatste fase van de transferwindow gaat verlopen."


[video] Jens Toornstra na Feyenoord-Excelsior (3-0): 'Geen moment in de problemen geweest'


Yassin Ayoub: 'Het heeft lang genoeg geduurd voordat ik mijn debuut voor Feyenoord mocht maken'

Yassin Ayoub was blij dat hij tegen Excelsior als invaller zijn officiële debuut voor Feyenoord mocht maken. Dat gaf hij aan in gesprek met Fox Sports. "Klopt, het werd tijd. Ik heb een paar tegenslagen gehad tijdens mijn blessure en had niet verwacht dat het zo lang zou duren. Maar soms moet je iets langer geduld hebben dan dat je zelf wil hebben. Maar uiteindelijk loont het," gaf de middenvelder aan. "Ik had last van mijn lies. Tijdens mijn revalidatie had ik een kleine terugslag gehad, dat is pijnlijk. Maar goed, we staan er."

Ayoub kreeg de opmerking dat het spel van Feyenoord ging lopen toen hij inviel. "Iedere speler heeft zijn eigen impulsen in een wedstrijd. Ik doe gewoon altijd mijn ding en probeer altijd het team te helpen. Ik ben blij dat ik een bijdrage heb kunnen leveren aan een goal. Het was een mooie loopactie van Steven, hij maakte Jer helemaal vrij en voor mij was het een balletje binnendoor," aldus Ayoub. "Ik had zelf nog moeten scoren, maar ik ben nu gewoon blij dat het zo is gegaan. Het heeft lang geduurd voordat ik mijn debuut bij Feyenoord mocht maken. De volgende keer zal ik hem er in schieten."

De afgelopen weken zat de middenvelder nog geblesseerd aan de kant. "Het was pijnlijk om te zien. Er wordt natuurlijk veel gezegd en geschreven, maar als groep moet je altijd dicht bij elkaar blijven. Daarom ben ik extra blij dat we vandaag hebben gewonnen en het een teamprestatie is. Hopelijk kunnen we vanuit deze situatie doorbouwen naar een goed seizoen," zei hij daarover.


[video] Debuterende Yassin Ayoub over Feyenoord-Excelsior: 'Het kan een heel mooi seizoen worden'


Jordy Clasie: 'Hopelijk was dit een stapje in de goede richting'

Jordy Clasie kreeg op Fox Sports de opmerking dat hij eindelijk een beetje de 'oude' Jordy Clasie had laten zien. "Het kan natuurlijk altijd beter. Ik moet wat meer ritme proberen te krijgen, maar bij vlagen ging het vandaag goed. Maar ik ben met name blij met de drie punten," aldus Clasie. "Het waren een paar moeilijke weken, waarin we dramatisch hebben gepresteerd. Natuurlijk was het vandaag ook niet heel erg goed en we moeten ook niet te hard van stapel lopen. Met alle respect, maar deze wedstrijden moet je gewoon winnen als Feyenoord zijnde. Dat hebben we gelukkig gedaan, dus we zijn blij met de drie punten."

De middenvelder kreeg de vraag waarom iedereen zo optimistisch en positief bleef binnen de club. "Je moet het er ook wel in houden bij de ploeg. We weten zelf ook hartstikke goed dat we afgelopen weken dramatisch hebben gespeeld en dat we niet veel goals hebben gemaakt," zo gaf hij aan. "De scherpte was er op dat moment niet. Dan kun je negatief gaan doen en elkaar afkraken, maar iedereen in de ploeg weet wat er gaande was. Het was niet goed genoeg, het was Feyenoord onwaardig en dat hebben we ook naar elkaar toe uitgesproken."

Het is dan ook zeker niet dat iedereen binnen de ploeg nu tevreden is. "Nee, zeker niet. We eisen veel meer van elkaar en ook na vandaag. Natuurlijk zijn we blij met de drie punten, maar we gaan zeker analyseren dat het niet denderend van ons was," zei hij daarover. "Natuurlijk hebben we met vlagen leuke aanvallen laten zien, maar we kunnen veel en veel beter. We eisen veel meer van elkaar en hopelijk was dit een stapje in de goede richting."


[video] Samenvatting | Feyenoord - Excelsior 2018-2019


[video] Knuffelactie tijdens Feyenoord - Excelsior


Feyenoord.supporters.nl Scorebord


Karakteristieken

Uitslag: 3-0 (1-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Robin van Persie ('17)
Goal
2-0 Jeremiah St. Juste ('77)
Goal
3-0 Jan-Arie Van der Heijden ('89)
Scheidsrechter
Makkelie
Toeschouwers
45.000 toeschouwers

Kaarten: -


Opstelling Feyenoord

Sam LarssonRobin van PersieSteven Berghuis


Tonny Trindade de VilhenaJens ToornstraJordy Clasie


Tyrell MalaciaJan-Arie Van der HeijdenSven van BeekBart Nieuwkoop


Justin Bijlow

Wissels:

'59 Mo El Hankouri voor Sam Larsson
'65 Jeremiah St. Juste voor Bart Nieuwkoop
'70 Yassin Ayoub voor Jordy Clasie


Opstelling Excelsior

HadouirOmarssonAnderson


KoolwijkMessaoudSchouten


BurnetMatthysMattheijFortes


Stevens

Wissels:

'27 Mahmudov voor Hadouir
'76 Caenepeel voor Omarsson
'86 Fermina voor Anderson


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 4 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 3-0 (1-0)
 7 3-0 (1-0)
 7 3-0 (1-0)
 7 3-0 (1-0)
 6 3-0 (2-0)
 6 3-0 (2-0)
 6 3-0 (2-0)
 6 3-0 (2-0)
 5 3-1 (1-0)
10  5 2-0 (1-0)
11  5 3-1 (1-0)
12  5 3-1 (1-0)
13  5 3-0 (0-0)
14  5 3-1 (1-0)
15  5 3-1 (1-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.09. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.

1. Robin van Persie (39 -> 5,0)
2. Justin Bijlow (17 -> 4,0)
3. Jan-Arie Van der Heijden (14 -> 3,0)
4. Tyrell Malacia (12 -> 2,0)
5. Jordy Clasie (11 -> 1,0)
6. Jeremiah St. Juste (7 -> 0,0)
6. Yassin Ayoub (7 -> 0,0)
8. Niemand (4 -> 0,0)
9. Sam Larsson (3 -> 0,0)
9. Mo El Hankouri (3 -> 0,0)
11. Tonny Trindade de Vilhena (2 -> 0,0)
12. Eric Botteghin (1 -> 0,0)
13. Bart Nieuwkoop (0 -> 0,0)
13. Sven van Beek (0 -> 0,0)
13. Ridgeciano Haps (0 -> 0,0)
13. Jean-Paul Boëtius (0 -> 0,0)
13. Karim El Ahmadi (0 -> 0,0)
13. Nicolai Jørgensen (0 -> 0,0)
13. Bilal Başacıkoğlu (0 -> 0,0)
13. Kevin Diks (0 -> 0,0)
13. Steven Berghuis (0 -> 0,0)
13. Renato Tapia (0 -> 0,0)
13. Sofyan Amrabat (0 -> 0,0)
13. Brad Jones (0 -> 0,0)
13. Jens Toornstra (0 -> 0,0)
13. Ramon Ten Hove (0 -> 0,0)
13. Wessel Dammers (0 -> 0,0)
13. Dylan Vente (0 -> 0,0)
13. Emil Hansson (0 -> 0,0)
13. Jordy Wehrmann (0 -> 0,0)
13. Gustavo Hamer (0 -> 0,0)
13. Cheick Touré (0 -> 0,0)
13. Lutsharel Geertruida (0 -> 0,0)
13. Kenneth Vermeer (0 -> 0,0)
13. Calvin Verdonk (0 -> 0,0)
13. Luis Sinisterra (0 -> 0,0)
13. Wouter Burger (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.