Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Feyenoord verovert na strafschoppen Johan Cruijff Schaal


Tijdstip
4 augustus 2018
Stadion
-
Gelegenheid
Johan Cruijff Schaal
Televisiezender
-


Feyenoord verovert na strafschoppen Johan Cruijff Schaal

Feyenoord heeft beslag weten te leggen op de Johan Cruijff Schaal. Nadat beide ploegen in reguliere speeltijd weinig wisten te creëren en niet tot scoren kwamen, moesten penalty's voor de beslissing zorgen. Justin Bijlow stopte er twee, waarna Jordy Clasie de beslissende penalty binnen schoot.

Nadat er was afgetrapt kon Serdar Gözübüyük niets anders doen dan binnen een minuut de wedstrijd alweer stil te leggen toen er vanaf de tribune van Feyenoord enkele fakkels op het veld waren gegooid. Na een korte onderbreking kon de wedstrijd weer hervat worden en begon een tactisch steekspel waarin beide ploegen maar heel sporadisch voor het doel kwamen.

PSV kreeg via Luuk de Jong en Daniel Schwaab in de eerste helft goede kansen, maar de beste kans was voor Feyenoord te noteren toen Denzel Dumfries de bal verspeelde. Robin van Persie kon zijn voet echter net niet tegen de voorzet van Sam Larsson zetten, waardoor beide ploegen met een 0-0 stand de rust in gingen.

Na rust trok wel PSV als Feyenoord iets meer ten aanval, wat ook direct tot meer mogelijkheden leidde. PSV leek op voorsprong te komen toen Luuk de Jong de bal in het doel werkte, maar zijn treffer werd wegens duwen tegen Justin Bijlow afgekeurd.

Feyenoord werd vervolgens gevaarlijk via een afstandsschot van Calvin Verdonk, terwijl Hirving Lozano alleen door kon op Bijlow. De beste kans was echter voor Feyenoord via Tonny Vilhena, maar hij vond doelman Jeroen Zoet op zijn weg.

Omdat beide ploegen niet tot scoren kwamen, moesten penalty's net zoals een jaar geleden tegen Vitesse de beslissing geven. Jorrit Hendrix was de tweede PSV'er die nam, maar zijn inzet kon door Bijlow worden gestopt. Omdat er volgens het ABBA-systeem werd genomen, mocht Feyenoord bij een 3-3 stand twee strafschoppen nemen en zou het winnen indien beide penalty's gescoord werden. Sam Larsson mistte echter, waardoor alles weer op gelijke hoogte kwam.

Toen bij een 5-5 stand Sofyan Amrabat ook miste, kon PSV de strafschoppenreeks beslissen. Angeliño schoot echter naast, waarna Bijlow de penalty van Pablo Rosario ook wist te stoppen. Jordy Clasie kon het vervolgens voor Feyenoord beslissen en de middenvelder schoot onberispelijk binnen.


Robin van Persie: 'Justin is gewoon een fantastische keeper'

Na afloop van de winst tegen PSV was Robin van Persie tegenover Fox Sports lovend over doelman Justin Bijlow. "Justin is gewoon een fantastische keeper. Kenneth trouwens ook, we hebben echt toppers in ons doel staan," aldus de aanvoerder. "Wat hij heel goed doet is dat hij heel goed wacht en daardoor is hij meer in control. Dus de complimenten voor Justin vandaag."

De wedstrijd zelf was niet leuk om naar te kijken, zo vond Van Persie ook. "Het was een heel tactische wedstrijd, zeker in de eerste helft. Zonder heel veel kansen. Maar het is ook belangrijk dat je goed staat. We hebben heel weinig weggegeven, zelf een aantal kansen gehad," zo gaf hij aan. "In de tweede helft was het iets meer, voor PSV ook. Zij speelden ook af en toe heel erg goed."


Justin Bijlow: 'Ik denk dat we als team gewoon goed gespeeld hebben'

Na de wedstrijd tegen PSV wilde Hans Kraaij jr. van Justin Bijlow weten hoe hij zich had voorbereid nu hij de eerste doelman van Feyenoord is. "Ik heb het gewoon benaderd zoals ik altijd doe, gewoon rustig. Ik ben zo ook aan de wedstrijd begonnen," aldus de doelman, die ook tevreden was over de wedstrijd. "We verdedigden heel goed. Af en toe als we er uit kwamen wel slordig, maar ik denk dat we als team gewoon goed gespeeld hebben."

Tijdens de strafschoppenreeks groeide Bijlow vervolgens uit tot de grote held door twee penalty's te stoppen. "Je ziet dat spelers je de verkeerde hoek in proberen te sturen. Je moet gewoon goed kijken en zo lang mogelijk blijven staan," zei hij daarop.


Giovanni van Bronckhorst: 'Justin Bijlow heeft het uitstekend gedaan, ook in de penaltyreeks'

Giovanni van Bronckhorst was tegenover Fox Sports blij met de winst van de Johan Cruijff Schaal. "Het is een wedstrijd om een prijs en die wil je ten koste van alles winnen. Als je dan na de wedstrijd, na de penalty's, als winnaar van het veld stapt, is dat uitstekend," aldus de trainer van Feyenoord. "In de eerste helft vond ik ons niet vast genoeg aan de bal, in de tweede helft deden we dat wel. Ballen die gewoon goed moeten zijn, om rust te creëren en toe te kunnen slaan in de counter."

Ook Van Bronckhorst was erg lovend over doelman Justin Bijlow. "Voor zijn eerste officiële wedstrijd dit seizoen als eerste keeper heeft hij het uitstekend gedaan, ook in de penaltyreeks. Heel vast en hij stopt een aantal penalty's. Dat moet je in zo'n reeks hebben," zo gaf hij aan.


[video] Justin Bijlow: 'Gewoon goed kijken en zo lang mogelijk blijven wachten'


Jordy Clasie: 'We hadden een plan en dat was alles goed compact te houden'

Na de winst tegen PSV was Jordy Clasie uiteindelijk tevreden over het spel van Feyenoord. "Bij vlagen was het oké. Wij waren over het algemeen erg slordig aan de bal, met name in de eerste helft. In de tweede helft begonnen we goed. We gingen ook iets meer druk vooruit zetten, maar ik vond dat we het met name als groep heel uitstekend compact hielden," zo gaf de middenvelder aan op Fox Sports. "Dat is niet altijd even makkelijk, omdat je graag naar voren wilt. Maar we hadden een plan en dat was met name in de eerste helft alles goed compact te houden en de linies dicht bij elkaar te houden. Ik denk dat PSV daar in de eerste helft geen kans heeft gecreëerd."

Clasie ging verder: In de tweede helft ga je wat meer aanvallen en wordt de wedstrijd wat leuker. Ook voor de kijkers. Aan allebei de kanten komen een aantal kansen. Hij had er bij PSV in kunnen gaan, maar bij ons ook."

De middenvelder kreeg de vraag waarom hij niet een van de eerste vijf penalty's nam. "Dat was ook de bedoeling. Gio kwam naar me toe en vroeg of ik wilde nemen. Maar we hadden zoveel spelers die zo graag wilden nemen... Ik wilde graag bij die eerste vijf, maar iedereen voelde zich goed. Dan ga ik geen discussie daar voeren, dan kom ik later wel aan de beurt," aldus de uiteindelijke matchwinnaar.


[video] Jordy Clasie: 'Iedereen voelde zich goed. Dan ga ik geen discussie voeren'


[video] Highlights | PSV - Feyenoord (Johan Cruijff Schaal 2018)


'Jens Toornsta naar ziekenhuis met elleboogblessure'

De Telegraaf weet te melden dat Jens Toornstra met een elleboogblessure naar het ziekenhuis gegaan is. De middenvelder moest na ruim een uur noodgedwongen vervangen worden door Sofyan Amrabat, omdat hij zijn elleboog niet meer kon bewegen.


[audio] Zo klonk de penaltyreeks bij PSV-Feyenoord (5-6) op Radio Rijnmond


Verstandelijk beperkte Feyenoord-supporter in gezicht geslagen na winst tegen PSV

Na de winst tegen PSV is in het Philips Stadion een verstandelijk beperkte Feyenoord-supporter geslagen. Dat valt te lezen op de website van het Algemeen Dagblad. De supporter zat samen met zijn pleegouders en een vriend in het stadion en nadat Jordy Clasie de winnende strafschop binnen schoot, werd hij vol in zijn gezicht geslagen.

Zijn pleegvader Theo Maas spreekt er schande van. "Veel mensen om ons heen op de tribune hadden in de gaten dat het twee jongens met een beperking waren. Zij genoten van hun enthousiasme. Pas na de laatste strafschop ging het mis," zo geeft hij aan. "Het ging daarna razendsnel en er stond ineens een man voor Ritchies neus. Ik verwijt het mezelf dat ik het niet heb zien aankomen. Ik ben er erg van geschrokken."

Maas heeft dan ook aangifte gedaan bij de politie. De dader is inmiddels al aangehouden. "Je veronderstelt veilig te zijn in het huis van PSV. Ik verwonder me erover dat dit agressieve gedrag getolereerd wordt. Hartstikke triest," aldus Maas.

PSV-woordvoerder Thijs Slegers geeft aan het voorval te betreuren. De club heeft er alles aan gedaan om de veiligheid te garanderen, wat voor een groot deel gelukt is. "Alleen in dit geval niet. Maar ook de vuurwerkgooiers in het Feyenoordvak veroordelen wij. We gaan er alles aan doen om de daders te pakken," zo geeft Slegers aan.


Karim El Ahmadi: 'Prachtig voor Feyenoord en mooi dat Robin aanvoerder is nu'

Ook Karim El Ahmadi, momenteel in Oostenrijk op trainingskamp met Al Ittihad, was erg blij met de winst van Feyenoord tegen PSV. "Prachtig voor Feyenoord en mooi dat Robin aanvoerder is nu. Dat is in alle opzichten een prima vervolg van het afgelopen seizoen," zo gaf hij aan tegenover De Telegraaf.

De international van Marokko is ook lovend over Robin van Persie. "Hij was vorig jaar heel ondersteunend naar mij. En in wezen straalde hij al uit dat hij een aanvoerder is. Ik had de band, maar Robin was ook elke dag bezig om de jongens scherp te houden," aldus El Ahmadi. "Ik hoopte alleen maar dat hij steeds fitter zou worden en zoveel mogelijk minuten zou maken naarmate het seizoen vorderde. Dan zou hij ons sterker maken. Hij had niet de ideale voorbereiding toen hij bij Feyenoord kwam. Nu heeft hij die wel gehad."

Voor El Ahmadi is het duidelijk dat Van Persie nog altijd tot de beste spelers van Nederland behoort. "Dat zie je aan hoe hij staat, aan de steekpasses die hij geeft en aan zoveel andere dingen. Jammer dat hij niet al vorig jaar zomer bij ons was," zegt hij daarover.


Justin Bijlow: 'Ik zit bij de mooiste club van Nederland. Daarmee prijzen pakken is machtig'

Ook tegenover De Telegraaf was Justin Bijlow erg blij met de winst van de Johan Cruijff Schaal. "Ik zag mijn vader bijna van de tweede ring af vallen," zo gaf hij lachend aan. "Ik zit bij de mooiste club van Nederland. Daarmee prijzen winnen is machtig, daar doe ik het allemaal voor."

De nieuwe eerste keeper van Feyenoord looft ook de samenwerking met Kenneth Vermeer. "De samenwerking met Kenneth is top en dat is-ie al vanaf de dag dat ik bij de selectie kwam. Hij heeft me opgevangen toen ik de kleedkamer van het eerste elftal binnenstapte, heeft me ontzettend veel geleerd en we trainen hartstikke goed met elkaar," aldus Bijlow. "Hij stelt zich zo geweldig op naar mij. Hij helpt me nog steeds. Voor de wedstrijd tegen PSV kwam hij naar me toe en zei: Justin, geniet er van en doe je ding. Je kan het."

Bijlow vindt de Johan Cruijff Schaal ook zeker een prijs. "Jaaaa, Robin zegt het toch: een prijs is een prijs... Dus gaan we ook van deze genieten," zei hij daarover.

De strafschoppenreeks zorgde wel voor veel verwarring. Zo wilde PSV-doelman Jeroen Zoet na iedere strafschop alweer terug het doel in. "Ik had het zelf ook, hoor. Ik wilde al uit het doel gaan, toen ik me realiseerde dat ik er nog eentje moest stoppen," zo gaf Bijlow aan. "Het is even wennen voor iedereen. Maar je hoort mij niet klagen, dit is een goed begin van het seizoen."


Justin Bijlow over penaltyreeks: 'Het perfecte scenario. Ook voor mij, ja'

In zijn eerste officiële wedstrijd als eerste keeper van Feyenoord pakte Justin Bijlow meteen een prijs. De doelman wist zich bovendien te onderscheiden door in de penaltyreeks twee strafschoppen te pakken. "Het perfecte scenario. Ook voor mij, ja," zo geeft hij aan in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Al sta je daar natuurlijk ook wel een beetje voor hè, ballen pakken. Lang wachten, niet gokken; dan maak je de meeste kans. En: het had nog beter gekund. Ik vind dat ik die strafschop van Luuk de Jong ook had moeten hebben. Maar, ja."

De doelman had voorafgaand aan de wedstrijd ook geen last van zenuwen. "Neuh. Een beetje wedstrijdspanning alleen. Logisch natuurlijk," aldus Bijlow.

Donderdag moet Bijlow er weer staan als Ajax het in Slowakije opneemt tegen AS Trenčín. "Dan is het weer een heel andere wedstrijd. Dan begint alles weer opnieuw," zegt hij daarover.


Verstandelijk beperkte Feyenoord-supporter krijgt wedstrijdkaarten en shirt na klap tegen PSV

De verstandelijk beperkte Feyenoord-supporter Ritchie heeft van Feyenoord wedstrijdkaarten gekregen voor de thuiswedstrijd tegen Excelsior en bovendien mocht hij in de fanshop bij De Kuip een shirt komen uitzoeken. Na de wedstrijd tegen PSV werd hij in zijn gezicht geslagen toen hij juichte na de beslissende penalty van Jordy Clasie.

Zijn pleegvader Theo Maas reageerde tegenover RTV Rijnmond over het incident wat plaats vond in het Philips Stadion. "In eerste instantie ben je gewoon hartstikke verbouwereerd. Ritchie was natuurlijk ook heel erg geschrokken, ook paniekerig," zo geeft Maas aan. "Ik heb geprobeerd om Ritchie zo goed mogelijk op te vangen, want dat was voor mij het belangrijkste."

Na de wedstrijd werd ook een bezoek gebracht aan een arts. "Om te controleren of zijn kaak niet beschadigd was, want het ging echt heel hard. Op dat moment zie je ook wel de paniek en de onrust in zijn ogen," zegt hij daarop. "Ik ben supertrots op Ritchie dat hij rustig is gebleven. Want die hooligan ging tekeer, maar Ritchie bleef rustig."

Maas ziet Ritchie juist als een voorbeeld voor iedereen. "Bij voetbal gaat weet Ritchie heel goed met verlies om te gaan. Als ik naar andere mensen in het stadion kijk, dan zou ik wensen dat ze er op een zelfde manier mee om kunnen gaan als Ritchie," aldus Maas. "Soms win je, soms verlies je, maar samen geniet je van de wedstrijd."


Karakteristieken

Uitslag: 0-0 (0-0)

Opmerkelijk: Feyenoord wint na strafschoppen

Scheidsrechter
Gözübüyük
Toeschouwers
31.000 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Feyenoord: Jeremiah St. Juste ('50)
Kaart
PSV: Angelino ('56)
Kaart
Feyenoord: Calvin Verdonk ('78)

Opstelling Feyenoord

Sam LarssonRobin van PersieSteven Berghuis


Tonny Trindade de VilhenaJens ToornstraJordy Clasie


Calvin VerdonkJan-Arie Van der HeijdenEric BotteghinJeremiah St. Juste


Justin Bijlow

Wissels:

'62 Sofyan Amrabat voor Jens Toornstra
'84 Dylan Vente voor Robin van Persie
'85 Bart Nieuwkoop voor Jeremiah St. Juste


Opstelling PSV

MalenDe JongBergwijn


HendrixPereiroRosario


AngelinoViergeverSchwaabDumfries


Zoet

Wissels:

'59 Lozano voor Malen
'84 Mauro jr. voor Bergwijn


Links naar externe nabeschouwingen


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 0-0 (0-0)
 4 1-1 (0-0)
 4 1-1 (0-0)
 4 1-1 (0-0)
 4 1-1 (0-0)
 3 0-2 (0-0)
 3 0-1 (0-0)
 3 1-0 (0-0)
 3 2-2 (1-1)
10  3 0-1 (0-0)
11  3 2-0 (0-0)
12  3 0-1 (0-0)
13  3 2-0 (0-0)
14  3 0-1 (0-0)
15  3 2-2 (1-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.79. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.

1. Justin Bijlow (71 -> 5,0)
2. Jordy Clasie (21 -> 4,0)
3. Calvin Verdonk (16 -> 3,0)
4. Eric Botteghin (9 -> 2,0)
5. Robin van Persie (7 -> 1,0)
6. Tonny Trindade de Vilhena (6 -> 0,0)
6. Steven Berghuis (6 -> 0,0)
8. Jeremiah St. Juste (5 -> 0,0)
9. Jan-Arie Van der Heijden (3 -> 0,0)
9. Kenneth Vermeer (3 -> 0,0)
11. Sam Larsson (1 -> 0,0)
11. Dylan Vente (1 -> 0,0)
13. Bart Nieuwkoop (0 -> 0,0)
13. Sven van Beek (0 -> 0,0)
13. Ridgeciano Haps (0 -> 0,0)
13. Jean-Paul Boëtius (0 -> 0,0)
13. Karim El Ahmadi (0 -> 0,0)
13. Nicolai Jørgensen (0 -> 0,0)
13. Bilal Başacıkoğlu (0 -> 0,0)
13. Kevin Diks (0 -> 0,0)
13. Renato Tapia (0 -> 0,0)
13. Sofyan Amrabat (0 -> 0,0)
13. Brad Jones (0 -> 0,0)
13. Jens Toornstra (0 -> 0,0)
13. Ramon Ten Hove (0 -> 0,0)
13. Wessel Dammers (0 -> 0,0)
13. Tyrell Malacia (0 -> 0,0)
13. Emil Hansson (0 -> 0,0)
13. Jordy Wehrmann (0 -> 0,0)
13. Gustavo Hamer (0 -> 0,0)
13. Cheick Touré (0 -> 0,0)
13. Mo El Hankouri (0 -> 0,0)
13. Lutsharel Geertruida (0 -> 0,0)
13. Niemand (0 -> 0,0)
13. Yassin Ayoub (0 -> 0,0)
13. Luis Sinisterra (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Links naar externe voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.