Feyenoord brengt te weinig in Klassieker: 2-0 nederlaag

21 januari 2018
-
-

Feyenoord is er niet in geslaagd om de achtervolging op de koplopers in te zetten. In de Klassieker ging Feyenoord vrij kansloos met 2-0 onderuit. Feyenoord bracht veel te weinig om ergens aanspraak op te kunnen maken. De ploeg miste agressie en overtuiging om naar voren door druk te zetten en iets te creëren.

In een matige eerste helft beperkte Feyenoord zich met compact spel vooral tot verdedigen. De ploeg gaf nauwelijks iets weg, maar wist aanvallend niets te creëren. Toch kreeg de ploeg van Van Bronckhorst vlak voor rust de beste kans toen na een counter Berghuis koppend de kans kreeg. Onana wist echter knap te redden.

Na rust gaf Feyenoord Ajax teveel ruimte. Dat leverde binnen een tijdsbestek van drie minuten (tussen de 50ste en 53ste minuut) een 2-0 achterstand op. Eerst kon Van de Beek binnenwerken, vervolgens was het Huntelaar die Ajax met een kopbal op 2-0 zette. Toen na een uur spelen ook Jorgensen nog van het veld moest met zijn tweede gele kaart was het gespeeld. Feyenoord kon niet meer en Ajax hoefde niet meer.

Jørgensen derde aanvaller met rood in Klassieker

Clubs steken Van Hanegem hart onder de riem met speciale shirts

Tijdens de opkomst voorafgaand aan de Klassieker zondagmiddag droegen de spelers van Feyenoord en Ajax speciale shirts om Willem van Hanegem een hart onder de riem te steken. Het 73-jarige clubicoon maakte onlangs wereldkundig dat bij hem prostaatkanker is vastgesteld en zal de komende tijd intensief worden behandeld om de ziekte te bestrijden. Op het witte shirt is een afbeelding van Van Hanegem te zien met de tekst ‘Sterkte Willem!’.

[video] Jørgensen mist duel tegen FC Utrecht na rood in Klassieker

Nicolai Jørgensen moest er na een uur spelen met rood vanaf. Hij kreeg zijn tweede gele kaart van Bjorn Kuipers, die vervolgens niet op de hoogte leek dat het al zijn tweede geel bleek. De spits mist daardoor automatisch de eerstvolgende wedstrijd, woensdag het inhaalduel tegen FC Utrecht.

Jørgensen schuldbewust: 'dom van mij om scheidsrechter de kans te geven rood te geven'

Nicolai Jørgensen sprak na afloop bij Fox Sports over een frustrerende middag. "Het was niet goed genoeg. het tactisch plan was wel goed. We speelden de eerste helft compact en gaven nauwelijks iets weg. We kregen zelf op het einde een goede kans. In de tweede helft geven we teveel ruimte weg en geef je de goals te makkelijk weg. Dat is frustrerend. Zelf kreeg ik dom rood. Bij de eerste gele kaart moest ik wel aan de rem trekken. De tweede was een domme actie van mij. Ik raakte Veltman wel een beetje, maar hij deed alsof z’n enkel was gebroken. Ik gaf de scheidsrechter de kans om een tweede geel te geven. Daarvoor moet ik de schuld op me nemen. Je mag de scheidsrechter de kans niet geven daarvoor. Na de rode kaart was het over. Nu moeten we alles maar op de beker zetten."

El Ahmadi: 'het gat is nu wel heel groot'

Karim El Ahmadi kwam direct na afloop teleurgesteld voor de camera van Fox Sports. "Ajax had in de eerste helft veel meer balbezit, maar echt gevaarlijk werden ze niet. In de tweede helft hadden ze wel wat mogelijkheden. We lieten ze even lopen en dan staat het 2-0. De kansen die we zelf kregen schieten er er niet in. Dan komen wij met tien man en is het met 2-0 achter nog moeilijker om nog resultaat te halen."

De aanvoerder moest beamen dat het voor de titelstrijd wel gespeeld is. "Het gat is nu wel heel groot. Het was een cruciale wedstrijd en die hebben we niet naar ons toe kunnen trekken. We moeten vooral naar de beker gaan kijken inderdaad."

Ranglijst: Feyenoord blijft vijfde na nederlaag in Klassieker

Na de nederlaag in de Klassieker blijft Feyenoord vijfde op de ranglijst. De achterstand op koploper PSV is veertien punten en loopt bij winst van PSV op Heracles vanmiddag nog op naar zeventien punten. Aanstaande woensdag staat het inhaalduel tegen de nummer 6 FC Utrecht op het programma.

Van Bronckhorst baalt: ‘Goede eerste helft geen vervolg gegeven’

Feyenoord bleef zondag bij de start van de tweede seizoenshelft met lege handen achter in de Klassieker. Hoofdtrainer Giovanni van Bronckhorst zag dat twee tegengoals kort na rust zijn team de das om deden in Amsterdam. Zijn reactie op de wedstrijd lees je in dit bericht.

Voor rust was er voor Feyenoord weinig aan de hand in de hoofdstad. 'In de eerste helft speelden we compact en gaven we de middenvelders van Ajax nauwelijks de ruimte', analyseerde de coach na afloop van de wedstrijd. 'Dat hebben we goed gedaan en eigenlijk gaven we geen kans weg. We kregen zelf de beste kans van de wedstrijd via Steven Berghuis, helaas ging die er niet in.'

'We wilden in de tweede helft die manier van spelen voortzetten, maar al snel stonden we 2-0 achter', vervolgde Van Bronckhorst. 'Dat is heel zuur. Daarna kreeg Nicolai rood en dan weet je dat het heel moeilijk wordt. We wilden de goede lijn van het slot van de eerste seizoenshelft vandaag een vervolg geven, maar dat is niet gelukt.'

15  3 3-0 (2-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 3.93. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.