Zwaarbevochten zege Feyenoord in Heerenveen: 1-2

19 maart 2017
-
-

Op karakter heeft Feyenoord een zwaarbevochten overwinning behaald in Friesland. Heerenveen was in de eerste helft de betere ploeg en kwam via een penalty op voorsprong. Na rust kantelde een veerkrachtig Feyenoord de wedstrijd en kwam het via Nicolai Jorgensen en Tonny Vilhena alsnog op 1-2.

In de eerste helft speelde de thuisclub erg sterk. Feyenoord liet zich afbluffen en verloor veel duels. Heerenveen kwam op voorsprong via een penalty van Reza. Het was Miquel Nelom die zijn tegenstander onregelmatig had gestuit in het strafschopgebied. Feyenoord mocht de handen dichtknijpen dat het niet op 2-0 kwam en kon daarvoor de opnieuw uitblinkende Brad Jones danken. In de slotfase van de eerste helft nam Feyenoord de wedstrijd eindelijk in handen.

In de tweede helft kon Feyenoord het doorzetten en speelde het de Friezen van het kastje naar de muur. Treffers konden niet uitblijven. Eerst was het Jorgensen die na een carambole in het strafschopgebied van dichtbij kon binnentikken. Twintig minuten voor tijd was het aanjager Vilhena die met een diagonaal schot voor de bevrijdende 1-2 zorgde. Na de 1-2 waren er kansen voor beide doelen te noteren. De 1-2 beef echter op het scorebord, waardoor het feest bij Feyenoord kon losbarstten. Alles en iedereen voelde dat dit een cruciale zege was voor de ploeg.

[video] Spelers vieren feest voor uitvak

[video] De overtreding die tot de penalty leidde

[video] Jones weer cruciaal voor Feyenoord

[video] Vilhena viert feest met elleboog

[Foto] 'Feyenoord blijft bovenaan'

El Ahmadi: 'als we eenmaal druk zetten overlopen we ze'

Karim El Ahmadi stond direct na afloop Fox Sports te woord. 'We begonnen niet goed. Ze zetten vroeg druk en wij speelden te vroeg de lange bal. We waren niet goed in de duels en ze kregen veel kansen. Vervolgens zie je dat als we beginnen te voetballen we ook kansen creëren. In de tweede helft hebben we Heerenveen bij vlagen overlopen.'

De middenvelder voelde dat zijn ploeg te voorzichtig begon. 'In de eerste helft zetten Toornstra en Jorgensen wel druk en liepen Vilhena en ik met de achterhoede naar achteren. Je zag dat als we met zijn allen druk zetten we direct gevaarlijk worden. Dat hadden we veel eerder moeten doen. Bij de 1-1 zag je de spirit in het team komen. We kunnen het ons veel makkelijker maken door vanaf het begin druk te zetten, zoals we ook in eigen stadion doen. Maar in uitwedstrijden willen we toch te voorzichtig zijn en een beetje terugzakken. Als we eenmaal druk gaan zetten kunnen we heel veel tegenstanders overlopen. Dat is eigenlijk het beste denk ik.'

Ondanks de belangrijke les blijft de voorsprong op de achtervolgers in ieder geval in tact. 'Belangrijkste is dat we sowieso vier punten voorsprong houden op Ajax. Dat is een lekker gevoel,' zo gaf hij aan.

Van Bronckhorst: 'les geleerd voor de Klassieker'

Giovanni van Bronckhorst was absoluut niet te spreken over de eerste helft. In de tweede helft wist zijn ploeg het echter op uitstekende wijze om te draaien. 'Er zat een groot verschil in de eerste en tweede helft,' zo gaf de Feyenoord coach aan bij Fox Sports. 'In de rust heb ik aangegeven dat er nog 45 minuten te gaan was. Belangrijkste is dat je na 90 minuten voorstaat. Dat hebben ze uitstekend gedaan. Het toont het karakter van het team, dat als je achterstaat en niet in de wedstrijd zit, je een duel dan nog zo weet om te buigen. Dat is een heel groot compliment.'

'We hebben in de rust geschakeld door Berghuis en Kuyt van kant te laten wisselen. We wilden de backs heel hoog hebben en hun buitenspelers wegtrekken. Ze konden ons daardoor niet meer onder druk zetten. In de tweede helft hadden we veel meer dynamiek in ons spel en daarmee profiteerden we van die zwakte bij Heerenveen.' Vorige week speelde Kuyt op het middenveld. 'Dat heeft ook te maken met hoe Heerenveen speelt. We hadden de variaties van zowel de eerste als de tweede helft getraind deze week. De jongens voelden zich op de training beter bij de eerste variant. Maar dat pakte in de wedstrijd niet goed uit. Gelukkig kunnen we dan schakelen en alsnog de wedstrijd winnen.'

'De les is geleerd dat je zoals wij de eerste helft hier en ook bij Sparta uit zijn begonnen, dat anders moet. Tegen Ajax zal dat echt anders moeten. Daar hebben we twee weken voor om ons voor te bereiden. Of we er dan vanaf het begin vol op moeten gaan? Dat is makkelijk om te zeggen. Elke speler heeft die intentie. Maar als je er staat moet je het laten zien en daar gaat het om. Het wordt in ieder geval een mooie wedstrijd.'

[video] Karsdorp blij dat hij al zijn tanden nog heeft

Jørgensen viel uit met liesklachten: 'onzeker of ik me ga melden bij nationale ploeg'

Nicolai Jørgensen werd vanwege liesklachten in de slotfase gewisseld. 'Het is onzeker of ik me ga melden bij de Deense ploeg. Mijn lies werd stijf, ik kon niet meer verder,' zo geeft de spits aan in het Algemeen Dagblad. Volgens de spits heeft de aankomende Klassieker hier niets mee te maken. 'Als ik niet fit ben, kan ik niet spelen. We gaan met de medische staf beslissen wat we gaan doen.'

Meer: Algemeen Dagblad

Vilhena: 'in de rust tegen elkaar gezegd dat we moesten gaan voetballen'

Tonny Vilhena kroonde zich zondag in Heerenveen tot matchwinner. ‘Daar ben ik natuurlijk heel blij mee, maar het belangrijkst is dat we als team voor de drie punten hebben gevochten,’ reageerde de middenvelder na afloop tegenover Feyenoord.nl.

‘In de eerste helft speelden we te veel de lange bal, in de tweede helft hebben we laten zien wat we echt in huis hebben,’ aldus Vilhena, die zich maandag bij Oranje mag melden. ‘In de kleedkamer zeiden tegen we elkaar: we moeten gaan voetballen, dát is waar we goed in zijn. Dat hebben we gedaan en doordat we ook beter in de duels kwamen, kwamen we ook beter in de wedstrijd. Uiteindelijk hebben we verdiend gewonnen.’

Kuyt: 'dit geeft een heerlijk gevoel'

Dirk Kuyt roemde na afloop de mentaliteit van zijn ploeg. 'De eerste helft was niet goed. We kwamen 1-0 achter op een lastig bespeelbaar veld, maar na rust hebben we de tegenstander opgevreten. We knokten onszelf terug in de wedstrijd, waren scherp in de duels.'

'Zoals we in de tweede helft speelden, dát is het team dat we willen zien. We hebben echt karakter getoond en laten zien dat we niet alleen fysiek maar ook mentaal sterk zijn. Dit geeft een heerlijk gevoel, zeker met het oog op de volgende wedstrijd, uit tegen Ajax. Ik hoop dat we de interlandperiode goed doorkomen en dat de jongens met blessures fit raken, zodat we met een zo fit mogelijke selectie de Klassieker kunnen spelen.'

Van Bronckhorst: 'zijn in staat op wedstrijden te kantelen'

Giovanni van Bronckhorst schrok van de matige start van Feyenoord tegen sc Heerenveen, maar roemde na afloop het karakter dat zijn ploeg had getoond. De reactie van de hoofdtrainer na de 1-2 zege in Friesland lees je hieronder.

Over de eerste helft:
‘We zaten totaal niet in de wedstrijd in het begin, daar schrok ik wel een beetje van. We waren de onderliggende partij, ook omdat Heerenveen heel scherp begon. Daar hadden we ons tegen moeten wapenen, maar dat hebben we niet goed gedaan. Naarmate de eerste helft vorderde kwamen we wel iets beter in ons spel.’

Over de tweede helft:
‘In de tweede helft zaten we vanaf minuut één in de wedstrijd. We hebben gedomineerd en uiteindelijk verdiend gewonnen. Ik weet dat we in staat zijn om wedstrijden te kantelen. Dat hebben we vandaag opnieuw laten zien. We hebben echt karakter getoond.’

Over de volgende wedstrijd:
‘We gaan nu met een goed gevoel de interlandbreak in en kunnen nu even bijkomen van de afgelopen reeks wedstrijden. De volgende wedstrijd is de Klassieker, dat wordt een mooie pot. Ik denk niet dat die wedstrijd alles beslissend wordt, maar we spelen natuurlijk wel tegen een directe concurrent. We kunnen in Amsterdam dus heel goede zaken doen. Daar zijn we toe in staat en daar zullen we vol voor gaan.’

[video] Van Bronckhorst: 'voor iedereen was het heel spannend'

[video] Matchwinnaar Vilhena: 'ga een heel lekkere week tegemoet'

Feyenoord zes punten voor na gelijkspel Ajax in R'dam, resterend programma in titelstrijd

Feyenoord is de grote winnaar geworden van het competitieweekend. Niet alleen wist het zelf een cruciale zege te behalen in Heerenveen, even later bleef Ajax nota bene in Rotterdam op een 1-1 gelijkspel steken in Rotterdam bij Excelsior.

Feyenoord gaat nu met een voorsprong van zes punten en een flink beter doelsaldo naar de Klassieker in de Arena over twee weken.

Zo 14/05/2017 14:30 competitie: Willem II - Ajax

[video] Kuyt over Klassieker: 'ultieme is om daar te winnen, dan laten we echt zien wie we zijn'

Kuyt: 'echt heel knap wat Tonny doet'

In De Telegraaf is Dirk Kuyt vol lof over Tonny Vilhena die ondanks alle onrust rond zijn persoontje op zijn toppen weet te presteren. Volgens de aanvoerder is het niet alleen maar een voordeel dat de tuchtzaak zo lang op zich laat wachten. 'Misschien vergeten we dat deze jongen weken in een onzekere situatie zit. Hij weet niet wat er gaat gebeuren en dan wordt er van hem maar even verwacht dat hij als jonge voetballer alles van zich afschudt. Ik vind het echt heel knap wat hij doet. Tonny is zo ontzettend belangrijk voor deze ploeg. We willen ook met z’n allen bij elkaar blijven. We vormen één ploeg en daar hoort Tonny bij.'

Vilhena: 'we zijn niet meer te stoppen'

In de spelersbus van Feyenoord klonk luid gejuich toen duidelijk werd dat Ajax de punten liet liggen in Rotterdam bij kleine broer Excelsior. Met zes punten voorsprong en een fors beter doelsaldo mag het voor Feyenoord niet meer misgaan. En dat gaat het volgens Tonny Vilhena ook niet. 'Dit Feyenoord blijft gewoon rustig. Ook na een moeizame eerste helft. We zijn gewoon niet meer te stoppen,' zo reageert hij in het Algemeen Dagblad. 'Als we daar winnen', reageert Vilhena op het duel over twee weken. 'Dan zijn we kampioen. Waarschijnlijk.'

Feyenoord in Beeld: 90 foto's Heerenveen - Feyenoord

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 9 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  5 1-2 (0-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.15. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.

1. Tonny Trindade de Vilhena (194 -> 5,0)