Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenGoed spelend Feyenoord te sterk voor AZ


Tijdstip
11 maart 2018
Stadion
-
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
-


Goed spelend Feyenoord te sterk voor AZ

Feyenoord heeft de topper tegen AZ winnend afgesloten. In De Kuip was de ploeg van Giovanni van Bronckhorst met 2-1 te sterk. Feyenoord was vanaf de eerste minuut de betere ploeg en wist door doelpunten van Jean-Paul Boëtius en Nicolai Jørgensen de punten volkomen verdiend in Rotterdam te houden.

Vanaf de eerste minuut was Feyenoord de betere ploeg in het veld. Aanvankelijk had AZ ook niets in te brengen en kreeg de thuisploeg kans op kans. Feyenoord kwam echter wel goed weg toen Jan-Arie van der Heijden in het strafschopgebied hans maakte, maar Dennis Higler wuifde de felle protesten van de AZ-spelers weg.

Feyenoord bleef in de eerste helft jagen op de openingstreffer en dat werd in de 33e minuut ook beloond. Jean-Paul Boëtius veroverde de bal en stormde op het doel van AZ af. De aanvaller had verschillende opties om af te spelen, maar besloot zelf te schieten en dat deed hij uitstekend. De bal ging buiten bereik van doelman Marco Bizot in het doel. Feyenoord probeerde de score voor rust nog verder uit te breiden, maar gerust werd met een 1-0 voorsprong.

Na rust veranderde er aanvankelijk weinig aan het spelbeeld. Feyenoord bleef jagen op meer, terwijl AZ er weinig tegenover kon brengen. De Alkmaarders werden met de minuut echter sterker en kwamen steeds vaker in de buurt van het doel van Brad Jones. Uiteindelijk kreeg de ploeg ook enkele kansen, maar het doelpunt viel echter aan de andere kant toen Feyenoord via Steven Berghuis een aanval opzette en Tonny Vilhena de verdediging van AZ in de luren legde met een overstapje. Het was voor Nicolai Jørgensen vervolgens een koud kunstje om de bal in het doel te schieten.

AZ zette vervolgens aan voor een slotoffensief om alsnog een punt mee te nemen uit De Kuip. Het kwam echter niet verder dan een doelpunt in de 92e minuut van Wout Weghorst, waardoor Feyenoord de volle drie punten in Rotterdam wist te houden.


Karim El Ahmadi: 'We hebben vooral de eerste helft in het begin de toon gezet'

Voor de camera's van Fox Sports was Karim El Ahmadi blij met de overwinning tegen AZ. "Ik denk dat we vooral de eerste helft in het begin de toon hadden gezet. We kwamen goed door, maar waren een beetje ongelukkig in de afwerking. We hadden misschien wel 1-0 of 2-0 voor moeten staan," aldus de aanvoerder. "AZ heeft ook een heel voetballend team. Dat zag je ook in de tweede helft dat ze goed aan de bal zijn. Ik denk dat wij gewoon vaker vooral hier thuis gewoon vanaf minuut één naar voren moeten en er op moeten klappen. Dat is onze kwaliteit. Het komt er heel vaak niet uit. Dat moeten we wel vaker doen. Je ziet het ook vandaag in de eerste twintig minuten. Dat is dit seizoen alleen veel te weinig geweest. Zeker als je het vergelijkt met vorig seizoen.

El Ahmadi gaat verder: "In de tweede helft wilden we ook druk naar voren zetten, maar kwam AZ er een paar keer goed doorheen op links via Ouwejan. Dat was een beetje lastig met oppakken. Maar ik denk dat als je 1-0 voorstaat en daarna 2-0, als je dan dicht bij elkaar staat, moet je die wedstrijd over de streep trekken en dat hebben we gedaan."


Giovanni van Bronckhorst: 'Over grote gedeeltes van de wedstrijd ben ik tevreden'

Na afloop van de wedstrijd was Giovanni van Bronckhorst blij met de drie punten tegen AZ. "Over grote gedeeltes van de wedstrijd ben ik tevreden. Met name in de eerste helft. We beginnen erg goed aan de wedstrijd en hebben ook enkele goede kansen om de score te openen. Dat lukt uiteindelijk, maar het verschil hadden we iets groter kunnen maken denk ik in de eerste helft," aldus Van Bronckhorst. "Elke keer als we een wedstrijd beginnen zoals vandaag zit je direct goed in de wedstrijd. Als dat niet het geval is, hebben we echt moeite om echt in de wedstrijd te komen. Dat was ook het belangrijkste van vandaag en dat hebben we goed gedaan."

De trainer van Feyenoord was over de tweede helft wel wat kritischer: "De tweede helft kon beter. Zeker in vlagen dat we ver naar achter werden gedrukt. We maakten wel een hele goede goal. Uiteindelijk hebben we de 2-0 verdedigd. In blessuretijd kregen we de 2-1 nog tegen, maar al met al was de eerste helft wel beter dan de tweede."


Nicolai Jørgensen: 'Het was een geweldig gevoel toen ik scoorde'

Ondanks de overwinning tegen AZ was Nicolai Jørgensen tegenover Fox Sports vrij kritisch over het spel van Feyenoord. "We hadden het vandaag beter kunnen doen. Het was een mooie overwinning. We zijn natuurlijk blij dat we de drie punten in eigen huis hebben kunnen houden, dat is erg belangrijk. We zijn blij met de overwinning, maar er is nog wel ruimte voor betering," aldus Jørgensen. "We moeten meer controle houden, zeker aan het einde van de wedstrijd. We vechten met alles wat we hebben, dat is altijd positief. Maar we kunnen aan de bal sterker zijn, hadden in de tweede helft meer moeten creëren en in de eerste helft ook meer moeten scoren. In de eerste helft speelden we kwalitatief erg goed. Dat is het Feyenoord zoals het zou moeten zijn en daar ben ik blij mee."

Over zijn eigen treffer was de aanvaller een stuk tevredener. "Het was een geweldig gevoel toen ik scoorde. Ik was erg blij. Ik denk dat iedereen heeft kunnen zien dat het een moeilijke tijd voor me was. Ik hoop dat dit alles omdraait en ik nu stabieler blijf presteren en doelpunten kan maken. Als je als spits tien of elf wedstrijden op rij niet weet te scoren, denk je nergens anders meer aan. Elke dag probeer je hard te werken en het naast je neer te leggen, maar natuurlijk twijfel je wel. Nu kan ik dit vergeten. Ik ben hier om te scoren en daar hou ik van, daarom speel ik voetbal."


[video] Nicolai Jørgensen blij met doorbreken doelpuntendroogte: 'Het was een grote opluchting'


[video] 'Gio' over Feyenoord-AZ: 'Moeten dit elke week laten zien'


Feyenoord blijft in Eredivisie op de vijfde plek staan

Ondanks dat Feyenoord van AZ wist te winnen, blijft het in de Eredivisie op de vijfde plek staan. Nummer vier FC Utrecht wist namelijk met maar liefst 5-1 van Vitesse te winnen. Feyenoord loopt hierdoor logischerwijs wel drie punten uit op nummer zes Vitesse. Ook PEC Zwolle zag de achterstand op Feyenoord met drie punten oplopen, omdat het zelf met 2-0 verloor tegen FC Groningen.


[foto] Peter Houtman weer terug in De Kuip


Dennis Higler: 'Ik vond het in de wedstrijd geen penalty'

Tegenover de NOS keek scheidsrechter Dennis Higler terug op de veelbesproken handsbal van Jan-Arie van der Heijden, waarbij Higler geen penalty gaf. "Ik zag dat hij de bal op zijn hand kreeg, maar beoordeelde dat als niet opzettelijk tijdens de wedstrijd. Je zag Jan-Arie inglijden om de bal te blokken en daarbij glijdt hij met zijn rechterarm laag en zijn linkerarm hoog. Op dat moment ben ik van mening dat de bal tegen de lage arm, de ondersteunende arm komt en daarvan zeggen we dat dat geen handsbal is," aldus Higler.

Hij legt verder uit: "Mijn assistent riep ook handsbal, dat is ook duidelijk te zien. Ik ben van mening dat de arm dicht genoeg bij het lichaam is, hij is van mening van niet. Dat geeft ook aan hoe moeilijk het is. Ik kan daarom heel goed begrijpen dat mensen dit strafbaar hands vinden. Nu ik de beelden heb gezien, is de arm verder weg en denk ik dat het beter was geweest om een penalty te geven. Ik vind het heel moeilijk, maar als je zegt dat ik nu moet kiezen dan ga ik voor meer strafschop dan geen strafschop."


[audio] Zo klonk Feyenoord-AZ (2-1) op Radio Rijnmond!


Jan Poortvliet: 'Dat Kevin Diks met kramp het veld verliet zegt wel iets'

Als rapporteur voor De Telegraaf was Jan Poortvliet aanwezig bij Feyenoord - AZ. De oud-international van het Nederlands elftal was lovend over het spel van Kevin Diks en gaf de rechtsback een 7 voor zijn wedstrijd. "Voor het eerst heb ik Diks echt met vertrouwen zien voetballen. Vanaf het eerste fluitsignaal ging Diks volle bak en die overtuiging was terug te zien in zijn spel. Hij toonde drang naar voren en verdedigend stond hij goed," aldus Poortvliet. "Diks heeft veel kritiek te verduren gehad. Hij was geregeld het pispaaltje. Vandaag heeft hij echter alles gegeven. Dat hij uiteindelijk met kramp het veld verliet zegt wel iets"

Ook aanvoerder Karim El Ahmadi kreeg een 7 van Poortvliet. "Wanneer hij scherp en aanwezig is, vormt hij de motor van de ploeg. Karim pakt veel ballen af, geeft snel passes en weet de ploeg daarin mee te krijgen."

De rapporteur was echter wel kritisch over het spel van Feyenoord. "Ik ben ervan overtuigd dat het verschil met vorig seizoen hem zit in Dirk Kuyt. Niet omdat Dirk zo ontzettend goed was, maar hij hield wel iedereen scherp omdat hij per se kampioen wilde worden," zegt Poortvliet. "Zo streed hij met Jens Toornstra om een basisplaats. Daar werden beiden beter van. Nu vind ik dat Toornstra soms een beetje ’meehobbelt’. Feyenoord heeft dit seizoen zoveel punten laten liggen. Nicolai Jørgensen komt een stuk minder in het spel voor en ook Tonny Vilhena weet niet zijn oude niveau te halen."

Poortvliet ziet bij Feyenoord veel te weinig de echte wil om te winnen. "Dat was bijvoorbeeld het geval in de bekerwedstrijd tegen PSV. Maar te vaak ontbreekt het heilige vuur."


[video] Samenvatting | Feyenoord - AZ 2017-2018


Feyenoord.supporters.nl Scorebord


Karakteristieken

Uitslag: 2-1 (1-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Jean-Paul Boëtius ('33)
Goal
2-0 Nicolai Jørgensen ('73)
Goal
2-1 Weghorst ('90)
Scheidsrechter
Higler
Toeschouwers
45.000 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Feyenoord: Jens Toornstra ('19)
Kaart
AZ: Jahanbakhsh ('23)
Kaart
AZ: Idrissi ('26)
Kaart
Feyenoord: Jan-Arie Van der Heijden ('61)

Opstelling Feyenoord

Jean-Paul BoëtiusNicolai JørgensenSteven Berghuis


Tonny Trindade de VilhenaJens ToornstraKarim El Ahmadi


Ridgeciano HapsJan-Arie Van der HeijdenSven van BeekKevin Diks


Brad Jones

Wissels:

'90 Bart Nieuwkoop voor Kevin Diks


Opstelling AZ

IdrissiWeghorstJahanbakhsh


KoopmeinersTilMidtsjø


OuwejanWuytensHatzidiakosSvensson


Bizot

Wissels:

'46 Vlaar voor Hatzidiakos
'46 Seuntjens voor Idrissi
'75 Van Overeem voor Til


Links naar externe nabeschouwingen


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 21 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 2-1 (1-0)
 7 2-1 (1-0)
 7 2-1 (1-0)
 7 2-1 (1-0)
 7 2-1 (1-0)
 7 2-1 (1-0)
 7 2-1 (1-0)
 7 2-1 (1-0)
 7 2-1 (1-0)
10  7 2-1 (1-0)
11  7 2-1 (1-0)
12  7 2-1 (1-0)
13  7 2-1 (1-0)
14  7 2-1 (1-0)
15  7 2-1 (1-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Voorbeschouwingen


Links naar externe voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.