Zwak Feyenoord ook onderuit op bezoek in Breda

3 maart 2018
-
-

Net zoals in de thuiswedstrijd in De Kuip heeft Feyenoord ook in Breda van NAC verloren. In het Rat Verlegh Stadion ging de ploeg van Giovanni van Bronckhorst met 2-1 onderuit. Net zoals de afgelopen weken maakte Feyenoord een heel zwakke indruk. Jens Toornstra zette de ploeg nog wel op voorsprong, maar dat bleek uiteindelijk niet genoeg.

Feyenoord begon aan de wedstrijd zoals het de afgelopen weken steeds in de competitie begon: erg zwak. Het was dan ook NAC Breda wat meteen op jacht ging naar een doelpunt. Na een paar minuten sloeg de vlam al in de pan toen Sadiq Umar in het strafschopgebied van Feyenoord naar de grond ging, maar scheidsrechter Bas Nijhuis gewoon door liet spelen. Trainer Stijn Vreven van NAC protesteerde dermate hevig dat hij na vier minuten spelen al naar de tribunes werd gestuurd.

Onder aanvoering van het publiek ging NAC op jacht naar de openingstreffer. Dat Feyenoord dan ook voorsprong kwam, viel dan ook bijna uit het niets. Feyenoord kreeg in het strafschopgebied van NAC volop de mogelijkheden om te combineren, waarna Jens Toornstra de bal in de hoek kon schieten.

Het inspireerde Feyenoord echter niet om verder te gaan, want NAC bleef de betere partij op het veld. Het duurde ook maar een paar minuten voordat de gelijkmaker in het doel lag. Doelman Brad Jones kon nog reddend optreden bij de inzet van Umar, nadat de aanvaller zonder problemen door de complete verdediging van Feyenoord kon lopen. De rebound van Thierry Ambrose kon echter niet gestopt worden.

Ook na die goal veranderde er weinig aan het spelbeeld, al kreeg Feyenoord wel steeds meer de bal. Vlak voor rust leek Feyenoord een penalty te moeten krijgen toen Kevin Diks onderuit werd getrokken bij een corner. Dit werd echter ook door Bas Nijhuis weggewoven.

Vlak na rust volgde echter wel een penalty. En dat ook na een vrij curieus moment. Umar ging iets te fel door op Brad Jones, toen de keeper de bal al had weggeschoten. De keeper van Feyenoord liet zich echter uit zijn tent lokken en gaf de aanvaller van NAC een duw. De Nigeriaan ging gewillig naar de grond en alles was waargenomen door een van de assistent-scheidsrechters. Het zorgde er voor dat Bas Nijhuis floot voor een penalty toen de bal rond de middencirkel was. Umar schoot het buitenkansje zelf ook onhoudbaar binnen.

De voorsprong was voor NAC het teken om zich massaal terug te trekken en Feyenoord het spel te laten maken. Feyenoord wist echter nauwelijks iets te creëren. In ruim 40 minuten en ondanks twee aanvallende wissels kwam de ploeg van Giovanni van Bronckhorst slechts twee keer in de buurt van het doel, maar zowel Jean-Paul Boëtius als Bilal Başaçıkoğlu kopten niet zorgvuldig genoeg in. Feyenoord claimde na ruim een uur spelen nog wel een strafschop na een handsbal van NAC-verdediger Pablo Mari, maar dit werd door de arbitrage niet waar genomen.

Jens Toornstra: 'Dit is gewoon kut'

Na afloop van de wedstrijd was Jens Toornstra duidelijk wat hij van de wedstrijd van Feyenoord vond. "Dit is het verhaal van het hele seizoen. Ik kan nu wel een hele hoop gaan zeggen, maar dit is gewoon kut," aldus Toornstra. "Vandaag ook weer. Sta je na vijf minuten in de tweede helft alweer achter. Dat is het verhaal van het hele seizoen. Daar wordt je toch wel een beetje moe van zo. Ook hoe je aan de wedstrijd begint met drie, vier, vijf keer balverlies. Dan speel je de tegenstander in de kaart. Dit is gewoon aan ons zelf te wijten."

Giovanni van Bronckhorst: 'We hebben genoeg kansen gehad om gelijk te maken'

Voor de camera's van Fox Sports reageerde Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst erg teleurgesteld over het resultaat tegen NAC Breda. "De eerste helft begonnen we echt dramatisch. In de tweede helft hebben we ons wel goed herpakt en genoeg kansen gehad om gelijk te maken. Maar dat hebben we niet behaald," aldus Van Bronckhorst. "In de tweede helft vond ik wel dat we een aantal hele goede voorzetten hadden. Zeker vanaf onze rechterkant met een aantal goede mogelijkheden. Met Jean-Paul en op het laatst ook nog Bilal. Alleen dan net niet goed kunnen richten die bal. Je ziet dat NAC dan inzakt en het heel moeilijk is om een kans te creëren. Dat kun je dan eigenlijk alleen door voorzetten of afstandschoten, maar uiteindelijk viel hij een paar keer niet goed."

[video] Giovanni van Bronckhorst over penalty NAC

[video] Bas Nijhuis: 'Een doelman met zoveel ervaring moet een scheidsrechter niet de gelegenheid geven'

Steven Berghuis: 'Als het voetbal niet goed gaat, is het niet leuk'

Steven Berghuis stond na afloop van de wedstrijd tegen NAC Breda duidelijk teleurgesteld Fox Sports te woord. Verslaggever Toine van Peperstraten wilde weten of het lag aan de tegenstander, omdat NAC zoveel inzakte. "NAC deed het prima, wij doen het gewoon slecht. Dan krijg je zo'n wedstrijd," aldus Berghuis. "Je probeert na die penalty via de flanken de bal erin te krijgen. Dan moet hij goed vallen. Dat is dan meer gebaseerd op geluk dan op echt uitspelen. Vandaag was het gewoon niet goed. Je wil in de competitie gewoon goeie wedstrijden afleveren, ongeacht waar je staat. Voetbal is leuk, helemaal als het goed gaat. Maar als het niet goed gaat, is het niet leuk."

Toornstra voor het eerst in ruim twee jaar weer in uitwedstrijd gescoord

Het doelpunt van Jens Toornstra tegen NAC Breda was zijn eerste goal in een uitwedstrijd in meer dan twee jaar tijd. De laatste keer dat de middenvelder in een uitwedstrijd wist te scoren was op 7 februari 2016, op bezoek in Amsterdam. Sindsdien kwam de middenvelder 34 uitwedstrijden op rij niet tot scoren. Toornstra haalde eerder dit seizoen al een opmerkelijk Eredivisie record door twintig doelpunten op rij in thuiswedstrijden te maken.

[video] Eric Botteghin na NAC Breda-Feyenoord (2-1)

[video] Jens Toornsta ondanks uitgoal onderuit met Feyenoord bij NAC Breda (2-1)

[video] Giovanni van Bronckhorst na NAC Breda-Feyenoord (2-1)

Eric Botteghin over droogte Jørgensen: 'Weinig spelers halen hun niveau van vorig seizoen'

In gesprek met het Algemeen Dagblad erkende verdediger Eric Botteghin dat Nicolai Jørgensen erg met zijn vorm loopt te worstelen. De Deense spits heeft in 2018 nog altijd niet weten te scoren. "Dat heeft natuurlijk ook met de rest van de ploeg te maken. Maar het is waar, er zijn maar weinig spelers die hun niveau van vorig seizoen halen," zegt Botteghin.

'83 Brusselers voor Umar

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.