Feyenoord na rust voorbij FC Twente en steviger op vierde plek

8 april 2018
-
-

Feyenoord heeft de competitiewedstrijd tegen FC Twente winnend af weten te sluiten. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst was uiteindelijk met 1-3 te sterk voor de Tukkers. Voor rust opende Jean-Paul Boëtius de score, maar Twente kwam al snel weer op gelijke hoogte. Na rust zorgden Steven Berghuis en Nicolai Jørgensen voor de terechte overwinning.

FC Twente begon erg fel aan het duel en maakte ook enkele zeer pittige overtredingen. Het mocht daarom ook niet klagen dat na een paar minuten spelen alleen Tom Boere een gele kaart had ontvangen. Omdat Feyenoord mee ging in het felle spel van Twente ontstond een zeer rommelige openingsfase.

Toen Feyenoord meer aan voetballen begon te denken, nam het ook direct de overhand op het veld en volgde de openingstreffer al snel. Jens Toornstra ging de een-twee aan met Nicolai Jørgensen, waarna Toornstra een schitterende steekbal gaf op Jean-Paul Boëtius. De aanvaller nam de bal knap aan en rondde ook uitstekend af.

Lang kon Feyenoord echter niet genieten van de voorsprong. Brad Jones nam uitgebreid de tijd toen hij de bal kreeg teruggespeeld van Karim El Ahmadi. Vervolgens passte hij de bal in de voeten van de opstormende Adam Maher. De middenvelder kon vervolgens simpel de gelijkmaker binnen werken.

Wat volgde was een fase in de wedstrijd waarin beide ploegen op jacht gingen naar de voorsprong, maar het spel van beide kanten veel te slordig was om tot grote kansen te kunnen komen.

Na rust veranderde er aanvankelijk niet veel aan het spelbeeld, al was Feyenoord wel duidelijk de betere ploeg op het veld. Na ruim een uur spelen bracht Giovanni van Bronckhorst dan ook nieuw elan in de ploeg door Sam Larsson en Robin van Persie in te laten vallen, waarna het meteen een stuk beter ging lopen.

Het duurde dan ook niet lang voordat de verdiende voorsprong opnieuw op het scorebord kwam. Steven Berghuis zette de aanval op en kreeg de bal vervolgens terug van Karim El Ahmadi. De vleugelaanvaller krulde de bal vervolgens in de verre hoek en liet daarmee doelman Joël Drommel kansloos.

Niet veel later was het duel beslist toen Berghuis opnieuw de aanval opzette. De bal kwam voor de voeten van El Ahmadi, maar de aanvoerder van Feyenoord raakte de bal echter helemaal verkeerd. Nicolai Jørgensen wist het echter toch om te zetten in een doelpunt door achter zijn standbeen de bal in het doel te werken.

FC Twente probeerde nog aan te zetten om uiteindelijk alsnog een punt over te kunnen houden, omdat het leek te beseffen dat het bijna voor haar laatste kans vocht om in de Eredivisie te blijven. De Tukkers kwamen een paar keer gevaarlijk mee opgestormd, maar wisten helemaal niets te creëren, waardoor Feyenoord zonder veel problemen de overwinning binnen haalde.

Karim El Ahmadi: Hopelijk kunnen we het volgende week afmaken'

Na de wedstrijd tegen FC Twente stond Karim El Ahmadi met een dubbel gevoel Fox Sports te woord. De middenvelder speelde jarenlang bij FC Twente en het deed hem pijn dat het niet goed gaat met de club gaf hij aan. "Maar wij moeten natuurlijk ook gewoon vierde blijven om die play-offs te vermijden. We moesten hier ook gewoon winnen," aldus de aanvoerder, die voor de wedstrijd ook op de hoogte was van het puntverlies van FC Utrecht. "We hebben het ook tegen elkaar gezegd dat dit lekkerder is dan maar drie punten voor. Hopelijk kunnen we het volgende week afmaken."

Giovanni van Bronckhorst: '"We wisten dat als we konden scoren, het vertrouwen niet groot was'

Giovanni van Bronckhorst stond na afloop van de wedstrijd met een tevreden gevoel Fox Sports te woord. De trainer van Feyenoord hield ook zeker rekening met de slechte vorm van FC Twente. "We wisten dat als we konden scoren, het vertrouwen niet groot was. We komen op voorsprong, maar komen te snel op 1-1, waardoor je Twente weer het geloof geeft dat er meer in zit. In de tweede helft hebben we dat een stuk beter gedaan," aldus Van Bronckhorst.

Van Bronckhorst sprak zich ook uit over de tegentreffer, waarbij een flinke blunder van doelman Brad Jones zorgde voor de gelijkmaker. "De opbouw was al niet goed op dat moment. We hadden de bal achterin gewoon centraal moeten houden. Er komt een kaats van Tonny die door Karim nog net gecorrigeerd kan worden. Dan is het zaak voor Brad om die bal gewoon weg te werken en dat doet hij niet goed."

Steven Berghuis: 'Je weet dat als je Sam en Robin brengt dat die goal vanzelf wel gaat komen'

Na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen FC Twente gaf Steven Berghuis tegenover Fox Sports aan dat hij een duidelijk verschil zag in beide helften. "In de tweede helft was het veel beter. In de eerste helft hadden we het niet onder controle. Ook Twente kon steeds gevaarlijk worden en ruimtes werden groot. In de tweede helft waren we eigenlijk de hele tijd op hun helft. Dan weet je dat als je ook Sam en Robin brengt dat die goal vanzelf wel gaat komen en dat gebeurde ook," gaf de aanvaller aan.

Berghuis sprak ook over zijn eigen fysiek. In de slotfase lag hij meerdere malen geblesseerd op het gras. "Ik kreeg kramp. Ik kreeg mijn voet niet meer recht. In de laatste tien minuten schoot het er iedere keer in bij een sprint, maar gelukkig was het toen al gespeeld," aldus Berghuis. "Ik weet niet of het aan de temperatuur lag. Misschien heb ik wel heel veel gelopen vandaag. Ik weet niet waarom ik kramp kreeg."

De aanvaller keek ook nog terug op zijn gele kaart, waardoor hij volgende week tegen FC Utrecht geschorst zal zijn. "Ik vond hem niet terecht. Ik kwam wel iets te laat, maar ik vind hem te makkelijk gegeven. Het is wel jammer tegen Utrecht."

Uitstekend weekend voor Feyenoord met oog op de vierde plek

In de strijd om de vierde plek kende Feyenoord een uitstekend weekend. Door zelf te winnen van FC Twente liep de voorsprong op FC Utrecht namelijk op tot vijf punten. Utrecht speelde in eigen huis namelijk met 3-3 gelijk tegen ADO Den Haag, waardoor Feyenoord verder wist uit te lopen. Even leek FC Utrecht zelfs te verliezen toen in de 91e minuut ADO op voorsprong kwam, maar in de 96e minuut viel alsnog de 3-3.

Volgende week zondag spelen Feyenoord en FC Utrecht tegen elkaar in Rotterdam. Bij winst van Feyenoord is het verzekerd van Europees voetbal volgend seizoen.

[video] Steven Berghuis over Twente-Feyenoord: 'Ruimtes te groot in de eerste helft'

Feyenoord: Steven Berghuis ('25)
Feyenoord: Jan-Arie Van der Heijden ('43)